Skocz do zawartości
IGNORED

CD Denon czy rotel

luk1985

Rekomendowane odpowiedzi

mam dwa CD, do drugiego zestawu

Beda graly z ampli denona dra-455 oraz magnatami quantum 605

pierwsze cd to denon mozna powiedziec ze sprawdzone, przynajmniej laser u mnei dlugo :) dcd-715

drugie to rotel rcd-930ax

ktore zostawic ? bo nie moge wylapac roznic w brzmieniu :)

https://www.audiostereo.pl/topic/116888-cd-denon-czy-rotel/

To ja to załatwię za Ciebie - zostaw Rotela.

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

mam dwa CD, do drugiego zestawu

Beda graly z ampli denona dra-455 oraz magnatami quantum 605

pierwsze cd to denon mozna powiedziec ze sprawdzone, przynajmniej laser u mnei dlugo :) dcd-715

drugie to rotel rcd-930ax

ktore zostawic ? bo nie moge wylapac roznic w brzmieniu :)

Jak nie wyłapujesz różnicy to zostaw Denona. Rotela drożej sprzedasz ;)

Zostaw Rotel-a RCD-930AX. Bardzo dobry odtwarzacz w swojej klasie.

jak na przepakowanego cd z boomboxa. :P

mam w piwnicy takiego cd wyjetego z boomboxa i przymocowanego do kawalka dykty. Ksiegowi z Rotela dorzucili obudowe.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-51116-0-29878900-1419594211_thumb.jpg

post-51116-0-62279400-1419594321_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jak na przepakowanego cd z boomboxa. :P

mam w piwnicy takiego cd wyjetego z boomboxa i przymocowanego do kawalka dykty. Ksiegowi z Rotela dorzucili obudowe.

Boomboxa to ty masz, ale tego Rotela to pewnie nie miałeś nigdy. Natomiast ja odwrotnie.

Boomboxa to ty masz, ale tego Rotela to pewnie nie miałeś nigdy. Natomiast ja odwrotnie.

Nie jesteś jedyny, też miałem parę lat temu tego rotela, od tego denona różni go co najmniej różnica jednej klasy:-)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

fajny, nasycony, mięsisty dźwięk

heh, nie wytrzymam, jutro sie kopsne do piwnicy i poszukam tego cd na dykcie. Wiem ze nie macie pojecia skad pochodzi to pcb bo macie prawo nie miec :P

z Rotela pochodzi buda, zasilacz, pilot. Pcb kupione w chinach, element skladowy boomboxa. naped kupiony w chinach, podobnie jak z pcb.

jak ktos z was zamiast pisac farmazony raczy zajrzec do service manuala to zobaczy ktore plytki zrobil Rotel. No wszystkie opocz tej z kompletnym cd-kiem ktora zakreslilem w koleczku. Ta pochodzi z chin, z chonskiego boomboxa, ma chinskie rezystorki i chinskie kondensatorki. A nawet CHINSKI DAC. uklady serwa sa od sony, podobnie jak mechanika, nic w tym dziwnego o siedzi to w 80% boobmoxow i miniwiez.

W czasach kiedy masowo toto trafialo do polski czyli poczatek 90-tych bylem kierownikiem serwisu w takiej duzej hurtowni ktora zaopatrywala w toto nasz kraj poprzez siec sklepow i stoisk na bazarach. Przewalalo sie tego cale tiry więc widok to dla mych oczu bardzo znajomy. takie pcb kupowalo sie na wolumenie i podstawialo w calosci kiedy ktorys cd-k - srednio 1 na 10 - nie dzialal. Z kss213 podobnie - kupowalismy cale ksl-e na nich i sie przekladalo. Tak, takie same jak siedza w Waszym "rotelu" 930ax.

Nie pisalem ze to tragicznie gra, moj cd na dykcie tez gra lepiej od niejednego klocka do wiezy.

tak czy siak prawdziwy Rotel to to nie jest. Tak samo jak 945AX, tam wsadzili kompletny cdk philipsa, z Rotela jest tam tylko buda i pilot. Kilka innych tez sie znajdzie.

Te napedy sa stosownae w Denonach, Onkyo etc. W podstawowych modelach na KSS-213C.

uhm. kss213 c kroluje w boomboxach wlasnie. i w takich malych miniwiezach.

Ukryta Zawartość

service manual. To chinskie pcb do boomboxow nazywa sie Pcb-10B. Siedzialo np. w Lasonicach i thomsonicach. Nawet jedcej czesci nie zmienili, nawet kabelki i wtyczki sa chinskie.

bedzie znacznie prosciej jak zapytasz ktorego Rotela ja nie mialem. Bodajze chyba 750-tki.... tak na biezaco to 3-4 rozne sztuki zawsze leza gdzies w domu.

na zdjeciu stan na dzisiaj plus jeden w kartonie przygotowany do wysylki plus jeden w szafie.

a

a celem mojego wpisu tu bylo zasugerowanie Autorowi że o ile z Denona można zrobić coś czym mozna potem doprowadzic do goraczki wlascicieli salonow hi-end audio i porownac dzwiekowo do Linna Sondeka lub lampizatora lvl7, to z tego konkretnego Rotela nie da się. I lepiej to sprzedać bo amator się znajdzie, jak tu widać, nie jeden na to za normalną cenę.

post-51116-0-43690800-1419638583_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No własnie. A jeśli ktoś ma kompleks boomboksa albo hajandu - to takim Rotelkiem zawsze będzie się brzydził. Przynajmniej na pokaz.

Przy okazji chętnie dowiedziałbym się coś o Rotel-u CD-750, bo takiego w ogóle nie znam.

uhm. kss213 c kroluje w boomboxach wlasnie. i w takich malych miniwiezach.

Ukryta Zawartość

Co w tym złego? Naped nie gra, moze nie jest zbyt wyrafinowany, ale czyta wszystko, a lasery kosztują po 30zł. Te napedy sa montowane chyba od 20 lat w podstawowych Denonach, Onkyo, Marantz itp.

Ukryta Zawartość

?👈

Zdarzają się też takie kwiatki jak konstrukcja sanyo płyty głównej z napędem przeznaczona do miniwierz z najniższego segmentu cenowego a potem podłapana przez takie potentaty jak C.E.C., Krell, YBA, Audiomeca, Classe, Roksan czy Parasound którzy ŻYWCEM wkładali je do swoich klocków (mowa o jednej konkretnej płycie głównej która była montowana w produktach w.w firm) Ofkors zasilanie i analog już były "firmowe" ale jednak baza ta sama.

Ukryta Zawartość

post-1122-0-42508300-1419693245_thumb.jpg

post-1122-0-02813600-1419693247_thumb.jpg

post-1122-0-76430600-1419693250_thumb.jpg

post-1122-0-46087300-1419693254_thumb.jpg

post-1122-0-97295300-1419693257_thumb.jpg

post-1122-0-93941900-1419693260_thumb.jpg

post-1122-0-63950100-1419693264_thumb.jpg

post-1122-0-17165400-1419693267_thumb.jpg

post-1122-0-97575100-1419693267_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Zdarzają się też takie kwiatki jak konstrukcja sanyo płyty głównej z napędem przeznaczona do miniwierz z najniższego segmentu cenowego a potem podłapana przez takie potentaty jak C.E.C., Krell, YBA, Audiomeca, Classe, Roksan czy Parasound którzy ŻYWCEM wkładali je do swoich klocków (mowa o jednej konkretnej płycie głównej która była montowana w produktach w.w firm) Ofkors zasilanie i analog już były "firmowe" ale jednak baza ta sama.

znam te Sanyo i chyba tez je mam :) Wyjete z radiomagnetofonu ktory dostal na palecie widlakiem, przybite do dykty razem z wyswietlaczem i napedem, dostawilem tylko trafo mostek i diody. Gra to nawet ale zasilanie tam zle robione i szumialo i serwo bylo slychac w dacu, dlatego moze czesto do tego dac dodatkowy dostawiali. Robilem dla Taty wiele lat temu gdzie cd jeszcze drogie byly. Ale robienie z tego odtwarzacza audiofilskiego to moim zdaniem przesada.. Na zdjeciach widze i PMD-100 zapieli do tego a co niektorzy i procesor z lampą cfl, to tylko dla bajeru jest bo proc na tym pcb obsluguje samodzielnie wyswietlacz lcd. Dzieki za takie kwiatki, zachowalem :)

No własnie. A jeśli ktoś ma kompleks boomboksa albo hajandu - to takim Rotelkiem zawsze będzie się brzydził. Przynajmniej na pokaz.

Przy okazji chętnie dowiedziałbym się coś o Rotel-u CD-750, bo takiego w ogóle nie znam.

heh czeski blad, chodzi mi o 975.

nie brzydze sie Rotelkiem, Autor pytal denon czy Rotel, to odpowiedzialem, w tym przypadku denon to duzo bardziej rasowa maszyna.

fajny, nasycony, mięsisty dźwięk

Taka sztuczka Rotela. Robia to we wszystkich swoich cd, efekt dokladają na opach za dacem. Gra na pierwsze wrazenie czadowo ale męczy. Efekt razem z opami wyrzucam, Troszkę mięsa i detalu dokladam doborem kondensatorów i wychodzą w tego swietne odtwarzacze. To się daje zrobić latwo w CD które Rotel sam projektuje, bo te projekty są dobre, ale w tych ktore powkladali od innych duzo wiecej pracy i nie zawsze udaje sie wycelowac w spokój i neutralność.

DCD-715 ma solidniejszy naped i wogole jakos lepiej w srodku wyglada.

uhm. I pomimo że siedział tam księgowy to daje się uzupełnic braki i zrobić topowo grającego cd-ka, tak samo jak z 1015 bo to podobne, a jak ludzie oceniaja to poczytajcie w moim temacie o tuningu 1015 :) Z rasowych Roteli wychodzi to samo.

W ogóle to jestem zaskoczony jak to denonowe pcb potrafi zagrać.

A cd-kiem nr1 wciaż jest Sony cdp-701es (tez trzeba lekko przedłubać). Namówiłem kogoś niedawno na zakup, i nie wiem czy uwierzycie to Sonic Frontiers Processor 3 wsadził do szafy i gra na Sonym :) zreszta ja swojego sfd-2 tez sprzedalem jak i Tda1541A S2 x2. Bywaja cd ktore coś maja lepsze, np. ztuningowane Denony detal, ale calosciowo na Sonego nie ma mocnych.

znam te Sanyo i chyba tez je mam :) Wyjete z radiomagnetofonu ktory dostal na palecie widlakiem, przybite do dykty razem z wyswietlaczem i napedem, dostawilem tylko trafo mostek i diody. Gra to nawet ale zasilanie tam zle robione i szumialo i serwo bylo slychac w dacu, dlatego moze czesto do tego dac dodatkowy dostawiali. Robilem dla Taty wiele lat temu gdzie cd jeszcze drogie byly. Ale robienie z tego odtwarzacza audiofilskiego to moim zdaniem przesada.. Na zdjeciach widze i PMD-100 zapieli do tego a co niektorzy i procesor z lampą cfl, to tylko dla bajeru jest bo proc na tym pcb obsluguje samodzielnie wyswietlacz lcd. Dzieki za takie kwiatki, zachowalem :)

Może nieładnie jak się robi z taniego-drogie ale przesadą bym raczej tego nie nazywał. Firmie Sanyo być może nawet przypadkiem wyszła b. dobra PCB a inni to po prostu wykorzsytali, bardzo dobrze gra się z tych CD po coax, każdy ma conajmniej dobrą (i inną) analogówkę i słucha się na prawdę dobrze baz żadnego grzebania. W tych PCB jest jednak jeden bubel który wychodzi po latach, zaczyna się "szczyrkanie" napędu, wymiana na nowy nic nie daje. YBA wymieniało całe PCB na nowe ale tak na prawdę można to naprawić zmianą wartości jednego R w serwo.

temat zostal rozwiniety :) ale dylemat jest dalej :) tak sie sklada ze mam tez rcd-975 i to juz bez apelacyjnie gra lepiej.

Naszla mnie inna mysl, by sprzedac obydwa i kupic jakies dvd w koncu ten zestaw mam podlaczony do tv i czasem jakis film chce sie obejrzec :) plyt cd bym tam sluchal tyle co nic zreszta przy tym sprzecie specjalnie roznicy w brzmieniu bym pewnie nie wylapal :)

Swoją drogą to już był na forum taki temat, ktoś wstawił foty wnętrza DVD Pioneer za tysiaka i jakiegoś CD z taką samą elektroniką w środku z tym że cena tego CD była znnnnnnnnaaacznie większa:))

Swoją drogą to już był na forum taki temat, ktoś wstawił foty wnętrza DVD Pioneer za tysiaka i jakiegoś CD z taką samą elektroniką w środku z tym że cena tego CD była znnnnnnnnaaacznie większa:))

Pioneera DV300/393 za trzy stówki i Goldmund Eidos 20CD

Zdaje się, że wspominany i uwieczniony na zdjęciu Rotel ma przed gniazdem nawinięty (wielokrotnie) na ferryt przewód sieciowy. T o według mnie może być powodem wygładzenia brzmienia, niższego osadzenia i tym samym spokojniejszego wokalu oraz ofensywniejszego dołu. Takie zazwyczaj objawy pojawiają się wraz z dodaniem ferrytu na przewodzie. Bo niby jakie zakłócenia trzeba aż tak mocno filtrować? Ale może to tylko przypinanie teorii do tego, czego nie ma w praktyce.

Operton dziękuję za przypomnienie a tu taki topik

Ukryta Zawartość

i pewnie jakby złotouchym postawił tego Pionka marudzili by że suchy, bez przestrzeni i ble ble ale Goldmund grałby tak fantastycznie, że kolumny zniknęłyby jak na pokazie magika. Mnie osobiście Rotel nie zachwycił i tyle choć oczytany forum szedłem po niego w ciemno vel. głucho i gdyby nie sprzedawca w top hifi zastanawiałbym się nad subem do niego a tak wydatek zbędny:))

Ukryta Zawartość

Rozmieszczenie elementów na PCB czasem się minimalnie różnią zależnie od tego czy była razem z analogówką, jaki zestaw wy/wyj, są jednak do siebie bardzo podobne i schemat raczej jest ten sam. Twoja płyta najbardziej przypomina CEC TL5100 więc nie powinieneś mieć żadnego problemu ze zlokalizowaniem odpowiedniego elementu. Od razu napiszę że jego zmiana nie ma specjalnego wpływu na zdolności do odczytu, należy to zrobić jeśli napęd hałasuje przez większość czasu wydając z siebie odgłos stukania / terkotania. Można też zauważyć spory offset DC na silniku przesuwu głowicy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.