Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy gramofon w Nowym Roku :)

x81

Rekomendowane odpowiedzi

A tak bardziej serio. Mam odłożone 2000zł i mam pytanie, czy za te pieniądze można kupić nowy gramofon, który zaprezentuje uroki winylu i pokaże, czy "warto" podążać tą drogą i czy to jest to, w co warto zainwestować czas i pieniądze? Nie będę pisał o produktach, o których słyszałem, bo ktoś uzna to za "niby temat" uznany za reklamę. Dlatego proszę WAS o swoje doświadczenia?

https://www.audiostereo.pl/topic/117037-nowy-gramofon-w-nowym-roku/

1. czy gramofon do 2000zł jest w stanie wyciągnąć więcej szczegółów z muzyki, w tym czy potrafi lepiej pokazać drugi plan? niż jakikolwiek odtwarzacz cd w cenie do 3500zł? (chodzi o cenę za nowe urządzenia)?

2. jaki pre-amp do 1000zł zagra lepiej niż ten wbudowany w Marantzie pm 7003?

Mam odłożone 2000zł i mam pytanie, czy za te pieniądze można kupić nowy gramofon

Za tą kasę kup lepiej dobrą używkę, zostanie Ci więcej kasy na wkładkę oraz pre. Będziesz bardziej zadowolony niż jak miałbyś kupić nówkę w tej cenie z kiepską wkładką.

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

1. czy gramofon do 2000zł jest w stanie wyciągnąć więcej szczegółów z muzyki, w tym czy potrafi lepiej pokazać drugi plan? niż jakikolwiek odtwarzacz cd w cenie do 3500zł? (chodzi o cenę za nowe urządzenia)?

Nie

2. jaki pre-amp do 1000zł zagra lepiej niż ten wbudowany w Marantzie pm 7003?

żaden

99% gramofonów to tylko aparaty do kręcenie płytą.

WKŁADKA, czyli przetwornik, jest tutaj NAJ, NAJ, NAJważniejsza.

Oczywiście ramię ma tutaj pośredni wpływ, ale i tak mniejszy niż sama wkładka.

Gość GratefullDe

(Konto usunięte)

Poczytaj watek, który masz w linku ode mnie, plisss

Mógł bym się jeszcze spytać ale nieśmiały jestem... czy pochodzisz z dużego czy małego miasta? Jeśli a) z małego - masz dalej ale jeśli b) z dużego - masz bliżej. Teraz było by drugie pytanie, lubisz kobietki i sie napić? a) jeśli tak to daj se spokój z tym vinylem, 2000 możesz też fajnie spożytkować a co w pamięci to nasze ;) b) jesli nie to znaczy, że... oj, ....tym bardziej daj spokój z vinylem.... poszukiwania będą Cię kosztowac więcej ;) Mam nadzieję, że bedę bodźcem ku parciu Twemu w poszukiwaniu vinylowego dźwięku ;)

Czyli np. Kupując wkładkę za 1500 zł do gramofonu za 1500 zł to dźwiękowe będzie lepsza opcja niż np. Gramofon za 2000 zł z wkładka za 400 zł?

Jakie masz doświadczenia z analogiem dotychczas?

To jest ważne-bo Twoje oczekiwania mogą się nie składać z Twoją rzeczywistością.

Kupując wkładkę za 1500 zł do gramofonu za 1500 zł to dźwiękowe

będzie lepsza opcja niż np. Gramofon za 2000 zł z wkładka za 400 zł?

Oczywiście !

Wkładka za 2 900 + napęd za 100 pln. da lepszy wynik niż wkładka za 100 pln + napęd za 2 900 ! :)

Oczywiście !

Wkładka za 2 900 + napęd za 100 pln. da lepszy wynik niż wkładka za 100 pln + napęd za 2 900 ! :)

Czy zgodzicie się z tą opinią?

Moje doświadczenie z analogiem jest minimalne. Kiedyś słuchałem dwóch gramofonu, jeden Marantz a drugi Denon. Dźwięk był przyjemny dla ucha i tyle. Jak kojarzę to marantz tt42 a denona nie pamiętam.

Czy zgodzicie się z tą opinią?

tani napęd to często wkurzające brzęczenie z silnika przenoszone na wkładkę, niszczące całą przyjemność słuchania,

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

Moje doświadczenie z analogiem jest minimalne. Kiedyś słuchałem dwóch gramofonu, jeden Marantz a drugi Denon. Dźwięk był przyjemny dla ucha i tyle. Jak kojarzę to marantz tt42 a denona nie pamiętam.

Jak Ci się ten marantz podoba to go sobie kup. Przynajniej nie wydasz dużo pieniędzy.

Tu masz linka :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na mój smak to nie jest dobry gramofon, ale każdy musi przejść przez swoje. Na początek może być OK.

Ukryta Zawartość

Jak Ci się ten marantz podoba to go sobie kup. Przynajniej nie wydasz dużo pieniędzy.

Tu masz linka :

Ukryta Zawartość

Na mój smak to nie jest dobry gramofon, ale każdy musi przejść przez swoje. Na początek może być OK.

Ten gramofon znalazłem również za 350zl. Wkładka Ortofon 2m red nada się do tego gramofonu? Czy wybrać lepsza wkładkę?

Ukryta Zawartość

Tu masz linka :

Ukryta Zawartość

- ale badziew plastikowy, nie cieszy nawet oka, nie mówiąc o uchu....nie bierz tego.....chyba , że na prezent dla wroga....

Ukryta Zawartość

excelvinyl winylmania blog szukaj

- ale badziew plastikowy, nie cieszy nawet oka, nie mówiąc o uchu....nie bierz tego.....chyba , że na prezent dla wroga....

Przecież jest jak lubisz - Vollautomat.

A jak nasz nowy kolega go słuchał i mu się podoba to jego sprawa. Za te pieniądze to nawet wkładki się nie dostanie. Więc na pierwsze boje - czemu nie.

Oczywiście !

Bez przesady, to brzmi prawie jak Bambino z Ortofon Quintet Black. Kompletna masakra.

pozdrawiam,

Z czasem narodziły mi się nowe pytania dot. analogu

1. Jaka wkładka do gramofonu PRO-JECT 1 XPRESSION III Classic? (na pewno dużo lepsza opcja niż Marantz TT 42 czyli lepsze ramię, lepszy i cięższy talerz, lepszy wygląd) Wiadomo, by wykorzystać max. potencjał tego gramofonu

2. Czy ten gramofon, z dobrze dobraną wkładką do 1500zł jest w stanie ukazać zalety gramofonu? No i czy pokaże uroki muzyki w "lepszy" sposób niż odtwarzacz cd do 3500zł/5000zł?

Wiem, że pytając mogę wkurzyć niektórych użytkowników. Ale należę do tych osób, które najpierw lubią się doradzić a później wprowadzić w czyn teorię...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>x81 musisz przeprowadzić "rozpoznanie bojem" czyli wypróbować osobiście i wyrobić sobie jakiś pogląd

a nie opierać się na radach forumowych kolegów bo są to ich odczucia a nie Twoje.

• 1 rok później...

A jak oceniacie THORENS TD 318? Czy wart jest uwagi? Czy z dobrze dobraną wkładką (do 2000zł) wygra z nowymi gramofonami do 5000zł?

temat stary, ale ciagle aktualny.

moim zdaniem nie nalezy oceniac tego w kategoriach cenowych. to nie takie proste, ze drozszy sprzet zagra lepiej od tanszego. czesto jest tak, ze drozsze sprzety dodatkowo podkreslaja kazde bledy i slabosci nagran. powoduje to, ze sluchanie ulubionych plyt staje sie mordega, zamiast tego ludzie zaczynaja sluchac samplerow + 1 lub kilku referencyjnych nagran.

imho nalezy skupic sie na przyjemnosci sluchania i nawet jesli w wartosciach bezwglednych tanszy sprzet gra gorzej, to moze sie go po prostu przyjemnie sluchac.

niestety ale bez samodzielnych odsluchow i zainwestowania w jakikolwiek sprzet, ktory bedzie stanowil podstawe do pozniejszego rozwoju sie nie obedzie.

i na koniec odpowiedz na pytanie o thorens td318 - to dosc fajny gramofon i z taka wkladka do 2k moze dac powiadaczowi wiele godzin przyjemnego sluchania.

ufff

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

A jak oceniacie THORENS TD 318? Czy wart jest uwagi? Czy z dobrze dobraną wkładką (do 2000zł) wygra z nowymi gramofonami do 5000zł?

Tak to fajny gramofon nawet na dłuzej niż na tylko początek, może być jeszcze TD160, TD320 najlepiej z ramieniem SME ale to już troszkę inne pieniądze. Pamiętaj jednak że stan tych gramofonów i ramion musi być taki aby nadawały się do użytku. W związku z tym że jesteś zielony (tak przynajmniej wynika z twoich wpisów) istnieje spore ryzyko kupienia szrota. Ale cóz ktoś musi frycowe płacić. Nie polecam kupowania u allegrowych cwaniaczków zazwyczaj jest to szrot przywieziony ze śmietnika wymagający jeszcze sporych nakładów.

Poszukaj sprawdzonych sprzedawców na Ebay de. Chyba że masz w PL pewnego sprzedawcę.

W każdym razie 5kzl to przy odrobinie chęci kupisz fajnego thorensa+sensowny przedwzmacniacz i wkładkę. Nie będzie to szczyt szczytów ale jakoś obleci i tyle. W każdym razie jak się zniechęcisz to odsprzedasz bez straty, a jak nabierzesz chęci to też odsprzedasz i kupisz coś lepszego. Chociaż w zależności jaką wersję Thorensa kupisz to może być gramofon rozwojowy pod warunkiem że lubisz pływające napędy no ale skąd Ty możesz to wiedzieć dopiero się przekonasz a daleka droga przed Tobą.

Powodzenia :)

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.