Skocz do zawartości
IGNORED

Aleph P 1.0 - potrzena pomoc w budowie

El_Vis

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałbym zbudować przedwzmacniacz Aleph P 1.0. Moje doświadczenie w budowie audio jest żadne. Jednak musze zaznaczyć że potrafię posługiwać się lutownicą. Ok zacznijmy od:

Power supply:

Na schemacie brakuje wartości kondensatorów C3 i C4 jest tylko napisane 24V i 100V. Jakie wartości mam wstawić?

Gain stage:

Tu pytania mogą wydać się śmieszne ale... Czy mi się wydaje czy jedna płytka gain stege obsługuje jeden kanał? A do konstrukcji stereo potrzeba zbudować dwa razy Gain Stage? Jeśli potrzeba dwie sztuki to -OUT, +OUT i +IN, -IN są dla konstrukcji symetrycznej, jak rozwiązać podłączenie wzmaka i źródła niesymetrycznego? Jaką funkcję pełni tutaj potencjometr P101? No i w końcu czy +REG 60V podłączamy do +62 V REG w zasilaniu (wydaje mi się że raczej nie)? Jeśli nie to gdzie to podłączyć?

Jeszcze raz przepraszam za pytania które mogą się wydać komuś kretyńskie, ale zrozumcie, chce zbudować coś dobrego za niewielkie pieniądze. Aha bym zapomniał. Na schematach dorysowałem obejścia w miejscach przecięcia się "ścieżek". One mają się w tych miejscach łączyć czy ma być tak jak dorysowałem?

Będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi. Pozdrawiam.

[obrazekLUKASZ-181396_1.jpg] [obrazekLUKASZ-181396_2.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3604-100003007 1170259602_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/11635-aleph-p-10-potrzena-pomoc-w-budowie/

>Na schemacie brakuje wartości kondensatorów C3 i C4 jest tylko napisane 24V i 100V. Jakie wartości mam wstawić?

Tak,na schemacie jest błąd ,22uF i 100uF na odpowiednie napięcia na przykład

>Gain stage:

Tu pytania mogą wydać się śmieszne ale... Czy mi się wydaje czy jedna płytka gain stege obsługuje jeden kanał?

Tak

>A do konstrukcji stereo potrzeba zbudować dwa razy Gain Stage?

Tak

>Jeśli potrzeba dwie sztuki to -OUT, +OUT i +IN, -IN są dla konstrukcji symetrycznej, jak rozwiązać podłączenie wzmaka i źródła niesymetrycznego?

Ujemne wejście podpinasz do masy a ujemnego wyjścia nie używasz.

>Jaką funkcję pełni tutaj potencjometr P101?

Ustala wzmocnienie w pewnym zakresie (patrz PDF).Mozesz użyć rezystora zamiast tego pr-ka.

>No i w końcu czy +REG 60V podłączamy do +62 V REG w zasilaniu (wydaje mi się że raczej nie)? Jeśli nie to gdzie to podłączyć?

Tak,to jest nastepny błąd w drukowaniu czy rysunku

Jeszcze raz przepraszam za pytania które mogą się wydać komuś kretyńskie, ale zrozumcie, chce zbudować coś dobrego za niewielkie pieniądze. Aha bym zapomniał. Na schematach dorysowałem obejścia w miejscach przecięcia się "ścieżek". One mają się w tych miejscach łączyć czy ma być tak jak dorysowałem?

Tak jak dorysowałeś.

Pozdr.

i pewnie rezystora na wyjściu do masy tez nie?

Ja bym nie omijał tych komponentów aby zachować symetrię między stronami.Czy ominięcie mogło by w czymś zaszkodzić...nie wiem.Może jakiś ekspert się wypowie?

ja nie ekspert

ale uważam że ten układ powinien mieć zachowaną możliwie dużą symetrię

pomiędzy gałęziami i dobrze gdy tranzystory są sparowane ale również

zadbać można aby rezystory miały możliwie zbliżone wartości tak więc

rozsymetryzowanie go przez usuwanie elementów nie wyjdzie mu na dobre.

Zwracam uwagę że wszystkie rezystory oznaczone 3W będą bardzo gorące

dobrze jest je zamontować z parumilimetrowym odstępem od płytki (dla chłodzenia)

a nawet zastosować jakieś mocniejsze rezystory (np. 4W, 5W nawet 6W)

Również tranzystory będą bardzo gorące wymagają solidnego radiatorka,

taki z blaszki alumniniowej może nie dać rady. (również w zasilaczu)

Z drugiej strony mosfety lubią być gorące więc nie przechładzać ich zbyt

dużym radiatorem.

Do tego trzeba jeszcze zastosować przewiewną obudowę.

Uważać żeby radiator tranzystora nie podgrzewał niepotrzebnie

jakiegoś kondensatora elektrolitycznego.

Dobry efekt daje rownolegle laczenie rezystorow.. by moc byla na tyle duza by niemialy wiecej jak 40*C.

Co do fetow to faktycznie... radosna tworczosc czega tego kto chce je zparowac... ale w celu uzyskania symetrii jest to konieczne... ba,powinny miec podczas pracy te same warunki termiczne w celu podobnych dryftow temperaturowych.czasem lepiej bedzie dac rownolegle po 2 czy 4 fety zamias jednego rownolegle ,benda sie mniej grzaly.Co prawda pojemnosc zlacza wzrosnie... ale w koncu w takim preampie to zbytnio pasma nieograniczy.Tymbardziej ze pre powinien byc wolniejszy od koncowki mocy.

Zamiast6 zenerow Z101,110 dobrze by bylo dac inne" ukladziki ",bo zenery szumia i sa cholernie niestabilne... i maja mala rezystancje dynamiczna... co wymusza polaryzacje'sygnalu'jako wysoko-pradowa.

Akurat w tym układzie tranzystory grzeją sie mało.Zwróćcie uwage ze to są IRF244.

Montowałem wszystkie na raz włącznie z tym od zasilania na radiatorku 10*6cm z 1,5cm żeberkami i był ciepły,ale nie gorący.Rezystory tez sie za bardzo nie grzeją.Co innego Aleph L lub BLS gddzie sa IRF610.Tam trzeba wiecej chłodzenia.

• 3 lata później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.