Skocz do zawartości
IGNORED

Ocieplenie systemu

biniek

Rekomendowane odpowiedzi

Audio interesuję się od ok dwóch lat ale sprzętem muzycznym, studyjnym i samym charakterem brzmienia od ponad 15 lat więc własne preferencje zdązylem sobie wyrobić

System na ktorym gram obecnie to Roksan Caspian, Kolumny Roksan TR5 k-2 (wstęgowe), DAC DIY USB XMOS Sabre 9023 z zasilaniem bateryjnym, okablowanie QED i Oelhbach. Gra to wszystko w pomieszczeniu 15m2 - za 3 miesiące będzie to 20m2. Słucham pop-rocka, jazzu, akustyki, metalcoru, hc i klasyki.

Brzmi to wszystko bardzo fajnie jednak jak na moje ucho malo emocjonalnie i analogowo. Chcę dodać ciepła i pozbyć się analitycznosci. Lubię średnicę i górny i średni bas. Do tego chcę głębokiej i szerokiej sceny

Prośba o sugestię w którą stronę mam iść? Czy zmienić ampli na lampę? Dodać jakiś bufor lampowy?

Wesołych świąt wszystkim!

https://www.audiostereo.pl/topic/116856-ocieplenie-systemu/

Jeżeli ogólnie dźwięk Twojego systemu Ci się podoba i zmiany mają być delikatne - to możesz wymienić kable głośnikowe i interkonekt na ciepło grające (np. VdHul). Ale to będzie tylko drobne wygładzenie dźwięku.

Bufory sobie odpuść - ocieplają, ale w droższych systemach kosztem zmulenia dźwięku i utraty analityczności.

Jeżeli chcesz definitywnie ocieplić dźwięk to do wymiany jest wzmacniacz. Osobiście nie uważam Caspiana za dobre urządzenie. Przy jego sprzedaży przesiadka na wzmacniacz lampowy wcale nie wyjdzie drogo - a będzie dużo lepiej.

Ocieplenie źle mi się kojarzy to znaczy z przymuleniem,sam mam podobne odczucia na swoim sprzęcie i wiem że u mnie ocieplanie nic nie poprawi ,doszedłem do tego żę winny jest komputer i myśle o jakimś sensownym transporcie plików.

Jak ma być lekko wypchnięta,gęsta średnica po minimalnie ale jednak-cieplejszej stronie-to Naim Supernait1,rozdzielczość na przyzwoitym poziomie będzie zachowana,gratis dostajesz świetne prowadzenie basu,drive,rytm-tego nie da Ci żadna lampa i chyba żaden tranzystor z tych okolic cenowych,a ten aspekt będzie bardzo przydatny przy hc/mc,dynamicznym pop/rocku.

l'enfant sauvage

Dzieki za sugestie

supernait na pewno sie sprawdzi zwlaszcza w mc/hc alr boje sie ze przekroczy znacznie moj budzet. Po sprzedazy caspiana i dolozeniu paru zl wysuplam lacznie jakies 4k. Co ciekawszego dostane w tej cenie od caspiana?

O gramofonie mysle od dawna ale slucham niszowej muzyki i boje sie o dostepnosc plyt

doszedłem do tego żę winny jest komputer i myśle o jakimś sensownym transporcie plików.

A najsensowniejszym transportem plików jest ... komputer ;-) Dla jednych żarcik, dla innych wskazówka.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Zamiast gramofonu komputer z gęstymi plikami winyl-rip. Posłuchasz kilku dobrze zgranych ripów i nigdy nie wrócisz do zwykłych CD. U mnie to był strzał w 10 ;)

I love the sound of crashing guitars

Gość

(Konto usunięte)

Zamiast gramofonu komputer z gęstymi plikami winyl-rip. Posłuchasz kilku dobrze zgranych ripów i nigdy nie wrócisz do zwykłych CD. U mnie to był strzał w 10 ;)

To fakt...jak mam kaprycho na analogowe granie...to też vinyl ripy...

Ocieplenie źle mi się kojarzy to znaczy z przymuleniem,sam mam podobne odczucia na swoim sprzęcie i wiem że u mnie ocieplanie nic nie poprawi ,doszedłem do tego żę winny jest komputer i myśle o jakimś sensownym transporcie plików.

Lekkie ocieplenie nie ma nic wspólnego z zamuleniem. Jest to chyba najtrudniejsza konfiguracja do zestawienia. Jest to dźwięk szczegółowy, z dobrze zarysowanymi planami, ale jednocześnie miły dla ucha.

supernait

To można rozważyć. Sugestia co do MF też jest nie głupia. Krążą o nich różniste opinie. MF - zależy jeszcze jaki.

Hehehe, widzę, że nie jestem sam! Mam kilka gęstych vinyl-ripów The Doors. To nie są nagrania ocieplone - one są po prostu gorące! :)

Słychać te lampowe piecyki w studio - fantastyczne! :)

A najsensowniejszym transportem plików jest ... komputer ;-) Dla jednych żarcik, dla innych wskazówka.

Dla jeszcze innych - oczywistość! :)

Po sprzedazy caspiana i dolozeniu paru zl wysuplam lacznie jakies 4k. Co ciekawszego dostane w tej cenie od caspiana?

Sugden - jasne jak słońce. Sugden w swojej cenie nie ma konkurencji.

Pytanie tylko o skuteczność Twoich kolumn. Jak masz 89-90dB/1m to spoko.

W tym momencie masz taki dźwięk, jaki chciałeś.

Możesz też spróbować lampowe przetworniki d/a firmy MHDT Lab. Piekielnie muzykalne, niezbyt analityczne. Robią świetną robotę w "uczłowieczaniu" dźwięku cyfrowego.

U mnie teraz "gęsty" przetwornik w odstawce i NOS DAC MHDT Havana rządzi w systemie.

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

supernait na pewno sie sprawdzi zwlaszcza w mc/hc

Czy masz na myśli generalnie Naima czy konkretnie Supernaita?

Słucham również podobnych, ciężkich brzmień i podczas odsłuchu :Kandy, Caspian, NAD,Primare, Vincent, Hegel, Naim XS, właśnie Naim w moim odczuciu sprawdził się najlepiej. Fakt, że z kolumnami B&W.

Na drugim miejscu był Caspian.

Jesli chcesz duzej zmiany to musisz wymienić kolumny albo wmacniacz

Kablami tylko leciutko coś tam zmienisz bardzej postawisz kropkę nad i , źródło da więcej znowu Ale też bym się nie spodziewał dużej różnicy

Dziwne bo caspian nie należy do zimnych wzmacniaczy ani analogowych bardzej jest misiowaty inmuzyklany ,kolumn twoich nie znam Ale na wtedze też nie powinny grać zimno ,

Myślę że w lampkę możesz iść albo ciepły wmacniacz może klasa a

Czy masz na myśli generalnie Naima czy konkretnie Supernaita?

Słucham również podobnych, ciężkich brzmień i podczas odsłuchu :Kandy, Caspian, NAD,Primare, Vincent, Hegel, Naim XS, właśnie Naim w moim odczuciu sprawdził się najlepiej. Fakt, że z kolumnami B&W.

Na drugim miejscu był Caspian.

Bo naim stworzony do muzyki takiej ,ma swój charakter Ale nie każdy te brzmienie lubi

:)

Bo naim stworzony do muzyki takiej ,ma swój charakter Ale nie każdy te brzmienie lubi

jazz też zagra co najmniej akceptowalnie,to bardzo dobre rozwiązanie dla tych co słuchają zróżnicowanego repertuaru i nie chcą iść np. w bardzo mocne lampy i już spore pieniądze.

l'enfant sauvage

Ciepłe brzmienie z tranzystora-klasa D np. ice power Bang Olufsena,w Polsce firma Audiomatus,na e bay Ghent audio,dwa monobloki kosztują około 1tys.dolarów,preamp można kupić lampowy i wcale nie musi być drogi-mój kosztował 1,3tys.zł; zamawiałem w Feliks audio,za trochę powyżej 4 tys zł masz sprzęt nowy,który gra bardzo ciepło''lampowo''.

Moim zdaniem autor tematu ma na myśli coś innego niż napisał (mogę się mylić),brakuje mu emocji czyli muzykalnośći,ona nie przyjdzie wraz z ociepleniem .Za brak emocji w muzyce (nie wciąga,nie porywa) odpowiedzialne jest źródło ,komputery grają mechanicznie i powściągliwie nie to co odtwarzacze CD które pokazują nie tylko podstawowe dźwięki ,ale jeszcze coś więcej.Czy jest naprawdę muzykalny odtwarzacz plików nie kosztująćy conakmniej kilkanaście tyśięćy ? Wypasione komputery już słyszałem i dalej mi czegoś brakowało ( byłem u GradoFana i słuchałem z jego laptopa).

Gość

(Konto usunięte)

Czy jest naprawdę muzykalny odtwarzacz plików nie kosztująćy conakmniej kilkanaście tyśięćy ?

Zapewniam Cię, że są...i to za grosze...nie samo źródło gra...niestety każdy słyszy inaczej i to co dla ciebie jest już, albo jeszcze emocjonalne, dla innego słuchacza już niekoniecznie ...itd.

Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt

Dzieki za rzeczowe porady

moze rzeczywiscie granie emocjonalne, muzykalne i analogowe =/= cieple ale to jeszcze do osluchania przede mna :)

w sprzetach gitarowych porzadany sound wprowadzaja wzmacniacze lampowe i pozbycie sie wszelkich cyfrowych ukladow

zanim podejme radykalne zmiany klockow sprobuje jeszcze z daciem

moze to sabre jest odpowiedzialny za to techniczne i analityczne brzmienie

dac od dottore zapowiada sie ciekawieew jakis pre lampowy moze

no w ciemno co zrobić za cenne doświadczenia trzeba placic a ze cena była bardzo okazyjna podjalem to ryzyko recenzje wskazują na dokładnie to czego szukam a jak będzie to się przekonam w bezpośrednim porównaniu. powinien być bardziej przyszlosciowy pod katem napędzenia większych kolumn które mam zamiar kupic po przeprowadzce. do mojego daca wstawie tez układ lampowy i zmienie IC na coś zamulajcego

No nic poslucham jak przyjdzie. Ci co mieli okazje slyszec hegla pisza ze zaokragla gore i gra po cieplej stronie mocy wiec jestem pelen nadzieji ze sie sprawdzi. Komponuje, nagrywam i miksuje muzyke metalcorowa wiec pewnie i to bedzie przyjemniejsze :) jak ktos ma ochote sprawdzic to zapraszam www.bandcamp.com/socalledlife

Dzieki za rady

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.