Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy gramofon do 3500zł

olomen

Rekomendowane odpowiedzi

A naszych wzdychań możesz poczytać tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Jaki gramofon polecacie do 3500zł. Czy Audio-Technica AT-LP1240USB jest wart swojej ceny? Inne propozycje?

Nie ma to jak marketing ;) Poleciłbym coś dobrego w tej cenie, ale wstrzymam się na razie z propozycją.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Siedem Universumów

Zdrożały?

E tam. Na paletę by straczyło ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)
  • Redaktorzy

Siedem Universumów

Jeden wystarczy. Gdybyć wymienić w nim ramię, to kto wie czy nie zagrałby lepiej od lubianego AF albo nawet najtańszego Transrotora, który niestety nie słynie z solidnego ramienia. No, ale marketing działa na ludzi.

Jeden wystarczy.

- pewnie tak - ale ja mam drugi w zapasie - bowiem sytuacja, gdy wskutek ewentualnej awarii /tfu !!/, zostałbym bez gramofonu, jest dla mnie nie do przyjęcia..:)...pzdr...

excelvinyl winylmania blog szukaj

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Transrotora, który niestety nie słynie z solidnego ramienia

To prawda. Podziwiam ludzi, którzy kupują Transrotory z TR800S.

Na szczęście do wyboru w specyfikacji fabrycznej są ramiona SME.

• Redaktorzy

Zależy które SME, bo nie wszystkie "grają" ;)

To prawda. Podziwiam ludzi, którzy kupują Transrotory z TR800S.

Zdecydowanie lepiej można ulokować te pieniądze. za 10 000zł można mieć już naprawdę dobry gramofon z rewelacyjnym ramieniem.

W tej cenie polecamy kredensa i to niezależnie od tego co napisze Rochu :)

Ukryta Zawartość

Nie chce marudzić, ale on brzydki jest

Ukryta Zawartość

wiem, że to kwestia gustów, i o nich się nie dyskutuje, i nie mam złych intencji, ale nie podoba mi się ten projekt.

Może i gra, aczkolwiek nie wiem, nie było mi jeszcze dane go usłyszeć, ale aspekt wizualny, przynajmniej dla mnie, też gra rolę.

Rudy a co wisi nad drapakiem ? Ładna rama.

Przepraszam jeżeli to nie ten temat ale może tu znajdę odpowiedź.

Buszując w necie znalazłem to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wydaje mi się, że na naszym rynku są już teraz 2 gramofony z ramieniem 14 cali.. hmmm. NIe znalazłem nigdzie ceny. Na innych forach internetowych pojawiały się informację, że p.AA jeszcze nie kupił Unitry ale jednak coś w tym jest.

Ukryta Zawartość

Gość vasa

(Konto usunięte)

na naszym rynku są już teraz 2 gramofony z ramieniem 14 cali.

To jedna z konstrukcji AA. O ile wiem to p. Andrzej współpracuje z Unitrą. Jak daleko ta współpraca jest posunięta nie wiem ale podczas Audio Show gramofon stał w ich pokoju.

Nie chce marudzić, ale on brzydki jest

brzydki to mało powiedziane ,okropny jest ,gdyby tak popracowac nad dizajnem :-) byłby cios no i to ramie ehh

ogólnie wielki szacun za całokształt , wystarczy naprawde minimum wysiłku i było by znacznie lepiej pod wzgledem wizualu ,ktoś niedawno wrzucił swoją wariacje na temat AdFontesa ,taki biały ze szturowcem z gwiezdnych wojen w tle ,może warto nawiazac kontakt z modyfikatorem? :-) i było by miodnie przynajmniej dla mnie

Gość rydz

(Konto usunięte)

brzydki to mało powiedziane ,okropny jest ,gdyby tak popracowac nad dizajnem :-) byłby cios no i to ramie ehh

Jeżeli jest to dopracowany " świetny " napęd to nie mam pytań , można budować solidny gramofon .

Ale z ramieniem jakim jest sprzedawany nie chciałbym go za darmo .

• Redaktorzy

Po co kupowac nowy gramofon kiedy za te same pieniadze mozna kupic lepszy uzywany?

Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta. Otóż nowe gramofony kupują zazwyczaj osoby bez doświadczenia albo z małym doświadczeniem w gramofoniarstwie. Ja również kiedyś popełniłem ten sam błąd. Pewnie wielu z nas także.

Używany gramofon trzeba umieć kupić. O ile ramiona można jeszcze wymienić albo dołożyć kolejne, to napęd i łożysko - determinują każdą konstrukcję. Kiedyś mój mądry kolega (który bawi się tym od 40 lat) powiedział mi, że 1 gram dobrego ramienia jest droższy od 1 grama złota. Jeśli projekt i produkcja ramion byłaby taka prosta, to każdy mógłby to robić. Niestety na świecie jest kilkanaście firm, które umieją to robić i nie wszystkie ich ramiona są godne uwagi. Jeśli ktoś ma pojęcie, ten wie że nie jest to takie proste. Trzeba dysponować ogromnym parkiem technologicznym i utrzymać jakość produkcji i montażu na najwyższym poziomie. Do tego dochodzi projekt. Walka z drganiami i o drgania - pisał kiedyś o tym Ahaja. Słabe ramię wniesie więcej pasożytniczych drgań niż wybierze te właściwe z rowka. I co gorsze - im dłuższe ramię tym większy problem. Efektem końcowym jest kiepskie brzmienie zestawu. Dlaczego? Dlatego, że trudno ożenić jakakolwiek wkładkę, która nie zagra na 100% swoich możliwości. I to jest o kant D rozbić. Lepiej brnąć w cyfrze.

Ten kto słyszał dobre systemy oparte na gramofonach ze starymi "z epoki" japońskimi ramionami, czy też ramionami SME, Thales i innymi dobrymi ten wie o co kaman. Porządna wkładka i gra muzyka. A tak to ludzie kręcą się w kółko, szukają swojej nirwany, zastanawiając się dlaczego nie gra tak dobrze jak u Rogera Adamka z RCMu na dr Feickert, Thalesach i Gauder Akustik Isophon Berlina RC-11 :D :D :D ;)

Gość chml

(Konto usunięte)

Trochę kangie demonizujesz. Dobre (i proste konstrukcyjnie) ramię można zrobić w średnio zaawansowanym technicznie warsztacie ślusarskim. Nie potrzeba technologii rodem z promów kosmicznych. Dobre długie ramię jest zrobić trudniej niż krótkie, trzeba zadbać o odpowiedni dobór materiałów, odsłuchać, pomierzyć itd. Nie są to rzeczy nie do ogarnięcia dla dla średnio zaawansowanego inżyniera - pomiarowca (z zacięciem konstruktorskim) wyposażonego w średniej klasy oscyloskop i płytę testową. Ogromny park technologiczny to trzeba utrzymać do produkcji samochodów a nie gramofonów, nie przesadzajmy.

Ad Fontes jest optymalnym wyborem jeżeli ktoś chce wydać 4 - 5 tysięcy na tor analogowy. Może się nie podobać, może być nieporęczny, na pewno nie nadaje się na początek przygody z analogiem ale ten gramofon gra i tego nie można mu odmówić.

<br />Używany gramofon trzeba umieć kupić. O ile ramiona można jeszcze wymienić albo dołożyć kolejne, to napęd i łożysko - determinują każdą konstrukcję.<br />

Można jeszcze rozważyć trzecią opcję: gramofon używany, ale niekoniecznie zabytek. Pewnie można przypolować sprzęt dwu-trzyletni (czy np. powystawowy) z dobrą ceną. I osobiście właśnie to bym rozważał.

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

na pewno nie nadaje się na początek przygody z analogiem

Święte słowa. Trzeba go umieć okiełznać. Ja przesiadlem się na niego z Thorensa TD 318. Kolosalna róznica, jakość dźwięku neporównywalna na korzyść AF. Nie robię tu żadnej reklamy Andrzejowi, o co przy każdym wpisie dotyczącym AF jego użytkownicy są posądzani, tylko stwierdzam fakt. To gra. A że trzeba się przyłożyć bardziej niż przy innych cudach, dobrać sobie indywidualnie wkładkę, pre itp. to nie czyni tego gramiaka uniwersalnym.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.