Skocz do zawartości
IGNORED

Wiszące kolumny - czy to się uda?

Snajper

Rekomendowane odpowiedzi

Sytuacja wygląda tak: dziecko lat 2, być może za niedługo (rok, może dwa) następne (kto wie ;) ), mieszkanie nieduże, ale za to wysokie (3.15 m).

Pomysł wygląda tak: nie da rady postawić kolumn na podłodze? Można je podwiesić wyżej!

A pytanie wygląda tak: czy to się uda? Technicznie to oczywiście nie problem, ale czy wrażenia odsłuchowe nie będą wywracać bębenków na lewą stronę? Na co ew. zwrócić uwagę przy montażu kolumn w ten sposób? Jak je ustawić, żeby było dobrze - pochylić, czy może jednak nie, blisko ściany, czy lepiej dalej?

Ja wiem, że pytanie lekko niestandardowe, ale liczę na Wasze pomysły i rady. :)

Zawiodlem sie nieco. Taki dobry wstep i piekny ciag skojarzen: snapjer, wiszace kolumny (oczami wyobrazni widzialem juz strzelnice z kolumnami podwieszonymi do odstrzalu. Potem ten wstep: mam dziecko a bedzie i drugie. Napiecie roslo a tu nagle takie banalne pytanie.

Buuuuu.....

Swoja droga te wiszace kolumny to w obawie przed akcja dziecka?

pzdrw

soso

U mnie kiedys wisialy takie spore stare monitory SABY czy jakos tak, jeszcze jak mialem diore. Przymocowane za pomoca spesjalnych uchwytow, do wagi maksymalnego obciazenia bylo baaaardzo daleko. Kazdy uchwyt do sciany byl przymocowany czterema dziesiatkami, czyli dosyc porzadnie.

No i spie sobie ktorejs pieknej nocy inagle sruuuuuuu, łubbbbbbb, duuuuuuuup. Ja kurde budze sie chce sie lac bo mysalem ze jakis zlodziej wpadl przez okno do mieszkania (parter)...patrze a tu na wyrku lezy kolumna :-) Przy mocowaniu zostala tylko tylna sciana kolumny a reszta sie od niej odkleila (tandeta) Kolumna spadajac miala pod soba kolo mojego goralka i dzieki temu odbijajac sie od niego ominela telewizor, ktory stal ponizej i wyrznela i skraj wyrka, nozki mialem z drugiej strony wyrka :-) Takze dzieki mojemu rowerkowi GT uratowal sie telewizorek a dzieki slepemu szczesciu nie polamamlo mi nozek. Na drugi dzien czym predzej odkrecilem druga kolumne ktora byla zamocowana na wejsiem do pokoju. Zimny pot mnie oblal jak sobie pomyslalem co by bylo gdyby ktos stanal w drzwiach pokoju i ...... :-))) Wniosek: Lepiej nie wieszac :-)))

spoko. ja mam prawie 30 litrowe tonsile 2 drożne powiedzona na ścianie. wiszą już tak ze dwa lata albo i dłuże.

do kolumn został przymocowany taki płaskownik w kształcie trójąta, jest on z tyłu kolumn na samych rogach i ma dziurke :o)

no a kolumny wiszą na dwóch śrubach, a wazą po trochę. nic się nie dzieje, jest ok.

ztyłu wygląda to tak:

[obrazekLUKASZ-180959_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

--Snajper, pytałeś się min. o odległość od ściany. Są (były) kolumienki konstruowane do stawiania blisko ściany np. Linn Index Plus (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Ale nawet w sprzęcie zaprojektowanym do takiego ustawienia, zazwyczaj zemści się to na przestrzenności dzwięku...

Ukryta Zawartość

-->kapelli, zawiesiłeś kolumienki na zaczepach od szafek? :)

Napisz jak to się sprawdza w praktyce, bo możliwe że będę zmuszony to samo zrobić z parką którą robię do kompa...

->Lt_Bri

ja nie wiem czy to są zaczepy do szafek, możeliwe że to jest to. gruba blacha 1mm chyba, albo i ciut więcej.

sztywne solidne., wygląd pokazany (to ten zielony trójkąt;) wisi to na śrubach z diblami (nie wiem czy dibel to po polsku :o) no i w każdym razie nawet wiele wstrząsów temu nei zaszkodziło, nie mażadnych problemów z tym.

dobra śruba w mocnej ścianie i będzie ok. nic sie z tym nie dzieje, żeby to urwać to bym musiał chyba przez pół godziny skakać po kolumnie ;)

u mnei jest ok.

Ja mam 2 kolumny około 80l zawieszone na 1,5mm kątownikach + kątownik pod kolumną. Wszystko ładnie wisi i mimo kilkukrotnego zdejmowania i zakładanie nic się nie dzieje.Ważne jest dobre przymocowanie całości i broń Boże na plastikowych kołkach!!! Dodam,że kolumny wiszą pod lekkim kątem około 7 stopni od pionu.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

-->Dreamer_1, a jakie kołki proponujesz, drewniane ? :)

Ja na plastikowych wieszam dość spore przedmioty i nie ma z tym problemu ( tylko muszę kołek przed wciśnięciem w ścianę klejem solidnie posmarować - ściany z cegły... )

WITAM MAM 22 LATA Z ZAWODU JESTEM ŚLUSARZEM I JAK CZYTAM WYPOWIEDZI CO PONIEKTÓRYCH LUDZI CHCE MIE SIE ŚMIAĆ MAM MINIMUM TRZY POMYSŁY JAK ZAWIEŚIĆ KOLUMNY MA ŚCIANIE A Z PIĘĆ JAK NA SUFICIE ALE TAKIE KOLUMNY CO WAŻĄ JAKIEŚ 50 KILO.GDYBYM MIAŁ APARAT ZROBIŁBYM ZDIECIA RZECZY KTÓRE SĄ POTRZEBNE DO TEGO.

POZDRAWIAM I POWODZENIA

SZYBA > Do mnie też pijesz??

Mam właśnie drewniane!! Metal mógłby rozkruszyć ścianę i z czasem się wysunąć. Dla mnie wieszanie czegokolwiek powyżej 10 Kg na ścianie plastikowymi kołkami jest narażaniem życia osoby siedzącej pod tym przedmiotem. Klej czy nie klej,bałbym się!!

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

( Dreamer_1 ) TY WIDZE ŻE JESTEŚ OBEZNANY W TAKICH RZECZACH I DO CIEBIE NIEMAM NIC ALE DA SIE TAK ZAWIEŚIĆ KOLUMNY RZEBY NIESPADŁY NAWET CIEŻKIE DAJĆIE SE POWIEDZIEĆ NA ŚCIANIE I NA SUFICIE . TRZEBA TROCHE POMYŚLEC A JEŚLI CHODZI OMNIE NIETAKIE RZECZY SIE ROBIŁO .

Od sposobów do zawieszenia czegoś na ścianie jest aż gęsto, ja podałem co zrobić przy ścianie z cegły i kołkach ( sam kołek przy takiej ścianie nie da egzaminu ).

Lepiej da się to zrobić wpuszczając w ścianę jakieś kotwy jak np. przy porządnie montowanych umywalkach etc., jeżeli dobrze się to zrobi, to skakać po tym można...

Małe wyjaśnienie - dziecko nie stanowi głównego powodu. Głupie nie jest (po tatusiu ;-) ), więc można wytłumaczyć.

Bardziej chodzi o to, że porządnych kolumn nie mam po prostu gdzie postawić. A na górze tyle miejsca się marnuje... Na podłodze (celuję mimo wszystko w podłogowce) od biedy gdzieś może i bym upchnął, ale co to za frajda, jak jedna kolumna stoi za stołem i krzesłami, a druga na środku pokoju... Podwieszenie sprawdziłoby się idealnie, ale chcę wiedzieć, jak wtedy ustawić kolumny, żeby było dobrze. :)

Gdzieś na przykład słyszałem, że jak się podwiesza podłogowce, co trzeba je ustawiać do góry nogami, żeby wysokotonowce były plus minus na poziomie uszu. Nie wiem, czy to prawda, czy jakaś totalna herezja. Stąd mój wątek. :)

• 5 miesięcy później...

taka opcja mi wpadła : dwie rury (ładne) zakończone szerokimi podstawami na śrubach rzymskich.

równanie : wysokość pokoju = 2x rura + wysokość kolumny (zostawić trochę luzu na rozkręcenie śrub)

aż się boje komentarzy...

przeciez sa uchwyty scienne pod kolumny - sam z konieczmosci teraz takie posiadam. Moje kolumny sa monitorami studyjnymi przystosowanymi do ustawienia przy scianie a wiec jest ok. I trzeba przyznac ze dobrze przygotowane uchwyty z mozliwoscia regulacji pion-poziom zdaja egzamin. konstrukcja przypomina troche uchwyty scienne pod TV - poszperaj to cos znajdziesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.