Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizor 4K + amplituner + głośniki - pomoc w wyborze

ddluk

Rekomendowane odpowiedzi

Stoję właśnie przed wyborem zestawu składającego się z telewizora, amplitunera oraz głośników i po przejrzeniu testów, przeczytaniu opinii jestem w kropce bo tyle opinii ile użytkowników :) Zestaw nad którym się zastanawiam wygląda następująco:

• Telewizor - myśląc przyszłościowo chcę dokonać zakupu telewizora 4K, oczywiście zdaję sobie sprawę, że jest to technologia, która w najbliższym czasie będzie ewoluować jednak mając teraz wybór wolę dokonać zakupu 4K niż 1080p. Model, który mnie zainteresował to Samsung UE55HU7500 - koszt to na chwilę obecną około 6800 zł
  • Amplituner - tutaj już tak bardzo nie jestem przekonany, zastanawiałem się nad Sony STR-DN1050 jednak z tego co wyczytałem to niestety nie posiada on wsparcia dla HDCP 2.2 co przyszłościowo na pewno było by wskazane. Kwota jaką chciałbym wydać na amplituner to około 2500 zł
  • Głośniki - tutaj już niestety całkowicie nie posiadam wiedzy na co się zdecydować. Granica cenowa w tym wypadku to około 2000 zł, niestety nie jest to dużo i wiem, że cudów w tym temacie oczekiwać nie powinienem. Interesuje mnie zestaw 5.1, w przyszłości być może dodane głośniki do 7.1

Do czego używać będę tego zestawu:

• Filmy - zarówno BluRay jak i te z tv satelitarnej
  • Muzyka - głównie z Deezer lub Wimp, od czasu do czasu z CD
  • Granie - posiadam PS4 jak i Xbox One na których od czasu do czasu gram

Byłbym wdzięczny za pomoc w wyborze zestawu, niestety moja wiedza akurat tego segmentu rynku nie dotyczy a jednak takiego zakupu dokonuje się na kilka lat więc nie chciałbym wtopić :)

mając teraz wybór wolę dokonać zakupu 4K niż 1080p

I co będziesz na nim oglądał? Mieszkasz może w Japonii?

Bo jeśli w Polsce to nie widziałem w sklepach żadnych dysków z filmami 4K a TV też nie nadaje w tym formacie.

Więc nie bardzo rozumiem...

Nic mi do tego oczywiście na co kto wydaje swoje pieniądze ale ciekaw jestem MOTYWACJI ludzi - dlaczego kupują ekran z rozdzielczością na której mogą sobie obejrzeć co najwyżej filmiki które sami nakręcili na amatorskich kamerkach 4K?

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Gość JacekMadera

(Konto usunięte)

No tak, nie mamy (i raczej mieć nie będziemy) porządnego HD w telewizji a tu już myślicie o 4K, jakby posiadanie najnowszej technologii coś wniosło pozytywnego poza lepszym samopoczuciem właściciela...

Polecam artykuł na temat 4K w listopadowym Audio Video. Ja osobiście w 100% zgadzam się z autorem artykułu...

Udanych zakupów!

Gość Gosc

(Konto usunięte)

ja też nie rozumiem dlaczego za rok miałby zmieniać TV... bo już się filmy pokazały

Za rok na 100% nie będziemy mieli w naszych domach nowości filmowych w tym formacie. Ani na płytach, ani w platformach cyfrowych, ani do zassania z netu.

Jeszcze raz: nic mi do tego na co kto wydaje kasę ale ciekawi mnie czym się kierują ludzie wydający kasę na 4K, skoro nie ma takiego materiału ani na płytach ani w żadnej telewizji?

Co oni chcą oglądać na tym poza nakręconymi przez siebie filmami?

Bo 4K to niedługo będą telefony kręcić ale o komercyjnym wprowadzeniu tego w Europie to nie słyszałem.

A wiadomo, że najlepiej obraz wypada w rozdzielczości natywnej.

Jak oglądamy coś poniżej rozdzielczości naszego ekranu to się robi niefajnie... więc po co?

No tak, nie mamy (i raczej mieć nie będziemy) porządnego HD w telewizji a tu już myślicie o 4K

w TV i tak nie ma czego oglądać, nawet canal + / HBO swoim "HD" odstaje od blu ray. Idąc w takim kierunku 720p albo porządne 480p to powinien być max.

Jak oglądamy coś poniżej rozdzielczości naszego ekranu to się robi niefajnie... więc po co?

no jest to argument, chociaż oglądałem br na TV 4k i jakaś nie zauważyłem degradacji.

7k to wystarczająca kwota by połączyć jakość obrazu i 4k, w czym problem ? Ja kupując dzisiaj TV też szukałbym czegoś z 4k bo szybko bym go nie zmienił i to chyba jedyny argument "za".

BTW: piękny of panowie ;]

Gość Gosc

(Konto usunięte)

tego nie wiesz, weź pod uwagę że Mastered in 4K pojawiało się z dnia na dzień. Nie ważne czy za rok , dwa morzę trzy, mając dzisiaj 7k do wydania też bym usilnie myślał o 4k.

Wiem. Z chęcia zresztą przyjmę zakład jak jesteś przekonany, że będzie inaczej.

Pierwsze filmy w 4K są zapowiedziane na koniec 2015.

http://www.frazpc.pl/aktualnosci/926958,plyty-4k-blu-ray-trafia-do-sprzedazy-pod-koniec-przyszlego-roku.html

Pierwsze filmy na BD ukazały się w 2006r:

http://www.filmweb.pl/news/Pierwszy+filmy+na+Blue-ray+ju%C5%BC+w+wakacje-26055

I było to kilkanaście starych tytułów. Podobnie będzie z 4K BD.

Od ukazania się pierwszych płyt BD do upowszechnienia się formatu minęło spokojnie co najmniej 4 lata.

Podobnie będzie z 4K. Będziemy go mieli dostępny w naszych domach dopiero za 3-4 lata.

ja powiem tak jak bym miał teraz kupować tv wolał bym porządnego FHD kupić niż pchać się na siłę UHD sam nie widziałem ale czytałem że obraz nadawany ten co teraz jest z dekoderów wygląda fatalnie na takim tv a i skalowany materiał z bd podbijany sztucznie też nie zachwyca.Co jedynie zostaje oglądać filmy 4K na takim tv z serwisów vod samsunga ale jak dla mnie to słaby argument dla uhd.Trzeba zadać sobie samemu pytanie czy UHD jest nam potrzebny

Gość JacekMadera

(Konto usunięte)

Polecam artykuł na temat 4K w listopadowym Audio Video. Ja osobiście w 100% zgadzam się z autorem artykułu...

Małe sprostowanie - ten artykuł jest w październikowym wydaniu...

A tak na skróty: Ten, kto chce wykorzystać zalety 4K (zobaczyć różnicę w porównaniu 1080p) to musi zainwestować w dobry projektor, porządny ekran i wtedy może się opłaca w to inwestować. Na tv o przekątnej 55 cali różnica jest niewielka (choć to i tak za duże słowo). Tak, widziałem i porównywałem... Oczywiście to moje zdanie... No i pozostaje jeszcze posiadanie odrobiny cierpliwości w oczekiwaniu na materiały, no chyba, że ktoś będzie sobie oglądał materiały reklamowe tegoż standardu...

4K to okazja do nakręcania sprzedaży telewizorów... Już się mówi o 8K... Zanim to znowu wejdzie, to już będzie 16K... ;-)

Nawiasem mówiąc, jak to ma wyglądać ze starymi produkcjami? Chłopaki usiądą i ponownie będą skanować taśmy, aby wydać dany film w 4K, czy "stare" filmy przy okazji wydań BD zostały zeskanowane w wyższych rozdziałkach...? A może to będzie tylko skan polegający na skalowaniu do 4K? Niektóre obecne bluraye nie grzeszą przecież jakością obrazu...

Ja oczywiście zdaję sobie sprawę z tego co piszecie jednak tak jak już pisałem telewizora nie kupuje się na rok czy dwa więc wydaje mi się taki zakup w tej chwili odpowiedni. Sprawdzając ceny telewizorów full hd też trzeba dać za dobry model Samsunga UE55F8500 podobną kwotę - 6900zł. Oczywiście zanim dokonam zakupu jeszcze wszystko dobrze przemyślę :)

Wracając jednak do zadanych przez mnie pytań byłbym wdzięczny za pomoc w wyborze amplitunera oraz głośników.

Gość JacekMadera

(Konto usunięte)

Jeśli już uparłeś się (wybrałeś) Szajsunga, to pytanie nie warte zadawania... A tak na chłopski rozum, to który telewizor będzie lepszy (pod względem obrazu) w tej samej cenie HD cz UHD...? Odpowiedź również powinieneś znać...

P.S.: W takiej cenie kupisz bardzo dobrego Panasonica, ale to oczywiście twojego pieniądze i twoje oczy... ;-)

http://www.panasonic.com/pl/consumer/kino-domowe/telewizory-led/tx-55as800e.html

Pozdrawiam

Ja lubię plazmę i wolałbym kupić na ten moment dobrą plazmę FHD niż lcd 4k - chyba że monitor do oglądania zdjęć w 8 MP to OK ale do filmów i tv? Dla reklam? To bezsens.

Lepiej ta kasę zainwestować w sprzęt grający dobre kolumny słuchawki - stereo jak było tak jest.

Ja lubię plazmę i wolałbym kupić na ten moment dobrą plazmę FHD niż lcd 4k - chyba że monitor do oglądania zdjęć w 8 MP to OK ale do filmów i tv? Dla reklam? To bezsens.

Lepiej ta kasę zainwestować w sprzęt grający dobre kolumny słuchawki - stereo jak było tak jest.

Plazmy już nie ma. Tej dobrej. W IRL jeszcze po sklepach pałętają się jakieś niedobitki Samsunga i LG ale Panas... zapomnieć! :(

Trzeba się z tym pogodzić. Plazma to przeszłość.

Teoria Kopernika sprawdziła się po raz kolejny - złe telewizory wyparły dobre.

po sklepach pałętają się jakieś niedobitki Samsunga i LG ale Panas... zapomnieć! :(

No to co? LG i Samsung też dobre. Mam już trzeci rok Szajsunga PS51D550 i jak na kasę którą zapłaciłem jest całkiem OK i na pewno lepszy od wszystkich lcd..

A Panasonica plazmowego chyba jeszcze niedawno widziałem na półce w sklepie Euro rtv bo w sumie tylko Panasonica z plazm tam mieli odkąd pamiętam więc z tym zapominaniem to jeszcze trochę potrwa.

jest całkiem OK i na pewno lepszy od wszystkich lcd..

O,to na pewno.

Wiem. Z chęcia zresztą przyjmę zakład jak jesteś przekonany, że będzie inaczej.

Pierwsze filmy w 4K są zapowiedziane na koniec 2015.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pierwsze filmy na BD ukazały się w 2006r:

Ukryta Zawartość

I było to kilkanaście starych tytułów. Podobnie będzie z 4K BD.

Od ukazania się pierwszych płyt BD do upowszechnienia się formatu minęło spokojnie co najmniej 4 lata.

Podobnie będzie z 4K. Będziemy go mieli dostępny w naszych domach dopiero za 3-4 lata.

temat już był przerabiany na forum ale napiszę jeszcze raz.

w czasach przejścia z DVD na BD nie było materiału 1080, nie było kamer, nie było sprzętu. Dzisiaj mamy kamery 4K 3D i sprzęt UHD, oglądamy już filmy które pierwotnie zostały zrealizowane w UHD.

blu ray został sztucznie powstrzymany przez Hollywood i producentów sprzętu, dzisiaj Ci drudzy lansują 4k a Hollywood powoli kupuje sprzęt.

Na tv o przekątnej 55 cali różnica jest niewielka (choć to i tak za duże słowo). Tak, widziałem i porównywałem...

zgadzam się w 100%, testowałem na 42'' LG kumpla zarówno TV jak i BD, oba wyglądały dobrze, tak samo jak na LG FHD.

Ja oczywiście zdaję sobie sprawę z tego co piszecie jednak tak jak już pisałem telewizora nie kupuje się na rok czy dwa więc wydaje mi się taki zakup w tej chwili odpowiedni. Sprawdzając ceny telewizorów full hd też trzeba dać za dobry model Samsunga UE55F8500 podobną kwotę - 6900zł. Oczywiście zanim dokonam zakupu jeszcze wszystko dobrze przemyślę :)

weź pod uwagę że niektórych zadek parzy na myśl o 4k bo będą musieli sprzęt zmienić. Po za tym fajnie jest negować coś o czym się przeczytało w internecie a nie widziało na oczy.

na pewno lepszy od wszystkich lcd..

bo na pewno wszystkie miałeś i porównywałeś. A może masz magiczną kulę ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Gosc

(Konto usunięte)

w czasach przejścia z DVD na BD nie było materiału 1080, nie było kamer, nie było sprzętu. Dzisiaj mamy kamery 4K 3D i sprzęt UHD, oglądamy już filmy które pierwotnie zostały zrealizowane w UHD.

blu ray został sztucznie powstrzymany przez Hollywood i producentów sprzętu, dzisiaj Ci drudzy lansują 4k a Hollywood powoli kupuje sprzęt.

Czyli co?

Jakiś mały zakładzik?

Za rok na święta ktoś z nas wypije jakąś zacną butelkę?

Gość Gosc

(Konto usunięte)

ja też nie rozumiem dlaczego za rok miałby zmieniać TV... bo już się filmy pokazały a jego 1080 jest warty 1/10 ceny.

No o to, od czego zaczęliśmy tę rozmowę.

Że ktoś za rok będzie musiał zmieniać TV, bo 4K będziemy mieli powszechnie w domach.

Ja uważam, i mogę się o to założyć, że tak nie będzie.

No dobra a czy w takim razie ktoś może polecić jakieś głośniki/amplituner, zostawiając już ten TV w spokoju :)? Po zapoznaniu się z testami/opiniami wydaje mi się, że rozsądnym wyborem będzie Onkyo TX-NR636. Czy głośniki Jamo 626 lub 628, do tego sub Jamo 210 będą ok?

za rok może i nie, ale za dwa może ich być już całkiem sporo. Jak nie za dwa to za trzy co i tak jest zdecydowanie za szybko na zmianę TV. zwłaszcza że nie kupujemy szajsunga za 2k.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

ja też nie rozumiem dlaczego za rok miałby zmieniać TV... bo już się filmy pokazały a jego 1080 jest warty 1/10 ceny.

No i tylko o to mi chodziło.

Że nie miałeś racji w tym poście.

Ja uważam, i mogę się o to założyć, że tak nie będzie.

Nie znajdziesz chętnych na ten zakład... Europa dołuje!

Przyzwyczajmy się w końcu do myśli, że mieszkamy na zadupiu gospodarczym i technologicznym.

Prędzej chińska TV państwowa zacznie nadawać 4K niż jakikolwiek kraj w "bogatej" Europie.

O to ja mogę się z kolei założyć. :)

głośniki/amplituner, zostawiając już ten TV w spokoju :)?

Do małych i średnich pomieszczeń bardzo dobre opinie w UK zbiera Dali Zensor 1. Dyskretny i wydajny a jakość podobno b. dobra.

Może tym się zainteresuj? Zestawik zbiera nagrody za "sprzęt roku".

A Dali to przecież firma nader zacna.

Tylko tak sobie rzeźbię, bo nie znam się na sprzęcie KD.

Do stereo to wiem co polecić... ;)

zensor15.1lrg.jpg

No i tylko o to mi chodziło.

Że nie miałeś racji w tym poście.

rok, dwa, trzy raczej bez różnicy jeśli mowa o takim budżecie. Technologia i tak raczkuje zmienia się tylko sterownie.

Jeśli autor postu zrobi jak Ty czyli mając sprzęt za kilkadziesiąt tysi (teoretycznie - opis) będzie płakał nad wydaniem 400 zł to tym bardziej czarno to widzę.

Upłynęły 3 dni, kończymy pierwszą stronę, a propozycji zero bo forumowicze znowu pokazali na co ich stać, więcej to już się można dowiedzieć w markecie...

• 2 tygodnie później...

Amplituner - tutaj już tak bardzo nie jestem przekonany, zastanawiałem się nad Sony STR-DN1050 jednak z tego co wyczytałem to niestety nie posiada on wsparcia dla HDCP 2.2 co przyszłościowo na pewno było by wskazane. Kwota jaką chciałbym wydać na amplituner to około 2500 zł

HDMI z HDCP 2.2 posiadają amplitunery Onkyo od modelu TX-NR636 wzwyż. Koszt najtańszego w internecie to 2299,00.

Jeśli chodzi o Ultra HD TV to polecam zwrócic uwagę właśnie na to czy obsuguje HDCP 2.2. Aktualnie nowe Ultra HD TV Samsunga i Panasonica mają po jednym HDMI z obsługą HDCP 2.2. Na przyszły rok zapowiadany jest przez Netflix dostęp w Polsce do sygnału 4K

http://nowetrendy.pl/index.php/news/id/10795

Nie wiem czy wiecie ale tv Samsunga np. z serii HU 6900 mają ,cytat:

"Rozdzielczość UHD niezależnie od źródła

Telewizory wyposażono w procesor obrazu Samsung UHD, który podnosi jakość, niezależnie od źródła. Innowacyjne metody przetwarzania sygnału wzbogacają oglądanie programów telewizyjnych, filmów, a także treści na żądanie. Oznacza to, że nie tylko materiały UHD wyświetlane są w zachwycająco ostrej rozdzielczości 4K, lecz także te o niższej jakości osiągają poziom bliski standardowi Ultra High Definition."

Źródło:

Ukryta Zawartość

więc nie potrzeba źródła z UHD, żeby mieć obraz jak to określili w opisie w/w TV zbliżony do UHD. Wiem,nie jest to oryginalny od podstaw nakręcony materiał w tej rozdzielczości ale gdy nadejdzie ta technologia do nas :) TV będzie jak znalazł .

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.