Skocz do zawartości
IGNORED

Słuchawki panasonic porównanie parametrów

mistemvp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

aktualnie używam słuchawek panasonica model: RP- DJ600 o następujących parametrach:

Frequency Range 10Hz - 27kHz

Impedance 32 Ohms

Sensitivity 102dB

Maximum Input Power 1000mW

Connectors Gold-Plated 3.5mm Mini Plug with 1/4" Adapter

Posiadają one 40 mm neodymowe przetworniki.

Mam na oku kolejny model tej marki, mianowicie: RP-HTF880:

Przetwornik (średnica w mm) 50 mm

Impedancja (Ω) / 1 kHz 50 Ω

Czułość (dB / mW) 105 dB/mW

Maks. moc wejściowa (mW) 1000 mW

Pasmo przenoszenia (Hz - kHz) 5 Hz - 30 kHz

Moje pytanie jest takie. Czy te drugie słuchawki pomimo, że mają opór aż 50 ohmów to dzięki nieco większej czułości od dj600 będą grały tak samo/głośniej od nich. Czy szersze pasmo przenoszenia będzie jakoś odczuwalne?

Pierwsze mają czułość 102 (dB/mW ), a drugie 105 (dB/mW ), więc drugie zagrają głośniej przy tej samej mocy. Słuchawki jednak różnią się impedancją, więc gdyby przykładowo miały taką samą czułość należałoby w tych z wyższą impedancją podkręcić głośność, aby uzyskać taką samą moc.

Sprawdzę tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jaka będzie różnica dla Twoich słuchawek

Wyniki przy sygnale 100mV:

-pierwsze o czułości 102 i impedancji 32 - SPL=97 dB

-drugie o czułości 105 i impedancji 50 - SPL=98 dB

Tak więc z tego wynika, że te drugie zagrają głośniej o 1 dB - to niewielka różnica.

Co do pasma przenoszenia, to bardziej liczy się jak poszczególne pasma są przez słuchawki odtwarzane i to jest głównie odczuwalne...z tych danych technicznych nie można tego wywnioskować.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dzięki za odpowiedzi, szczególnie J.Jerry.

Co do parametrow to racja - one ine grają ale nie mam mozliwości odsłuchania ich, bo stoją w sklepie ładnie zapakowane i nie chcą ich rozpakować specjalnie dla mnie.

Generalnie to jeśli te htf-880 nie będą cichsze to będzie okej...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.