Skocz do zawartości
IGNORED

Odkrycia roku 2014.

D4ncer

Rekomendowane odpowiedzi

Czolem.

Dzisiaj bedac w Lidlu zauwazylem sluchawki za 39.90 w kolorze "badz widoczny na drodze". Podlaczylem do smartfona Sony i szok, takiego dzwieku nie slyszalem do napewno 100zl, a moze i wiekszej kwoty... choc nie chce przesadzac. Moze i nie wygladaja, ale graja tak ze powiedzenie "drozsze jest lepsze" odchodzi do lamusa (swoja droga jest z najglupszych zdan powstarzanych tutaj czy na sasiednim).

Temat zalozylem bo jak widac mozna zrobic cos wybitnego w swojej cenie . A ze rok sie konczy, fajnie byloby podzielic sie zaskoczeniami na plus. Pod wzgledem nowosci 2014 uwazam za stracony i chetnie poczytam o ew ciekawostkach.

https://www.audiostereo.pl/topic/117023-odkrycia-roku-2014/

Odkrycia z Lidla ?

Ja za odkrycie 2014 uważam powrót na polski rynek firmy Cabasse z ofertą tanich wzmacniaczy stereo i odtwarzaczy CD. Nie dość że dobrze grają to jeszcze sprzedawane są w cenach od ... 900 do 2000 zł. Przyzwoity nowy zestaw stereo (ciekawe czy ludzie jeszcze pamiętają co to jest to stereo) można więc już złożyć za 2000 - 2500 zł czyli w cenie Pianocrafta. Tym samym jest to dla mnie koniec polecania tego ostatniego.

Witam,

nie z Lidl'a, a z życia:

"The Endless River" Pink Floyd.

Niedawno temu.

Sam czekałem..., nogami przebierałem, aby kupić PŁYTĘ

W 1994 nie zmieściły się odpady na drugiej płycie? The Division Bell, to teraz sprzedamy

Sprzedali

Ludzie kupili.

To PINK FLOYD przecież!

jaki pink floyd ?

Dla mnie odkryciem roku okazały się poniższe kable:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Skutecznie odesłały do szafy kable z przedziału 3500-4000 tys.

Ukryta Zawartość

A dla mnie odkryciem roku, może nie odkryciem, ale utwierdzeniem się że w pewnych okolicznościach zestawy JAG Elkronics z Łodzi grają muzykę za stosunkowo niewielkie pieniądze. Kto wie czy mój Maley Stingray w 2015 nie znajdzie nowego właściciela na rzecz JAGA.

Pozdrawiam i wszystkiego dobrego w Nowym Roku Paweł,

Nie mam nic wspólnego z tą firmą i nie pracuję dla tej firmy.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Ukryta Zawartość

Czy to są może Echnatony ?

Ukryta Zawartość

Dla mnie odkryciem roku zauważonym na Audio Show 2014, są szwedzkie kolumny podstawkowe Guru QM10two. Stosunkowo niewielkie obudowy, schowane za zasłoną, zwiodą każdego - graja potężnym, wspaniałym dźwiękiem z ogromnym basem, jak kolumny podłogowe. Szkoda, że są trudnodostępne w Polsce...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla mnie odkryciem roku 2014 są kolumny Nubert nuPro A300 - podstawkowe aktywne monitory z 7,1" wooferem, które przy niskich zniekształceniach schodzą do 33Hz @-3dB i mają pasmo wyrównane na +-1,75dB (pomiary z dwóch niezależnych magazynów, oczywiście przy nie wielkim SPL, więc nie jest to sprzęt do imprez czy nagłaśniania wielkiego salonu). Nie wiem jak z przestrzenią, dynamiką itd. bo ich jeszcze nie słuchałem, jednak chciałbym je zakupić. Cena to 1100 Euro (za parę) z przesyłką do PL. Widzę, że kupuje się je bezpośrednio od producenta, stąd brak prowizji hurtowni/dystrybutora, sklepu itp. która znacznie podniosłaby cenę.

Dla mnie odkryciem roku zauważonym na Audio Show 2014, są szwedzkie kolumny podstawkowe Guru QM10two. Stosunkowo niewielkie obudowy, schowane za zasłoną, zwiodą każdego - graja potężnym, wspaniałym dźwiękiem z ogromnym basem, jak kolumny podłogowe.

Mają woofer 4" i są pasywne ... jeśli grają potężnym, niskim basem, to fizyczne ograniczenia sprawiają, że musi się to odbyć kosztem czegoś (np. zniekształceń)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla mnie odkryciem roku są -

kable polskiej manufaktury Sulek.

Nie chodzi o kable budżetowe, ale o ich relację jakość/ cena. Wysyłam na próbę do znajomych i jak kamień w wodę:)

Nie wracają.

Czyli "znikają z systemu" idealnie...znaczy się stanowią wzór odniesienia w 99,99% ;-)

A dla mnie odkryciem roku jest to, że w tej całej zabawie w szukanie dźwięku idealnego nie wolno popadać w przesadyzm, tylko słuchać więcej muzy, bo życie płynie szybko, a nasz osobisty sprzęt audio w postaci uszu nie młodnieje, a wręcz przeciwnie, więc....do płyt Koledzy...do płyt :-)

Smuga cienia spowija..;-)

Czyli "znikają z systemu" idealnie...znaczy się stanowią wzór odniesienia w 99,99% ;-)

Te kable znikają ze stanu magazynowego:)

w ofercie sprzęt Chris Sound Research.

To było ODKRYCIE w roku 2013.

Urządzenia starego mistrza wyróżniają się muzykalnością na tle innych. On wie co robi, ale to rzadkość - połączenie muzyka i konstruktora w jednym.

Trudno mówić o szerszej skali w przypadku CSR. Potraktujmy to jako sygnał, że urządzenia CSR są nadal dostępne, a mnie przypadła możliwość reprezentowania tej marki.

Ukryta Zawartość

Mogę wiedzieć co to za kabel?

Ukryta Zawartość

Mają woofer 4" i są pasywne ... jeśli grają potężnym, niskim basem, to fizyczne ograniczenia sprawiają, że musi się to odbyć kosztem czegoś (np. zniekształceń)

Prowadzący prezentację na AudioShow wyjaśniał, że rozwiązanie zastosowane w QM10two jest nietypowe. Firma Guru dokonała pomiarów zniekształceń w ponad 1000 pomieszczeń i jeśli dobrze zrozumiałem, zaprojektowała specjalną zwrotnicę, która dokonuje przekształceń na sygnale i eliminuje wyróżnione podczas badań problemy. Wymogiem związanym z tym rozwiązaniem jest to, że kolumny muszą stać blisko ściany i na dokładnie określonej wysokości. Nie wiem, ile w tym jest prawdy i czy to nie była tylko taka marketingowa opowiastka, ale kolumny na AudioShow grały niesamowicie, w prawie całkowicie pustym pokoju (dywan, kilka krzeseł i puste ściany).

Wymogiem związanym z tym rozwiązaniem jest to, że kolumny muszą stać blisko ściany i na dokładnie określonej wysokości.

Każdy monitor wymaga znalezienia dokładnej wysokości, na której zagra optymalnie.

Standardowe podstawki o wysokości np. 60 cm rzadko spełnią ten wymóg.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.