Skocz do zawartości
IGNORED

prawdziwy hiend - koncert Orkiestry Glenna Millera w Łodzi

pmcomp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

miałem dzisaj orgazma .... byłem dzisiaj na koncercie Orkiestry Glenna Millera pod dyrekcją Wila Saldena w ... mieście Łodzi.

Dlaczego w Łodzi? Bo Sala Kongresowa w Warszawie jest w remoncie.

I całe szczęście, i tak niech będzie.

Dlaczego?

Bo takie składy orkiestrowe na 17 instrumentów lepiej brzmią w .... mniejszych salach. Takich jak Teatr Wielki w Łodzi. Wspaniała sala pod względem akustycznym. Wspaniała publiczność. Byłem chyba na 7-u koncertach tej orkiestry i po raz pierwszy zdażyło im się zagrać 3 kawałki na bis.

Takiego grania w domu jak w tym Teatrze się nie osiągnie. Były oczywiście mankamenty np. z rozbiciem dźwięku dolnego solowego mikrofonu ale ... scena z tej łódzkiej sceny jest nie do odtworzenia w warunkach domowych z żadnego sprzętu za pierdyliony dolarów. Coś wspaniałego. Totalene 3D z separacją każdego puzonu czy trąbki w sekcji puzonów czy trąbek plus zróżnicowanie wysokosci ... najnizej i najblizej sekcja 5-u saxofonów, potem wyzej i dalej 4 puzony i dalej najwyzej 4 trąbki. Cudo.

I scena jest zbudowana jak powinna, a nie jak z plyty z miksera czyli fortepian po lewej, perkusja i kontrabas po srodku, a cala brasowa sekcja dmuchana po prawej stronie. I po srodku z przodu mikrofony do solowek, dolny i gorny oraz wokal.

Jak wroce do domu to napisze cos wiecej, wkleje zdjecia i dam linki do kawalkow z najnowszej plyty.

Prawdziwy koncert w sali o znakomitej akustyce. Byl prąd ale ja siedzac w piatym rzedzie sekcę brasową mialem na uszach jak bez mikrofonow i glosników. To samo solowki z gornego solowego mikrofonu czyli trabki i puzony. Niestety saxofony juz przez wzmaki na boki.

Bilet kosztowal 185 zl. Do tego hotel, kolacja, łyskacz. Bylo warto w porownaniu do nabycia jakiegokolwiek CDka za 50-100 zl. 2,5 godziny zajebistego spektaklu muzycznego ze swingiem w najlepszym wykonaniu jednego z najlepszch wspolczesnych big bandów na swiecie.

Wrócę do domu i skleję do koñca te swoje JBLe, odpalę i będę udawał ze jest PRAWIE tak samo jak w Teatrze Wielkim w Łodzi. Porażka. Szkoda.

BTW miałem przyjemnosc sluchac ze 4-y lata temu tej orkiestry na łące nad Renem. To było przeżycie i prawdziwy muzyczny spektakl na żywo. Moż e zamieszczę filmy z tego koncertu.

Może ktoś z Was też był? Kto nie był niech żałuje.

A tune Sing Sing Sing wymiótł całą salę.

Pozdro

Zajebajka !!!

Muszę przewietrzyć mój system…

Jizzzzz ... nikt nie ma nic do powiedzenia ???

P......yć taką muzę ... przecież ma prawo się nie podobać ... nikt nie chodzi do filharmonii albo na koncerty np. do Teatrów czy sal o dobrej akustyce?

Wszyscy sluchacie z cyfrowych płyt, nic na żywo ???

Masakra !!! ???

Scena, barwa, prawdziwe instrumenty ... nikt nic nie wie ???

TO PO CO TEN WĄTEK HI-END ??? ... wiem ... dla producentów i dystrybucji kabli w ścianach i bezpieczników w skrzynce wysokich prądów.

Zapraszam na swój blog ... tam przynajmniej podyskutuję sam z sobą :).

Rzeczywiście córki Obamy rules:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdro

Hajendziarze gawedziarze ... tak jak ja ???

Pozdro

Ukryta Zawartość

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Ale czego Ty chłopie oczekujesz,że ktoś napisze,że w domu ma lepiej??czy to jest jakieś audiofilskie przedszkole?byłeś na koncercie,podobało Ci się i o czym tu dyskutować?co ten wątek robi w tej zakładce?do działu muzyka i po sprawie.

A uwaga o córkach Obamy to chyba na Pudelka???

Przecież to portal domowych protezowych audio pieniaczy.Haj endu nie ma ,to tylko nazwa która absolutnie nic nie znaczy.

A chrześcijańskie ceny produktów w salonach audio ,to jest temat na reportaż do tv -ja tego nie wytrzymiee !!

Takie informacje warto zamieszczać parę dni przed , zawsze ktoś się może wybrać.

Pmcomp , skoro w Teatrze Wielkim się podobało to jeszcze bardziej będziesz zadowolony z seansu w łódzkiej filharmonii ... Polecam.

Faktycznie , szkoda że o G.Millerz-e w Teatrze W. nie wspomniałeś kilka dni wcześniej na forum.

....a jeszcze lepiej w sali kameralnej katowickiego NOSPR. Wspaniała akustyka i pierwszoligowi wykonawcy. Wczoraj np. niesamowity występ grupy H. Miśkiewicza z gościnnym udziałem M. Stewart'a sprawił, że po powrocie do domu nawet przez myśl mi nie przeszło puścić coś z płyty.

Wpominalem na swoim vlogu kilka miesiecy temu jak kupowalem bilety.

Nie podziewalem sie tez, ze w Lodzi ta orkiestra zabrzmi tak dobrze. Takie doswiadczenie, ze w przyszly roku, a przyjezdzaja oni do nas zazwyczaj co rak, czasem co dwa, na pewno nie wybiorę się do Kongresowej tylko do innej salii jak w Łodzi.

Jeszcze a propos Teatru Wielkiego.

To nie tylko wielkosc sali ma znaczenie ale moj zdaniem takze wielkosc i budowa sceny. W Kongresowej dzwiek potrafi wychodzic w kierunku sali takze "na boki", tutaj bardziej wąsko na wprost. Zapewne to też ma znaczenie.

Ta orkiestra dobrych kilka lat temu wypuscila krążek DVD. z koncertu w malej salce w Niemczech, takiej na kilkaset osob. I pomimo fatalnej jakosci kompresji materialu na plycie w dwukanalowym DD koncert ogląda sie z przyjemnoscia.

Polecam.

Pozdro

Piotrek … nie płacz, nic straconego, zawsze możesz przejść na w pełni profesjonalny system Vertec VT4889-1 Line Array na berylach, lub VTX V25 Line Array z D2

Tor masz w pełni analogowo-lampowy : szpulowce, gramiaki, lampiaki, aktywną analogową zwrotnicę lampową Audio Research EC-4 z Jensenami PiO-Cu … zagra Tobie jak na żywo ;-)

jbl_foxtheater.jpg

Ukryta Zawartość

JBL_Peabody.jpg

Ukryta Zawartość

JBL_Tabernacle.jpg

Tabernacle+5.jpg

Ukryta Zawartość

jbl_globalcitizenfestival.jpg

HARMAN_GlobalCitizen.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

Jizzzzz ... nikt nie ma nic do powiedzenia ???

P......yć taką muzę ... przecież ma prawo się nie podobać ... nikt nie chodzi do filharmonii albo na koncerty np. do Teatrów czy sal o dobrej akustyce?

Wszyscy sluchacie z cyfrowych płyt, nic na żywo ???

Masakra !!! ???

Scena, barwa, prawdziwe instrumenty ... nikt nic nie wie ???

TO PO CO TEN WĄTEK HI-END ??? ... wiem ... dla producentów i dystrybucji kabli w ścianach i bezpieczników w skrzynce wysokich prądów.

Zapraszam na swój blog ... tam przynajmniej podyskutuję sam z sobą :).

Rzeczywiście córki Obamy rules:

Ukryta Zawartość

Pozdro

Hajendziarze gawedziarze ... tak jak ja ???

Pozdro

Podniecasz sie jak bys pierwszy raz poszedl na koncert...swietnie tez ze utopiles swoje wrazenia w whisky, a jakis hotel dal Ci schronienie. bo kto wie jaki dysonans poznawczy bylby nad ranem w wytrzezwialce ;)

A teraz powaznie: to jest , tak mi sie wydaje z obserwacji, forum tuningowców sprzętowych a nie melomanów, więc raczej nie pogadasz o muzyce.

Pomijajac pewne gatunki zahaczajace o klasyke i jazz, to ja osobiscie wole sluchac plyty. Obcowanie z artysta, to nie jest sluchanie. Przynajmniej ja to odrozniam.

Ukryta Zawartość

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Na takim koncercie duże znaczenie oprócz dźwięku mają wrażenia wzrokowe.

Łatwiej jest słuchać jak się tych muzyków na scenie widzi, a nie wyobraża jak z plyty w domu.

Whisky była zacna, przed koncertem zawsze robię jedną podwójną dla kurażu co by kubki słuchowe i wzrokowe pobudzić:).

A jak sie pije to sie do Warszawy nie wraca. Na dworcu i w parku spać nie lubię.

;)

Pozdro

Hehe, bardzo słusznie - piłeś (mało), nie jedź, czy jakoś tak ;)...naczelne motto neurochirurgów ;)

swoją drogą to zabawowy z Ciebie chłop i pewnie fajnie się z Tobą chodzi na takie koncerty.

Dla mnie big band ma niesamowity klimat, przenoszący mnie w tamte czasy, ale na dłużej jest to dla mnie gatunek niesłuchalny, może to kwestia nagrań których próbowałem, a może to po prostu nie moja muza.

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Ukryta Zawartość

divSUZ.jpg

Qz2oaj.jpg

9CLg4V.jpg

Pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jak to jest, że pani śpiewa np. przez te estradowe paczki, a jej głos jest czysty, ma prawdziwą barwę i w ogóle jest przeżycie.

Papier i tuba w głośnikach mogą tak zagrać?

Jak z tym żyć?

Ostatnio słucham tej płytki i jest całkiem fajnie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Witam,

miałem dzisaj orgazma .... byłem dzisiaj na koncercie Orkiestry Glenna Millera pod dyrekcją Wila Saldena w ... mieście Łodzi.

Dlaczego w Łodzi? Bo Sala Kongresowa w Warszawie jest w remoncie.

I całe szczęście, i tak niech będzie.

Dlaczego?

Bo takie składy orkiestrowe na 17 instrumentów lepiej brzmią w .... mniejszych salach. Takich jak Teatr Wielki w Łodzi. Wspaniała sala pod względem akustycznym. Wspaniała publiczność. Byłem chyba na 7-u koncertach tej orkiestry i po raz pierwszy zdażyło im się zagrać 3 kawałki na bis.

Takiego grania w domu jak w tym Teatrze się nie osiągnie. Były oczywiście mankamenty np. z rozbiciem dźwięku dolnego solowego mikrofonu ale ... scena z tej łódzkiej sceny jest nie do odtworzenia w warunkach domowych z żadnego sprzętu za pierdyliony dolarów. Coś wspaniałego. Totalene 3D z separacją każdego puzonu czy trąbki w sekcji puzonów czy trąbek plus zróżnicowanie wysokosci ... najnizej i najblizej sekcja 5-u saxofonów, potem wyzej i dalej 4 puzony i dalej najwyzej 4 trąbki. Cudo.

I scena jest zbudowana jak powinna, a nie jak z plyty z miksera czyli fortepian po lewej, perkusja i kontrabas po srodku, a cala brasowa sekcja dmuchana po prawej stronie. I po srodku z przodu mikrofony do solowek, dolny i gorny oraz wokal.

Jak wroce do domu to napisze cos wiecej, wkleje zdjecia i dam linki do kawalkow z najnowszej plyty.

Prawdziwy koncert w sali o znakomitej akustyce. Byl prąd ale ja siedzac w piatym rzedzie sekcę brasową mialem na uszach jak bez mikrofonow i glosników. To samo solowki z gornego solowego mikrofonu czyli trabki i puzony. Niestety saxofony juz przez wzmaki na boki.

Bilet kosztowal 185 zl. Do tego hotel, kolacja, łyskacz. Bylo warto w porownaniu do nabycia jakiegokolwiek CDka za 50-100 zl. 2,5 godziny zajebistego spektaklu muzycznego ze swingiem w najlepszym wykonaniu jednego z najlepszch wspolczesnych big bandów na swiecie.

Wrócę do domu i skleję do koñca te swoje JBLe, odpalę i będę udawał ze jest PRAWIE tak samo jak w Teatrze Wielkim w Łodzi. Porażka. Szkoda.

BTW miałem przyjemnosc sluchac ze 4-y lata temu tej orkiestry na łące nad Renem. To było przeżycie i prawdziwy muzyczny spektakl na żywo. Moż e zamieszczę filmy z tego koncertu.

Może ktoś z Was też był? Kto nie był niech żałuje.

A tune Sing Sing Sing wymiótł całą salę.

Pozdro

Zajebajka !!!

No te jestem Wk..ny , i nic nie wiedziałem ,a byłem ostatnio na oskarach Jazzowych, które też gościły w Teatrze W. Szkoda że nie dałeś znać bo byłem akurat w domu w Łodzi. Sing Sing ku....a, to chciałem usłyszeć na żywo. Co do akustyki Teatr Wielki bije na głowę Łódzką Filharmonie. Pozdrawiam

Szkoda że nie dałeś znać bo byłem akurat w domu w Łodzi. Sing Sing ku....a, to chciałem usłyszeć na żywo. Co do akustyki Teatr Wielki bije na głowę Łódzką Filharmonie. Pozdrawiam

I kto to mówi ?

Ten co miał mnie odwiedzić podczas AS ;).

Pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.