Skocz do zawartości
IGNORED

Wpływ na dźwięk lamp 6SL7 i 6SN7

dlmtb

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się czy moje spostrzeżenia pokrywają się z waszymi odczuciami co do wpływu lamp 6SL7 na dźwięk w porównaniu do 6SN7. Oba typy lamp siedzą u mnie w stopniu przedwzmacniacza Mingdy MC368-BSE i powinny w równy sposób oddziaływać na to co słyszymy z głośników. Tym czasem z mojego doświadczenia wynika że to 6SN7 ma zasadniczy wpływ na dźwięk. Nie twierdzę że 6SL7 nie ma znaczenia ale u mnie wpływ tego co tu siedzi jest znacznie mniejszy niż w przypadku wymiany lamp 6SN7.

Chodzi o to że najczęściej to lampa 6SN7 jest opisywana jako ta która ma największy wpływ na dźwięk a 6SL7 z reguły jest rzadziej wymieniana. W opisach brzmienia wzmacniaczy na tych lampach najczęściej podaje się przykłady zmiany lamp 6SN7 i uzyskane w ten sposób różnice a zupełnie pomija się lampę 6SL7. Czy faktyczne jej wpływ na brzmienie jest pomijalny?

Rezyslaw czyżby miejsca brakuje na serwerach. Wątek jak każdy inny kolega ma pytanie i może ktoś odpowie. Sam jestem ciekaw w monoblokach mam 6SN7 ale w pre 6SL7. Szczerze mam prawie wszystkie z topowych lamp 6SN7 a z lampami 6SL7 nie eksperymentowałem.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Lucky nie w tym rzecz tylko jak np mam cały tor lampowy w systemie to nie będę osobno zakładał tematów dla gażdego urządzenia poświęconego osbno każdej rodzinie lamp skoro to samo jest napisane w wątkach klubowych a poza tym trudno pisać o jakimś uniwersalnym brzmieniu skoro aplikacja i topologia w każdym urządzeniu jest inna i stąd moja uwaga ,że najlepsze miejsce to klub Mingdy bo tam będzie jednoznaczne odniesienie

Ależ niektórzy są problematyczni. Proste pytanie - prosta odpowiedź. Jak ktoś nie wie oczym pisać niech nie mnoży postów. Co za różnica jaki wzmacniacz - pytanie czysto techniczne.

Z moich doświadczeń wynika że lampa 6sl7 ma bardzo niewielki wpływ na brzmienie a w każdym bądz razie nie tak spektakularny jak6s n7. Sam obecnie używam kwadry 6sn7, wcześniej u mnie była często wykorzystywana kombinacja 2X 6sn7 i 2X 6sl7. Rożnica nieporównywalna na korzyść kwadry 6sn7.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.