Jump to content
IGNORED

przewod sieciowy do 400

marcin77

Recommended Posts

Witam.Poniewaz w kwestii przewodow zasilajacych jestem laikiem,chcialbym sie poradzic jakie przewody warto zakupic w cenie do 400 zł za sztuke.w gre wchodza glownie przewody uzywane i jesli beda kosztowaly ponizej tej kwoty,to tym lepiej.Przewody i listwa sa ostatnim elementem w moim systemie do wymiany.

Jedyny w miare przezwoity przewod zasilajacy jaki posiadam to audionova starpower mkII podpiety pod dac matrix quattro.zastapilem nim przewod zasilajacy producenta i zmiana na plus,dlatego chce wymienic pozostale przewody.chce zaczac od sieciowki podlaczonej do wzmacniacza Roksan Caspian,bo kupilem go z marketowa sieciowka.I mam pytanie czy warto wymienic przewod audionova na cos drozszego.Prosze o przyklady przewodow,ktorymi warto sie zainteresowac i czy warto zwrocic uwage na sieciowki DIY.Pozdrawiam.

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jest mnóstwo przwodów dostępnych na rynku, nikt Ci nie doradzi konkretnego modelu, który będzie najlepszym rozwiązaniem do Twojego systemu, pozostaje wyłącznie wypożyczenie i przetestowanie w Twoim systemie.

Zwróć na pewno uwagę na polskie kable Gigawatt, to bardzo dobre produkty.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Guest NEWNEW

(Konto usunięte)

W zbliżonym budżecie (około 500-600zł) można znaleźć stary kabel Heavens Gate Red Rocket. Podejrzewam, że w tym budżecie do dziś nie ma on żadnej rozsądnej konkurencji. Oferuje powiedzmy 75-80% dźwięku Ultra Silence za połowę jego ceny. A Ultra Silence gra do dziś w moim systemie na pre ARC Ref. 3, więc nie jest to byle co...

Nawet w budżetówce zasilające wiele wnoszą. Wbrew opinii kolegi justasa32. Trzeba je jednak dobrać do systemu, bo to co się sprawdzi w jednym, nie musi w innym. Zostaje więc słuchać, słuchać i słuchać.

Hidden Content

Sprzęt jest dla muzyki. Nie odwrotnie.

Tak z ciekawości to jaki przekrój pojedynczej żyły mają te:

- Vincent

- Heavens Gate Red Rocket

- Ultra Silence

Shunyata Venom 3 z tego co znalazłem, ma przewód 12 AWG , czyli 3,3 mm kw. - trochę tak "dużawo" ;)

Hidden Content

Guest NEWNEW

(Konto usunięte)

Różni producenci mają różne pomysły. Electraglide ma podwójne żyły, przy czym w Ultra Khanie i Epiphany jedna jest miedziana a druga srebrna. Z kolei Genghis Khan to czysta miedź. Jak chodzi o grubość to Epiphany X.3 jej solid core jest dość cienki podczas gdy seria Khan to są przewody niewiarygodnie grube, o przekroju zbliżonym do palca:-) Heavens Gate ma jakąś skrętkę z posrebrzanej miedzi, grubości niestety nie znam.

Tak z ciekawości to jaki przekrój pojedynczej żyły mają te:

- Vincent

- Heavens Gate Red Rocket

- Ultra Silence

Shunyata Venom 3 z tego co znalazłem, ma przewód 12 AWG , czyli 3,3 mm kw. - trochę tak "dużawo" ;)

Tak to spory wąż jest. Sprzedałem shunyatę i obecnie mam filtr harmonixa. Przynajmniej jest to prawdziwy filtr, bo kawałek drutu za 500zł wg mnie nie daje żadnej różnicy

Hidden Content

Ale skoro udowodniono że te kable są składane z łatwo dostępnych na rynku elementów to jakim problemem jest samodzielne zmontowanie czegoś prawie identycznego za ułamek ceny ?

O ile jestem w stanie zrozumieć że w przypadku prądożernego wzmacniacza zastosowanie solidnego kabla jakoś poprawi "przesył", to w jaki sposób kabel grubości węża ogrodowego i co poprawia w odtwarzaczu który pobiera szczytowo 20W ? Tymbardziej że praktycznie zawsze po drodze jest zwykłe plastikowe gniazdo ze stalowymi/metalowymi bolcami od których już w obudowie odchodzą dwa cieniuteńkie kabeleczki.

Hidden Content

Polecam przewód Supra LoRad 2.5 CS-EU

Hidden Content

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) obecnie mam dwa takie w swoim systemie do wzmacniacza oraz kompaktu w tej cenie rewelacja.

Hidden Content

Hidden Content

Czyli żadnej konkretnej odpowiedzi na moje pytanie :)

Przykładowo taka średnia klasa ->

Hidden Content

Trzy przewody z miedzi OFC + miedziana siateczka + 2 ładne plastikowe wtyczki

Bardzo łatwe do zmontowania za powiedzmy 100-200zł

Hidden Content

Hidden Content

Czyli żadnej konkretnej odpowiedzi na moje pytanie :)

Przykładowo taka średnia klasa ->

Hidden Content

Trzy przewody z miedzi OFC + miedziana siateczka + 2 ładne plastikowe wtyczki

Bardzo łatwe do zmontowania za powiedzmy 100-200zł

Jeszcze przydałby się dowód że furutech używa chinskich podróbek :) masz taki?

Musiałbys mieć też oryginał furutecha kupiony w autoryzowanym sklepie nie na allegro gdzie wiekszosc to chińskie podróbki wprost z ebaya

Hidden Content

Hidden Content

Nie mam żadnych dowodów, nie mam nawet żadnych zarzutów ;>

Zainteresowałem się tym pół godziny temu z czystej ciekawości, niestety ciężko się czegoś dowiedzieć :)

Hidden Content

Nie mam żadnych dowodów, nie mam nawet żadnych zarzutów ;>

Zainteresowałem się tym pół godziny temu z czystej ciekawości, niestety ciężko się czegoś dowiedzieć :)

To się dowiedz że to co mozesz kupic na allegro od osób prywatnych to bardzo czesto podróbki. Ostatnio był na sprzedaż Furutech model o wartosci 3tys zł. Był od złotówki a ludzie rzucili sie na niego jak hieny. Oczywiscie była to podróba skręcona z kabla i wtyków za grosze z ebaya. Pisanie że za grosze skręcisz to samo co wystawia furutech za 3 tysiace to lekkie nieporozumienie. Tymbardziej że zapewne nie miałes oryginalnego kabla w ręku? Kupionego ze sklepu? nie miałes

A ludzie się podniecają że kupią za grosze wtyki Oyaide warte 2tysiace :) kupią, podróbki

Pierwszy z brzegu przykład. Wtyki sieciowe oyaide p079e. Oryginalne w autoryzowanym sklepie to koszt 500zł. Na allegro 50zł, chinszczyzna z której strach skręcac sieciówke. Co do sądów że oba wtyki to to samo musiałbys porównac bezposrednio nie z obrazka:)

Hidden Content

Ale to jest jakaś kosmiczna ultra tajna technologia ? Wtyczka składa się z obudowy zapewne wykonanej z dobrej jakości plastiku i bolców/blaszek z miedzi (opcjonalnie powlekanej jakimś dobrze przewodzącym stopem).

Na ile więc taka podróbka może parametrami odbiegać od oryginału, nieznacznie. Podobnie inne materiały....

Hidden Content

Żyje 32 lata, wpinałem tysiace wtyczek, wszystkie były bylejakie i nigdy mnie nie poraziło ;)

I teraz ten kabel za prawie 2000zł wpinam do gniazda z dwóch blaszek i cieńkich kabelków, odtwarzacz ciągnie te 15-20W i co się zmieniło ?

Hidden Content

Tak to spory wąż jest. Sprzedałem shunyatę i obecnie mam filtr harmonixa. Przynajmniej jest to prawdziwy filtr, bo kawałek drutu za 500zł wg mnie nie daje żadnej różnicy

... chyba nikt nie jest tak naiwny, by wierzyć, że kawałek kabla (bez puszki z filtrami, tylko zwykły kawałek przewodnika) coś mu sensownie odfiltruje. ;) Z resztą może ktoś kiedyś zrobi porównanie, podając zaszumione napięcie na wejście i zobaczy co będzie za kablem za 500, 5000 i więcej zł, vs. dobra (ale nie audiofilska) listwa z filtrami za 50-150zł.

Hidden Content

Rozumiem inwestycję w porządny przewód do sprzętu klasy high end. Ale do Caspiana ? Ja bym zostawił firmowy - albo sam zrobił DIY ...

dziwne podejscie.idac twimi tokiem myslenia do nie high endowego sprzetu ma w zasadzie sens podpiecie tylko kabla od kosiarki,bo i tak nie uslyszy sie roznicy.

dziekuje wszystkim za opinie.troche mnie przestraszyliscie w kwestii podrobek i zastanawiam sie,czy szukac uzywanych sieciowek

Hidden Content

dziwne podejscie.idac twimi tokiem myslenia do nie high endowego sprzetu ma w zasadzie sens podpiecie tylko kabla od kosiarki,bo i tak nie uslyszy sie roznicy.

dziekuje wszystkim za opinie.troche mnie przestraszyliscie w kwestii podrobek i zastanawiam sie,czy szukac uzywanych sieciowek

Kupując na allegro "markowe" sieciówki w cenie jednego wtyku byłbym ostrożny. Chyba że nie wierzysz w sieciówki i chcesz miec ładnie wyglądającą, to ok:)

Hidden Content

idac twimi tokiem myslenia do nie high endowego sprzetu ma w zasadzie sens podpiecie tylko kabla od kosiarki,bo i tak nie uslyszy sie roznicy.

Dokładnie tak !

Zrób sam test - i napisz na forum o swoich doświadczeniach.

Hidden Content

Powtarzam jak chcesz juz cos kupic to za ok 400zł kup Enacomy głosnikowe. Drut za 400zł nic Ci nie da. Enacomy maja jak ąs podstawę teoretyczną chociaz. Jak nie usłyszyssz róznicy mozesz zwrócic

Hidden Content

Pamiętam jak kiedyś rozgorzała walka na temat Audioquesta Sky, których to podrubek wysypało się wiele. Swojego czasu był nawet test poruwnawczy, i okazało się ze "dobra" podróbka warta jest swojej ceny,dziwne ale i ciekawe. Osobiscie uzywam obecnie podarowanych kabli, własnej produkcji znajomego Niemca który używał i byłem tego swiadkiem , Audioquest Everest, Oraz VDH The Thrid. Koszt ,kabla to powiedzmy dobry obiad w knajpie na zachodzie ,bez fajerwerków. Nie chcę spekulowac , ale myślę,że technologicznie można zrobisz porządny kabel, choć głowy nie dam sobie uciąć.

Hidden Content

Guest NEWNEW

(Konto usunięte)

Powtarzam jak chcesz juz cos kupic to za ok 400zł kup Enacomy głosnikowe. Drut za 400zł nic Ci nie da. Enacomy maja jak ąs podstawę teoretyczną chociaz.

W przypadku głośnikowych Enacomów zachowałbym większą ostrożność. O ile sieciowe w sposób jednoznaczny poprawiły dźwięk to głośnikowe spowodowały coś w rodzaju sztucznego wyczyszczenia dźwięku, takiej kliniczności. Ten efekt porównałbym do działania bateryjek na kablach Audioquesta czy Synergistic Research. Wysokie tony stały się bardziej zaakcentowane, ale mniej rozdzielcze, jakby sklejone. Efekt trochę podobny do działania kompandera dynamiki dbx. Po kilku dniach odsłuchu zamieniłem na drugi komplet sieciowych dla kolegi;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
    • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
    The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.