Jump to content
IGNORED

Wzmacniacz za ~1000 pln do Indiana Line Nota 550

Kamil_55740

Recommended Posts

Cześć!

Chciałbym prosić Szanowne grono o doradzenie mi używanego wzmacniacza stereo, który docelowo ma zastąpić Yamaha AX-550. Po zakupie Indiana Line Nota 550 (

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) wylazły "z niego siły nieczyste". ;) Z "indiańców" jestem zadowolony, nie liczyłem na wiele, a nadarzyła się okazja na używki więc spróbowałem i jest całkiem ok (a nawet trochę lepiej, dlatego jestem ciekaw co uzyskam po wymianie wzmaka). Do wydania mam ~1000 pln (drobny margines biorę pod uwagę, ale musi być uzasaniony).

Plusy obecnej Yamahy:

- świetnie kontrolowany bas

- niezła stereofonia

Minusy:

- separacja instrumentów

- przy bardziej złożonych aranżacjach "gubi się"

- brakuje "soczystości" w całym paśmie (rzeczywiście jest szorstki)

- góry wyraźne, ale niezbyt "czytelne", co dotyczy również średnicy

Obecne kolumny są raczej spokojne i muzykalne, dają odrobinę ciepła (o dziwo wszystkie recenzje dostępne na necie na temat tych kolumn są prawdziwe). Skłaniam się ku neutralnemu graniu, wzmacniacz nie może być powolny (chcę trochę ożywić system). Chciałbym pozostać przy tej kontroli basu, ale z "uplusowieniem" minusów. Moje wstępne poszukiwania naprowadziły mnie na:

- Marantz PM 7200/8000

- Marantz PM 7000

- TEAC A-1D

Niestety nie stać mnie na tą chwilę na Music Hall a35.2 (cholernie mi się spodobał), więc szukam optymalnego używanego rozwiązania, aby polepszyć brzmienie systemu. Źródło to DAC uNostromo (do wymiany na sam koniec). Prosiłbym również o podanie kwot jakie można dać za zaproponowany sprzęt. Jak wiemy handlarze przesadzają, a za nimi normalni słuchacze także często zawyżają wartość sprzętu.

Dziękuję

Kamil

Hidden Content

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hidden Content

Zanotowałem. Ile w takim razie REALNIE jest wart któryś z powyższych modeli?

Jak ci nie zalezy na klasie A to mozesz brac PM7000, to to samo.

Hidden Content

?👈

Jak ci nie zalezy na klasie A to mozesz brac PM7000, to to samo.

Ok, jednak co wnosi klasa A poza obniżeniem mocy pracy wzmacniacza? (chyba, że źle to rozumie to proszę mnie poprawić). Druga kwestia - opinie jakie zdążyłem wyśledzić stwierdzają, że 7000 a 7200/8000 to jednak nie to samo.

Tak, czy siak dziękuję za kolejną radę. Jeżeli macie Panowie jeszcze jakieś sugestie, które wykraczają poza moje propozycje to proszę piszcie. Nie upieram się przy Marantzach... .

Hidden Content

Ok, jednak co wnosi klasa A poza obniżeniem mocy pracy wzmacniacza? (chyba, że źle to rozumie to proszę mnie poprawić). Druga kwestia - opinie jakie zdążyłem wyśledzić stwierdzają, że 7000 a 7200/8000 to jednak nie to samo.

Pokaz mi tą opinię.

Poza układem Klasy A niczym nie roznia sie te konstrukcje. Malo tego, PM68 mozna czasem trafic do 600zł i to też to samo tylko brzydsze. Jezeli mozesz troche dolozyc poszukaj Denona PMA-1500R.

Hidden Content

?👈

Pokaz mi tą opinię.

Poza układem Klasy A niczym nie roznia sie te konstrukcje. Malo tego, PM68 mozna czasem trafic do 600zł i to też to samo tylko brzydsze. Jezeli mozesz troche dolozyc poszukaj Denona PMA-1500R.

Dzięki raz jeszcze. Jak wykopię tą opinię to zapodam. Na alledrogo jest jedna

Hidden Content

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) PMA-1500R pytanie, czy tyle warta?

Hidden Content

Hidden Content

Są dwie i obie troche drogie. Jak z pilotem to mysle 1200 warto dac.

Aaa, rzczywiście dwie sztuki - świetnie. W przyszłości chciałbym podpiąć (jeżeli mi się brzmienie spodoba) kolumny Audio Academy - czy miałeś może możliwość słuchać takowych z którymś z powyższych piecyków?

Hidden Content

Guest numik

(Konto usunięte)

w tej kwocie Marantze chyba faktycznie rządzą, dopiero koło 1500 to się zmienia. CA odradzam zdecydowanie, Pioneera też, raczej jeśli z czymś porównywać do tysiaka to Rotele i NAD, brzienia możesz gdzieś porównać

w tej kwocie Marantze chyba faktycznie rządzą, dopiero koło 1500 to się zmienia. CA odradzam zdecydowanie, Pioneera też, raczej jeśli z czymś porównywać do tysiaka to Rotele i NAD, brzienia możesz gdzieś porównać

Dziękuję za kolejną propozycję. Martwi mnie tylko to, że "co rusz" poleca się TE konkretne Marantze - czy rzeczywiście taki budżet dyskwalifikuje inne marki??

Trochę mam zagwozdkę w tym momencie - wszystko przez tego Denona... ;) - czy rzeczywiście jest taki świetny??

Proszę o więcej drodzy Koledzy!

Hidden Content

Minusy:

- separacja instrumentów

- przy bardziej złożonych aranżacjach "gubi się"

- brakuje "soczystości" w całym paśmie (rzeczywiście jest szorstki)

- góry wyraźne, ale niezbyt "czytelne", co dotyczy również średnicy

Ta Yamaha gra dosyć ładną średnicą, dźwięk nie jest szorstki ani nie brak jej w szczególności "soczystości" (przynajmniej po porównaniach na innych kolumnach).

Dziwne że tak wyszło z tego połączenia, bo kolumny moim zdaniem grają też "soczyście", przyjemnie, choć trochę monotonnie jeśli chodzi o barwę i dźwięk wysokich tonów, brak zróżnicowania które pojawia się dopiero w wyższych Tesi.

Zlewanie - możliwe że pomógłby lepszy interkonekt, bo taki efekt braku separacji jest na tanim szmelcu. Spróbuj dorwać Van Den Hul Bay C5, pojawi się owa lepsza soczystość i separacja, dźwięk będzie łagodniejszy.

Aha - jeśli używasz komputera - to w pierwszej kolejności instaluj Izotope Ozone 5 i Voxendo Warmifier - pluginy do winampa/foobara, poszukaj na forum - pisałem o tym. Później bez tego wszystko będzie grało paskudnie ;)

Wzmacniacz na razie zostaw sobie jaki masz, moim zdaniem gra nie warta świeczki bo będziesz żonglował na zasadzie - coś poprawisz - inne zepsujesz. Oczywiście jeśli kupisz ze 3-4 wzmacniacze na raz i będziesz porównywał bezpośrednio, to może się wstrzelisz w fajnie grający i idealnie zgrywający się z Indianami. Ale sprawdź te pluginy najpierw - tu będziesz miał zmiany jakie chcesz, ustawisz dowolnie i wyciśniesz z kolumn wszystko na co je stać (więcej niż da żonglerka elektroniką czy nawet korektorami).

Hidden Content

Dziękuję za kolejną propozycję. Martwi mnie tylko to, że "co rusz" poleca się TE konkretne Marantze - czy rzeczywiście taki budżet dyskwalifikuje inne marki??

Trochę mam zagwozdkę w tym momencie - wszystko przez tego Denona... ;) - czy rzeczywiście jest taki świetny??

Jak dla mnie jest lepszy. Wiecej szczegolow, powietrza na srednicy, nieco dynamiczniejszy i przedewszystkim detaliczna i subtelna góra. To chyba jedyny Denon w granicach 1000zl, ktory gra swietnie, jest jeszcze PMA-1055R, te same granie, ale biedniej zbudowany.

Hidden Content

?👈

Ta Yamaha gra dosyć ładną średnicą, dźwięk nie jest szorstki ani nie brak jej w szczególności "soczystości" (przynajmniej po porównaniach na innych kolumnach).

Nie twierdzę, że gra źle. Mając podpięte stare Quadrale AllCraft 3000 otrzymuję podobny rezultat w tych zakresach (pomijając charakter samych kolumn) - nie sądzę, aby ta zbieżność wynikała z podobnego charakteru samych kolumn - jakby nie było są to dwie zupełnie inne konstrukcje. Oczywiście system "zalśnił" po wymianie kolumn, a cechy wspólne najprawdopodobniej wynikają ze wzmacniacza właśnie. Takie są moje wnioski. Po prostu "czegoś" mi brakuje w obecnym systemie...

Dziwne że tak wyszło z tego połączenia, bo kolumny moim zdaniem grają też "soczyście", przyjemnie, choć trochę monotonnie jeśli chodzi o barwę i dźwięk wysokich tonów, brak zróżnicowania które pojawia się dopiero w wyższych Tesi.

Zlewanie - możliwe że pomógłby lepszy interkonekt, bo taki efekt braku separacji jest na tanim szmelcu. Spróbuj dorwać Van Den Hul Bay C5, pojawi się owa lepsza soczystość i separacja, dźwięk będzie łagodniejszy.

Interkonekt mam DIY z allegro od użytkownika ka472, taki tylko krótszy:

Hidden Content

Wcześniej przerobiłem Sommer XXL i Klotz AC110 - w porównaniu do tego DIY oba były gówniane... ;)

Poza tym dla mnie jest to odrobinę "czarna magia" z tak drogimi przewodami. Rozumie, że wpływa to na przesył sygnału, ale czy nie uzyska zbyt subtelnych różnic w tak budżetowym zestawie??

Można gdybać ponieważ ponad 200 pln za używki nie widzi mi się wydać - toć to tylko kabel... ;)

Aha - jeśli używasz komputera - to w pierwszej kolejności instaluj Izotope Ozone 5 i Voxendo Warmifier - pluginy do winampa/foobara, poszukaj na forum - pisałem o tym. Później bez tego wszystko będzie grało paskudnie ;)

Używam WASAPI/ASIO, natomiast nie widzę sensu korzystania z softwareu służącego do masteringu. Sądzę, że charakter dźwięku powinien wypływać ze sprzętu, a nie korekcji samego dźwięku. Ostatnio słuchałem

Hidden Content

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i naprawdę ciężko się przyczepić do jej realizacji. W moim obecnym systemie brzmi wyśmienicie, więc po co poprawiać coś co jest wystarczająco dobre? Schody się zaczynają jak zaczyna się robić "gęsto" i "szybko".

Wzmacniacz na razie zostaw sobie jaki masz, moim zdaniem gra nie warta świeczki bo będziesz żonglował na zasadzie - coś poprawisz - inne zepsujesz...

Dziękuję za radę, rozważę to jeszcze.

Jak dla mnie jest lepszy. Wiecej szczegolow, powietrza na srednicy, nieco dynamiczniejszy i przedewszystkim detaliczna i subtelna góra. To chyba jedyny Denon w granicach 1000zl, ktory gra swietnie, jest jeszcze PMA-1055R, te same granie, ale biedniej zbudowany.

Dzięki za informację. Opinia poparta empirycznym doświadczeniem jest na wagę złota. Miałem pewne wątpliwości co do Twojej propozycji ponieważ w tym temacie kilku użytkowników odwodziło Cię od zakupu tego Denona -

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

Wiem własnie, potem siedziałem na Marantzie dosc długo, tak długo że zakup 1500R był tylko przypadkiem w celu sprawdzenia i sie przekonałem ze nie mieli racji.

Hidden Content

?👈

Wiem własnie, potem siedziałem na Marantzie dosc długo, tak długo że zakup 1500R był tylko przypadkiem w celu sprawdzenia i sie przekonałem ze nie mieli racji.

Czy mógłbyś jeszcze opisać scenę i głębię jaką reprodukuje ten Denon? Podobno cechą wspólną klocków tego producenta jest płaskie brzmienie, dlatego chciałbym się upewnić. :)

Hidden Content

Nie twierdzę, że gra źle. Mając podpięte stare Quadrale AllCraft 3000 otrzymuję podobny rezultat w tych zakresach (pomijając charakter samych kolumn) - nie sądzę, aby ta zbieżność wynikała z podobnego charakteru samych kolumn - jakby nie było są to dwie zupełnie inne konstrukcje. Oczywiście system "zalśnił" po wymianie kolumn, a cechy wspólne najprawdopodobniej wynikają ze wzmacniacza właśnie. Takie są moje wnioski. Po prostu "czegoś" mi brakuje w obecnym systemie...

Ta Yamaha zalśniła na tle innych wzmacniaczy. Nie ustępowała aż tak innym droższym.

Ale wszystko zależy też od zgrania.

Interkonekt mam DIY z allegro od użytkownika ka472, taki tylko krótszy:

Hidden Content

Wcześniej przerobiłem Sommer XXL i Klotz AC110 - w porównaniu do tego DIY oba były gówniane... ;)

Poza tym dla mnie jest to odrobinę "czarna magia" z tak drogimi przewodami. Rozumie, że wpływa to na przesył sygnału, ale czy nie uzyska zbyt subtelnych różnic w tak budżetowym zestawie??

Można gdybać ponieważ ponad 200 pln za używki nie widzi mi się wydać - toć to tylko kabel... ;)

Czyli nie ma sensu się bawić raczej, masz dobry interkonekt, chodziło mi o przypadek gdybyś używał jakiegoś podstawowego kabla bo różnica jest (niestety). Te VDH c5 - widziałem <200zł używki z opcją zwrotu.

Używam WASAPI/ASIO, natomiast nie widzę sensu korzystania z softwareu służącego do masteringu. Sądzę, że charakter dźwięku powinien wypływać ze sprzętu, a nie korekcji samego dźwięku. Ostatnio słuchałem

Hidden Content

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i naprawdę ciężko się przyczepić do jej realizacji. W moim obecnym systemie brzmi wyśmienicie, więc po co poprawiać coś co jest wystarczająco dobre? Schody się zaczynają jak zaczyna się robić "gęsto" i "szybko".

Nie teoretyzuj nt czegoś czego nie słuchałeś.

Wasapi sam używam i to poprawia brzmienie może ze 2-3%. To o czym mówię daje +50% na luzie. Nie powiem że chodzi o jakość, bo z gó...a bata nie ukręcisz, jakości to może nie poprawia tylko charakter a co za tym idzie - poprawia odbiór i przyjemność dźwięku, po prostu ustawiasz wszystko jak chcesz w każdym paśmie i nie ma to nic wspólnego z korektorem / podbijaniem pasm. Trochę to skomplikowane na początku i wymaga wysiłku żeby dojść co za co odpowiada i jakie efekty daje, ale nie ma nic za darmo.

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

Czy mógłbyś jeszcze opisać scenę i głębię jaką reprodukuje ten Denon? Podobno cechą wspólną klocków tego producenta jest płaskie brzmienie, dlatego chciałbym się upewnić. :)

Ja wiem czy płasko? Bardziej by chyba pasowało tu słowo "neutralnie" choć też nie jestem zwolennikiem płaskiego grania. Płaska to graja te stare z serii X60. Ten wzmacniacz ma mięsity bas jak potrzeba. Nie sieje ciagle nim. Napewno ma bardziej wysunieta średnicę niz Marantz i bardziej rozdzielczą górę. Ma sie wrażenie jakby grał sporo szerzej i w głąb. Roznicę słychać odrazu względem marantza.

Hidden Content

?👈

Ta Yamaha zalśniła na tle innych wzmacniaczy. Nie ustępowała aż tak innym droższym.

Ale wszystko zależy też od zgrania.

I tu może być problem, chociaż sądząc po doświadczeniach z wcześniejszymi kolumnami mam wątpliwości, że w tym tkwi problem.

Czyli nie ma sensu się bawić raczej, masz dobry interkonekt, chodziło mi o przypadek gdybyś używał jakiegoś podstawowego kabla bo różnica jest (niestety). Te VDH c5 - widziałem <200zł używki z opcją zwrotu.

Jakieś namiary?

Nie teoretyzuj nt czegoś czego nie słuchałeś.

Ee, to raczej ty jesteś w błędzie. :)

Miałem możliwość podejść do tematu masteringu z użyciem iZotope Ozone i dlatego też wiem do czego jest ten soft. Nie miałem wybitnych rezultatów w tym temacie, ale wiem jedno - to, że poprawisz brzmienie używając narzędzi Ozone nie zmienia faktu, że sam kręcisz nic z gówna. Jeżeli kawałek kiepsko zrealizowano w procesie twórczym to jest po prostu kiepski. Może mieć wartość merytoryczną, ale nic nie zmieni tego, że słabo brzmi. To, że powyciągasz sobie pewne zakresy (lub poukrywasz je) niczego nie zmienia - ani charakteru sprzętu, ani tego, że nagranie jest słabe.

... Ma sie wrażenie jakby grał sporo szerzej i w głąb. Roznicę słychać odrazu względem marantza.

A jak się ma sprawa z wybrzmieniami? Czy jest w stanie wypełnić przestrzeń przed słuchaczem? Przy obecnej Yamszce mam tak, że (w tych lepszych kawałkach) góry i środek "malują" ładny pejzaż przede mną. Czasem nawet efekt przechodzi za głowę - nie chciałbym tego stracić...

Hidden Content

Guest numik

(Konto usunięte)

powiem tak, obiektywnie te Marantze są bardzo dobre, lepsze od Denona, ale ja wczuwając się w temat naprawdę polecam rozważyć Rotelka :), wg mnie się nie zawiedziesz i wg mnie niszczy Denona :), poczytaj recenzje Roteli 01, 02, 04 :), rankingi :), to nie bzdury z sufitu, miałem kilka miesięcy, dobry dźwięk

tak, jeśli gdzieś miałbym użyć zwrotu "płaska scena" to w Denonach, ten dźwięk jest często...smutny jakiś, niedopełniony masą, płytki taki, miałki. Rotele to energia, NAD też, Marantz precyzja, Twój wybór Twoje ryzyko :)

Jakieś namiary?

Poszukaj w zakończonych aukcjach na allegro.

Ee, to raczej ty jesteś w błędzie. :)

Nie no jasne, dziesiątki różnych kolumn, wzmacniaczy i lata kombinacji nic nie znaczą... Wynik zawsze ten sam - wszystko bez wyjątku gra lepiej pod Ozone (choć nie wszędzie z takimi samymi ustawieniami rzecz jasna).

Miałem możliwość podejść do tematu masteringu z użyciem iZotope Ozone i dlatego też wiem do czego jest ten soft. Nie miałem wybitnych rezultatów w tym temacie, ale wiem jedno - to, że poprawisz brzmienie używając narzędzi Ozone nie zmienia faktu, że sam kręcisz nic z gówna. Jeżeli kawałek kiepsko zrealizowano w procesie twórczym to jest po prostu kiepski. Może mieć wartość merytoryczną, ale nic nie zmieni tego, że słabo brzmi. To, że powyciągasz sobie pewne zakresy (lub poukrywasz je) niczego nie zmienia - ani charakteru sprzętu, ani tego, że nagranie jest słabe.

Widać faktycznie podszedłeś do tematu bardzo pobieżnie albo nie umiałeś za wiele zdziałać i się zniechęciłeś. O ile starsze były nie do końca udane bo miały sporo ograniczeń to nowa wersja Ozone 5.x to już rewelacja i wyciąga 150% dźwięku z zestawu, nawet na przeciętnym sprzęcie (nawet Indiany zagrają pod tym lepiej niż "goły" standardowy zestaw za większe pieniądze). I o to mi chodzi, nie o wyciąganie jakości jakichś kiepsko zrealizowanych nagrań, bo to nie ma za zadanie nic tuszować, tylko równać dźwięk do takiego jak chcesz, poprawiając po drodze wiele rzeczy (np mikrodynamikę).

Hidden Content

Nie wiem jaki jest sens multiplikowania modeli. To raczej nie ułatwia wyboru . Bo wybór i tak zależy od "wiary" kupującego w "to i tylko to" wyrobionej na podstawie przypadkowej opinii o danym modelu w którą akurat on uwierzył. Bo w "bajki" że konkretny wzmacniacz musi być dopasowany do konkretnych kolumn to chyba mało kto z początkujących tutaj wierzy.

Hidden Content

...

Nie no jasne, dziesiątki różnych kolumn, wzmacniaczy i lata kombinacji nic nie znaczą...

... tego nie stwierdziłem.

Widać faktycznie podszedłeś do tematu bardzo pobieżnie albo nie umiałeś za wiele zdziałać i się zniechęciłeś...

W pierwszej kolejności należy zaznaczyć, że z Ozone korzystałem w sposób mu przeznaczony, czyli pod kątem masteringu otrzymanego materiału, a to czy się zniechęciłem czy nie nie ma tu nic do rzeczy - poprostu dziwi mnie fakt, że ktoś może wykorzystać to oprogramowanie w obszarze do którego nie został przeznaczony.

.... Bo w "bajki" że konkretny wzmacniacz musi być dopasowany do konkretnych kolumn to chyba mało kto z początkujących tutaj wierzy.

Mój wybór padł na Nota 550 z dwóch powodów. Po pierwsze pisano o nich, że są lekko ocieplone, a ta informacja doprowadziła mnie do wniosku, że z obecną Yamaha zgra się ten zestaw co najmniej dobrze. I też tak jest - warunek jest jeden, materiał MUSI być bardzo dobrze zrealizowany. Drugim powodem była dostępność kolumn - niestety nie mam obecnie czasu na wertowanie forum i polowanie na okazje w takim stopniu w jakim bym chciał, aby wybrać coś używanego.

Reasumując - zdaję sobie sprawę z tego, żeby uzyskać synergię brzmienia należy odpowiednio dobrać CAŁY tor. Zapewne możne to wyjść lepiej lub gorzej (zależnie od posiadanego doświadczenia) dlatego ten wątek powstał po to, aby dowiedzieć się, czy jest możliwość uzyskania lepszego rezultatu przy wymianie wzmacniacza na taki z wyższej półki cenowej. Więc? ;)

Hidden Content

powiem tak, obiektywnie te Marantze są bardzo dobre, lepsze od Denona, ale ja wczuwając się w temat naprawdę polecam rozważyć Rotelka :), wg mnie się nie zawiedziesz i wg mnie niszczy Denona :), poczytaj recenzje Roteli 01, 02, 04 :), rankingi :), to nie bzdury z sufitu, miałem kilka miesięcy, dobry dźwięk

tak, jeśli gdzieś miałbym użyć zwrotu "płaska scena" to w Denonach, ten dźwięk jest często...smutny jakiś, niedopełniony masą, płytki taki, miałki. Rotele to energia, NAD też, Marantz precyzja, Twój wybór Twoje ryzyko :)

Rozumiem ze kolega mial w domu PMA-1500R ze tak zdecydowanie glosi swoje opinie? Mialem RA-01 czy 02, nie pamietam. Do PMA-1500R nawet nie ma startu. O Marantzach sie juz wypowiedzialem.

Hidden Content

?👈

Guest numik

(Konto usunięte)

Rozumiem ze kolega mial w domu PMA-1500R ze tak zdecydowanie glosi swoje opinie? Mialem RA-01 czy 02, nie pamietam. Do PMA-1500R nawet nie ma startu. O Marantzach sie juz wypowiedzialem.

kwestia gustu, dla Twoich uszu lepszy, znam takich co CA kochają, a nawet Advanced Acoustics;p;p, to nie ma znaczenia, wsio subiektywne, moja rada - niech jeździ i słucha, zależy też od systemu, nie miałem go w domu, ale mnie nie olśnił, lubię inny dźwięk i tyle, ale to było dawno. Pamiętam ogólne wrażenie, chyba charakterystyka Denonów mi subiektywnie nie pasi, Nadów też, również wysokich, drażni mnie sposób repro basów i tyle

Hidden Content

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) polecam, zgodzę się z opisem sprzedającego

To nie moje ogłoszenie :)

Hidden Content

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) trochę opisu i zdjęć

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.