Jump to content
IGNORED

..szukam DAC-a

mer

Recommended Posts

...szukam Dac-a do max 3000zł !Audio Show 2014 zakończone i niestety nie słyszałem o nowościach w zakładanym budżecie .Proszę o propozycje,za czym mam się rozglądać? Muzyki jakiej słucham,to raczej spokojne klimaty ,takie ciepłe brzmienie, pastelowe.....więc?

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

...szukam Dac-a do max 3000zł !Audio Show 2014 zakończone i niestety nie słyszałem o nowościach w zakładanym budżecie .Proszę o propozycje,za czym mam się rozglądać? Muzyki jakiej słucham,to raczej spokojne klimaty ,takie ciepłe brzmienie, pastelowe.....więc?

Potarguj się i kup używkę lampizatora. Do takiej muzyki to raczej niczego lepszego nie znajdziesz.

Hidden Content

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Za 3K Lampizator ? Ten najtańszy bardzo kiepsko gra ...

Ja bym kupił M2TECH Younga albo HD20 choć to już staruszki.

Hidden Content

Buchardt A500 + ARCAM CDS50

...tak szczerze ,to grane ,to będzie , ze stacjonarnego PC i w przyszłości połączone z z odtwarzaczem sieciowym.CD to nie mój ból głowy,wszystko i tak będzie transportowane do DAC-a.Wiec zależy mi na fajnym połączeniu DAC-a z moim wzmacniaczem...HD20 super,M2TECH Younga też.....tylko jest jedno pytanie.Dlaczego jak piszę do 3000zl to zawsze musi być więcej? Sorry Piopio,bez urazy,tylko pytam bo kompletnie się na przetwornikach analogowo-cyfrowych nie znam.Nawet dokładnie nie wiem jak się to obsługuje.Czy trzeba jakieś sterowniki do takiego dac-a? czy na przykład sam przetwornik wykrywa skąd jest grane? czy z foobara ,Spotify tez bez problemu będzie grało? ....aaaa i jeszcze jedno,PC będzie połączony przez port USB.Przepraszam za te pytania,ale wiek swoje robi,ale słuchać lubię....hehe .Pozdrawiam

Hidden Content

Dlaczego jak piszę do 3000zl to zawsze musi być więcej?

Bo nie napisałeś, że dac musi być nowy, a używka hd20 parę tygodni temu stała na allegro właśnie za trójkę. Tylko czy on jest ciepły, że aż pastelowy?..

Jeśli musi być nowy w tej cenie, to polecam spróbować Goldenote Dac-7 i ewentualnie dac Regi.

Hidden Content

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Witaj,

proponuję zwróć uwagę na najnowszy przetwornik Rega DAC-R. To urządzenie, które w stosunku do obecnego modelu DAC ma zmienioną sekcję USB, która teraz jest wyśmienita. Przetwornik będzie dostępny za kilka dni, jego cena detaliczna wynosi 3150 zł. Zapraszam serdecznie na odsłuchy, jest także u nas możliwość wypożyczenia urządzenia do testów.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Starsza rega jest wyprzedawana np na ebay za ok 1500zł ale usb ma kiepawe więc trzeba dać kilka stowek na konwerter. Do 3tysi nowka audiogd nfb 1.32. Sam wkrótce zamawiam go do testów.

Hidden Content

Do Twoich preferencji rega albo calyx 192, imo oczywiście...tylko nie m2tech young, to zupełnie inne, choć również bardzo dobre brzmienie. Jaka reszta toru?

Pozdrawiam

Hidden Content

witam ,podłącze się do tematu też szukam DAC do 3000. Wzmacniacz to modyfikowany Yaqin Mc-100B , strumieniowiec Yamahy CD-N500 ( i to jest chyba wąskie gardło systemu ) , a kolumny to Monitor Audio GS-20. doradzicie coś ( myślałem o Matrix Quatro ).

Hidden Content

Guest BlueMax

(Konto usunięte)

Ja mam HD600 (300 Ohm) i gram z wyjścia w tym DAC-u. Z HD600 gra to bardzo dobrze, więc z niskoomowymi HD598 może być tylko lepiej (głośniej). Producent na swojej stronie podaje moc 100 mW + 100 mW (into 32 ohms) więc najwyraźniej do 32 Ohm go przeznacza. Ale jak mówię z 300 Ohm też nie mam problemów.

http://www.teac.com/product/ud-501/specifications/

W tej cenie Audio-Gd - 1.32 lub 10ES3.

Tak na marginesie - jak Kolega miał przesłuchać zaproponowane urządzenia skoro wątek powstał dzisiaj ;) ?

Hidden Content

Guest BlueMax

(Konto usunięte)

Może zauważyłeś, że to już inny Kolega pyta. Skoro prosi o nowe propozycje w tej samej cenie co oryginalny Kolega to zrozumiałem, że wszystkie wcześniejsze już poznał i żadna go nie zadowoliła ;)

Moją propozycję więc znasz. TEAC jest wyśmienity, właśnie słucham ;)

Poza słuchawkami jaki masz tor ?

Jak wygląda przestrzeń z tego dac'a na kolumnach ?

Hidden Content

Może zauważyłeś, że to już inny Kolega pyta. Skoro prosi o nowe propozycje w tej samej cenie co oryginalny Kolega to zrozumiałem, że wszystkie wcześniejsze już poznał i żadna go nie zadowoliła ;)

Ja akurat bardziej odnosiłem się do postu Założyciela. Mniejsza o to :)

Hidden Content

Guest BlueMax

(Konto usunięte)

Poza słuchawkami jaki masz tor ?

Jak wygląda przestrzeń z tego dac'a na kolumnach ?

Komp po USB (Foobar) lub Advantage CD-1 po SPDIF jako transport -> TEAC UD-501 -> Baltlab Epoca 2 -> Harbeth P3ESR. Przestrzeń bez zarzutu, DAC nic tu nie ogranicza. Audiofilskiej poezji tworzyć nie umiem ;)

Powinni zabronić używania zwykłego kompa w audio ;-)

I dopuścić tylko takie "Certyfikowane do audio" ... ;-)

Świat miałby piękniejsze brzmienie ...

Hidden Content

...jeszcze jedno mam pytanie.Dla przypomnienia ,to ten, co założył wątek tego post-a. Oryginalny , nie podróba...:)))) Tak teraz się zastanawiam,jaki element hi-fi ma największy wpływ na dźwięk? 1.KOLUMNY.2 WZMACNIACZ.3 ŹRÓDŁO ( w tym przypadku DAC) 4. TRANSPORTER ( CD,odtwarzacz sieciowy) 5.OKABLOWANIE......jak dla mnie największy wpływ na muzyka chyba ma wzmacniacz,nie wiem jak z DAC-iem ,bo jeszcze czegoś takiego nie używałem.....teraz proszę kolegów o uporządkowanie tej listy.Jeśli zgadzacie się z moja pierwsza propozycją, to proszę o dalsze.....Pozdrawiam

Hidden Content

Z nowszych daków to nie sposób przeoczyć (dokładnie tak, bo wygląd ma cacy) daca i wzmaka słuchawkowego Marantza HD-DAC 1. Ale wg testów sygnatura raczej jasna.

marantz_hd_dac1_m_max.jpg

Hidden Content

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Jasne :-) Dla mnie albo coś jest bit-perfect albo nie. Cała reszta to audiofilskie wizje. Czasem faktycznie piękne ;-)

Naprawdę nie wiesz co tracisz ... zwykły PC po prostu psuje dźwięk. Czy to laptop czy stacjonarny. Taka już jego budowa, a dokładniej niedoskonałość interfejsu USB, który przenosi zakłócenia z zasilania. Dopiero odpowiednio zmodowany PC gra lepiej od wielu transportów CD.

Fajny przykład jest na stronce:

Hidden Content

Wykres Noise Floor with USB Galvanic Isolation. I to słychać.

Hidden Content

Hidden Content

Guest BlueMax

(Konto usunięte)

...jeszcze jedno mam pytanie.Dla przypomnienia ,to ten, co założył wątek tego post-a. Oryginalny , nie podróba...:)))) Tak teraz się zastanawiam,jaki element hi-fi ma największy wpływ na dźwięk? 1.KOLUMNY.2 WZMACNIACZ.3 ŹRÓDŁO ( w tym przypadku DAC) 4. TRANSPORTER ( CD,odtwarzacz sieciowy) 5.OKABLOWANIE......jak dla mnie największy wpływ na muzyka chyba ma wzmacniacz,nie wiem jak z DAC-iem ,bo jeszcze czegoś takiego nie używałem.....teraz proszę kolegów o uporządkowanie tej listy.Jeśli zgadzacie się z moja pierwsza propozycją, to proszę o dalsze.....Pozdrawiam

Nic tu nie trzeba porządkować bo dokładnie w takiej kolejności się to przedstawia jak napisałeś. Kolumny to podstawa, potem długo nic i wzmacniacz, który je "tylko" napędza ale nie gra. Grają kolumny, wzmak pełni wobec nich rolę służebną. Jak tak na to od początku spojrzysz to będzie Ci łatwiej w tym hobby ;)

Piękny ten Marantz, ile sobie producent winszuje za niego?

Naprawdę nie wiesz co tracisz ... zwykły PC po prostu psuje dźwięk. Czy to laptop czy stacjonarny. Taka już jego budowa, a dokładniej niedoskonałość interfejsu USB, który przenosi zakłócenia z zasilania. Dopiero odpowiednio zmodowany PC gra lepiej od wielu transportów CD.

Fajny przykład jest na stronce: http://www.exasound.com/e22/e22Measurements.aspx

Wykres Noise Floor with USB Galvanic Isolation. I to słychać.

Ja już za długo siedzę w tym hobby i już nie takie rzeczy "słyszałem". Od strony użytkowej się zgodzę bo taki komp pewnie nie muli i się nie wiesza ale naprawdę uprzejmie proszę nie wciskać mi kitu bo audiofilskie aberracje zwyczajnie mnie brzydzą. Jakbym słyszał jakieś zakłócenia to bym się zajął problemem.

Zresztą mam też w kompie profesjonalną kartę muzyczną podłączoną do DAC-a po SPDIF ale rzadko korzystam z tego połączenia.

Guest BlueMax

(Konto usunięte)

To już pan świeżo upieczony branżysta nazywa swoich potencjalnych klientów ignorantami? Życzę sukcesów bo branża niełatwa i coraz mniej ludzi jest gotowych wtapiać kasę w czyste voodoo.

Powinni zabronić używania zwykłego kompa w audio ;-)

I dopuścić tylko takie "Certyfikowane do audio" ... ;-)

Świat miałby piękniejsze brzmienie ...

Piopio a słuchałeś odpalonego Izotopa Ozone 5 w foobarze na zwykłym PC lub laptopie?

Hidden Content

Musica curat cor meum et animam meam delenit

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
    • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
    The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.