Skocz do zawartości
IGNORED

Sound Forge - polska instrukcja

geertgen

Rekomendowane odpowiedzi

Chodzi mi o banalny problem w Sound Forge'u. Próbuję podzielić 70-min. ścieżkę dźwiekową na kilkanaście krotszych kawałków, tak, aby funkcjonowały na płycie cd jako osobne "utwory". Czy jest taka mozliwość w SF?

Czy ktos ma może dostęp do polskiego opisu tego programu? A może jesty jakiś inny dostępny program, w ktorym móglbym dokonać takiej operacji?

https://www.audiostereo.pl/topic/11590-sound-forge-polska-instrukcja/

Hm. Nie wiem, czy rozumiem dobrze problem, ale w Adobe Audition możesz zaznaczyć fragment pliku i zrobić Copy to New, co utworzy nowy plik z zawartością zaznaczenia. A potem nowe pliki możesz sobie palić na płytę jako ściezki. W SoundForgu powinien być chyba jakiś odpowiednik.

W Audition 1.5 jest wbudowany CD recorder, który być może pozwala to zrobić jeszcze prościej, ale nie wiem czy na pewno, bo mam 1.0 bez recordera.

Wszystkie znane mi wersje Nero Burning Rom mają taką opcję. Po dodaniu pliku do szykowanej płyty audio trzeba kliknąć jego properties, a potem zakładka "Indexes, Limits, Split" - i posplitować sobie elegancko markerami cały plik na ścieżki. Potem pozostaje tylko ustawić odstępy między ścieżkami i tyle.

Kiedyś próbowałem to robić ręcznie w Sound Forge'u, ale można się zachetać - a nigdy nie znalazłem opcji automatycznej, jak w Nero.

Jedyna metoda w SF do jakiej doszedłem, to "wyjmowanie" kwałków ze ścieżki i osobne zapisywanie każdego z nich. Problem w tym, że mam 10 godzin muzyki, którą musze podzielić na 3-10 minutowe kawałki, a zatem ten system nie wchodzi w grę. Myślę, że dałoby się to zrobić przy pomocy markerów, ale nie udało mi sie znaleźć sposobu, który pozwalałby na zamienienie markera w trwały podzielnik plików, dzieki któremu z można byłoby podzielić dźwiek na kawałki.

>spliner

Napisz dokładnie jak to zrobić, bardzo proszę. Nie jestem fachowcem, pierwszy raz wykonuję tego typu rzeczy. Gdybyś mógł opisać procedurę krok po kroku, byłbym wdzięczny.

OK:)

Step1: Postaw markery w miejscach podziału, klikając prawym klawiszem na skali czasu, i wybierając polecenie "add marker/region". Lubią się stawiać jeden na drugim, więc porozsuwaj je myszą żeby uniknąć dublowania. WAŻNE - na razie stawiaj markery, nie regiony. Dwa razy mniej roboty.

Step2: Kiedy masz już plik poznaczony markerami, wybierz z menu Special -> Regions List -> Markers to Regions. Utworzą się regiony w oparciu o markery. Od tego momentu już nic nie przesuwaj, bo nastręczysz sobie roboty.

Step3: Masz już plik z wydzielonymi regionami, na grafiku ich początki pokrywają się z końcami. Teraz wejdź w menu Tools -> Extract Regions, określ folder docelowy, prefiks nazwy i NIE POZWÓL mu robić długich nazw plików (bo zamiast numerować kolejno, wpisze do nazw dokładne adresy początku i końca regionów z dokładnością do 0.001 s, na przykład "powitanie2_Region_00_00_00_893_to_00_00_02_333.wav":-))) i wciśnij Extract. Tyle.

Jeszcze jedna kwestia - jak zrobić, żeby podzielony w ten sposób utwór był - po wypaleniu na cdr - odczytywany jako osobne kawałki przez odtwarzacz? Na razie odczytuje go jako jeden utwór.

Na wszelki wypadek dodam, że przed utworzeniem regionów trzeba upewnić się, że początek i koniec pliku źródłowego również są oznaczone markerami - ale to logiczne, bez tego nie utworzą się tam regiony i nie zostaną wyeksportowane jako ścieżki *.wav.

Zrobiłem wszytko zgodnie z podaną procedurą. Wstawiłem markery, zamieniłem je na regiony, nazwalem krótkimi nazwami (a w zasadzie program nazwał je automatycznie). Na pulpicie pozostał jednak tylko jeden plik, który - gdy sie w niego wejdzie - jest podzielony, ale jak zrobić, żeby zamienić go na 37 osobnych kawałkow?

PS Dzięki za cierpliwość. :)

• 2 tygodnie później...

osobiscie nie lubie spolszczonych wersji programow .. zwlaszcza tych bardzo ukierunkowanych specjalistycznie .. poniewaz przez tlumaczenie moga wyjsc kompletne bzdury .... dlatego chyba nie ma wavelaba z polskimi lokalami ... a program nie jest tani ... teraz i tak stanial bo weszla wersja 5.0 ... takze 4.0 ( tej uzywam ) na pewno jest tansza o jakies 200 euro ...

Wlaśnie wczoraj przećwiczyłem z dobrym skutkiem robienie kilkuścieżkowego CD z jednego Wava w Adobe Audition 1.0, wypalanie w Easy CD Creator. Robi się gładziutko i bez problemów, łatwo jest zadbać o płynne przejścia między ścieżkami (bez przerw, ciągłe audio). Więc polecam. AA 1.5 (w którym jest na na pewno jeszcze łatwiej - ma zintegrowany burner) kosztuje w Polsce 363 Eur Full, upgrady 84E (z AA 1.0) lub 205E (z CEP 2). W USA jest taniej :)).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.