Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie podstawkowe do Arcam Alpha 6 - bliski odsłuch

BeLesiu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich jak zwykle niezwykle serdecznie.

Przebudowuję swój zestaw odsłuchowy w pracy.

Jako źródło używam komputera (daphile) do tego DAC Audio-gd 11.32 (Sabre)

Słuchałem dotąd na słuchawkach AKG K612 PRO i było super, tyle tylko, że chciałbym słuchać też na kolumnach.

W związku z tym, że (wydawało mi się) mam kolumny, to polowałem na jakiś sensowny wzmacniacz i upolowałem Arcama z tytułu.

Niestety - po podłączeniu okazało się, że tylko wydawało mi się, że mam kolumny i teraz muszę coś dopasować, bo z tym basem tubalno zalewająco grzmocącym jaki wydobywa się z tego co mam (SONY jakieś tam) nie wyrabiam.

Jako, że podstawę stanowi jednak duet Audio-gd + AKG K612 (80% czasu odsłuchowego) kolumny i wzmacniacz z założenia miały iść po najtańszej linii oporu (oczywiście z zachowaniem jakiejś odrobiny zdrowego rozsądku).

Brzmienie preferuję raczej jasne i niezbyt ciepłe. Lubię znajdować smaczki choć zdaję sobie sprawę, że w kwocie, jaką chcę wydać (400 - max 500 zł) cudów nie ma się co spodziewać.

Oczywiście - kolumny używane. Estetyka zdecydowanie mniej ważna niż jakość dźwięku.

Znalazłem na aukcji B&W 302 za 399 zł i zupełnie nie wiem, czy to będzie coś, co może mi przypaść do gustu.

Wiem, że najlepiej odsłuchać - ale przy takich założeniach raczej szukam opinii kogoś, kto wie, jak gra ten arcam i co z nim zagra sensownie (i będzie do zdobycia na jakimś portalu aukcyjnym/ogłoszeniowym).

Proszę o pomoc - pozdrawiam

Całkiem dobrym rozwiązaniem będą Dali 102. Możesz kupić Paradigm Monitor 3 ( również Paradigm Atom lub Mini Monitor jeżeli kolumny maja być bardzo małe) , Acoustic Energy Aegis One lub Monitor Audio BR1.

Jeżeli wolisz cieplejsze brzmienie to Avance Omega 506.

Z basem w Paradigmach też jest "na bogato" - ja bym uważał nawet przy małych konstrukcjach...

zresztą popatrz tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a co do góry, to też jest "tak sobie".

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

No właśnie tym Missionom też się przyglądam, ale coś mi nie pasuje - jak googlam, to pod takimi obrazkami znajduję

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Missiony 780 powinny wyglądać

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - nie wiem, co o tym sądzić. Przy takim ustawieniu jak u mnie (blisko ściany) ważne jest, czy bass reflex jest z przodu czy z tyłu.

Spróbuję się skontaktować ze sprzedającym - zobaczymy, w ciem dieła

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.