Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner czy wzmacniacz (ok. 1000 zł)

Kazumi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie na wstępie mojego pierwszego postu!

Nie mam żadnego doświadczenia w poruszanych tu kwestiach.

Planuje swój pierwszy system audio.

Marzy mi się kino domowe i dobra muza. Doszedłem jednak do wniosku, że skoro nie miałem nigdy lepszego dźwięku z TV niż ten z wbudowanych głośników to na początek prawdziwe stereo może mi w zupełności wystarczyć.

Pytanie czy powinienem myśleć o ampli czy wzmaku?

Muzykę i filmy planuję przesyłać za pomocą Apple TV łączem optycznym z kompa (wifi) Nie wiem tylko jak taka forma przesyłu wpływa na jakość dźwięku.

Jest też opcja bezpośredniego podłączenia Ipada....

Czy mając Apple TV mogę sobie podarować zakup wzmaku czy ampli z funkcjami sieciowymi?

Jeśli ampli to myślałem o Onkyo TX-8030 (jeśli obede się bez funkcji sieciowych) lub 8050 (jeśli nie)

Wzmak nie mam pojęcia... Yamaha A-S500?

Jeśli udało by mi się kupić na fakturę mogłaby być używka...

Następnie kolumny Jamo C95,albo używane...

Potem ewentualnie odtwarzacz CD jeśli jakość strumieniowanej muzyki będzie "nie ta"

Z góry dziękuję za pomoc z ogarnięciem się w temacie ;)

Witaj,

Apple TV możesz wykorzystać jako Twoje źródło dźwięku, wtedy warto rozejrzeć się za dobrym wzmacniaczem, który posiada wbudowany przetwornik cyfrowo/analogowy (Twój Apple TV posiada wyjście cyfrowe audio). Alternatywą jest zakup amplitunera sieciowego, co daje Ci możliwość uniezależnienia się od Apple TV oraz znacznie większą funkcjonalność. Jest to decyzja, którą musisz podjąć sam, znając możliwości Apple TV (po prostu odpowiedz sobie na pytanie, czy funkcjonalność Apple TV Ci wystarcza).

Kwestia natomiast konkretnych modeli elektroniki i kolumn - musisz podać więcej szczegółów. Przede wszystkim jak duże masz pomieszczenie odsłuchowe, jakie gatunki muzyczne zazwyczaj słuchasz, jakie preferujesz brzmienie oraz w jakim budżecie chciałbyś się zmieścić z zakupem wzmacniacza/amplitunera oraz kolumn.

Czekam na szczegóły, które pozwolą mi przygotować konkretne rozwiązania.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dziękuję za zainteresowanie tematem.

Pokój 20 m, gatunki muzyczne - od klasyki po czarne brzmienie czy dance, rock. (z wyłączeniem ciężkiego rocka, metalu i wszelkich odmian muzyki typu techno,blues i jazz też raczej się nie zdarzają). Ponieważ nie miałem nigdy lepszego sprzętu nie potrafię sprecyzować gustu.

Cenię sobie melodyjność i miękkość w dźwiękach, takie poczucie swobodnego "płynięcia"muzyki. Cieszą mnie też detale drugiego planu. Na ostatnim miejscu postawiłbym radość z basu. Na pewno nie może być twardy, męczący i zbyt natarczywy. Nie wiem czy to co napisałem jest pomocne:)

Dodaję jeszcze link do opisu Apple TV (nie wiem czy formaty audio jakie przetwarza są na porządanym poziomie…?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Znalazłem chyba coś ciekawszego: NAD 326BEE

Na allegro ktoś się ogłasza, że wykonuje przeróbki tych modeli osiągając bardzo ciekawe rezultaty i otrzymując dzięki temu dźwięk jak ze wzmaka z przedziału 3-5000 zł.

Jest tylko jedno pytanie. Chciałbym to ściąć z Apple TV wyjściem optycznym, a tu takiego nie ma. Czy można to jakoś zastąpić osiągając równie dobre efekty?

• 3 tygodnie później...

Znalazłem chyba coś ciekawszego: NAD 326BEE

Na allegro ktoś się ogłasza, że wykonuje przeróbki tych modeli osiągając bardzo ciekawe rezultaty i otrzymując dzięki temu dźwięk jak ze wzmaka z przedziału 3-5000 zł.

Jest tylko jedno pytanie. Chciałbym to ściąć z Apple TV wyjściem optycznym, a tu takiego nie ma. Czy można to jakoś zastąpić osiągając równie dobre efekty?

Także zakupiłem NAD 326bee (kilka dni temu) m.in. własnie do Apple TV radia z netu, Rozmawiałem z osobą, która przerabia nie od dziś te wzmacniacze i myślę, że się skuszę na przeróbkę. To nie to samo co zakup grzebanego NADa @adamslodowy proszę nie mylić.....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.