Skocz do zawartości
IGNORED

M2Tech Young, NAD M51, Hegel HD20 czy W4Sound - który DAC wybrać?

leon_2003

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Obecnie korzystam z dwóch DACów w moim systemie audio. Pierwszy to DAC w OPPO BDP 105, drugi zaś w CA Stream Magic 6.

Generalnie bardziej leży mi dźwięk z CA SM6, który wg mnie ma bardziej przejrzystą górę niż OPPO. Transport to OPPO - słuchanie muzyki z dysku twardego oraz odtwarzacz CD Emotiva ERC2 słuchanie muzyki z płyt CD. DAC podłączony jest pod wzmacniacz lampowy.

Czy któryś z poniższych DACów poprawi dźwięk w moim torze audio?

M2TECH Young DSD

NAD M51

Hegel HD20

Wyred4Sound

Będę wdzięczny za jakiekolwiek sugestie i pomoc w wyborze

Pozdrawiam,

Wojtek

Nie szukaj DAC a lepszego transportu. DAC w Oppo jest całkiem dobry jeśli zasilić go dobrym sygnałem. W takiej konfiguracji gra nieporównywalnie lepiej niż Oppo jako CD.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Nie szukaj DAC a lepszego transportu.

Jeśli tak to co warte jest uwagi? Marantz SA8005, a może uzywany Ayon CD2 (budżet do 6k PLN)? Fajnie gdyby CD miał możliwość podłączenia zewnętrznego dysku i czytania plików flac.

Pozdrawiam,

Wojtek

np. Auralic Aries,

albo wypasiony PC Audio.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Najlepiej podrasować tego Oppo zamiast kupować coś innego. Potencjał DVD i BD jako transportu jest większy niż dowolnego natywnego odtwarzacza CD, może z wyłączeniem SACD. Zyska i jako transport i jako źródło dźwięku stereo. Też kiedyś miałem zajawkę przez parę lat na używanie zewnętrznego DACa do dyskofonu, ale po przerobieniu pierwszego odtwarzacza DVD mi przeszło. Koszt przeróbki jak za budżetowy DAC, a efekt znacznie lepszy. Poza tym przy zakupie DACa kolejną zmienną jest kabel S/PDIF, który też jest jakimś tam wydatkiem.

Oppo mam podłączone bezpośrednio wyjściami stereo do pre. Toslinkiem dodatkowo do CA Stream Magic. Dźwięk z CA jest w takim połączeniu bardziej szczegolowy niż z samego Oppo. Musze pokombinować i sprawdzić jak będzie grać Cd oraz Stream Magic który podłącze pod dac w Oppo. W tej chwili mam podłączony zewnętrzny dysk z flacami do Oppo. Podłącze go pod Streama i sprawdzę jak to gra kiedy na końcu jest dac oppo. Ps kto zajmuje się w PL modyfikacjami sprzętu? Wiem że Bdp 105 można zalampizowac. Czy warto?

Pozdrawiam

Wojtek

Najlepsze mody Oppo robi ModWright

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

z wymienionych daców jest Nad m51 jest najciekawszy. Weź pod uwagę tez Lampizatora najlepszego na jaki Cię stać.

Uważaj.

Nie daj się nabrać domorosłym grzebaczom którzy to chcą poprawiać fabrykę a zwyczajnie w najlepszym wypadku zmienią delikatnie charakterystykę.

Ukryta Zawartość

.

Mialem Nada i serdecznie polecam

A jak się odniesiesz do zarzutów o rzekomo "zbyt technicznym" dźwięku tego urządzenia?

Mnie osobiście niepokoi duża podaż tego przetwornika na rynku urządzeń używanych i niskie ceny na tymże rynku.

Czy to wynika z właściwości samego urządzenia, czy po prostu NAD jest "za dobry" dla systemów ludożerki i ludzie zamiast urządzeń prawdziwie neutralnych wolą jakieś zamulacze?

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Jego charakter oceniam jako antytechniczne-moja ocena pokrywa sie z recenzjami w prasie polskiej,a te stoja na przeciwleglym biegunie w stosunku do tego co piszesz.

Duza podaz? Duza popularnosc poparta recenzjam-doslownie caly swiat.

Badalem ceny i nie sa niskie.Ja sprzedalem tanio:))

NAD M51 to świetny dac, ja bym nie nazwał tego technicznym graniem, prawdziwym tak, ale nie technicznym. Jest kulturalnie, bas nieprzewalony, wielobarwny, kapitalna rozdzielczość, słychać dużo nowych dźwięków, długie wybrzmienia, nie gasi szybko dźwięków, słychać jak zostało zrobione nagranie. Jestem pod wrażeniem tego jak to pogrywa. Co do dużej podaży to się nie zgodzę, trzyma cenę, wiem bo na niego polowałem pół roku, nowy kosztuje 5200-5500zł za granicą, a używane nie schodzą poniżej 4000-4200zł, moim zdaniem ma bardzo mały spadek wartości.

Panowie - dziękuję za Wasze opinie o M51.

To bardzo ciekawe co piszecie.

Czyli Waszym zdaniem generalnie warto zainteresować się tym przetwornikiem?

Zaawansowany technicznie jest bardzo - to muszę przyznać.

Co do ceny, to się z Wami nie zgodzę. Półtoraroczny, jeszcze 7 mcy gwarancji za 990€ z Reichu.

Nowy - 1700€

Kanada - 803€, jasne że drogi kurier plus ew. cło ale i tak nieźle.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy akurat Nad poprawi autorowi dźwięk jego systemu to nie wiem bo akurat nie miałem SM6 . Miałem natomiast M51 i o ile bas miał trochę lepszy niż mój dac to reszta wypadła gorzej - w moim ówczesnym systemie systemie ofkors !

Il Dottore nowy M51 kosztuje 1200-1300eur, jeżeli wg Ciebie 1.5-2 letnie urządzenie notuje spadek ceny o 200-300eur i jest to duża różnica to ok, nie mam pytań:). Temat Kanady przerabiałem:), fakt cenę mają kosmiczną bo nowy kosztuje 3000zł, ale dolicz do tego wysyłkę i cło i wyjdzie Ci tyle co w UE, no i jeszcze niespecjalnie chcą wysyłać do UE (pytałem:) Dodatkowo gwarancja NAD-a obowiązuje tylko w kraju w którym się go kupiło czyli jak kupisz w DE albo w Kanadzie i coś padnie to musisz tam wysłać, niby problemu nie ma, ale są koszty:) M51 tańszy nie będzie bo NAD wycofuje go, albo już wycofał z produkcji bo ma w ofercie dac znacznie droższy m12 i nieznacznie tańszy, ale gorszy c510. Jak widzisz temat mam M51 mam rozkminiony ma maxa:))

Kazan do czego porównywałeś M51 bo jakoś tak ogólnie piszesz:)?

A miał ktoś styczność z Wadią 321?

Wygląda obłędnie, w Polsce już sprzedają...

Wadia - brak DSD co ją od razu dyskwalifikuje.

Słuchałem - gra normalnie. Bez szaleństw.

321 nie słuchałem, 121 podobno grała dobrze, ale miała duże problemy z jakością wykonania tzn. psuła się, sporo o tym było na forum Head fi org. Czy brak DSD dyskwalifikuje urządzenie? Moim zdaniem nie.

Tutaj trochę o nowej Wadii

Ukryta Zawartość

Mcintosh i Wadia w jednym stały domku:)?

Ukryta Zawartość

Mam w swoim DACu mozliwosc grania DSD i skorzystalem z tej opcji zaledwie jeden raz (przez 3 miesiace). Dla mnie DSD jest kompletnie zbedne (czysty marketing dla kochajacych kupowac gadzety i specyfikacje zamiast muzyki), w 100% wysarczy mi dobre nagranie z klasycznego CD.

DSD? A co to? Jakis tytul plyty King Crimson?

Większość ludzi nie jest jednak zacofana ...

Jak można jakąś funkcję mieć to czemu nie ?

Za cenę Wadii są równie dobre DAC z DSD.

Piopio płyt w jakości hd jest jak na lekarstwo, a dsd to już całkiem nisza. Było wałkowane na forum wielokrotnie, że liczy się realizacja / nagranie, a nie format czy bity, są dobrze grające pliki hd i te niczym się nie różniące od cd czy nawet gorsze bo "podrabiane":) Dźwięk w jakości cd jest wystarczający moim zdaniem, zamiast bawić się w wynalazki pieniądze zaoszczędzone na "software" lepiej wydać na "hardware":), czyli lepszy sprzęt audio.

ale jest Wadia di122:

PCM: 32/384

DSD: do DSD128

DXD: do DXD384

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

Mcintosh i Wadia w jednym stały domku:)?

Tak- czytałem że bebechy te same...

Witam,

Dziś dokonałem porównania jak gra sam transport tj. odtwarzacz CD Emotiva ERC-2 podpięty RCA ,bezpośrednio pod pre stereo Emotiva XSP1, oraz jak gra ten sam transport CD, gdy na torze pojawi się dac OPPO 105 oraz CA Stream Magic 6. Oppo oraz CA podpięte zostały pod pre stereo przewodami XLR pod wejścia Bal1 oraz Bal2. CD zaś przewodem RCA.

Emotive ERC2 połaczyłem wyjściem optycznym z dac OPPO oraz coaxialem z CA SM6. Słuchając muzyki przełączałem pilotem pomiędzy wejściami Input 1, Bal1, Bal2 podczas odtwarzania materiału, zatem porówanie dźwięku było natychmiastowe.

Poniżej wyniki testu:

1. Emotiva ERC2 - nbez wątpienia najlepsza możliwość, to nie stosowanie n/w daców, bo sama Emotiva gra najlepiej, dynamicznie, z odpowiednią górą i dołem

2. CA SM6 - wg mnie gra bardzo podobnie do OPPO, z wiekszym uwypukleniem góry

3. OPPO 105 - wg mnie gra podobnie jak CA SM6 z większym uwypukleniem średnicy

Pozdrawiam,

Wojtek

Dziś ponownie dokonałem odsłuchu, tym razem przy utworze So Far Away Dire Straits SACD.

Cd z Dac Oppo zagrał tak samo jak Cd bez żadnego daca w linii. Najsłabiej wypadł tym razem Cd z CA SM6 - za bardzo jaskrawo. Wszystko zależy od realizacji materialu w studio oraz rodzaju słuchanej muzyki. Tym razem dac Oppo 105 naprawdę pokazał wysoką klasę :)

• 2 miesiące później...

Odświeżę temat, który dac gra lepiej nasyconym dźwiękiem, bardziej przeniesionym w kierunku niskich częstotliwości nad m51 czy hegel hd 20? sybilantów nie znoszę...

Proszę o wypowiedź osoby, które słuchały jendego i drugiego, m2tech słuchałem i gra zbyd dużą ilością wysokich tonów i chudą średnicą.

Reszta toru to asr emitter 1 i focal mezzo utopia, muzyka różna filmowa, jazz, starszy rock, trochę klasyki ac-dc, Marillion, Miller, Jopek...

Który lepiej, może jakieś inne propozycje? hegla czy nada wezmę w ciemno w razie by się nie wpisał w system odsprzedam, ma to grać z lapkiem jriver + jplay, pionner bdp 450 póki co przyjdzie też czas na lepszy transport.

Bardzo pasował mi cd meridiana.

teraz gra rdac + tomanek, jest lepszy w moim systemie od m2techa ale chciałbym bardziej namacalne, gęstej średnicy bez podkreślenia sybilantów, góry jest dosyć choć bardzo ładnie dozuje się jej ilość kabelkami.

Fajna propozycja ale póki co 10 tys to dla mnie za dużo wolałbym coś do 5tys sh oczywiście, musi to grać po usb przyzwoicie a jak by jeszcze strumieniowo można było połączyć to bajka mam wd mycloud dysk sieciowy na pliki.

Ja bym zaczal od dobrego transportu. Z takim to i rdac zagra lepiej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.