Skocz do zawartości
IGNORED

Pierwszy zestaw - wzmacniacz i kolumny

wms

Rekomendowane odpowiedzi

Siema, zaczynam się powoli rozglądać za sprzętem stereo do nowego mieszkania - muzyka rock, prog, czasem coś cięższego, pokój 27m2. Nie mam jeszcze nic (poza gramofonem unitra Adam bodajże 424 ze starą, aczkolwiek przyzwoitą wkładką Audio-Technica, modelu teraz niestety nie pamiętam), a na zestaw wzmacniacz + kolumny podłogowe chciałbym przeznaczyć nie więcej niż 3000zł, później będę chciał dokupić CD player. Dobrze, gdyby sprzęt był w miarę możliwości jednak uniwersalny.

Póki co takie mam typy:

Piec - Yamaha AX-900, AX-1050 - nie mam możliwości odsłuchu żadnego z nich, skłaniam się ku temu AX-900, chociaż pojawiła się ciekawa oferta na 1050.

Kolumny - JBL E80 (podobno fajnie grają z 900tką), Pylon Audio Pearl 25, Heco Metas 700.

Jakieś inne rady, sugestie? Z góry dzięki za pomoc!

https://www.audiostereo.pl/topic/116338-pierwszy-zestaw-wzmacniacz-i-kolumny/

Witaj,

zwróć uwagę na polskie kolumny Pylon Audio Pearl 25, będzie to bardzo dobry wybór do Twojego salonu i preferencji. Jeśli budżet nie jest sztywny, możesz go minimalnie zwiększyć, zdecydowanie najlepszą opcją będzie świetna integra NAD C356 BEE. Alternatywnie możesz brać pod uwagę wzmacniacz Denon PMA-720AE lub Yamaha A-S501.

Przyjrzyj się moim propozycjom, jeśli tylko masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Polecam Dali 450 które najlepiej wypadają z wzmacniaczem Luxman i sony głownie z lekko rozjaśnionym ta-f555es a jeszcze lepiej z lampą, nie łączyć z yamahami z serii AX bo robi się troszke jakby "sucho". Posiadam takowe modyfikowane i mogę odsprzedać.

Alternatywnie możesz brać pod uwagę wzmacniacz Denon PMA-720AE lub Yamaha A-S501

Jakieś znaczące różnice brzmieniowe między tymi dwoma wzmakami? Yamaha jest nieco droższa i pewnie przesunęła by kupno playera o jakiś czas, ale nadal mieści się w budżecie, poza tym moduł sieciowy wydaje się być niezłym dodatkiem w moim przypadku. Rozumiem, że fajnie zgrywa się z Pylonami Pearl 25.

Aha, chętnie też poprzebieram w używkach jakby znalazło się coś ciekawego. :)

Yamaha AX-900 w dużych pomieszczeniach jest dobrym wzmacniaczem, ale nie zagra z JBL ES80. Ona gra ostro z nisko schodzącym basem, trzeba do niej ciepło grających kolumn najlepiej żeby były w jej wieku czyli z lat 80. Byle nie tak jak u mnie Altusy, bo wtedy zrobił się tylko hałas. Najlepiej grało z Yamahą NS-40M studio. Dobrze też było z Pioneerami HPM, czy Magnatami z przełomu lat 80/90.

Yamaha AX-1050 podobno jest gorszym modelem, ale nie słuchałem.

yamaha nie kupuj. zimna, dlugie sprzezenie, nadaje się glownie do klasyki, grana glosnije meczy uszy, nie da sie tego poprawic. Wszystkie modele robione sa podobnie i to uwaga geeralna.

Cd-ka yamahy mozna za to brac, w oryginale są bardzo bliskie temu co powinno wychodzic z cd-playera.

Z JBL na pewno będzie męczyć tak jak z Altusami, ale z kolumnami grającymi środkiem jest dobrze. Nie zgadzam się że wszystkie modele Yamahy takie są. Miałem końcówkę mocy M-2 to było granie całkowicie odmienne, zrównoważone w całym paśmie, nawet lekko ocieplone. Oczywiście granie o półkę wyżej niż AX-900, ale cena też dużo wyższa.

A-1020 też gra inaczej. W miarę równo całym pasmem bez ostrości, ale zimniej niż AX-900, oraz bez dynamiki.

chyba bardziej chodziło koledze shittzu o serie AX Yamahy..

a, te to faktycznie "wojna klonów" :)

kazdy producent ma swoj zestaw kondensatorów i sie tego trzyma jak jakiejs mantry, stad sie bierze specyfyczne brzmienie. Do tego stopnia ze patrzac co tam siedzi z grubsza wiem jak to zagra...

ten sam zestaw w cd-ku zagra zupelnie inaczej niz we wzmacniaczu. Cd-k to urzadzenie cyfrowe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.