Skocz do zawartości
IGNORED

Zakup wzmacniacza- czyli jak to zrobić dobrze.

JazzVinyls

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Wiem, że temat kupna wzmacniacza przewija się na tym forum tryliard razy, ale przeszukując to forum jak i wiele innych nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi. Wprowadzając w temat:

Szukam wzmacniacza/amplitunera pod zestaw JAMO S606 HCS3:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Parametry określające pomieszczenie w którym grają znajdują się w załączniku. Co do rozstawienia kolumn jest to ściśle związane z geometrią i umeblowaniem pokoju oraz mocnym słowem mojej drugiej połówki. :)

Aczkolwiek z chęcią też bym wysłuchał uwag dotyczących tego co zaaranżowałem. Aktualnie głośniki grają na amplitunerze Yamaha RX300, ale ampli ten ma wielki problem bo raz na jakiś czas puszcza za duży sygnał w jeden z kanałów.

Odnośnie szukanego wzmacniacza:

-kwota max= 1000zł

-wchodzę w grę nowe/używane

-bardziej stawiam na brzmienie niż na moc.

Aktualnie też dokonuje zmiany gramofonu na który również planuje wydać około 1000zł. Mierzę w Technics SL-1710 MK2 lub SL-1300 i SL-1310 MK2 (te stabilizowane kwarcem).

Także w tych dwóch rzeczach chciałbym się zamknąć w 2000zł. Myślałem nad wzmacniaczem HARMAN/KARDON HK 970, link poniżej:

Ukryta Zawartość

Słucham waszych opinii na powyższy temat.

post-56692-0-83711400-1416222268_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten HK to typowy wzmacniacz stereo a nie do kina.

Pod kino proponuję coś takiego- gra naprawdę przyzwoicie jak na kino i mocy też mu nie braknie.

Ukryta Zawartość

ewentualnie mniejszy brat ale go nie słyszałem:

Ukryta Zawartość

Swego czasu byłem też zadowolony z Marantza SR8500:

Ukryta Zawartość

Licytacja od 999 - przy odrobinie szczęścia nie będzie chętnych i wyrwie się go za 999,-

Co do ustawienia kolumn- przede wszystkim frontowych- to kicha straszna. Może w kinie "jakoś to słychać" ale w stereo pewnie nie ma co mówić o stereofonii czy w ogóle o słuchaniu muzyki. Ale jako zagłuszacz ciszy może robić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Temat typowy do subforum "Kino Domowe". Zgadzam się z poprzednikiem, że ustawienie zestawu głośników jest wręcz kosmiczne, a efekty z pewnością są nieziemskie. Ich poprawne ustawienie powinno być zbliżone do tego:

3881031900_1321424232.jpg

W twoim przypadku ustawienia subwoofera nie bierzesz pod uwagę. Baza frontów jest za szeroka. Wszystkie kolumny powinny być zwrócone przednią ścianką w stronę słuchacza. Głośniki basowe kolumn głównych mogą być skierowane na zewnątrz lub do wewnątrz bazy - w zależności od własnej oceny tonów niskich.

Co do rozstawienia kolumn to wiem, że to grzech! Ale niestety sofa się rozkłada w taki a nie innym sposób, dochodzi parapet, oraz meble których nie mogę się pozbyć (wynajmowane mieszkanie)... To jedyne co jestem w stanie wycisnąć z tego pokoju, no a brzmienie jest jakie jest, wiadoma sprawa. Mam przedwzmacniacz z Cambridge Audio i chwalę sobie również tę firmę. Ten Marantz bardzo fajny, przyczaję się na niego, może uda się kupić po jakiejś fajnej cenie. A jak nie to CA, chyba że ktoś ma jeszcze jakieś propozycje :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.