Skocz do zawartości
IGNORED

jak podłączyć dzwiek do wzmacniacza cyfrowo?

gumaadam

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

posiadam wzmacniacz z wbudowanym przetwornikiem DAC ,chciał bym do niego podłączyć laptop HP 6910p cyfrowo tyle że w lapku nie mam żadnego wyjścia digital ale doczytałem się że karta graficzna prawdo podobnie poda dzwięk przez złącze DVI-D czyli cyfrowo, kabli DVI z coaxsial niestety nie ma wiec pomyślałem ze jak bym podłączył dzwiek kablem DVI >HDMI do telewizora a z telewizora do wzmacniacza przez OPTICAL albo SPDIF,to już nie ważne, pytanie czy wtedy uzyskam nie przetworzony dzwięk do wzmacniacza który sam go przerobi na analogowy?

czy może telewizor juz przetworzy dzwięk i do wzmacniacza dojdzie juz przerobiony przez telewizor ?

Witam

posiadam wzmacniacz z wbudowanym przetwornikiem DAC ,chciał bym do niego podłączyć laptop HP 6910p cyfrowo tyle że w lapku nie mam żadnego wyjścia digital ale doczytałem się że karta graficzna prawdo podobnie poda dzwięk przez złącze DVI-D czyli cyfrowo, kabli DVI z coaxsial niestety nie ma wiec pomyślałem ze jak bym podłączył dzwiek kablem DVI >HDMI do telewizora a z telewizora do wzmacniacza przez OPTICAL albo SPDIF,to już nie ważne, pytanie czy wtedy uzyskam nie przetworzony dzwięk do wzmacniacza który sam go przerobi na analogowy?

czy może telewizor juz przetworzy dzwięk i do wzmacniacza dojdzie juz przerobiony przez telewizor ?

Pierwsze słyszę, że DVI przesyła dźwięk.

Z USB w laptopie do Daca. Po drodze konwerter usb spdif.

tak niektóre karty ATI przesyłają dzwięk przez DVI czytałem o tym sporo, a kowerter taki najtańszy kosztuje kolo 200 zł więc lepiej może juz karta dzwiękowa usb też mają spdif i optical do tego,a po za tym dodatkowe funkcje ma.

a USB ?

masz może na myśli tez konwerter ? czy znasz może jakieś inne rozwiązania tego typu?

tak niektóre karty ATI przesyłają dzwięk przez DVI czytałem o tym sporo, a kowerter taki najtańszy kosztuje kolo 200 zł więc lepiej może juz karta dzwiękowa usb też mają spdif i optical do tego,a po za tym dodatkowe funkcje ma.

Fiio D5 najtanszy.

?👈

Fiio D5 najtanszy.

a no to by było ok a nawet ten model D3 bo ma dodatkowo optyczne wyjście,to działa tak ze jak podłącze pod usb a wyjscie pod wyjście słuchawkowe to on bedzie przerabiał dzwięk,a jak pod spdif do wzmacniacza to bedzie przerabiał dzwięk dac wbudowany w wzmacniaczu? dobrze myślę?

a nie ten D3 jednak zle popatrzyłem on ma wejścia a nie wyjścia coaxial i optical ale ten D5 jak najbardziej chyba by sie nadał o ile działa tak jak mysle.

Zdaje się, że w tym fiio wyjście cyfrowe to tylko dodatek i jest trochę nie dzisiejsze. 48kHz i tryb synchroniczny. Jeśli chcesz sprzęt stricto do podpięcia tego DAC'a to za tę kwotę dostaniesz nieco bardziej zaawansowany konwerter choćby na TAS1020, SA9023 czy CM6631, tyle że bez obudowy ;) Czy to słychać nie wiem, ale na pewno są bardziej audiofilskie.

Sam mam konwerter na TAS1020, ale że z wszystkich kabli najbardziej denerwuje mnie ten między laptopem a DAC'iem właśnie zamówiłem sobie coś w tym stylu

music-radio-receiver-wireless-wifi-audio.jpg

Czyli po wifi do tego cuda a dalej po optyku do DAC. Kosztowało całe $25, ale jeszcze nie wiem jak się sprawuje bo przesyłka z Chin trochę trwa :)

Zdaje się, że w tym fiio wyjście cyfrowe to tylko dodatek i jest trochę nie dzisiejsze. 48kHz i tryb synchroniczny. Jeśli chcesz sprzęt stricto do podpięcia tego DAC'a to za tę kwotę dostaniesz nieco bardziej zaawansowany konwerter choćby na TAS1020, SA9023 czy CM6631, tyle że bez obudowy ;) Czy to słychać nie wiem, ale na pewno są bardziej audiofilskie.

Sam mam konwerter na TAS1020, ale że z wszystkich kabli najbardziej denerwuje mnie ten między laptopem a DAC'iem właśnie zamówiłem sobie coś w tym stylu

Czyli po wifi do tego cuda a dalej po optyku do DAC. Kosztowało całe $25, ale jeszcze nie wiem jak się sprawuje bo przesyłka z Chin trochę trwa :)

fajne rozwiązanie,ja akurat używam pilota a laptop stoi koło sprzętu wiec z kablami nie mam wiekszych problemów, a czy dzwięk przesłany radiowo nie jest gorszy od przewodowego? i możesz podać link czy nazwe sklepu gdzie to zamówiłeś? bo tanio dosyc.

bo ja znalazłem cos takiego i nie wiem czy warto kupować

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jeśli o wyjście cyfrowe chodzi to jest to w PCM2704 również tylko 48kHz synchroniczne.

Dźwięk po wifi wysyłany jest cyfrowo, więc to normalny modny dzisiaj streaming, pogorszenia się nie spodziewam. Mówiąc jak się sprawuje miałem na myśli czy nie będzie haczyć czy coś w tym stylu. A kupiłem tam gdzie kupuje się chińskie rzeczy czyli na aliexpres

www.aliexpress.com/item/Wifi-Audio-Receiver-Soundmate-M1-Wireless-Wifi-Audio-Streaming-Receiver-DLNA-Airplay-Sharing-Music-for-iOS/2051793428.html

Tam też znajdziesz konwertery o których pisałem.

jak juz kupowałeś na aliexpress to pewnie obeznany jesteś, free shopping to co nie płacisz za wysyłkę? zapłaciłeś za to tylko te 24.97 dolarów? i jak przelać im pieniądze trzeba pewnie konto walutowe czy coś ? bo tam okazje niezłe są widze.

Płaciłem virtualną kartą kredytową. A taką kartę chyba do każdego online banking'u można sobie łatwo założyć. Przelewem pewnie też można, starczy polskie konto, z każdego można przelać za granicę, tylko przewalutowanie trochę mniej korzystne jak rynkowe, no ale przy tych kwotach to groszowe sprawy. Trzeba tylko sprawdzić czy i jakie prowizje ci bank pobierze. Ja mam te virtualną visa w ING i z tego co widzę prowizji nie ma.

Zgadza się. Jak free to free, teoretycznie, bo ten znaczek jest w cenie, no i trzeba się uzbroić w cierpliwość bo przesyłki idą koło miesiąca. No i ja raczej nie kupuję, przynajmniej za większe kwoty, od gości co nie mają jakiś gwiazdek.

dzieki za wyczerpujące odpowiedzi, jednak pokuszę się o takie coś jak ty ja bym był jednak za czymś przewodowym bo chyba sie robie audiofilem amatorem powoli ale moja dziewczyna jak przychodzi to lubi posłuchać z youtube np. a wtedy takie cacko to naprawdę wygoda:)

jeszsze chciał bym cie po męczyć bo widze że sie znasz, czyli unikać conwertera na chipie PCM2704 i ogólnie tych 48kHz a poszukiwać mniej wiecej takich TAS1020, SA9023 czy CM6631 ?

Ja wiem czy się tak znam? :)

Bardziej jak o próbkowanie chodzi o to, żeby pracował asynchronicznie, ale już tak jest, że oprócz wcześniejszych tenorów wszystkie pracujące asynchronicznie wyrabiają co najmniej do 96kHz. PCM2704 to nie konwerter usb-spdif, a DAC usb z takim dodatkiem w postaci wyjścia cyfrowego.

Dokładnie za takimi konwerterami musisz się rozglądać. Najbardziej na topie jest dzisiaj x-mos, ale nie miałem przyjemności, więc nie powiem czy jest warty swojej ceny.

A ja widzisz czasem robię krok wstecz na korzyść wygody :) A tak dokładniej to chodzi mi o sprzęt podróżniczy. W tej chwili mam głośniki przy telewizorze, laptopa na kolanach, 1,5m USB, 1m optyka a pomiędzy na środku podłogi leży konwerter bez obudowy. Dziwne, że jeszcze działa, bo go parę razy przydepnąłem :)

A czy moge do tego czegos przesylac muzyke, ktora odtwarzam na laptopie za pomoca foobara?

Jesli tak, to w jaki sposob?

Znalazlem na ebayu, ale tam nie ma zadnych informacji o tym.

Tego jeszcze nie wiem. Chyba są jakieś wtyczki do tego

Ukryta Zawartość

Ale coś więcej pewnie będę wiedział za jakiś tydzień, jak to cudo potestuję.

Ukryta Zawartość

Jak nie chcesz chińszczyzny to kumpel ma Philipsa hmp5000 i gra to po optyku całkiem fajnie.

nie dzięki mam już hdlpayerka w domu jednego,

a jak mogę zamieścić tu zdjęcia? bo chciał bym żeby ktoś się wypowiedział na temat mojego przetwornika dac wbudowanego w wzmacniacz .

z tego co zauważyłem to jest chyba na kości PHILIPS SAA7320,nie wiem czy to jest ten scalak akurat bo ten dac jest spory całkiem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.