Jump to content
IGNORED

Alpha 10 tuning czy wymiana

p01i

Recommended Posts

Hej,

Czy warto bawić się w tuning przedwzmacniacza w integrze Arcama - Alpha 10 czy może lepiej wymienić ją na coś innego?

Wzmak odpowiada mi na tyle brzmieniem (zwłaszcza dołu pasma) że przepędził nawet Sugdena który pomimo że grał o klasę lepiej to nie mógł dorównać swobodą basów Alphie.

Jeśli zmieniać to co byście polecali? Czy jakaś chińska lampa mnie zadowoli? albo stare integry typu MF A3?

Muzycznie u mnie różnie ale większość czasu jednak to nastawiona na brzmienie minimalistyczna elektronika oparta w dużej mierze o basy, czasami dosyć głośno byle nie hałaśliwie:)

Kolumny: Dali 450 i Focal Cobalt 806

Obecnie przy pożądanych cechach mocy i basu brakuje mi rozdzielczości, sceny, i separacji...

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy jeśli podłączymy słuchawki ten efekt "braku rozdzielczości, sceny i separacji" również występuje?

Jeśli tak, to trzeba coś z nim robić, a jak nie - problem leży gdzie indziej.

I jeszcze jedno: jak wypada porównanie wyjścia CD i Arcama na jakichś w miarę przyzwoitych słuchawkach ?

To porównanie pozwala rozwiać wątpliwości "prawie" ostatecznie, bo przyczyną może być też głuchy IC.

O ile może na Dali można wątpić, to na Focalach powinno być inaczej...R.

Hidden Content

Ring radiator rules

Źródełka są ok (sprawdzałem w innych systemach), tragedii też nie ma, nie mniej problem da się zdefiniować - zwłaszcza w bezpośrednim porównaniu ze sprzętami wyższej klasy (czyli znacznie droższymi).

Chodzi mi o rozsądny krok w stronę wyższej półki nie tracąc mocnych stron Arcama...

Hidden Content

Tuning sobie odpuść - jeżeli ktoś Ci go zrobi to będzie zbyt drogi.

Nie jestem pewny czy brzmienie to wina wzmacniacza - to nie jest zły wzmacniacz.

Hidden Content

Ta odpowiedź oznacza, że porównanie barwy na słuchawkach dyskwalifikuje wzmacniacz ?

Może nie jesteś z DIY'owców, ale wieki temu przy poszukiwaniu właśnie wzmacniacza zrobiłem

sobie luźne gniazdo słuchawkowe z dwoma wtykami i przełącznikiem,

które instalowałem w CD i wzmacniaczu. Przełącznik umożliwiał jednoczesną kontrolę barwy i dynamiki,

( oczywiście wzmacniacz na DIRECT) na tym samym materiale dźwiękowym, co do sekundy.

Mogę powiedzieć, że parę Technics'ów, Marantz'ów czy Sony ( takie czasy ) odpadły w przedbiegach.

A możliwości są jeszcze:

w kolumnach, IC i w końcu w kablach głośnikowych, które najczęściej decydują o otwarciu dźwięku.

Gdyby jeszcze była to seria Dali red z bi-wiringiem to można szybko poprawić wysokie tony; chyba, że już używasz np. Audioquesta czy Resona.

Obstawiam jak justas32 - to nie musi być wzmacniacz.

Hidden Content

Ring radiator rules

Panowie, po zamianie Arcama na Sugdena SF60 dźwięk nabrał wymiarów i rozdzielczości. Chcę tego ale bez straty na swobodzie operowania basem. Nigdzie nie napisałem że Arcam gra źle, po prostu można lepiej:)

Sztuką jest racjonalny krok w stronę bardziej hi-endowego brzmienia.

Czytałem w kilku miejscach na zagramanicznych forach że te Alphy trochę ogranicza właśnie sekcja PRE.

Hidden Content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.