Jump to content
IGNORED

koncowka mocy 2 x 200 jaka sugerujecie ?

michal535

Recommended Posts

Ps.dodam jeszcze ze zalezy mi na koncowce bez rzadnych pokretel i wiekszych przelacznikow .chcialbym cos w stylu rotel lub tym podobnewitam .posiadam koncowke mocy rotel rb 981(2x130 przy 8 ohm) lecz chcialbym znalezc cos mocniejszego

co mogli byscie mi zasugerowac-oczewiscie w rozsadnych pieniadzach i uzywane...

szukam czegos w okolicy 2 x 160-200 przy 8 ohm z mozliwoscia napedu kolumn 4 ohm - to wazne bo bede z takimi kolumnami uzywal.

wiem ze uzywajac takiego wzmacniacza moc bedzie wieksza przy kolumnach 4 ohm - i o to wlasnie mi chodzi.chcialbym aby koncowka miala 250w na kanal w tym wypadku

przygladalem sie rotel rmb 1080 i to bralbym pod uwage(chociaz sa one drogie dla mnie).moze macie jakis pomysl co jeszcze wziac pod uwage w tym przypadku ?

podkresle ze nie jestem audiofilem i szukam uzywanej koncowki w rozsadnej cenie.

Dodam jeszcze ze zalezy mi na koncowce bez rzadnych pokretel i wiekszych przelacznikow .chcialbym cos w stylu rotel lub tym podobne

przy okazji szczesliwego nowego roku dla wszystkich w tym pierwszym dniu 2015 roku

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Moglbys to rozwinac bo nie rozumiem

Aktualna koncowke mam podlaczona do amplitunera denon

Aktualna koncowka jest jak wyzej napisalem a chcialbym troche mocniejsza jak np rotel rb 990 bx lub rotel rmb 1080 lub cos co mi polecicie.wiec jak rozumiec to co napisales o regulacj barwy dzwieku ?

Hidden Content

Możesz dokupić drugiego takiego Rotela i po zmostkowaniu ich masz monobloki o mocy 2 x 390 W na kanał. Niestety przy kolumnach 8 Ohm - rozumiem że Cię to nie interesuje.

Mało jest tak mocnych wzmacniaczy. Czy mógłbyś powiedzieć po co Ci tak mocna końcówka ? Większości kolumn na rynku nie potrzebna jest taka moc. Rozumiem jakieś high endowe potwory - ale piszesz że nie jesteś audiofilem. Więc po co Ci końcówka mocy mocniejsza niż 2 x 130 W ? Co chcesz nią spalić ?

Hidden Content

polecam (nie moja aukcja) tyle, że są to monobloki

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

dzieki za zainteresowanie

jak justas napisales nie moge zmostkowac poniewaz moje kolumny sa 4 ohm

co do rozsadnych pieniedzy- za moj wzmacniacz rotel rb 981 dalem 1 tys zl i sadze ze to rozsadna cena i w takim sensie to pisalem.moglbym przeznaczyc okolo 2 tys . nie stac mnie na koncowki krell i tym podobne dlatego chodzilo mi o koncowke w rozsadnej cenie...

moje kolumny to

Hidden Content

Frequency Response: 27Hz-20kHz (±3dB)

Sensitivity: 88dB (2.83V @ 1 Meter)

Recommended Power: 100-300 Watts

i chcialbym od czasu do czasu wykorzystac ich moc,lub bynajmnie zobaczyc na co jest je stac i jak graja na wysokich obrotach...

myslalem kiedys o rotel rmb 1075 i biampingu ale z tego co wyczytalem to pomimo ze moc bedzie wysylana do basowego i reszty osobno to i tak moca maksymalna bedzie te 120 na kanal wiec wybilem to sobie z glowy.byla by poprawa w jakosci ale nie w mocy.poprawcie mnie jezeli sie myle...

domel - dzieki za link.interesujacy.ciekawe na jakiej cenie sie skonczy..

sadze ze bylbym w stanie dolozyc pare groszy do tych 2 tys jakie przewidywalem lecz problemem jest to ze mieszkam za granica i raczej nie chcialbym miec takiego czegos wysylanego aby nie uszkodzic.ale rozejrze sie za takim czyms u mnie

mono bloki wchodza w gre jak najbardzie.dzieki za pomysl bo wczesniej o tym nie myslalem

jezeli macie jeszcze jakies sugestie,bede za nie wdzieczny...

Hidden Content

Hidden Content

moze i tak ale wolalbym nie ryzykowac transportem tego do uk . moze jeszcze gdybym byl w polsce to ok ale tak miedzynarodowo to roznie moze byc z tymi kurierami

z twojego doswiadczenia-jak sadzisz , okolo jakiej kwoty to sie skonczy ?

Hidden Content

ja nie sprzedałbym taniej niż około 4tys (często je widzę na ebay-u i w takiej cenie chodzą)... ale to licytacja trzeba próbować

lubuje się w tym sprzęcie i szczerze mogę powiedzieć, że wzmacniacze mają bardzo porządne

Hidden Content

myslalem kiedys o rotel rmb 1075 i biampingu ale z tego co wyczytalem to pomimo ze moc bedzie wysylana do basowego i reszty osobno to i tak moca maksymalna bedzie te 120 na kanal wiec wybilem to sobie z glowy.byla by poprawa w jakosci ale nie w mocy.poprawcie mnie jezeli sie myle...

Mylisz się. Ponieważ każda końcówka będzie widziała łatwiejsze obciążenie, będzie mogła oddać odpowiednio więcej mocy zanim dojdzie do clippingu. Poza tym właśnie zasilanie niskich tonów jest tym ograniczeniem. Ja Ci rekomenduję końcówkę estradową na basy do biampingu, np. Crown Xti 1002, ja mam taką. Tylko musisz jej podać sygnał przez XLR i nie jestem pewny, czy jeśli nie masz XLR i użyjesz przejściówki uda Ci się wyrównać poziomy wzmocnienia.

Hidden Content

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Oczywiście że możesz kupić dobrą, cieplej grającą (i wcale nie musi być mocna) końcówkę mocy na górę pasma i zrób bi-amping.

Wyjdzie taniej - a mocy na pewno nie zabraknie.

Hidden Content

dd6 - nie mam koncowek xlr.kolejne pytanie.czy koncowki estradowe nie odbiegaja niczym od koncowek mocy takich o jakich mowa powyzej ?pytam bo nie mam pojecia

czy w tym wypadku musialbym wyprowadzic dwa osobne kable do biwiringu z jednego wyjscia ze wzmacniacza?czy tak mam to rozumiec? crown ma 500watt przy 4 ohm a kolumny mam 4 ohm.czy to nie za duzo dla moich kolumn ?

justas-czyli rozumiem ze rotel rmb 1075 byl by dobrym rozwiazaniem(napewno tanszym -:) )...

kiedys mialem tak podlaczone powyzsze glosniki do mojego denona i dzwiek byl o wiele lepszy przy takim podlaczeniu

z tym ze kupujac 1075 pozniej nadal mialbym ,,niedosyt,, tego ze nadal nie moge ,,podac porzadnej mocy do tych kolumn i nadal bym kombinowal aby dalej zmienic docelowo na 2 x 200 przykladowo rotel 1080(cholernie drogi na moj budzet)

domel-naprawde podoba mi sie ta koncowka ale okolo 4 tys przekracza moj zasob pieniezny

jezeli macie jeszcze jakies pomysly z checia ich,,wyslucham..

Hidden Content

.czy koncowki estradowe nie odbiegaja niczym od koncowek mocy takich o jakich mowa powyzej ?pytam bo nie mam pojecia

W ogólnej kwestii biampingu, to wszystko jest w necie, jak podłączyć etc.

Natomiast co do końcówek estradowych: są mocne i tanie. Nadają się tylko na bas, ale za to są idealne do tego celu. Jest to więc idealne rozwiązanie przy ograniczonych funduszach. Trzeba jednak mieć na względzie kilka kwestii:

1. XLR: teoretycznie są przejściówki z cinch, ale może być problem z wyrównaniem poziomu

2. Wszystkie końcówki estradowe mają wentylatory. Trzeba szukać takich, które włączają wentylator tylko w razie potrzeby jak np. ten Crown.

Tak ogólnie, to przy biampingu trzeba ustawić poziom i podłączyć w fazie, ale to osobna kwestia, na razie biampingu nie masz, więc nie będę się rozpisywał.

Hidden Content

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

dzieki lukasz.rozgladam sie za nimi od dluzszego czasu.sa to poprzednicy rotel rb 1080 o ktorym pisalem powyzej.990 lub 991 to starsze -poprzednie modele ale tak samo dobre lecz trudne do znalezienia tutaj w uk

Hidden Content

dzis nadarza mi sie okazja kupienia rotel rb 985 mkii 5 x 100 8 ohm w cenie 1250 zl

jak sadzisz justas jak by to gralo pod te moje kolumny w bi ampingu ? teraz mam okolo 170-180 wat na cala kolumne.przy uzyciu mojego aktualnego wzmacniacza a podlaczajac 985 i bi ampingu dostarczylo by to okolo 130-140 wat na gore i ta sama moc na dol kolumny

czy to mialo by sens...?i czy kolumny byly by lepiej wykorzystane,nastapila by znaczna czy tylko mala poprawa i w sumie zainwestowal bym 1250 zl na darmo...

Hidden Content

Ja mogę Ci polecić końcówkę mocy Kenwood Basic m2a. Kiedyś taką posiadałem i żałuję, że sprzedałem. Ma niesamowity wykop i gra naprawdę ładną sterofonią. Z tego co pamiętam 220 w rms na kanał przy 8 ohm i 350 w przy 4 ohm. Może i jest to już leciwy sprzęt ale nie do zniszczenia. Posiada wewnątrz wentylator, który załącza się dopiero w ekstremalnych warunkach. W domu miałem pod nią podpięte kolumny tannoy m2 i grało to bardzo ładnie. Raz mi się zdarzylo naglasniac nią imprezę. Z powodzeniem napędzała kolumny estradowe 350 w rms przy 4 ohm.

Hidden Content

dzieki za pomysl szymek,wyglada fajnie pod wzgledem mocy.musze sie rozejrzec czy tu znajde go u mnie.nie mam nic przeciwko starszym sprzetom,nawet kiedys gdzies przeczytalem ze starsze modele rotela brzmialy lepiej niz te nowsze.a sam uzywam leciwego i brzmi dobrze jak dla mnie

Hidden Content

Ta kancowka to kawal dobrego wzmaka. Wazy okolo 20 kg. Gra naprawdę potężnym dzwiekiem. Napędzałem nią też kolumny domowe 3-way 200 w rms przy 8 ohm przez jakis czas. Roznosiła je. Przy tannoyach natomiast potrafiła zbudować bardzo dobrą scenę muzyczną. Kolumny znikały w pokoju.

Hidden Content

kenwood moca jest ok,niestety wizualnie odpada.jak pisalem potrzebuje cos bez pokretel i przelacznikow.moje maluchy zaraz by sie do tego dobraly.pod tym wzgledem starszy rotel jest idealny bo wyglada jakby go niebylo -:)

Hidden Content

Te Kenwoody to bardzo niedoceniane końcówki, głównie ze względu na wygląd.

Myślę że jeśli odpowiada Ci brzmienie Rotela to powinieneś się tego trzymać i po prostu kupić mocniejszy model.

Hidden Content

Marek -Brzmienie rotela mi odpowiada ale nie sluchalem innych wiec z checia bym poeksperymentowal.zalezy co sie natrafi do kupna a niebardzo wiedzialem czego by jeszcze szukac stad zalozenie tego tematu...

Rowniez -ciezko jest znalezc mocne rotele I do tej pory nic sie mi nie trafilo.a jak juz znalazlem to bylo sprzedane.wiec teraz czekam co sie trafi i zaryzykuje jezeli znajde cos z odpowiednia moca I cos co podpasuje mi wizualnie to bede ryzykowal...

Hidden Content

justas 32 napisales ze cytuje ..Przy bi-ampingu nie potrzebujesz już aż tak dużo mocy,,

blad...

kupilem i podlaczylem rotel rb 985 mk2 5 x 100 przy 8 ohm i zastosowalem bi amping i....dupa blada jak to mowia...

moj poprzedni wzmacniacz rotel rb 981 2 x 130 przy 8 ohm gra o wiele lepiej...WIELE LEPIEJ....(powtarzam zwrot dla dobitnosci)i nie tylko mowa o mocy ale rownierz o jakosci,pelni dzwieku,przestrzennosci...jak to mowia ,,niebo a ziemia,,...

chyba to jednak prawda jak pisza na forach zagranicznych ze starsze modele rotela graja lepiej niz nowsze

niestety inwestycja nie byla tak trafna , trudno - bedzie na napedzenie centralnego i tylnych . nie zmarnuje sie :-)

Hidden Content

szkoda, że inwestycja się nie udała... na allegro pojawiła się fajna końcówka

Hidden Content

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) dobra cena i jeszcze na gwarancji

Hidden Content

Hidden Content

fajne jest to wizualnie :-),ty chyba pisales ze jestes fanem tej marki.jakie sa z tym twoje doswiadczenia ?jaki maja dzwiek te wzmacniacze?

i jaki twoj osad ceny koncowej z twojego doswiadczenia ?

no i ma idealna moc do moich kolumn.taka jaka chcialem...(240 watt przy 4 ohm).musze poszukac czy znajda takie cos u mnie...

Hidden Content

Niestety nowsza wersja wzmacniaczy jest okrojona w porównaniu ze starszą chociażby na wykończeniu... ale to co mi się podoba i jest nadal podtrzymane w nowym AA to bardzo dobra średnia i przestrzeń, Myślę że ten artykuł Ci pomoże

Hidden Content

Myślę, że aukcja skończy się na 2,5tys

Hidden Content

Hidden Content

spodobal mi sie ten wzmacniacz ale ochlonalem i wiem ze ze nie przyjal by sie on u mnie w domu.moj 3,5 letni maluch napewno zaczal by sie dobierac do kolorowych ruszajacych sie wskaznikow a do tego pare dni temu urodzil mi sie drugi maluch i ich dwojki napewno bym nie ogarnal.

narazie nie mam dedykowanego pomieszczenia wiec musze sobie wybic z glowy taki sprzet.mimo wszystko dzieki za pomysl.mam w planach zmiany lokalowe za 3-4 lata i tam prawdopodobnie bede mial taka mozliwosc a wtedy skusze sie na cos takiego.

a narazie powrot do rzeczewistosci...macie moze jeszcze jakies pomysly...? pozdrawiam

Hidden Content

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
    • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
    The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.