Skocz do zawartości
IGNORED

Pro-Tonsil Fiesta Sat czy warto zmieniać na STX MX-140 lub Nexton M-100

Komzar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Od jakiegoś czasu jestem szczęśliwym posiadaczem kolumienek Fiesta Sat ale jak pewnie wielu tu ludzi cały czas kusi mnie sprawdzić coś innego. W chwili obecnej nie mam możliwości osobistego porównania więc wstępnie postanowiłem zapytać o wasze opinie.

Czym tak naprawdę różnią się te produkty wymienione w temacie. Różnice w cenie są spore ale to co dla mnie ważne, wciąż to niewielkie kolumienki i wystarczająco mocne jak na moje potrzeby. Czego się jednak mogę spodziewać po produktach STX w porównaniu do Fiesty Sat ?

Mam sentyment do polskich modeli to raz a dwa to kwestia ceny i wielkości kolumny. Ogólnie wybór jest bardzo duży i chyba rośnie :) a te kolumny jakoś mi się spodobały wizualnie.

Nie da rady przesłuchać wszystkiego co jest na rynku więc od czegoś chce zacząć, ale jak ludzie napiszą, że te 3 modele to prawie jedno i to samo to poszukam czegoś innego. Rozumiesz, by doświadczyć czegoś innego. Teraz mam w domu Mission m73 ale już niedługo pewnie. Troszkę je poprawiłem i byłem zadowolony. Zauważyłem jednak, że większość tej kolumny to po prostu noga a sama kolumna jest stosunkowo niewielka.

Jeszcze jedno, te MX-140 podobają mi się bo mają basreflex z przodu co pozwala jest postawić zupełnie przy ścianie. By uzyskać fajne przmienie z Fiesty musiałem się nakombinować z wygłuszaniem odbić od ściany z tyłu. :)

Miałem obydwa modele tylko, że w wydaniu podłogowym. Kolumny są całkiem inne. Z STX-ów będziesz miał większy i bardziej miękki bas i mniejsze wysokie tony, co nie znaczy, że gorsze. Siesty podobały mi się tylko w muzyce akustycznej lub delikatnych utworach rockowych. Muzyka taka jak metal, ciężki rock pop wypadał źle. STX-y są bardziej uniwresalne. Wspominam je pozytywnie. Natomiast jeżeli chodzi o wygląd to bardziej podobały mi się Siesty, lepsza stolarka.

Dzięki!

Co do stolarki to najmniejszy problem i tak zastanawiam się nad zrobieniem małęgo eksperymentu i doklejeniem z boku do tych kolumn marmurowych płytek (takich jak nagrobki) by zwiększyć ich wagę a tym samym stabilność.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.