Skocz do zawartości
IGNORED

Wałek z impedancją ??

misiowiec

Rekomendowane odpowiedzi

Kupilem wzmacniacz Yamaha AX-870 wszytko super zadowolony ,ale wlasnie dzis zajrzalem sobie w instrukcje roznych modeli Yamaha i doszedlem do wniosku, ze te perpetum mobile pobieraja mniej niz mialyby oddawac w 4 om ,ale zauwzaylem ze w instrukcji RMS minimum output power 20Hz-20KHz jest podda tylko dla 110W / 8 om i 130W / 6 om ,nie ma tam wzmianki o 4 om , w nowszych modelach jest tak samo z tym ze maja na obudowie z tylu przelacznik impedancji ustawieni 1.= 4-8 om speakers ustawienie 2.= 6-12 om speak. a wiec czy mam rozumiec ze moja Yamaha, ktora takiego przelacznika nie posiada nie moze pracowac z kolumnami 4 om ,choc aktualnie na takich chodzi ale wiadomo ze bedzie grala, tylko przeciazam lekko wzmacniacz w ten sposob , moj kolega mial model AX-750, w ktory jest identyczna sytuacja jak u mnie i rozmawialismy przed miom zakupem i ani razu nie zostal podjety temat ze 4 om nie mozna do niej podpinac nawet chyba wspominal ze mu to gralo na 4 om , nie wiem , moze wy wiece cos na ten temat ???

Czy ten model rzeczywiscie przystosowany jest tylko do min 6 om , bylby to mala porazka :(

jeszcze jedno , w instrukci w opisie Dynamic Power per chanel jest wpomniane o mocy 8/6/4/2 om a takze w Din standard Output Power per Channel (europe mode only) podaja :

(4 ohms 1 KHZ 0,7% THD)......185W a wiec jak to rozumiec moc DIN i muzyczna podana dla 4 om a RMS nie??

https://www.audiostereo.pl/topic/11620-wa%C5%82ek-z-impedancj%C4%85/

Jakie kolumny? myslalem nad takim o impedancji 4-8 om lub jak kto woli 4/8 ale podobno takie schodza do 4 om a nie tak jak myslalem kiedys ze moga wpolracowac ze wzmakiem 4 jaki i 8 om a takze 6 om jak moja Yamaha

Wiec jestem skasany na 6 om i 8 om jesli chce na nich glosno sluchac ,czy tak??

DIN moc napiasli tez dla 2 om ,wiec nie wiem co mam o tym myslec ,watpie zeby wzmak pracowal tez na kolumnach 2 om :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

oto link do instrukcji ,prosze zerknijcie na nia, moze to rzjasni moj problem i ktos kto sie zna na wzmakach Yamahy wyjasni ten dylemat ,bylbym wdzieczny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale to juz norma jesli chodzi o wzmaki Yamahy taki pobor ,zajrzyj w instrukcje kilku modeli to sie przekonasz ,dlatego po poborze wnisokuje iz nie moze chodzic z glosnikami 4 om poniewaz oddawalby wiecej niz pobiera :) Ale najsmieszniejsze jest to ze model 892 ma pobor ten sam a posiada przelacznik impeadncji 4-8 na 6-12 wiec ja juz tego nie rozumiem ?

"-->misiowiec, kolumny są albo 4om albo 8om ( czasem 6om, 15om czy 16om ), 4/8 to na wynalazkach pokroju firsta wypisują..."

A to nie jest tak ze ta impedencja sie wacha?? Podobno B&W maja podana na 8om a schodzi ponizej 4om...

Kazik co mi tak 1000 razy tlumaczono niby :) A ty potrafisz powiedziec na 100% czy ta Yamaszka moze chodzic bezpiecznie z kolumnami 4 om :P Masz do dyspozycji instrukcje i swoja potezna wiedze :D

Apropo napisau 4/8om lub 4-8 om to wystepuje on w Quadralach czyli jak twierdzicie wynalazkach pokroju Firsta ,widzilem go bodajze jeszcze w jakies chyba nawet leprzej marce ale nie bede teraz wymienial bo nie pamietam

Z punktu widzenia obciążenia wzmacniacza istotna jest impedancja minimalna, zwłaszcza w zakresie niskich i średnich tonów, a nie zakres jej zmienności. Bowersom akurat impedancja się często waha w funkcji częstotliwości od poniżej 4 do kilkudziesięciu ohm. Powszechnie przyjęta jest norma, ze kolumny klasyfikuje się jako 8, 6 lub 4 ohmowe, dopuszczając lokalne spadki do 25% poniżej deklarowanej wartości. Niestety wielu producentów olewa tę zasadę i wszędzie pisze 8 ohm albo 4-8 ohm, obawiając się straty klientów - posiadaczy amplitunerów av, które często mają w specyfikacji ograniczenie min impedancji obciążenia do 8 ohm, co w przypadku urządzeń o mocy 5x100W zaopatrzonych w 200 W zasilacz wydaje się być nawet rozsądne.

Ladny wywod ,idealny do gazetki ,a jak jest w przypadku wzmacniaczy? Albo lepiej w przypadku mojej Yamaszki ? Wogole czy nikt na tym forum nie rozbieral Yamahy i nie wie nic o impedancji modeli z koncowka 70 ?

Jakos w to nie wierze ?? Czekam na przydatne info znawcy dziedziny

A moze tak bez przesadnej filozofii - gruba ta yamaha? duze ma trafo? porzadny radiator? nie naglasniasz sali gimnastycznej? nie straszysz sasiadow? a graj sobie na tych 4 ohmowkach...

Ja kupilem kolumny 8 ohmowe ktore sa 4 ohmowe i gram wzmacniaczem na 6 ohm. Brat napedza wzmakiem na 8 ohm 4-ohmowki. Zyjemy.

Słuchając na normalnym poziomie głośności nie zaszkodzisz dla wzmacnicza ( może nieco cieplejszy być ).

Co do impedancji kolumienek, to podam ciekawy przykład: mam kolumienki na których jest napisane 8om, na głośniku ( jego ekranie ) na naklejce jest 4om, a schodzą jeszcze niżej :)

to moze wyraze sie jasniej mam zamiar korzystac ze wzmaka w 3/4 jego mozliwosci po zkupie nowych kolumn, jestem psycholem robienia sobie malych koncertow w domu i tyle :) dlatego tak wnikliwie dopytuje o impedancje

A nie możesz wziąść wzmacniacza i wybrać się z nim do kogoś z podobnymi(ew. podobnie trudnymi) kolumnami.

Wiem że z tym może być problem, ale unikniesz niespodzianek typu włączanie się zabezpieczenia termicznego ( o ile takie posiada ) po dwóch minutach, przy dajmy na to połowie głośności...

A jak coś to znajdź kolumny w następujący sposób ( po mocy ):

Weź moc transformatora, podziel na pół ( dwa kanały ), wynik dzielenia znowu podziel na pół ( pesemistycznie zakładamy 50% sprawność wzmacniacza ), a to co Ci wyjdzie ma być większe ( lub conajmniej równe ) mocy kolumn, ale to jest sposób dobierania ze względu na bezpieczeństwo kolumn ( inaczej "ładnie" przesterowany podczas głośnego słuchania sprzęt np. popali Ci wysokotonowce ).

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.