Skocz do zawartości
IGNORED

Lasy Państwowe i ich los - po głosowaniu

Camelouge

Rekomendowane odpowiedzi

Cytuję: "czwartek, 18 grudnia 2014 11:04 Posłom koalicji PO-PSL nie udało się zmienić dotychczasowego zapisu konstytucji w sprawie Lasów Państwowych. Głosowanie odbyło się podczas wczorajszego posiedzenia Sejmu (17 grudnia) około północy. Zmiana, której nie przyjęto, stanowiła, że lasy podlegające pod Skarb Państwa nie ulegają przekształceniom własnościowym z wyjątkiem uzasadnionego celu publicznego. W głosowaniu za zmianą opowiedziało się 291 posłów, 150 było przeciw. Ustawę o zmianie konstytucji Sejm uchwala większością co najmniej 2/3 głosów w obecności co najmniej połowy ustawowej liczby posłów. Do większości konstytucyjnej zabrakło zatem pięciu głosów. Najbardziej zainteresowani tą sprawą, czyli leśnicy, zdecydowanie skrytykowali pomysł rządu w sprawie takiej zmiany konstytucji. Zapisy zaproponowane w projekcie zakładały, że lasy stanowiące własność Skarbu Państwa nie podlegają przekształceniom własnościowym. Jednak wyjątki od tej zasady, uzasadnione celami publicznymi lub celami zrównoważonej gospodarki leśnej, określa ustawa. Najwięcej emocji wzbudziły właśnie owe wyjątki: âcele publiczneâ i âcele zrównoważonej gospodarki leśnejâ. Jak alarmowali leśnicy, są to pojęcia niedookreślone, które dają zbyt dużą możliwość interpretacji, a więc dopuszczają, a wręcz ułatwiają działania na szkodę Lasów Państwowych. PiS zaproponowało w związku z tym poprawkę, która jednoznacznie miałaby zakazywać jakichkolwiek przekształceń własnościowych w lasach należących do Skarbu Państwa. Krótko mówiąc, PiS chciało zabezpieczyć lasy należące do pań stwa przed prywatyzacją. Poprawka opozycji została jednak odrzucona i głosowano nad pierwotną wersją projektu zmiany konstytucji. Podobnie stało się z prawie 2,5 mln głosów sprzeciwu obywateli zbieranych w pierwszej połowie tego roku pod wnioskiem o referendum w sprawie ochrony prawnej Lasów Państwowych. Ostatecznie, mimo wymaganego poparcia społeczeństwa, referendum się nie odbędzie, ponieważ zeszłej nocy negatywnie rozpatrzono ten obywatelski âwniosek o poddanie pod referendum ogólnokrajowe sprawy przyszłości Państwowego Gospodarstwa Leśnego Lasy Państwowe i Polskiej Ziemiâ. Swoją drogą, ciekawi fakt, dlaczego zarówno wniosek o referendum, jak i głosowanie w sprawie poprawki konstytucji zostały zaplanowane na tak późną porę nocną (00:00-1:30)âŚ? Konstytucja to przecież ustawa zasadnicza, wszelkie jej zmiany i poprawki są więc wyjątkowo ważne. Niezrozumiałe jest, by tak istotne kwestie ustalać na godziny nocne, gdy większość osób śpi, a ci, którzy nie śpią są po prostu zmęczeniâ"."W czasie kiedy mainstreamowane media karmiły nas nagonką na jedną z posłanek opozycyjnych, która na sali sejmowej spożywała drugie śniadanie, w sejmie trwała debata o przyszłości polskich Lasów Państwowych i polskiej ziemi. 18 grudnia o godzinie 0:45 obecna koalicja rządząca razem ze swoimi "odnogami" próbowała bez konsultacji ze społeczeństwem zmienić Konstytucję Rzeczypospolitej Polskiej."

Chciano położyć brudne łapska na lasach państwowych. Odetchnąłem z ulgą. Jeszcze będę mógł normalnie wejść do SWOJEGO LASU. Amen.

POpaprywni czują,że mogą być to ich ostatki przy korycie i próbowali się zabezpieczyć.Jak inaczej to można nazwać?

Ciekawie w tym kontekście zapowiada się nowe Prawo Wodne,o którym też za głośno nie jest.

<br />W czasie kiedy mainstreamowane media karmiły nas nagonką na jedną z posłanek opozycyjnych, która na sali sejmowej spożywała drugie śniadanie, w sejmie trwała debata o przyszłości polskich Lasów Państwowych i polskiej ziemi<br />
pomiajac temat guwny ktory nie jest tak prosty jak sie niektórym wydaje w tym równiez reakacja lesnikow wzmianka o wielkim zarciu swiadczy o tym ze własciwie to o to zarcie chodzi.Jakby pomieszanie z poplataniem i od zeczy/

Przypominam ze było jeszcze o.. kurduplu.

czyli w skrocie..idiotka specjalnie zarła zeby spowodowac reakcje mediow zeby te nie zainteresowały sie ..lasami.Mysle ze ..dobre.Czyli lobbystka.A może i zlodziejka.

Krótko mówiac jesli autor wie TYLKO tyle ze marianna dała dupy marianowi to moze tylko liczyc na komentarz jara ze sama chciała.

jak chceta dyskutowac to moze przynajmniej zorientujcie sie o... czym.bo na razie to jest na poziomie ze maryjanna dała dupy marianowi.

Czyli przeczytałeś co sam napisałeś - dobre chociaż to.

Zakusy na lasy są od dawna - to miliardy w drzewie i miliardy w ziemi. Faktem jest iż leśnicy to państwo w państwie i jest dużo do zmiany w prawie.

Ale tu nie chodziło o naprawę lasów państwowych, tu się otwierało furtkę do skoku na kasę. Naprawdę dużą kasę...

..

czyli w skrocie..idiotka specjalnie zarła zeby spowodowac reakcje mediow zeby te nie zainteresowały sie ..lasami.Mysle ze ..dobre.Czyli lobbystka.A może i zlodziejka.

Czy to trzeba komentować ???

Można nawet trzeba, by nas nie karmiono kolejnymi medialnymi ustawkami tym razem na jego "poziomie".

Oni mają cały pakiet spraw zastępczych, nie byłoby Pawłowicz to znaleźliby inną, o tym też niezbyt często piszą....a łącznie ze sprawą lasów to prawie wcale;

"1 maja 2016 roku kończy się 12-letni okres ochronny na zakup polskiej ziemi przez cudzoziemców, wynegocjowany przed wejściem Polski do Unii Europejskiej. Od tej daty obywatele państw należących do Unii będą mogli kupować polską ziemię na tych samych zasadach..."

....zasady może będą te same ale ziemia (lasy) lepsze a co ważniejsze tańsze. ;(

Jednak "nasze" media martwi co innego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jeszcze ciekawostka zauważona w jednym z tematów;

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

<br />Zakusy na lasy są od dawna - to miliardy w drzewie i miliardy w ziemi. Faktem jest iż leśnicy to państwo w państwie i jest dużo do zmiany w prawie.<br />
wlasnie tu jest problem.I to wcale nie taki prosty.
<br />Czy to trzeba komentować ??? <br />
mozna jesli sie zalozy ze media czytaj przekupne pusciły idiotke na wizje zeby nie puscic o lasach.Czy to nie nalezy komentowac??Moze czytaj jak ci sie nie chce ..myslec.

<br />.zasady może będą te same ale ziemia (lasy) lepsze a co ważniejsze tańsze. ;(<br />
a ty moze zainteresuj sie co to ziemia a co to lasy.

mozna jesli sie zalozy ze media czytaj przekupne pusciły idiotke na wizje zeby nie puscic o lasach.Czy to nie nalezy komentowac??Moze czytaj jak ci sie nie chce ..myslec.

No dobrze rozszyfruję to co muls nam pisze...

Otóż sugeruje nam ten geniusz intelektu iż posłanka z PIS-u przed obradami sejmu pobiegła do np. ekipy TVN i powiedziała, że ona specjalnie będzie jeść kanapkę i że nie mają robić materiału o temacie nocnych obrad tylko o jej kanapce.

Ekipa TVN (stacji miłującej PIS) przyklasnęła i ochoczo się zgodziła. I nasza dzielna posłanka to samo załatwiła z innymi ekipami TV, radia, netu...

Kurde ten Kaczyński to gapa ma geniusza medialnego, nawet TVN i Tomasz Lis jej jedzą z ręki - a on jej nie mianował rzecznikiem PIS-u Przyznacie mi rację, że gapa ?

Do takich wniosków doszedł nasz forumowy geniusz intelektu. Czapki z głów koleżanki i koledzy.

..........................................

Druga opcja też dla naszego geniusza, fana peło niekorzystna. Bo jeśli media szukały czegokolwiek, żeby tylko nie napisać o meritum, to równie dobrze mogły znaleźć posłankę w zielonej garsonce z czerwonymi butami. To dopiero byłby skandal !!! Blogerki modowe by piany dostały - byłby lincz....

Tylko zastanówmy się komu sprzyjają polskojęzyczne media od kilku lat ? Komu wchodzą w 4 literki, a kogo gnoją za sam fakt iż jest. A jak dojdziecie do wniosku komu, to siłą rzeczy dojdziecie do wniosku komu zależało na tym żeby o meritum obrad było cicho...

Muls wie - pisowi

P.S. Mnie najbardziej rozbawił prezydent Słupska - pan Biedroń (sorry jeśli źle napisałem nazwisko) Otóż w/g niego Sejm to świątynia demokracji, a w świątyni się nie je...

Panie pośle (nie wiem jest nadal posłem, czy był - sorry nie śledzę kariery tego pana, chyba że TV zobaczę) Sejm to nie świątynia, to zakład pracy i to kiepski, jeśli popatrzymy na produkt tego zakładu- prawo....

Ot taka moja mała szpila....

P.S. 2 Nie jestem fanem PIS-u Dla mnie istnienie tej partii to nieszczęście dla kraju, bo tylko dzięki niej PO drugi raz wygrało wybory. To tytułem wyjaśnienia....

P.S. 3 Muls przerzuć się na komentowanie mody - tam masz szansę zaistnieć nawet jako celebryta. Serdeczności - Shrek

Bardzo zły los spotkał lasy w Szwecji. Aż trudno uwierzyć, a jednak.

Zaremba Bielawski Maciej Leśna mafia, Warszawa 2014.

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

P.S. 3 Muls przerzuć się na komentowanie mody - tam masz szansę zaistnieć nawet jako celebryta.

Dopiero by jajca były.Muls-komentator mody....dla mysich piczek chyba.
<br />No dobrze rozszyfruję to co muls nam pisze...<br /><br />Otóż sugeruje nam ten geniusz intelektu iż posłanka z PIS-u przed obradami sejmu pobiegła do np. ekipy TVN i powiedziała, że ona specjalnie będzie jeść kanapkę i że nie mają robić materiału o temacie nocnych obrad tylko o jej kanapce.<br />
niestety jakis i..ta wycial co nastepuje.Jak szrek z powrotem zaszyfrujesz a potem przespisz to sprobuj jeszcze raz rozszyfrowac.Jesli nie potrafisz myslec to przynajmniej..czytaj.Nie bede czasu tracił na wyjasnianie.Wystarczy ci tyle.A jesli dalej nie, to moze i dobze bo na wiecej nie zasługujesz..jak mowi Bóg.

<br />P.S. Mnie najbardziej rozbawił prezydent Słupska - pan Biedroń (sorry jeśli źle napisałem nazwisko) Otóż w/g niego Sejm to świątynia demokracji, a w świątyni się nie je...<br />Panie pośle (nie wiem jest nadal posłem, czy był - sorry nie śledzę kariery tego p<br />
zreć w sejmie to tak samo jak zrec w kosciele.Mozna ale nie wypada a kosciół to taki sam zaklad pracy..dosc kontrowersyjny..

<br />Dopiero by jajca były.Muls-komentator mody....dla mysich piczek chyba. <br />
mysle ze byłbys zainteresowany znajac twoj gust....Tymi piczkami.

Mysle ze one mniej.

" UWAGA!!!!!!! Proszę wklejać gdzie się da. W nocy 18 grudnia, o godz. 0:45 koalicja rządząca próbowała zmienić Konstytucję RP. Chcieli wprowadzić zapisy, które umożliwiłyby wyprzedaż Lasów Państwowych. Na szczęście dla nas wszystkich projekt przepadł, bo ekipie Kopacz zabrakło pięciu głosów. W mediach pro-rządowych standardowe embargo informacyjne na ten temat. Lasy Państwowe, zajmujące niemal 1/4 terytorium kraju, są dobrem ogółu. Dobrem wszystkich Polaków. Obecnie obowiązujące prawo uniemożliwia przejęcie polskich lasów przez podmioty prywatne. Ekipa Platformy Obywatelskiej chciała to zmienić. Co ciekawe - sprytnie to sobie zaplanowali. Po osłoną nocy wprowadzili do porządku obrad Sejmu projekt zmiany Konstytucji. Chcieli dopisać do niej artykuł o następującej treści: "Lasy stanowiące własność Skarbu Państwa nie podlegają przekształceniom własnościowym, z wyjątkiem przypadków określonych w ustawie.". Kluczowe słowa to "z wyjątkiem przypadków określonych w ustawie". Ten "wytrych" prawny daje szeroki wachlarz możliwości. Nic bowiem nie stałoby na przeszkodzie, aby ekipa PO-PSL uchwaliła ustawę, w której umożliwiłaby wyprzedaż Lasów w ręce prywatne. Kluczowe głosowanie odbyło się o godzinie 0:45. Do zmiany Konstytucji władza potrzebowała 296 głosów. Na szczęście dla nas wszystkich ekipie Kopacz zabrakło pięciu głosów. Za niekorzystną zmianą głosowali posłowie PO, PSL, SLD i TR. Przeciwko głosowali członkowie PiS i KPSP. Nocna próba zmiany Konstytucji została oczywiście przemilczana przez główne media prorządowe. Przekazanie Polakom prawdy na temat trybu prac (pod osłoną nocy) oraz zamiaru władzy (umożliwienie wyprzedaży Lasów Państwowych) mogłoby niekorzystnie wpłynąć na wizerunek obozu rządzącego. Stąd embargo na te informacje w głównych wydaniach serwisów informacyjnych.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) "

Ukryta Zawartość

...Najbardziej zainteresowani tą sprawą, czyli leśnicy, zdecydowanie skrytykowali pomysł rządu w sprawie takiej zmiany konstytucji. ...Odetchnąłem z ulgą. Jeszcze będę mógł normalnie wejść do SWOJEGO LASU. Amen.

Nie wypowiem się o meritum bo nie znam treści ani aktualnie obowiązujących przepisów ani proponowanych zmian, ale pozostają dwie kwestie.

Nocne poprawki do konstytucji rzeczywiście nieco śmierdzą.

Ale jeśli chcesz jeszcze wejść do lasu państwowego, o który dbają owi zainteresowani, to zapraszam do łysiejącego Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego. Niektóre obszary lasu wyglądają jak po przejściu huraganu. Kasa misiu rządzi, i pod pozorem dbania o drzewostan prowadzi się rabunkową wycinkę. Człowiek ma problemy z orientacją w terenie, tam gdzie stał gęsty las w ciągu pół roku pojawiły się hektary karczowisk. Tylko szybko zapraszam, bo niedługo może to być wizyta na polu.

A gdzie trafia owa kasa z państwowych drzewek? Broń Boże byle nie do budżetu państwa, gdzie przecież ta @#!$%^ Tusk Kopacz położyłaby na na nich brudne łapy...

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Muls po co ta gadka w tym samym stylu (post 4), masz wszystkich za idiotów to wiem, ale bez przesady. ;(

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

majowa moze w trzech zdaniach wyjasnisz o co chodzi z tymi lasami a nie gruntami pomijając godzine druga.Objasnisz tak jak ty to umiesz wklejajac wygodne wklejanki Bo jak na razie to wole dyskutowac z ..kotem.i moze w koncu nie wyjdziesz na idiote.

I jak na razie ciekawszy jest temat czemu idiotka zarła w dniu glosowania.

o co zabiegł sam autor.A inny probowal to rozszyfrowac i zdaje sie robi to jeszcze.

Temat lasy trwa juz dziesiec lat co najmniej i ciagle nie wiadomo o co chodzi jesli wylaczyc pieniadze ktore w koncu lasy musza zacząc placic panstwu w wys 1600mln a nie budowac sobie siedziby i drogi i premie..

Mam przyklad lasu gdzie wyper.lono droge asfaltowa srodkiem lasu zeby mozna było do cna wyciac jego reszte.A jednoczesnie nie mozna od lat kupic drewna u lesnika bo tajemniczo...nie ma.Nikt po niej nie jezdzi oprocz lesnikow i dzikich qudowców.

Bo jak na razie to wole dyskutowac z ..kotem.

To masz kota?A pies gdzie?Zagryzł go kot?

Do jakich leśników chodzisz,że nie możesz kupić drewna na opał?A może pomyliłeś leśnika z myśliwym(zabójcom)one też majom zielone mundury a sprzedajom mięso a nie drewno.Ja nie mam problemu i kupuje drewno ile chce....u leśnika.

powaznie a mój miał czerwona czapke i biala brode.

Moze twoj jest jego zastepca na umowie smieciowej.

<br />Ja nie mam problemu i kupuje drewno ile chce....u leśnika. <br />
ja tez u jednego lekarza mam za darmo a u innego za koniak.Wszyscy w bialych fartuchach.

ja tez u jednego lekarza mam za darmo a u innego za koniak.Wszyscy w bialych fartuchach.

To może czas na zmiany......lekarza.

Co chwile coś mylisz,to już znak od organismu.

U nas to wygląda tak:Idę do Lasów Państwowych,do Nadleśnictwa,zamawiam 10m3 drewna i umawiam termin po opłaceniu w kasie.

Nie ma problemu,więc cuś ściemniasz.Druga opcja to idziesz nie do leśnika a do myśliwego w swoim błędzie.To wiele tłumaczy.

modzrewek masz cós do dodania w zakresie..Czy gledzisz...

jak masz tak prosto to zadzwon do lesnika tego w zielonym mundurze i spytaj co z tymi ustawkami.I z tym zlodziejstwem co to go masz na mysli.

nie mozna od lat kupic drewna u lesnika

Ja od lat kupuję drewno, ale przez myśl mi nie przeszło iść z tym do leśniczego, może chcesz kupić las lub drzewa do wyrębu?

Objasnisz tak jak ty to umiesz wklejajac wygodne wklejanki Bo jak na razie to wole dyskutowac z ..kotem.

Muszę Ciebie z nim zostawić, skoro dotąd nic nie zrozumiałeś na nic moje słowa.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.