Jump to content
IGNORED

Wałek z impedancją ??

misiowiec

Recommended Posts

Kupilem wzmacniacz Yamaha AX-870 wszytko super zadowolony ,ale wlasnie dzis zajrzalem sobie w instrukcje roznych modeli Yamaha i doszedlem do wniosku, ze te perpetum mobile pobieraja mniej niz mialyby oddawac w 4 om ,ale zauwzaylem ze w instrukcji RMS minimum output power 20Hz-20KHz jest podda tylko dla 110W / 8 om i 130W / 6 om ,nie ma tam wzmianki o 4 om , w nowszych modelach jest tak samo z tym ze maja na obudowie z tylu przelacznik impedancji ustawieni 1.= 4-8 om speakers ustawienie 2.= 6-12 om speak. a wiec czy mam rozumiec ze moja Yamaha, ktora takiego przelacznika nie posiada nie moze pracowac z kolumnami 4 om ,choc aktualnie na takich chodzi ale wiadomo ze bedzie grala, tylko przeciazam lekko wzmacniacz w ten sposob , moj kolega mial model AX-750, w ktory jest identyczna sytuacja jak u mnie i rozmawialismy przed miom zakupem i ani razu nie zostal podjety temat ze 4 om nie mozna do niej podpinac nawet chyba wspominal ze mu to gralo na 4 om , nie wiem , moze wy wiece cos na ten temat ???

Czy ten model rzeczywiscie przystosowany jest tylko do min 6 om , bylby to mala porazka :(

jeszcze jedno , w instrukci w opisie Dynamic Power per chanel jest wpomniane o mocy 8/6/4/2 om a takze w Din standard Output Power per Channel (europe mode only) podaja :

(4 ohms 1 KHZ 0,7% THD)......185W a wiec jak to rozumiec moc DIN i muzyczna podana dla 4 om a RMS nie??

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jakie kolumny? myslalem nad takim o impedancji 4-8 om lub jak kto woli 4/8 ale podobno takie schodza do 4 om a nie tak jak myslalem kiedys ze moga wpolracowac ze wzmakiem 4 jaki i 8 om a takze 6 om jak moja Yamaha

Wiec jestem skasany na 6 om i 8 om jesli chce na nich glosno sluchac ,czy tak??

Hidden Content

DIN moc napiasli tez dla 2 om ,wiec nie wiem co mam o tym myslec ,watpie zeby wzmak pracowal tez na kolumnach 2 om :)

Hidden Content

oto link do instrukcji ,prosze zerknijcie na nia, moze to rzjasni moj problem i ktos kto sie zna na wzmakach Yamahy wyjasni ten dylemat ,bylbym wdzieczny.

Hidden Content

Hidden Content

Dla 2 ohm podali moc dynamiczną, czyli chwilową, to jest inny parametr. Jeżeli już coś mnie niepokoi, to raczej dość niski pobór mocy jak na tak silny wzmacniacz.

Hidden Content

Ale to juz norma jesli chodzi o wzmaki Yamahy taki pobor ,zajrzyj w instrukcje kilku modeli to sie przekonasz ,dlatego po poborze wnisokuje iz nie moze chodzic z glosnikami 4 om poniewaz oddawalby wiecej niz pobiera :) Ale najsmieszniejsze jest to ze model 892 ma pobor ten sam a posiada przelacznik impeadncji 4-8 na 6-12 wiec ja juz tego nie rozumiem ?

Hidden Content

"-->misiowiec, kolumny są albo 4om albo 8om ( czasem 6om, 15om czy 16om ), 4/8 to na wynalazkach pokroju firsta wypisują..."

A to nie jest tak ze ta impedencja sie wacha?? Podobno B&W maja podana na 8om a schodzi ponizej 4om...

Hidden Content

Kazik co mi tak 1000 razy tlumaczono niby :) A ty potrafisz powiedziec na 100% czy ta Yamaszka moze chodzic bezpiecznie z kolumnami 4 om :P Masz do dyspozycji instrukcje i swoja potezna wiedze :D

Apropo napisau 4/8om lub 4-8 om to wystepuje on w Quadralach czyli jak twierdzicie wynalazkach pokroju Firsta ,widzilem go bodajze jeszcze w jakies chyba nawet leprzej marce ale nie bede teraz wymienial bo nie pamietam

Hidden Content

Z punktu widzenia obciążenia wzmacniacza istotna jest impedancja minimalna, zwłaszcza w zakresie niskich i średnich tonów, a nie zakres jej zmienności. Bowersom akurat impedancja się często waha w funkcji częstotliwości od poniżej 4 do kilkudziesięciu ohm. Powszechnie przyjęta jest norma, ze kolumny klasyfikuje się jako 8, 6 lub 4 ohmowe, dopuszczając lokalne spadki do 25% poniżej deklarowanej wartości. Niestety wielu producentów olewa tę zasadę i wszędzie pisze 8 ohm albo 4-8 ohm, obawiając się straty klientów - posiadaczy amplitunerów av, które często mają w specyfikacji ograniczenie min impedancji obciążenia do 8 ohm, co w przypadku urządzeń o mocy 5x100W zaopatrzonych w 200 W zasilacz wydaje się być nawet rozsądne.

Hidden Content

Ladny wywod ,idealny do gazetki ,a jak jest w przypadku wzmacniaczy? Albo lepiej w przypadku mojej Yamaszki ? Wogole czy nikt na tym forum nie rozbieral Yamahy i nie wie nic o impedancji modeli z koncowka 70 ?

Jakos w to nie wierze ?? Czekam na przydatne info znawcy dziedziny

Hidden Content

A moze tak bez przesadnej filozofii - gruba ta yamaha? duze ma trafo? porzadny radiator? nie naglasniasz sali gimnastycznej? nie straszysz sasiadow? a graj sobie na tych 4 ohmowkach...

Ja kupilem kolumny 8 ohmowe ktore sa 4 ohmowe i gram wzmacniaczem na 6 ohm. Brat napedza wzmakiem na 8 ohm 4-ohmowki. Zyjemy.

Hidden Content

Słuchając na normalnym poziomie głośności nie zaszkodzisz dla wzmacnicza ( może nieco cieplejszy być ).

Co do impedancji kolumienek, to podam ciekawy przykład: mam kolumienki na których jest napisane 8om, na głośniku ( jego ekranie ) na naklejce jest 4om, a schodzą jeszcze niżej :)

Hidden Content

to moze wyraze sie jasniej mam zamiar korzystac ze wzmaka w 3/4 jego mozliwosci po zkupie nowych kolumn, jestem psycholem robienia sobie malych koncertow w domu i tyle :) dlatego tak wnikliwie dopytuje o impedancje

Hidden Content

A nie możesz wziąść wzmacniacza i wybrać się z nim do kogoś z podobnymi(ew. podobnie trudnymi) kolumnami.

Wiem że z tym może być problem, ale unikniesz niespodzianek typu włączanie się zabezpieczenia termicznego ( o ile takie posiada ) po dwóch minutach, przy dajmy na to połowie głośności...

A jak coś to znajdź kolumny w następujący sposób ( po mocy ):

Weź moc transformatora, podziel na pół ( dwa kanały ), wynik dzielenia znowu podziel na pół ( pesemistycznie zakładamy 50% sprawność wzmacniacza ), a to co Ci wyjdzie ma być większe ( lub conajmniej równe ) mocy kolumn, ale to jest sposób dobierania ze względu na bezpieczeństwo kolumn ( inaczej "ładnie" przesterowany podczas głośnego słuchania sprzęt np. popali Ci wysokotonowce ).

Pozdrawiam.

Hidden Content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.