Skocz do zawartości
IGNORED

Ulepszenie stereo kina domowego

_MD_

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Jako że jest to mój pierwszy post na tym forum chciałem się z Wami przywitac. Od niedawna stałem się posiadaczem od wielu lat wymarzonego sytemu kina domowego / hifi i chciałem poprosić Was o porady w kilku kwestiach. Cały sprzęt był kupowany okazyjnie więc jest używany. Aktualnie system składa się z następująych komponentów:

- amplituner: Pioneer SC-1223K (specyfikacja jest dostępna tutaj ->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

- kolumny frontowe: Dynaudio Audience 72 (4 ohmy)

- kolumna centralna: jeszcze się nie dorobiłem ale myslałem o Dynaudio DM Center (4 ohmy) ... czy może lepiej z serii Audience?

- kolumny surround: Dynaudio DM 2/7 (4 ohmy)

Odsłuch odbywa się w salonie (połączonym z kuchnia) o powierzchni około 20 metrów kwadratowych. Zależy mi na dobrym kinie domowym i przyzwoitym stereo i dzisiaj chce porozmawiać o ulepszeniu tego drugiego. Na ten moment wszystko jest podpięte kablami 1.5mm^2 aczkolwiek postanowiłem zainwestować w Kimber Kable 8PR 5,27mm^2 (2 x 5m) do podłączenia frontów. Nawet w aktualnej konfiguracji jest zauważalna róznica pomiędzy MP3 a FLAC, czego wcześniej nigdy nie słyszałem (słuchawki za jakies 100 - 200PLN). Czytałem troche na temat moich głośników frontowych i wiem, ze Dynaudio wymagają sporego prądu od amplitunera aby wykorzystać całkowicie ich potencjał. Teoretycznie mój Pioneer ma 160W na kanał dla głosników 6 ohmowych ... co oznacza, że dla 4 ohmowych będzie miał więcej. Zakładając (za dużo) 200W na kanał, przy 4ohmowych kolumnach maxymalny prąd nie powinien przekroczyć 10A co oznacza, że przewód 1.5mm^2 powinien spokojnie wystarczyć, w takim razie:

1.0) Dlaczego używa się większych przekrojów? Jak się je wylicza?

2.0) Czy faktycznie zmiana kabli poprawi znacząco jakość dzwięku?

3.0) Czy dorzucenie dodatkowej końcówki mocy / wzmacniacza zintegrowanego dla kolumn frontowych znacząco poprawi jakość odsłuchu i czy to w ogóle ma jakiś sens?

3.1) Jesli tak, to co polecilibyście do takiej konfiguracji?

3.2) Jak to podłączamy? Przez amplituner pre out -> wzmacniacz main in? Co jeśli wzmacniacz nie ma main in? Jak duzo traci się na jakości dzwięku w porównaniu do konfiguracji, gdzie jest sam wzmacniacz stereo (bez amplitunera) i tylko przez niego przechodzi sygnał?

4.0) Skoro amplituner w trakcie pracy pobiera 260W to jakim cudem jest on w stanie dostarczyc 160W RMS na kanał (x7)?

Dodam, że już teraz system dość ładnie gra, dźwieki sa wyraziste i czyste ale jednoczesnie nienachalne. Bas jest celny i dość łagodny ... może nieco za płytki nawet (kable? za słaby ampli?). Jest wrażenie sceny i otaczającego dźwieku, ale zauważyłem, że membrany frontów niewiele się ruszają (porównując do filmiku poniżej -- system oparty o Cambridge Azur 740a -- od 21 sekundy do 40), dlaczego tak jest?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Slucham bardzo różnej muzyki, głównie rock, metal ale również czasami i jazz z popem oraz muzyką instrumentalną się przewinie. Dziękuję za pomoc, pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/116905-ulepszenie-stereo-kina-domowego/

3.0) Czy dorzucenie dodatkowej końcówki mocy / wzmacniacza zintegrowanego dla kolumn frontowych znacząco poprawi jakość odsłuchu i czy to w ogóle ma jakiś sens?

Te kolumny są dobre do stereo i aż za dobre do kina.

Na razie ciesz się kinem a w przyszłości poszukaj jakiegoś porządnego używanego wzmacniacza stereo, i tyle.

Odpowiadając na Twoje pytanie: tak! To zdecydowanie ma sens.

Można oczywiście kupić amplituner który sprawdzi się zarówno w kinie jak i w stereo, takie zwierzęta owszem - istnieją i wcale nie są tak rzadkie jak jednorożec... Niestety - kosztują oczy z głowy, więc zakup osobnego używanego wzmaka do stereo jest z punktu widzenia czystej ekonomii dużo sensowniejszym rozwiązaniem.

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

zauważyłem, że membrany frontów niewiele się ruszają (porównując do filmiku poniżej -- system oparty o Cambridge Azur 740a -- od 21 sekundy do 40), dlaczego tak jest?

1. zależy od natężenia niskich tonów w nagraniu

2. zależy od ustawień we wzmacniaczu / amplitunerze (podbite basy / filtr loudness w przeciwieństwie do trybu Direct)

3. zależy od poziomu głośności - zwróć uwagę, że pomieszczenie odsłuchowe z filmiku jest spore, szacowałbym na jakieś 40m2, czyli dwa razy większe niż u Ciebie, a więc żeby je nagłośnić trzeba większej mocy

Trochę się dziwię, że nie masz głośnika centralnego - dzięki niemu można bardziej komfortowo oglądać w większym gronie, bo dla wszystkich środek będzie tam, gdzie głośnik centralny, bez przesunięcia sceny w lewo czy w prawo. Pewnie też kiedyś dorobisz się subwoofera... Generalnie, kino oparte na Dynaudio - bardzo ambitnie, tak trzymaj!

A co do kabli głośnikowych, zainteresuj się [poczytaj na forum] kabelkiem Qed Ruby Anniversary Evolution QE1315 - wielu mówi, że nie warto inwestować w droższy - zostałoby trochę funduszy na centrala czy suba...

_MD_ posiadasz dobry zestaw. Tak jak kolega wyżej pisał zbieraj na centralny i potem sub. W stereo na pewno ograniczeniem jest amplituner kina domowego. Dobrym rozwiązaniem będzie zakup wzmacniacza stereo, który dodatkowo będzie pracował jako końcówka mocy zasilająca kolumny frontowe w kinie domowym.

Teoretycznie mój Pioneer ma 160W na kanał dla głosników 6 ohmowych ... co oznacza, że dla 4 ohmowych będzie miał więcej. Zakładając (za dużo) 200W na kanał, przy 4ohmowych kolumnach

Chyba za bardzo ufasz specyfikacjom podawanym przez producenta - te wszystkie dane należy traktować z przymrużeniem oka. Po pierwsze, zwróć uwagę, że w specyfikacji te 160W to zarówno moc nominalna jak i muzyczna (RMS), więc już się coś nie zgadza. Po drugie, zużycie prądu to 260W, więc znowu coś nie tak.

Popatrz sobie na rozkład mocy modelu 1123, zdaje się, że z zasilaczem o zużyciu prądu 500W i też z mocą "160W na kanał" (wg. specyfikacji):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) [tabelka na dole]

Przy 8 ohmach mamy 1x137W, 2x122W, 5x60W. Te 160W [przy 6 ohmach] to moc dla każdego kanału, ale tylko w przypadku gdy gra wyłącznie ten jeden kanał. Zapotrzebowanie na waty rośnie przy dużym pomieszczeniu, gdy mamy mało skuteczne kolumny, gdy w nagraniu jest dużo niskich tonów i gdy jest niski poziom sygnału wejściowego. W kinie, subwoofer znacząco odciąża amplituner / wzmacniacz. Słuchając muzyki w średniej wielkości pomieszczeniu i na kolumnach o skuteczności 87-90 dB, w zależności od natężenia niskich tonów, potrzeba zazwyczaj kilku watów w szczycie, a ułamków wata poziomu średniego - popatrz na YouTubie na grające wzmacniacze McIntosh czy Accuphase ze wskaźnikami wychyłowymi.

Ukryta Zawartość

Te kolumny są dobre do stereo i aż za dobre do kina.

Dzięki, ciesze się że pomimo braku doświadczenia w tym temacie udało mi się coś dobrać w miare sensownie :). Mówiąc szczerze, to na samym początku kupowałem sprzęt głównie do słuchania muzyki (70% czasu) ... a dopiero później pomyślałem, że dodam kilka głosników i zamienie to w kino domowe (30% czasu), ale jednoczesnie nie odpuszczając stereo / rozszerzonemu stereo.

1. zależy od natężenia niskich tonów w nagraniu

2. zależy od ustawień we wzmacniaczu / amplitunerze (podbite basy / filtr loudness w przeciwieństwie do trybu Direct)

3. zależy od poziomu głośności - zwróć uwagę, że pomieszczenie odsłuchowe z filmiku jest spore, szacowałbym na jakieś 40m2, czyli dwa razy większe niż u Ciebie, a więc żeby je nagłośnić trzeba większej mocy

Hmmm, sprawdzałem te głosniki na utworze "Bass I love you" o ile dobrze pamietam ... ale z youtube ... i membrany coś tam się ruszały ale była przepaść pomiędzy tym co jest na filmie a moimi Dynaudio. Spróbuje z FLAC i troche głośniej :). A może chodzi tutaj o to, że amplituner nie daje wystarczająco dużo prądu? Dziekuje za wytłumaczenie.

_MD_ posiadasz dobry zestaw. Tak jak kolega wyżej pisał zbieraj na centralny i potem sub.

Z subwooferem na ten moment się powstrzymam. Nie zależy mi na efekcie trzęsących się scian. Postaram się wydobyć lepszy bas z kolumn.

Trochę się dziwię, że nie masz głośnika centralnego - dzięki niemu można bardziej komfortowo oglądać w większym gronie, bo dla wszystkich środek będzie tam, gdzie głośnik centralny, bez przesunięcia sceny w lewo czy w prawo.

Kolumna cetralna jest w planach, ale tak jak wyżej pisałem na samym początku system miał być głownie do muzyki, dopiero później pomysłałem, że zrobie z tego kino domowe. Czy głośnik centralny powinien być z serii z jakiej są fronty czy to nie ma specjalnie dużego znaczenia?

Chyba za bardzo ufasz specyfikacjom podawanym przez producenta - te wszystkie dane należy traktować z przymrużeniem oka.

tak jak kolega wyżej pisze, moc podawana jest dla jednego kanału, i leci w dół jak podpinasz następne kolumny

Macie racje, kupując swojego Pioneera byłem naiwnie przekonany że to jest 100W na kanał niezależnie od ilości głośników podpiętych. Dopiero później zacząłem mnożyć i coś mi się liczby nie zgadzały, bo jak moze grać 800W system na 260W zasilaczu? :)

W stereo na pewno ograniczeniem jest amplituner kina domowego. Dobrym rozwiązaniem będzie zakup wzmacniacza stereo, który dodatkowo będzie pracował jako końcówka mocy zasilająca kolumny frontowe w kinie domowym.

Na razie ciesz się kinem a w przyszłości poszukaj jakiegoś porządnego używanego wzmacniacza stereo, i tyle.

Odpowiadając na Twoje pytanie: tak! To zdecydowanie ma sens.

W takim razie co do moich Dynaudio Audience 72 polecilibyście? Czytałem na tym forum że podobno z Rotelem przyzwoicie grają. Macie jakieś doświadczenia z Dynaudio?

I jak to jest z tymi przekrojami kabli? Jak je się wylicza / dobiera?

Hmmm, sprawdzałem te głosniki na utworze "Bass I love you" o ile dobrze pamietam ... ale z youtube ... i membrany coś tam się ruszały ale była przepaść pomiędzy tym co jest na filmie a moimi Dynaudio. Spróbuje z FLAC i troche głośniej :). A może chodzi tutaj o to, że amplituner nie daje wystarczająco dużo prądu? Dziekuje za wytłumaczenie.

Ten utwór schodzi w okolice 10Hz. Przetwornik powinien mieć spore wychylenia, może kolega ma odcięcie włączone w amp na sub pomimo, że subwoofera fizycznie nie ma wpiętego? Warto sprawdzić :))

Ten utwór schodzi w okolice 10Hz. Przetwornik powinien mieć spore wychylenia, może kolega ma odcięcie włączone w amp na sub pomimo, że subwoofera fizycznie nie ma wpiętego? Warto sprawdzić :))

Hmmm, trafna uwaga bo o ile dobrze pamiętam to odcięcie jest tak na 90% na 80Hz ... ale amplituner "wie" ze nie ma podpiętego subwoofera wiec zakladałem ze wszystko wyśle przez kolumny. Wracam do siebie początkiem stycznia to to sprawdze, dzieki za pomysl! :)

Jak jest ustawiona jakakolwiek wartość, to kolumny pracują jako małe. Trzeba ustawić kolumny jako duże (LARGE) Tylko wtedy dostaną pełne pasmo :) Ale nie zmienia to faktu, że amp do tych kolumn jest trochę słaby, a dynki przecież nie grzeszą efektywnością:)

Jak jest ustawiona jakakolwiek wartość, to kolumny pracują jako małe. Trzeba ustawić kolumny jako duże (LARGE) Tylko wtedy dostaną pełne pasmo :) Ale nie zmienia to faktu, że amp do tych kolumn jest trochę słaby, a dynki przecież nie grzeszą efektywnością:)

Fronty ustawione są jako LARGE od samego początku. Tak to prawda, jeśli dobrze pamietam to moje fronty Dynaudio mają skuteczność 86dB. Troche też dlatego założyłem ten temat ... co do moich Dynaudio Audience 72 polecilibyście? Czytałem na tym forum że podobno z Rotelem przyzwoicie grają. Macie jakieś doświadczenia?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.