Skocz do zawartości
IGNORED

Hybrydowy wzmacniacz lampowy (zmiana lampy)

kerm

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam zamiar w przyszłym tygodniu złożyć wzmacniacz słuchawkowy na bazie kitu ATV2928 (już zamówiłem płytkę) Tylko teraz mam pytanie nie posiadam w sowich zbiorach lampy E88CC czy mogę zamiast niej zastosować coś innego np. ECC82, ECC81, ECC85, ECC83 bo akurat posiadam takie lampy. Która z nich by się najlepiej nadawał i nie wymagały żadnej przeróbki w konstrukcji wzmacniacz ? Czy lepiej nie kombinować i do kupić E88CC ?

Mam jeszcze jedno pytanie czy ten wzmacniacz będzie sobie dobrze radził ze słuchawki o impedancji około 120-150ohm ??

Absolutnie żadna z powyższych lamp. Tylko ECC88 lub inna z nią zgodna zgodna np. 6922 lub 6n23p.

Ja przetestowałem kilka różnych i z moim egzemplarzem najlepiej gra Electro-Harmonix 6922.

Co do słuchawek - sam używam 2x32 ohm albo 2x150 ohm - hybryda wysteruje je bez problemu. Natomiast testowałem też z 2x600 ohm i niestety już było gorzej.

Więcej na temat tego projektu poczytasz na stronie autora:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jest tam też opis nowej wersji z poprawionym zasilaniem (powielaczem pełnookresowym)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tesla E88CC gra fajnie :-)

Jak już będziesz montować to pamiętaj że na płytce z AVT jest mały błąd - diodę D3 należy wlutować odwrotnie :-)

Najlepiej sprawdź ze schematem.

Życzę dużo frajdy !

Natomiast testowałem też z 2x600 ohm i niestety już było gorzej.

Im wyższa impedancja słuchawek tym wyższe napięcie wyjściowe potrzebne jest do zasilania słuchawek.

Hybryda widać nie daje zbyt wysokiego napięcia na wyjściu, wszak sam wtórnik na MOSFET-ach ma wzmocnienie mniejsze niż 1. Za wzmocnienie napięciowe odpowiada więc tylko lampa.

Żarnik lampy w hybrydzie zasilany jest napięciem żarzenia 6,3V i do takiego napięcia jest przystosowana ta konstrukcja wzmacniacza.

W lampach serii ECC81, 82 i 83 do nóżek 4-5 powinno być podłączone napięcie 12,6V.

By te lampy zasilać napięciem 6,3V trzeba by przerobić ścieżki na płytce, ale i tak z tych trzech lamp, do tego wzmacniacza najlepiej nadała by się tylko ECC82, pod warunkiem zmiany punktu pracy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.