Skocz do zawartości
IGNORED

Sprawdzenie pułapek basowych

Piotr Seb

Rekomendowane odpowiedzi

To wszystko co mogę wycisnąć ze swojej klitki, 3.3x4.2 ze skosem:). Sam byłem sceptyczny co do pułapek basowych w rogach pokoju, ale dla świętego (mojego) spokoju zrobiłem je i chyba sprawdzają się. Dwa pomiary bez i z pułapkami w rogach pokoju. Nadmieniam, że pomiar zastał wykonany w tych samych warunkach (mikrofon, wzmocnienie, kalibracja itp.). Ta "góra" w dole pasma to sub, który w końcu gra razem, a nie sam dla siebie. Dodam, że w pokoju są absorbery, dyfuzory i wymienione poprzednio pułapki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-43178-0-49074400-1419792449_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/116951-sprawdzenie-pu%C5%82apek-basowych/

Teraz wypadało by powiedzieć, czym jest owa "pułapka basowa" :)

Pierwsza wersją był narożnik zapełniony wełną. Wbrew oczekiwaniom niewiele to wniosło. Natomiast wersja z płytą i wełną oraz pustką powietrzną pomogła:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Spoko, liczyłeś wedle jakiegoś modelu ?

Masa membrany, opór przepływu itd

Czy tak po prostu?

Ciekawy jestem na ile pokrywa się z symulacją.

Tak liczyłem, ale dla wybranych częstotliwości wychodziły trudne do zrealizwania konstrukcje. Po prostu były za duże. Ponieważ mialem sklejki o różnej grubości zabudowalem narożniki pokoju za kolumnami tak aby jakoś to wyglądało i zacząłem wymieniać membrany. Wniosek. To membrana, jej grubość i sztywność, wpływa znacząco na sposób działania pułapki. Tuż za membraną jest panel z wełny i pustka powietrzna.

Jeszcze jedno. Myślałem o innym rozmieszczeniu membrany (membran) i zamknięciu całego układu. Z chwilą, kiedy zamykałem "skrzynkę" gdzie ścianki tworzyła membrana i ściany kątowe pokoju, rezonator przestawał działać, a cienka membrana (sklejka 2mm) wprowadzała zakłócenia na wykresie i przy niższym basie (w trakcie jednolitego sygnału) "pierdziała". Brzydkie słowo, nie techniczne ale nie wiem jak bardziej obrazowo to opisać. Otworzenie przestrzeni nad i pod membraną zmieniło charakterystykę pracy tego pseudo rezonatora. W sumie membrana działa sama w sobie, bo z chwilą kiedy wyjmuję wkład wełny niewiele można zauważyć przy niskich częstotliwościach. W sumie mogę stwierdzić, że zaczynałem od obliczeń skrzyń rezonatora HZ, jednak ze względu na wymiary pokoju zacząłem bawić się z membranami. Stąd taki a nie inny układ. W znacznej mierze to szczęśliwy przypadek:)

• 2 tygodnie później...

u mnie też sama wełna (na ucho) nie wprowadziła żadnych zmian mimo że przybyło jej dość sporo. Teraz mam problem... nowe pomieszczenie nowe przygody.

Testowałeś może wersje bez płyty (membrany) ale z pustką za wełną ?

Dość ciekawe, obok mamy dość spory wątek w którym podważasz chyba wszystko. Latem z budowy zostały mi 2 zgrzewki wełny więc folia i do pokoju, wow pojawił się bas (było totalnie zero). W zeszłym tygodniu zmęczony niedostatecznym basem dla próby wywaliłem całą wełnę na korytarz i... nie usłyszałem różnicy.

No cóż można zgłupieć ;] nie powiem żeby mnie to cieszyło.

BTW: pułapkę zrobiłeś na całą wysokość ściany ?

którym podważasz chyba wszystko.

Niczego nie podważam. Nawet nie miałbym takiej śmiałości. Po prostu opisuję to co zrobiłem. Natomiast to co dzieje się w akustyce w małych pomieszczeniach, w mojej ocenie, to w dużej mierze działo przypadku. W pewnym momencie doszedłem do wniosku, że ustawienie kolumn jest kluczowe do jakiejkolwiek innej proakustycznej działalności. Później słuchanie, jeszcze raz słuchanie i nasze amatorskie pomiary. Czasami wynik tego, co robimy w naszych pokojach całkowicie odbiega od naszych oczekiwań wynikających z zaczytanej literatury i sugestii innych uczestników forum. Napisałem "zaczytanej" ponieważ niewielu (lub nikt) z nas nie jest inżynierem akustykiem, który studiował i prowadził pełnowymiarowe badania w kierunku akustyki. Było na forum kilku ludzi, którzy potrafili udokumentować swoją wiedzę określonymi publikacjami w fachowej prasie, ale zostali oni "zakrzyczeni" przez innych wszystkowiedzących uczestników forum, niestety. Pozostał tylko kontakt prywatny, poza forum.

Wracając do tematu, opisałem to co zrobiłem i jaki jest tego wynik.

BTW: pułapkę zrobiłeś na całą wysokość ściany ?

Tak to wygląda. A dodam, że jeszcze nie skończyłem z braku czasu.

BTW, wełna to 10cm ISOVER.

Ukryta Zawartość

post-43178-0-86257300-1420978554_thumb.jpg

post-43178-0-52817500-1420978557_thumb.jpg

post-43178-0-50993600-1420978765_thumb.jpg

post-43178-0-04893400-1420978767_thumb.jpg

post-43178-0-61618400-1420978768_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie zawsze skręcenie kolumn do środka poprawia brzmienie. Kiedyś były skręcone, teraz nie bo po prostu jest większa przestrzeń, a pozycjonowanie instrumentów jest nadal ok. Przy skręconych kolumnach miałem wrażenie zamknięcia brzmienia pomiędzy kolumnami. Obecnie jest znacznie szerzej, i zwiększyła się przyjemność słuchania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.