Jump to content
IGNORED

zestaw 2+1 do filmow i stereo w małym pokoju

Szymek_47295

Recommended Posts

Witam. Postanowiłem zmienić swój dotychczasowy sprzęt audio, który składał się z kolumn pylon pearl front, subwoofera Tannoy m sub10 oraz wzmacniacza onkyo integra a 8450. Nowy zestaw tak jak poprzedni ma służyć do filmów i muzyki. Wzmacniacz i kolumny juz sprzedane. Subwoofer zostawiam poniewaz bardzo dobrze spisywal sie w moim niewielkim pokoju o metrażu 10mkw. Co do muzyki to slucham roznych gatunkow. Czesto rock, new age, instrumentalna. Czasami techno i pop. Budzet to okolo 2000 zl na wzmacniacz i kolumny. Sprzet bedzie podlaczony pod komputer i smart tv. Co proponujecie? Dobrze by bylo zeby wzmacniacz miał możliwość podlaczenia subwoofera i pilot. Co do kolumn w gre wchodzą raczej monitory. Pylony fajnie grały ale były za duże. Sprzęt może być używany. Zastanawiałem się nad Pylon Pearl monitor Tannoy m1, Q acoustic 2020i lub uzywane Pylon topaz monitor. Oczekuję dobrej sceny muzycznej oraz czystego i detalicznego brzmienia. Bas bedzie uzupełniany subwooferem. Co do wzmacniacza to nie mam pojęcia.

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Możesz kupić Triangle Comete 202, B&W 685, JBL L20, Paradigm Monitor 3. Wzmacniacz do nich to Creek 4330 mkII, Marantz PM7200, Yamaha AX-870.

Hidden Content

Z tego co widzę, większość tych kolumienek, które poleciłeś to dość leciwy sprzęt. A co do wzmacniaczy to w jaki sposób podłączę do nich subwoofer?

Hidden Content

Nie kupisz nowych w tej cenie. A jak kupisz to tak słabej jakości że ja nie podejmuję się złożyć z tego zestawu. Sub do wzmacniacza możesz podłączyć przewodami głośnikowymi - jeżeli sub ma takie wejście.

Hidden Content

A możesz mi coś więcej napisać na temat tych kolumn? Mało jest w internecie informacji o nich. Subwoofer ma takie wyjscie ale zdecydowanie lepiej gra na własnym wzmacniaczu bo sprawdzałem. A co sądzisz o pylon topaz monitor? Można je dostać używane w cenie 1000 zł. Może ktoś ma jeszcze inne propozycje?

Hidden Content

Sprzedaj tego suba i kup kompletny zestaw typu Paradigm Millenia (ma to wejście cyfrowe, którym podłączysz PC i analogowe).

Taki SUB jak masz, to nie najlepszy pomysł ... bo jakoś nie widuję wzmaków stereo, z wyjściem na sub, i wbudowanym odpowiednim filtrowaniem odcinającym zakres suba dla satelit.

Hidden Content

Przyznam, że zaciekawiła mnie propozycja Paradigm millenia. Znalazłem zestaw ct 2.1 i wygląda to naprawdę fajnie. Zajmuje niewiele miejsca i posiada obiecujące parametry. Przekracza mój budżet więc musiałbym rzeczywiście sprzedać subwoofer i jeszcze dołożyć bo taki zestawik nowy to koszt rzędu 2700-2800 zł. Miał ktoś może okazję posłuchać jak to gra? Domniemam, że dobrze sprawdzi się w moim małym pokoju. A jak ze stereofonią i sceną muzyczną?

Hidden Content

Ostatnio bardzo pochlebnie o tym zestawie wypowiadal się Iceman007

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

Dzięki za odpowiedzi. Do Indiana Line musiałbym dobrać jeszcze odpowiedni wzmacniacz, najlepiej z wyjściem na subwoofer ponieważ lubię niski basik i trzęsienie podczas wybuchu w filmie :D No chyba, że te kolumny grają tak niskim basem, że nie potrzebują wsparcia w dole.

Hidden Content

Cos z Pioneera A10, A20, A30 - mają podwójne wyjścia głośnikowe, można dopiąć do nich subwoofer z wejściem high level

http://sklep.rms.pl/wzmacniacze-zintegrowane?pr=117&red=0#ProductFilters

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Taki zestaw to koszt około 2400 zł. Nie ukrywam, że zainteresowały mnie zestawy 2+1 typu Paradigm millenia. Cena więc jest zbliżona. Teraz pytanie co lepiej spełni moje oczekiwania. Tak jak pisałem wcześniej subwoofer znacznie lepiej gra na własnym wzmacniaczu bo sprawdzałem. W poprzednim zestawie miałem go podłączonego pod wyjście słuchawkowe we wzmacniaczu i grał bardzo dobrze. Po podłączeniu pod high level bas był wiele słabszy i ogólnie gorszy. Widziałem wzmacniacze typu yamaha a-s300 lub onkyo 9030, które mają wyjścia na subwoofer. Ale nie wiem jak z dźwiękiem u nich i jakie kolumny dobrać. Zamieszczam link do schematu mojego pokoju aby było łatwiej. Na podłodze jest gruby dywan, a okno zasłonięte grubą zasłoną, na całych drzwiach gruba roleta. W przyszłości zamierzam na ścianie za kanapą zamontować panele pochłaniające dźwięk z wełny mineralnej.

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

A czy może ktoś się wypowiedzieć na temat kolumn Pylon pearl monitor? Chodzi o tą nowszą wersję na głośnikach monacor. Zakupując je i wzmacniacz, zmieściłbym się w w budżecie. Wszyscy w interencie je zachwalają jednak nie wiem jak jest w rzeczywistości. Miałem okazję słuchać tylko pearl front na głośnikach tonsila. Czy rzeczywiście lepiej będzie doskładać do tych indiana line? Miał ktoś okazję porównywać te kolumny?

Hidden Content

Poszperałem trochę w internecie i znalazłem kolumienki Magnat quantum 673. Bardzo mi się podobają z wyglądu. Z tego co widzę w parametrach podawanych przez producenta schodzą dosyć nisko i są mocne te monitorki. Na forach cieszą się pozytywnymi opiniami i są w przystępnej cenie. Myślę więc, że zaspokoiłyby moje wymagania w stereo i filmach. Nie musiałbym chyba nawet używać subwoofera, który i tak już sprzedałem. Na portalu aukcyjnym można kupić nowy zestaw Pioneer a-30K i Magnat 673 za 1900 zł komplet. Czy to dobre zestawienie? Kolumny mają wg producenta 100 W rms, a wzmacniacz 70 W na kanał. Miałem okazję słuchać tego wzmacniacza w sklepie. Był podpięty pod JBL es80 i grało to nawet fajnie. Pytanie jak będzie się spisywał z Magnatami?

Hidden Content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.