Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz mcr510 - jakie kolumny?

gre0124

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem laikiem w temacie audio i dlatego licze na wyrozumialosc, wasza pomoc i dobra rade. Planuje kupic urzadzenie Marantza MCR510.

Pelna specyfikacja tu:

Specyfikacja techniczna:

- System Hi-Fi z AirPlay i Spotify

- Moc 2x 60W, Głośniki A/B oraz Bi-amping (4x 30W)

- Radio Internetowe, serwisy muzyczne on-line oraz strumieniowanie z komputera/NAS

- Umieszczony z przodu i z tyłu port USB dla iUrządzeń oraz pamięci masowych

- Wi-Fi z obsługą WPS oraz współdzieleniem Wi-Fi

- 3-liniowy duży wyświetlacz typu OLED

- Sterowanie przy użyciu aplikacji Marantz Remote App

- Cyfrowe wejście optyczne do rozszerzenia Twojego systemu (TV)

- Wymiary 280x302x111mm

- Waga 4.1kg

Otoz nie wiem jakie kolumny (razcej jaki rodzaj kolumn) by z nim zagral. Na poczatku stalem murem za kolumnami podstawkowymi ze wzgledu na rozmiar, lecz po jakims czasie zaczalem sie zastanawiac na podlogowkami.

Moje bazowe pytanie do was. Czy jest sens kupowac podlogowki (moj budzet do 2000zl) do tego Marantza, czy wzmacniacz bedzie w stanie napedzic tak duze kolumny. Czy bede odczuwac roznice miedzy podlogowkami amniejszymi kolumnami w tej samej cenie.

Pytanie nr2. Czy macie jakies sugestie odnosnie kolumn podlogowych w tej cenie. Dodam ze mam ograniczone mozliwosci jezeli chodzi o mozliwosc odsluchow i "wymacanie sprzetu" wiec opinie beda dla mnie drogocenne.

Dzieki z gory za odpowiedz !!!

https://www.audiostereo.pl/topic/115924-marantz-mcr510-jakie-kolumny/

Witaj,

aby konkretnie odpowiedzieć na Twoje pytania, potrzeba znacznie więcej informacji. Przede wszystkim jak duże masz pomieszczenie odsłuchowe, w jakiej odległości możesz postawić kolumny od ściany tylnej i bocznej, jakie gatunki muzyczne zazwyczaj słuchasz, jakie preferujesz brzmienie oraz jaki masz całkowity budżet na zakup kompletnego systemu.

Czekam na odpowiedź.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witam, dzieki za odpowiedz

Calkowity budzet to 3500-4000zl. Pomieszczenie to 2,8m x 6m a jezeli chodzi o muzyke to slucham wszystkiego (rock, metal, jazz, chillout i elektronika). Lubie brzmienie soczyste, wiec nie pogardzilbym basem ale takze lubie slyszec srednice.

W przeszlosci posiadalem Yamaha RXV-450 lecz nie dawal on zadnej frajdy ze sluchania, byl plaski imial zero dynamiki (mowie o trybie "direct stereo" z racji ze to amplituner kina domowego). Teraz jedyne co mi zostalo to sluchawki AKG-k550. Ktore mi w pelni odpowiadaja.

Mam nadzieje ze naswietlilem troche sprawe.

Pozdrawiam

Witaj,

Dziękuję zaszczepiły,

Tak wiec jeśli zostajemy przy urządzeniu Maranz MCR510, biorąc pod uwagę Twoje preferencje i uwagi, także namawiałbym na kolumny podłogowe. Bardzo dobrym rozwiązaniem byłyby kolumny Indiana Line Tesi 560, które w połączeniu z Marantzem zaoferują Ci uniwersalne, dynamiczne, ale nie ostre brzmienie. Tańszą, ale także ciekawą alternatywą jest polska kolumna Pylon Audio Pearl 25.

Jeśli natomiast szukasz brzmienia dynamicznego, soczystego jak napisałeś, miałbym dla Ciebie zupełnie inną propozycję. Zwróć proszę uwagę na amplituner sieciowy Yamaha R-N301, który pod względem funkcjonalnym jest podobny do Marantz'a, natomiast posiada mocniejszy wzmacniacz, który po prostu znacznie lepiej poradzi sobie z kolumnami podłogowymi. Amplituner połączyłyby z kolumnami Audio Academy Phoebe III. Dźwięk, jaki uzyskasz z takiej konfiguracji będzie o dobra klasę lepszy, niż z poprzednich rozwiązań, natomiast finansowo niewiele przekraczamy założony budżet.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie jeśli tylko masz taka możliwość do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań. Wszystko jest dostępne od ręki, wszystko można komfortowo posłuchać, porównać.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dzieki za wyczerpujaca odpowiedz.

Na wstepie tylko powiem ze niestety jestem zbyt daleko was zeby udac sie na odsluch a szkoda bo wyglada ze macie wszystko co mnie interesuje. Odnosnie tej Yamahy r-n301 to powiem tak, mialem Yamahe i mi sie przejadla, wolalbym sprobowac czegos innego, moze po prostu bylm zawiedziony poprzednikiem (r-xv450). Poza tym nie zalezy mi na sprzecie o tak duzych gabarytach, wlasnie marantz oferuje tu najlepsze wymiary.

Odnosnie kolumn, moim typem na ta chwile sa Q Acoustic 2050i ktorych budzetu przekroczyc mi nie wolno (ok 2200-2300 za pare). Jezeli chodzi o podlogowki nic innego nie widzialem w tej cenie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.