Skocz do zawartości
IGNORED

Zygmuntowi Kałużyńskiemu się zmarło...

Lt_Bri

Rekomendowane odpowiedzi

Dowiedziałem się przed chwilą z wieczornych wiadomości.Zarówno wspomniany wyżej Rudzk jak i Kałużyński byli ludzmi,ktorych lubiłem.O ile tego pierwszego pamiętam głównie ze starszych filmów,to Z.Kałużyńskiego widywałem dość często w programach na żywo.Ten gość do końca miał dobry nastrój i wręcz nieopisane poczucie humoru.To byli prawdziwi mistrzowie,teraz już takich nie ma...

Zauważyliście,ile wielkich osób ze świata sztuki zmarło już w tym roku?Nic dziwnego,że społeczeństwo coraz bardziej prymitywnieje.Kto im ma teraz świecić przykładem?Mandaryna?Frytka?

Kawał buraka który mógłby pisać dużo lepiej. Niestety odwagi i charaktery zabrakło - miałem okazję przeczytać kilka jego naprawdę wczesnych tekstów i po ich kontraście do późniejszych dokonań widać jak przez politykę ludzie marnują swe możliwości. Wybrał spokojne i bezproblemowe życie w kaprawym świecie - sam znam takiego architekta który po świetnych młodzieńczych konkursach sam zajął się normowym PRLowskim gównem - on przynajmniej się przyznał i próbował coś innym przekazać a Kałużyński do końca błaznował. Po jego wypowiedziach widać jak dużą miał wiedzę ale to co z nią zrobił tym bardziej czyni go kontrowersyjnym. Choćby omijanie tematów krajowego kina artystycznego które zbywał po łebkach i z wierzchu albo celowo pisał żenujące recenzje żeby nie podpaść partii.

Kanalia ale dość osobliwa - tak jak i Iwaszkiewicz którego wcześniejszą twórczość cenię ale jako człowiek porównywalny z taką świnią jak Wagner. Godny uwagi badacza postaw społecznych.

Na pewno drugiego takiego nie było - podobnie jak wspomnianych powyżej.

Witam

Duża strata. Z przyjemnością i szacunkiem słuchałem jego wypowiedzi. Zawsze jawił mi się jako człowiek sympatyczny, obdarzony dużym poczuciem humoru i oczywiście jako prawdziwy autorytet w sprawach kina.

Na kolejne wieczory z cyklu "Perły z lamusa" czekałem wielką niecierpliwością, zawsze ciekaw co przygotowali Panowie Kałużyński i Raczek. I nie samo oglądanie filmu było wielką przyjemnością. Dyskusja przed projekcją była równie interesująca.

Oj pioter,pioter...

Zygmunt Kałużyńśki chcac zuc w tamtych czasach jako krytyk w takiej aktywnej i zmiennej sferze jaqk film musial posiadac instynkt samozachowawczy... i byl,jest i "bedzie"niedosciglym wzorem inteligentnego lawiranctwa.

Ale pamietaj ze dla prawdziwej sztuki CEL uswieca srodki!

Niema ludzi bez skaz.. no zawsze mozesz zucic kamieniem?

>Piotr

Trochę ostro, ale nie bez racji.

Powodem dla które ZK omijał szerokim łukiem tzw. kino artystyczne było publiczne ośmieszenie go przez Grzegorza Królikiewicza, reżysera filmu o braciach Wilhelmie, Mikołaju i Sylwestrze Kubicach, gimnastykach z Radlina. Kałużyński ostro obśmiał filmowanie przez reżysera pełnych wysiłku, napiętych i spoconych twarzy gimnastyków podczas wykonywania ćwiczeń. Królikiewicz ostro sparował zarzuty ZK, poddał w wątpliwość możliwość rozumienia przez niego oglądanych obrazów i uchwycenia przewodniej myśli filmu. Okazało się, że filmowane były twarze braci, którzy w danym momencie nie ćwiczyli, ale obserwowali tego który ćwiczył.

Reżyserowi chodziło o pokazanie niesamowitej więzi między braćmi.

Reasumując bohater wątku bardzo często swoją postawą dokumentował niezrozumienie tzw. uczuć wyższych. Nie było mu to dane przez Tego, w którego ostentacyjnie nie wierzył.

Jednak szkoda człowieka, bo ubarwiał to środowisko i mimo wszystko zapisał się w naszej pamięci.

• Redaktorzy

Bystry typ, do tego oryginalna uroda. "O twarzy rozradowanego szympansa" jak napisał raz Tyrmand. Szkoda go, oczywiście nie był to bukiecik fiołków, przez PRL przepchnął się nie szczypiąc Czerwonego w zadek, opinie też nie zawsze wyrażał sensowne, ale panowie, jednak osobowiść... A to obecnie, w dobie tzw. formatowania, towar szalenie deficytowy.

nie nazwałbym go wybitnym krytykiem, ale charakterystyczną osobowością na pewno

po prostu biło od niego człowieczeństwo

człowiek jaki jest każdy widzi, bywa wielki ale i podły

i taki był ZK

nie był szczytem intelektu, gdzieś pogubił się w życiu, ale będzie pamiętany, bo przynajmniej był sobą

w zalewającej pseudopoprawności (=strachu przed stratą twarzy) był Kimś

zrobiło mi się smutno dziś rano, choć jego recenzje uważałem zawsze za płytkie

w sumie postać tragiczna

Zastanawiam sie nad wspolnymi pierwiastkami w sposobie oceniania ludzi przez pewnych AAA (autonamaszczonych audiofililskich autorytetow) na tym forum. Sprawa powtarza sie, to juz bylo przy Miloszu. Proponowalbym - dajcie sobie sianka, Panowie Od Kregoslupow. Piszcie sobie do Tygodnika Solidarnosc. A mi jest brak zarowno Tyrmanda, jak i Kaluzynskiego, Herberta jak i Milosza. Pewnie ze sa granice - brak Hlaski boli, Putramenta nie :-), ale dla mnie oznacza to po prostu tyle, ze nie bede o Putramencie sie wysmetnial. Kaluzynski byl moze i maly jak kazdy z nas, ale cos po sobie zostawil. Zyczylbym tego sobie i Wam.

Za te "Święć Panie" Kałużyński mógłby się obrazić jakkolwiek sądzę że on sam zaczął by się z tego wywijać we własnym stylu.

Uszanujcie jego światopogląd bo chociaż był cham i konformista to każdy (w tym wspomniany) ma prawo żyć we własnym świecie i nie powinniśmy wpieprzać człowieka w czyjeś wierzenia. Takie frazesy nic mu nie pomogą a tylko zamazują jego oryginalność. A ja szanuję go za to że się (prawie) nie mył. Do tego trzeba mieć trochę charakteru :-)

Piotr – to „polskie kino artstyczne” robione było przez fagasów finansowanych z państwowej kasy – upolitycznionej jak najbardziej. Wszyscy wielcy reżyserzy i scenarzyści nie dostawali wtedy pieniędzy za artyzm i nonkonformizm, w który się przebierali.

I było po prostu nudne (co Kałużyński również kiedyś wyjaśnił). Miał bardzo zdrowe podejście do rzeczywistości, więc ci bardziej zakłamani z „branży artystycznej” mieli mu to za złe.

pozdr.

Qubricu

Zgadzam się że artyści to warchoły, dziady i wywrotowcy obnażający swe popędy. W skrócie łajdaki.

"

-Patrz pan. Kanarek. Śpiewa. Daj mu samiczkę to przestanie śpiewać. Wniosek z tego taki że artystów należy trzymać w odosobnieniu

"

Dla każdego jest jasne że najlepsze filmy robili Poręba, Ford i Buczkowski. Inni nie powinni się nawet do nich zbliżać. Artyści do pracy! Studenci do nauki! Wszystko jest proste i jasne.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.