Skocz do zawartości
IGNORED

Skierowanie kolumn względem ściany wspólnej z sąsiadem,

Kubasgce

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przeprowadziłem się do kawalerki w bloku z lat 80tych zbudowanego z pustaków.

Z tego co zauważyłem wygłuszenie jest mizerne, dlatego chciałbym jak najmniej przeszkadzać sąsiadowi który dzieli z moim mieszkaniem jedną ścianę. Na szczęście moje mieszkanie znajduje się na ostatnim piętrze, i jest całkowicie w rogu więc w zasadzie dziele z nim jedną jedyną ścianę.

Podłoga w całym mieszkaniu jest wykafelkowana więc o sąsiadów poniżej chyba nie muszę się martwić.

Tutaj moje pytanie, czy powinienem skierować kolumny w kierunku tej ściany czy ustawić je na tej ścianie?

Dodam, że gram tylko Tannoy'ami M2 i CA A500, więc nie ma powalającej mocy.

Może są jakieś "domowe" sposoby ograniczenia hałasu, myślałem o wytłaczankach po jajkach ale one zwyczajnie nie najładniej wyglądają, a to jest największa ściana w mieszkaniu.

Pozdrawiam

Wystarczy że wytłumisz tą ścianę od sąsiada. Może być szafa, biblioteka, może być duży obraz, mogą być kotary z boku. Zamiast wytłoczek po jajkach lepiej już powiesić na wzór ruski ładny dywan :-)

Wystarczy że wytłumisz tą ścianę od sąsiada. Może być szafa, biblioteka, może być duży obraz, mogą być kotary z boku. Zamiast wytłoczek po jajkach lepiej już powiesić na wzór ruski ładny dywan :-)

Ciężko będzie z tą szafą bo ściana ma prawie 6m długości.

A co z tym ustawieniem kolumn? Bo wydaje mi się, że ma to znaczenie.

I ustaw je na tej ścianie od sąsiada. Aby grały w kierunku przeciwległej ściany.

Super dzięki za odpowiedź :)

Najlepszym zabezpieczeniem dla zdrowia sąsiada będzie konstrukcja z karton-gipsu

zamontowana na całej szerokości i wysokości ściany .

Między tę konstrukcję a ściane, 3-5 cm, musisz włożyć jakiś gęsty materiał

wyciszający dźwięk np. jakąś watę budowlaną.

Musi to być konstrukcja wykonana bardzo dokładnie i bez "styku" z sufitem, z podłogą

i pozostałymi ścianami czyli zamontowana specjalnej konstrukcji wkrętami.

Tylko wtedy dźwięk nie będzie przenikał do sąsiada zbyt drastycznie.

Pozostaje jeszcze podłoga i sufit ale to już inna historia...

i pozostałymi ścianami czyli zamontowana specjalnej konstrukcji wkrętami.

Konstrukcja normalna, na profilach alu, ale z użyciem taśmy akustycznej na każdym łączeniu profili ze ścianami, sufitem, podłogą i między sobą.

Powrót po dłuższej przerwie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.