Skocz do zawartości
IGNORED

Czy takie podłączenie suba będzie OK?

Greg

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Posiadam klasyczny zestaw stereo Yamahy (jestem z niego zadowolony) i chcę go rozbudować o DVD w celu oglądania filmów.

Zamierzam również do tego zestawu dołożyć aktywnego suba (w celu wzbogacenia efektów typu BUM, ale tylko podczas oglądania filmów), a całość chcę tak oto podłączyć.

Z wyjścia stereo DVD na wzmacnicz Yamachy oraz z wyjścia sub DVD (DVD zamierzam kupić z dekoderem) na subwoower aktywny.

Czy takie połączenie ma sens i czy jest możliwe z punktu widzenia możliwości odtwarzaczy DVD?

A ja bym powiedzial, ze nie do konca. DVD musi miec mozliwosc konfiguracji niepelnego (5.1) odbioru sygnalu zrodlowego tj. w Twoim przypadku konfiguracji 2.1. Jezeli czegos takiego nie bedzie, rezultat bedzie sredni - wyciecie tylow i centrala... masakra... Na wyczucie wiekszosc DVD z dekoderami 5.1 powinna miec mozliwosc pracy przy niepelnej konfiguracji ale najpierw to sprawdz, czy aby nie poskapili i nie masz jedynie przerzutki 5.1/2.0.

Oczywiscie fajnie by bylo tez sprawdzic czy w takiej konfiguracji "dosilenie" frontow sygnalem surroundow i centrala jest zrobione (odsluchowo) inteligentnie... Zeby nie bylo ze downmix do stereo (w DD unormowany wiec pewny) jest lepszy i sensowniej jest podlaczyc suba do wzmaka a nie do DVD...

Dlaczego suba do wzmaka nie?

Ponieważ musiałbym zainwestować w drugą parę kabelków tkich jak mam obecnie do kolumn (a to by trochę zabolało portfel) bo wzmak stereo nie ma osobnego wyjścia na suba.

Dzięki za info.

Oczywiście przymierzam się do zakupu Firmowego DVD (nie jakieś kissy czy inne z MM)

A nie mogly by byc, ten tego, zwykle kabelki o slusznym przekroju? :-) ... tymbardziej ze to tylko do pohukiwania w kinie?... cos mnie ten argument przytlacza ;-)))

Stawiam jednakze hipoteze, ze downmix 5.1->2.1 dokonany przez DVD bedzie statystycznie lepszym rozwiazaniem.

"Suba do wzmaka nie podłączę ZA CHINY - bo mi "moje stereo" spapra"

Greg a co sie tak boisz subów?? przeciez to kolumna jak inne tylko ze aktywna,naprawde sie dziwie tym co sie tak bardzo boja tych subów,troche to smieszne jest,bo ja mam suba dosc duzego w 12m2 i w stereo słucham z nim non stop i nic nie dudni ani nie przeszkadza.Poprostu trzeba umiec sie tym obsługiwac a nie ustawic gałke vol na godz 15 i tak słuchac,dobrze wyregulowany sub gra baaardzo fajnie,i nie przeszkadza ani troszke.

Do MariuszJ.

Żeby suba podpiąć do wzmaka musiałbym przpeprowadzić sygnał biegnący teraz do moich dwóch kolumn właśnie przez niego (uff trochę to chyba nie po polskiemu napisałem).

Chyba, że można inaczej, ale za bardzo nie wim jak.

Do Elfan.

Wcale się subów nie boję, ale to co w zakresie niskich częstotliwości oferuje mi moje stereo zadowala mnie w 100% (słownie: stu procentach). Dlatego uważam, że nie mam tam co ulepszać, "poprawiać".

Wcale nie dyskredytuję zestawów stereo z subem, bo wiem, że kilku forumowiczów z dziłu "stereo" takie rozwiązania posiada i są zadowoleni, a to jest przecież najważniejsze.

W stereo jestem zadowolony z tego co mam, a kino chciałbym do tego dorzucić tak aby w miarę to ładnie grało, a w żaden sposób nie popsuło tego co już jest.

Suba wepniesz do wzmaka po prostu nastepna para kabli, zapietych po wyjscia "B" wzmaka, albo skreconymi z kablami kolumnowymi przy wzmaku, o ile nie posiada on podwojnych terminali (chyba Twoj posiada, z tego co pamietam). Albo podlaczysz go niskopradowo na wyjsciu petli magnetofonowej.

>tak jest mozliwe i ma sens.

Elfan, nie gniewaj sie ale to bzdura!!! jak chcesz syncronizowac glosnosc suba z glosnikami?!?!

>Suba do wzmaka nie podłączę ZA CHINY - bo mi "moje stereo" spapra

a co to za bzdury?

>Dlaczego suba do wzmaka nie? Ponieważ musiałbym zainwestować w drugą parę kabelków tkich jak mam obecnie do kolumn

to nieprawda. Skad ta teoria/dlaczedo?

>A nie mogly by byc, ten tego, zwykle kabelki o slusznym przekroju

Przekroj nie odgrywa roli, dgyz w tym wypadku (aktywny sub) prady sa zedu miliamperow

reszty sie dowiesz pod

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

xajas

www.jaschiks.com

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Vov. Człowiek uczy się całe życie.

No cóż trochę mi się to "bzdury" nie podobało, bo po to pytam, żeby się dowiedzieć. Pewnie i po to jest forum (między innymi).

Ale rację xajas Ci oddaję i dzięki za ciekawy (jak dla mnie) link i za to,że zechciałeś skrobnąć te parę istotnych zdań.

Na swoje usprawiedliwienie dodam, że nigdy się tematem KD nie interesowałem i to nie z lenistwa tylko z permanentnego braku czasu, ale to już inna bajka.

"ZA CHINY" - ale dowaliłem.

Tia, wygląda na to, że trzeba kupić dowolny DVD, nie martwić się o jego dekodery (5.1, 2.1, i inne), bo wyjście stereo to chyba mają wszystkie.

Podłączyć to do wzmaka i zażywać uciech X muzy. A jak basiku zabraknie, to do tegoż wzmaka podpiąć suba i będzie OK.

No, cóż czasem warto się wysilić i zapytać mądrzejszych na forum, żeby później nie kombinować "jak koń pod górę".

Dzięki wszystkim za info.

PS. A teraz to się dopiero zacznie "jazda". Tych DVD jest tysiące - no i po co aż tyle ;)))

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.