Skocz do zawartości
IGNORED

BOSE CineMate 520 - Wasze opinie?

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Tak sobie pomyślałem, że fajnie by było przed Świętami sprawić sobie system kina domowego.

Niestety - ze względu na żonę kino domowe musi być... niewidzialne. ;)

Nie mogę kupić amplitunera, zestawu wielkich kolumn itd. bo zostanę wygnany z domu a teraz w Irlandii jest dość zimno... :)

Blu Ray mam w PS3, w przyszłości może kupię jakiś dobry odtwarzacz, teraz nie mam takiej potrzeby.

Szukam więc zestawu do kina domowego bez odtwarzacza "z pudełka". Żeby całość była malutka, niekłopotliwa i nie rzucała się we wściekłe oczy małżonki. :)

Ten zestaw Bose wymieniony w tytule podoba mi się ze względu na gabaryty właśnie, poza tym ma autokalibrację, co jest istotne, gdyż TV mam w rogu pokoju, więc ustawienie głośniczków będzie dość karkołomne.

Suba gdzieś upcham, nie ma sprawy ;).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pytanie moje brzmi, czy ktoś słyszał taki (lub podobny) zestaw Bose "w akcji"?

Wiem, że "Bose to syf", że zabrania ujawniać parametry itp.

Ale słuchałem takich popierdółek Bose u kolegi w systemie KD wiele lat temu i pamiętam, że grało to dość efektownie i potężnie. Czołg z "Szeregowca Ryana" spowodował interwencję sąsiadów. :)

Wrażenie dość dziwne, bo dźwięk w skali ogromny a nie wiadomo było, skąd dochodził, bo te kolumienki są naprawdę mikroskopijne.

Nie zależy mi na audofilskich zaletach, od tego mam inny system. Ma być głośno i efektownie, jak Sauron dupnie to mają drżeć ściany! :)

Czy Waszym zdaniem taki systemik Bose sprawdzi się w pokoju ok 20 m.kw.?

Cena nie jest okazyjna, ale nie szukam okazji, tylko prostoty instalacji i jak najmniejszych gabarytów całości.

Był taki maleńki systemik Sony z głośniczkami wielkości pudełka zapałek ale brzmiało to dość żałośnie - kiedyś słuchałem w sklepie.

A może znacie inne ciekawe mikrosystemy KD "z pudełka"? Odtwarzacz niepotrzebny - tylko głośniki 5.1 i jednostka centralna.

Warunek - autokalibracja.

Z góry dzięki za podpowiedzi.

Najbardziej cenne będą dla mnie opinie na temat tego zestawu Bose wymienionego w tytule - może ktoś słuchał?

Ukryta Zawartość

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

https://www.audiostereo.pl/topic/116673-bose-cinemate-520-wasze-opinie/
Gość Gosc

(Konto usunięte)

To dla żony pod ten nowy TV Sony? Pytam, bo w innym temacie pisałeś, że Ty tego oglądał nie będziesz.

Żona może zaakceptuje taki dźwięk. Ty sądząc po tym na czym słuchasz już chyba nie.

Wydaje mi się , że lepiej jednak kupić jakiś zacny, używany amplituner i do tego ( jeśli to jest wymóg niestety) zestaw fajnych, malutkich paczek. Można trafić zacne np. Tannoy Arena. Kef też miał fajne takie zabaweczki.

Pochwalam chęć zakupu zestawu kina domowego. Obecnie ścieżki dźwiękowe nawet seriali telewizyjnych są tak dopracowane, że ogladanie ich z zestawem 5.1, 7.1 daje ogromną frajdę.

To dla żony pod ten nowy TV Sony?

Nie. Jej wszystko jedno czy ma głośniki z TV, czy soundbar z subem. Nie dba o to.

Ten soundbar chyba sprzedam albo dam córce do pokoju, bo ani żona ani ja nie używamy.

Ale całe życie chciałem mieć prawdziwy dźwięk przestrzenny.

Dziś mogę sobie pójść i kupić, tylko gdy przywlokę wielkie ampli i dostawczak przywiezie kolumny, to... nie chce mi się słuchać tego jazgotu.

I nie mam na myśli dźwięku z zestawu KD bynajmniej... ;)

Więc głośniki muszą być takie, żeby nawet Pan Maluśkiewicz uznał je za nieduże. ;)

Z dostępnych od ręki w Irlandii małych zestawów znalazłem jeszcze Elac Starlet - cena niska, nawet jak się dokupi amplituner to i tak wyjdzie taniej. Ale diabli wiedzą jak to gra.

Ukryta Zawartość

Jest jeszcze Dali Zensor i Dali Fazon Micro ale to już po dokupieniu ampli wyjdzie drożej niż Bose, poza tym Zensory są już za duże.

Firmie Dali ufam w 100%. Gdyby nie żona to bym szedł w te Zensory + ampli.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Popatrz na te Tannoy Arena. Ten zestaw 5.1 kosztował kiedyś ponad dwa koła euro. Teraz używkę kupisz za 400 funtów u Ciebie. Są tak samo małe jak te Bose i mają wysoki wskażnik WAF.

Do tego fajny amplituner, też używka i będziesz miał nie drożej a na 100% dużo lepiej.

Właśnie dzwoniłem do sklepu Bose w Dundrum.

Mają ten zestaw dostępny od ręki, niestety sklep jest za mały i nie prowadzą demonstracji.

Na moją uwagę, że kot w worku za taki pieniądz to trochę marny interes, pan odparł, że mam 7 dni na testy i mogę oddać jak mi się nie spodoba.

Oddają kasę bez dyskusji.

Skoro tak, to chyba się kopnę do Dundrum w tygodniu i zobaczymy, co to Bose potrafi.

Jeszcze coś ciekawego znalazłem u moich znajomych w The Listening Suite:

taki nieduży ampli Marantza

Ukryta Zawartość

i zestawik surround Wharfedale

Ukryta Zawartość

Całość wychodzi 500€ taniej niż ten zestaw Bose ale czy zagra lepiej tylko dlatego że głośniczki nieco większe i jest "prawdziwe" ampli?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie. Stereo prawie zawsze kupuję używki, tyle że z surroundem jest ten problem, że masz dużo więcej głośników, więcej kanałów w ampli itp, zatem prawdopodobieństwo wpadnięcia na minę jest większe niż gdy się kupuje stereo second hand.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Nieprawda. Nie kupujesz przecież osobnych końcówek do kina. Kupisz jeden amplituner i paki z jednego zestawu.

Nie rozumiem Cię w tym przypadku. Skoro sam dobrze wiesz ile zyskałeś kupując używki do stereo, dlaczego w ogóle zastanawiasz się nad zakupem nowego sprzętu do kina.

Ceny sprzetów do kina lecą w dół dużo szybciej niż do stereo.

Tym bardziej, że nie wymagasz chyba obsługi formatu 4K, Dolby Atmos itd.

Poszukaj solidnych używek. Bardzo dobry amplituner obsługujacy formaty dźwieku HD kupisz za 400 funtów. Obecnie nówki z tą jakością potrafią kosztować spokojnie 2tfuntów, tylko mają dużo więcej wodotrysków z których chyba nie skorzystasz. Podobnie z paczkami. Chcoćby te Sony które Ci wysłałem. Przecież wyglądają jak dzisiaj wyjęte z pudełka i są za pół ceny. A nie jest to sprzęt wiekowy, tylko ma trzy lata!

Ja kupiłem yamahe rx-v2067 za 280 funia (nowa 1100) na ebayu I chodzi super. Ma wszystko co na dzień dzisiejszy można wykorzystać w KD. Jak chcesz male to można wrzucić 4x Zensor1 + vocal I sub. I masz w tym dużo więcej niż da Ci to Bose łącznie z kalibracja.

Panowie - bardzo Wam dziękuję za dobre rady.

Na pewno zakup sprzętu używanego ma sens. Pewnie nawet większy,niż w przypadku klocków stereo, bo sprzęt KD spada z ceny szybciej.

Ale w przypadku małego pokoju (koło 20 m. kw) i maleńkich kolumienek (pewnie, że te Zensory są fajne, ale ZA DUŻE na moje potrzeby) amplituner z wysokiej półki to byłby typowy kwiatek do kożucha.

TV stoi w rogu pokoju, nie mogę dać go centralnie na środek, nie ma mowy, to sprzęt żony a nie mój, nie ja decyduję.

Więc kolumny do KD będą stały wbrew wszelkim zasadom "sztuki" i tylko z kalibratorem uda się jakoś to zrównoważyć, a i tak końcowy efekt nie będzie miał wiele wspólnego z prawdziwym KD, to raczej taka jego namiastka.

Gdybym nastawiał się na prawdziwe KD, to projektor, ekran (usytuowany prawidłowo a nie w rogu pomieszczenia), kupiłbym centralny PMC, jakiś dobry sub (REL, Earthquake, Paradigm), na surroundy bym postawił moje Sonusy Concertino, do tego wypasione ampli i gotowe! :)

Tylko przedtem bym musiał kupić młotek, żeby pozbawić małżonkę życia, bo dobrowolnie ona się na takie zagracenie pokoju nie zgodzi.

Więc nie. TV zostaje w rogu a wokół jakaś miniaturowa namiastka KD - to wszystko,na co mogę sobie pozwolić. W tej sytuacji kpowanie kolumn większych niż paczka papierosów i rasowego ampli po prostu nie wchodzi w grę, bo byłbym w sytuacji faceta, co mieszka w głębokim lesie i kupuje Ferrari do jazdy po duktach.

Tu jest potrzebny UAZ! Tani i solidny!

Solidny w sensie dostarczania efektownego dźwięku. Nie musi być audiofilsko poprawny. Ma podkręcać atmosferę w filmach - i tyle.

Bose tani na pewno nie jest, dlatego ew. upcham gdzieś amplituner "flat" typu tego Marantza (Marantz to tylko przykład - chodzi mi o zmniejszone gabaryty ampli) i maleńkie kolumienki typu tych Wharfedale DX-1 Moviestar.

Na pewno wygląda to dużo ładniej,niż zestaw Bose a ogólny koszt to będzie POŁOWA ceny Bose. Zestaw głośników w/wymienionych znalazłem w IRL za 377€ od ręki, a kilent na ebayu angielskim sprzedaje tego Marantza (factory refurbished) za ok. 350 funtów. Ale czy zagra lepiej?

Dlatego pytałem o opinie ludzi, którzy mieli styczność z tym zestawem KD Bose.

Bo zgadzam się że za 1600€ można mieć naprawdę fajne KD 5.1 w domu ale ja na to nie mam miejsca! :(

No to kto mi pomoże? Nikt nie słuchał tego Bose?

To może jakieś inne propozycje na wielki efektowny dźwięk z małych (jak najmniejszych!) kolumienek?

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Propozycje już były. Ale widzę, że niepotrzebne bo i tak chcesz kupić to co wybrałeś sam.

Więc po co te pytania. Kupić mini amplitunerek, do tego mini kolumienki i daj znać jak to gra.

Tu w dziale kino domowe, chyba ciężko Ci będzie znaleźć innych forumowiczów którzy poszli tą drogą, więc i o porady w tej kategorii trudno.

Propozycje już były. Ale widzę, że niepotrzebne bo i tak chcesz kupić to co wybrałeś sam.

Więc po co te pytania. Kupić mini amplitunerek, do tego mini kolumienki i daj znać jak to gra.

Tu w dziale kino domowe, chyba ciężko Ci będzie znaleźć innych forumowiczów którzy poszli tą drogą, więc i o porady w tej kategorii trudno.

Wytłumaczę Ci o co chodzi.

Te rzeczy (ampli slim i kolumny Wharfedale Moviestar) są dostępne w Dublinie od ręki. Rano mogę jechać i obmacać na miejscu, to jest duży salon z KD mają nawet Anthema, Oppo, Paradigmy Millenia i Dali.

Proponują odsłuchy itp.

Jak kupię komplet ampli + kolumny to na bank będzie jakiś rabacik a jak się skuszę jeszcze na Blu Ray playera (te Marantze są takie ładniutkie! :) ) to będą skakać wokół takiego klienta jak zajączki. :)

Inne propozycje to bym musiał zamawiać z ebaya, czekać, na Święta nie dojdzie, nie ma szans... no i wiesz, używki bez gwarancji.

Chyba masz rację - nie ma co gadać.

Trzeba wsiadać w brykę i zasuwać po śniadaniu na odsłuchy.

Ale jak myślisz? Masz b. dobry zestaw KD więc znasz się na rzeczy - czy Twoim zdaniem taki ampli slim + Wafle Moviestar zagra lepiej niż 1000€ droższe Bose?

Znalazłem w necie tylko jedną opinię jakiegoś Angola który ma identyczny zestaw i mówi że niby rewelka...

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Nie wiem czy zagra lepiej.

Ale Ty porównujesz zestaw za 1500eu z takim za 500. No jak trzy razy tańszy zagra tak samo to brawa dla niego.

Ja i inni tylko pisaliśmy Ci, że za 1500eu kupisz już solidny zestaw kina domowego zbudowany z używek. I on na 1000% zagra lepiej od tego Bose.

Ta sama kasa a jakość będzie nieporównywalna. Głośniczki też będziesz miał małe, do tego dużo ładniejsze i nawet na podstawkach, więc nie będziesz miał kabli po ścianach jak w tych Bose. A to był priorytet jak czytałem( WAF). Tylko amplituner będzie z 10cm wyższy. Czy to aż taka duża różnica?

Bose gra efekciarsko i to się może podobać osobie, która jeszcze nigdy dobrego brzmienia nie usłyszała.

Co do gwarancji, no to jak nawet by Ci padł amp, to kupisz znowu używkę za 400 futów i w dalszym ciągu będziesz się cieszył przyzwoitym brzmieniem.

A coś z HK BDS 870, 880 itd ?

Sprzęt Bose jest o klasę wyżej, i nie chiński. Jeśli prawidłowo rozmieścisz głośniki po przeprowadzeniu kalibracji, będzie to o czym mówiśz, nie bedziesz wiedział skąd dociera głos.

Prawidłowe ustawienia potrafią z tych małych głośników wykrzesać cuda.

Jeśli masz możliwość "darmowego" testu, sprawdź sam. Jest to nowy model, wątpię by ktoś mógł Ci udzielić rzetelnej odpowiedzi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.