Jump to content
IGNORED

paradigim 11v7 vs focal chorus 726

loloast

Recommended Posts

witam wszystkich mam dylemat przed wybraniem kolumn pomiędzy paradigim 11v7 vs focal chorus 726 lubię podbite skraje pasma z góry dziękuję za pomoc pozdrawiam

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chorus to trudne do napędzenia kolumny ze względu na nisko schodzącą impedancję, upewnij się że Twój wzmacniacz podoła.

11v7 nie znam, ale pewnie trzymają brzmienie serii, a więc mocne na basie, reszta pasma stosunkowo sucha.

Ja stawiam na Chorus 736.

Do nich pasować powinien jakiś wzmacniacz NAD'a, Xindak'a, bądź Rotel'a jeżeli nie boisz się kłujących wysokich.

Co Ty masz?

No i na jaki metraż te kolumny?

Hidden Content

znam obydwa zestawy i moim zdaniem focale są bardziej uniwersalne, mają lepszą przestrzeń i są bardziej analityczne, paradigm wyraźnie mniej audiofilskie

Hidden Content

Witaj,

podaj proszę pełną konfigurację Twojego systemu oraz wielkość pomieszczenia odsłuchowego.Wtedy znacznie łatwiej będzie pomóc Ci w wyborze.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

pokój 30 m preferencje muzyczne słucham wszystkiego oprócz metalu wzmacniacz yamaha as 700 lubię cykającą górę

miałem poprzednio klipsch rf 62 ta góra dla mnie jest zbyt syczącą w niektórych utworach

Hidden Content

Koniecznie posłuchaj przed zakupem. Nie wiem jak Focal-e bo ich nie słyszałem, ale Paradigmy mają też dość agresywne wysokie tony.

Hidden Content

Z Twoim wzmacniaczem szczególnie Paradigm zagrają bardzo jasno, ostro sucho, bardziej stawiałbym na Focala. Będzie to nadal szczegółowe, analityczne i dynamiczne brzmienie, chociaź lepiej wypełnione i dociążone.

A może posłuchaj jeszcze Dali Ikon 6 MK2 lub Ikon 7 MK2. Będzie łagodniej, ale moim zdaniem znacznie lepiej.

Ewentualnie znacznie tańsza, ale także ciekawa propozycja - polska konstrukcja Pylon Audio Sapphire 31.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, w przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Czy te focale lub paradigm zagraja lepszym dźwiękiem od klipscha ? Czy nie będzie tak sycząco ? Wolałbym górę bardziej dźwięczną. Chciałem się wybrać do Wrocławia na odsłuch ale nie mają focala 726.

A co sądzicie o Polk Audio RTI A7 ?

Hidden Content

Paradigmy jak zagrają jasno to w 100% wiąże się to z ostrym dźwiękiem, jak napisał Q21. Krew z uszu. To kolumny z ekstremalnie doładowanym dołem, a żeby nie zamulić całego dźwięku konstruktorzy musieli też podbić górę pasma. Przez co otrzymasz podbite skraje pasma. Ale to nie głośniki do yamahy. Tylko ciepłe hybrydy, vincent albo xindak, nic innego nie zagra z tymi kolumnami dobrze.

Na dodatek jak na złość to będzie zestaw do metalu i rocka.

Otwarta, dobitna, ale nie sepleniąca góra to Martin Logan Motion. Ogólnie próbowałbym wszystko na głośnikach wstęgowych. Ale czy ta yamaha to nie jest low-end na takie propozycje? To najprostsza budżetówka...

"Czy te focale lub paradigm zagraja lepszym dźwiękiem od klipscha ? Czy nie będzie tak sycząco ? Wolałbym górę bardziej dźwięczną. Chciałem się wybrać do Wrocławia na odsłuch ale nie mają focala 726."

Było sycząco i sepleniąco, i będzie tak, bo do jasnego wzmacniacza wybierasz podbite skrajami kolumny. Próbuj tego Martina Logana i Dali, ale na czymś bardziej utemperowanym.

Hidden Content

Focale oczarują cię, zobaczysz. Przestrzeń, rozmach, nasycone barwy. Góra na początku może być aż nazbyt dźwięczna, ale aluminiowo magnezowa kopułka z każdym dniem nabiera klasy. Odsłuchiwałem z kolegą tych kolumn wraz z Chorusami 826, padło na 826, ale to podobny styl grania.

...ale po zakupie Focali Yamaszka pójdzie pod młotek, to nie ta klasa.

Hidden Content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.