Skocz do zawartości
IGNORED

Tonsil Altus 110 - Czy opłaca się odbudować?

flecks

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jakiś czas temu robiąc porządki w garażu z kolegą u niego w garażu znaleźliśmy obudowy pod Tonsil altus 110, które mi ofiarował. Kolumny stoją juz u mnie, ale są w stanie surowym, czyli bez głośników, przetwornic... + jedna kolumna jest na rogach lekko rozłożona, ale to może da się naprawić. Moje pytanie brzmi czy kupno głośników i przetwornic będzie dla mnie opłacalne podług wartości ceny kolumn?

Moje pytanie brzmi czy kupno głośników i przetwornic będzie dla mnie opłacalne podług wartości ceny kolumn?

Nie, w żadnym wypadku nie opłaca się. Jeżeli Altus, Alton ma dla Ciebie wartość sentymentalną można takie kolumny trafić na portalach aukcyjnych. Jeżeli mają być to kolumny, które mają cieszyć brzmieniem to nie polecam ich reanimacji...

Niestety Panowie nie użyli argumentów a jedynie epatują niechęcią do tego modelu/producenta. Moja rada jest taka sama, ale wynika z tego,że kolumny zalegając gdzieś gdzie jest wilgoć straciły swoje parametry zgodne w projektem i nie uda się już nich wydobyć dobrego dzwięku.

pozdrawiam Sad

Moja rada jest taka sama, ale wynika z tego,że kolumny zalegając gdzieś gdzie jest wilgoć straciły swoje parametry zgodne w projektem i nie uda się już nich wydobyć dobrego dzwięku.

Nawet gdyby obudowy były nowe to nie dałoby się uzyskać z tego projektu dobrego dźwięku.

Koledzy wiedzą co piszą - w cenie 'regeneracji' można kupić dużo lepsze kolumny.

Choć co do jednego się nie zgadzam: można znaleźć 20-30 letnie kolumny, które grają rewelacyjnie w porównaniu z budżetowym sprzętem dostępnym na masową skalę. W tej cenie to tylko używki, które na początek "da się słuchać", chyba że ktoś nie zachoruje na pogoń za audio króliczkiem i jemu to wystarczy na zawsze. Nie możemy mierzyć wszystkich swoją miarą.

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

Choć co do jednego się nie zgadzam: można znaleźć 20-30 letnie kolumny, które grają rewelacyjnie w porównaniu z budżetowym sprzętem dostępnym na masową skalę. W tej cenie to tylko używki, które na początek "da się słuchać", chyba że ktoś nie zachoruje na pogoń za audio króliczkiem i jemu to wystarczy na zawsze. Nie możemy mierzyć wszystkich swoją miarą.

Są też 50 letnie kolumny którym te nowe błyszczące 'hi-endy' mogą buty czyścić (Altec 604 i Tannoy DC) ale to nie o tym temat :-)

Wracając do tematu altusów - obudowy porąbać i spalić ew. wystawić na Tablicy, może jakiś fan Unitry kupi.

- obudowy porąbać i spalić

No nie odważyłbym się - to PRL - diabli wiedzą czego używali, opary mogą być toksyczne.

A poważnie, jak Koledzy piszą: nie opłaca się...

Są też 50 letnie kolumny którym te nowe błyszczące 'hi-endy' mogą buty czyścić

Być może. Ale jest ich 1 promil wśród tych wszystkich złomów - i bynajmniej nie są tanie.

Tak dla przykładu porównaj telewizory albo tel. komorkowe z przed 30 lat, przepaść.

Ciekawi mnie jaki telefon komórkowy trzymałeś 30 lat temu?;-)

Pozdrawiam

Tomasz

Branży się to może podobać lub nie, ale da się znaleźć tani sprzęt, który zagra lepiej niż nowy sprzęt za wielokrotność ceny używek.

Nie teoretyzuję, a piszę z autopsji:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A ręczę, że tego sprzętu się u mnie przewinęło znacznie więcej i większość gra u znajomych i w rodzinie do dziś. :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.