Jump to content
IGNORED

Yamaha a-1020 i TYLKO 280Watt maksymalnego poboru prądu?

emsiq111

Recommended Posts

Witam,

Mój kumpel postanowił kupić wzmacniacz- przesiąść się z KD.

Ja jestem posiadaczem Yamahy a-520 i fajnie ona gra u tego kumpla.

Postanowiliśmy zdecydować się także na Yamahę bo jej dźwięk znamy i koledze on odpowiada.

I teraz tak, kupił yamahę a-1020 (tzn kliknął, jeszcze nie płacił) - jako że wysoki model z serii dobry stan itd.

No i patrzę a ona ma trafo Tylko 280W i że jest selektor napięcia, chyba ze 4ro pozycyjny.

Zastanawia mnie to teraz, gdyż moja a520 ma trafo 390W, a przecież niższe modele od a-1020 mają większe.

Seria A-/AX- 7xx ma bodajże 630W.

co więcej, widziałem na zdjęciach w wyszukiwarce że na tabliczkach znamionowych jedna taka Yamaha ma 450W. a jeszcze na innej tabliczce tego modelu był napis 580W.

Chciałbym wiedzieć czemu tak jest w tym modelu że te pobory są tak różne? czy są to modele eksportowe?

Jak jest faktycznie z mocą i dynamiką takiej a-1020 z trafem 280Watt.

Czy różnią się zasadniczo mocą czy nie jest to tak odczuwalne?

Czy w jakiś sposób można odczuć różnicę brzmieniową przy normalnym odsłuchu między tym modelem z trafo 280W a tym z 450W?

Niżej zamieszczam link do TEJ aukcji:

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mam nadzieję że pomożecie chłopaki ;) i z góry za to dziękuję :)

Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku,

Pozdrawiam ;)

Hidden Content

Hidden Content

Pobor pradu z tylu obudowy nie jest moca trafa.

Absolutnie nie ma co patrzec na pobory pradu bo prawie zaden producent nie podaje warunkow "pomiaru"

Szeroko rozumiana wydajnosc pradowa mozna okreslic po wielkosci trafa, mostku prostowniczym i baterii kondensatorów

Ta Yamaha nie ma sie czego wstydzic

Hidden Content

Pobor pradu z tylu obudowy nie jest moca trafa.

Absolutnie nie ma co patrzec na pobory pradu bo prawie zaden producent nie podaje warunkow "pomiaru"

Szeroko rozumiana wydajnosc pradowa mozna okreslic po wielkosci trafa, mostku prostowniczym i baterii kondensatorów

Ta Yamaha nie ma sie czego wstydzic

Bardzo dziękuję Bumpalump za tak szybką i konkretną odpowiedź ;)

Czyli zakup uważasz za niezły?

Te yamahy z serii A są chyba ogólnie dośc dobrze wyposażone, co?

Hidden Content

Tak, to jeden z lepszych wzmacniaczy Yamahy, porównywalny z AX-900

a to spoko :)

przejąłem się przez chwilę delikatnie bo to ja podpowiedziałem mu ten wzmacniacz :)

to Twoim zdaniem AX'y grają lepiej od A?

z ciekawości pytam bo wyższych modeli od a520 nie słyszałem, ale to się zmieni niedługo - przynajmniej kolegi tej Yamahy posłucham :) Może uda się także posłuchać jej u siebie ;p

Bumpalump - patrzę że w opisie pod spodem masz sprzęt sony z serii ES- mógłbyś powiedzieć jak to ma się brzmieniowo, ogólnie sony do yamahy?

o serii ES- tych wyższych modelach krążą same pochwały, a nigdy nie miałem okazji słuchać, pytam z ciekawości ;)

Hidden Content

Moc wzmacniacza nie jest jedynym parametrem decydującym o prawidłowym wysterowaniu kolumn !

Wiem o rym Justas, tylko że nie wiem czemu na zdjęciach różnych tych wzmacniaczy jest podana różna moc. Zauważyłem także ,że są wersje bez selektora napięcia..

Nawet w instrukcji do tego modelu jest napisane, że maksymalny pobór prądu wynosi 450 W.

dlatego jestem trochę zdezorientowany i dlatego założyłem ten temat. mi też się wydaję że to solidna i mocna konstrukcja, niemniej zastanawia mnie te 280W w tym przypadku.

Hidden Content

Obie serie yamahy sa dobre ale jak wszedzie sa dobre i zle modele, warto zainteresowac sie yamaha z serii a, modelami 700, 720, 1020, 960, 1060 oraz ax 700, 900, 2000

670es to porównywalny model z ax900, ostatnio mialem okazje okazje porownac jak oba na infinity kappa 8.2i sony wykazal sie nieco lepsza kontrola glosnikow co bylo sporym zaskoczeniem gdyz zawsze uwazalem ax900 za jedna z najmocniejszych i najwydajniejszych integr, dzwiekowo charakerem bardziej do kapp pasuje yamaha, sony wymaga nieco rozjasnionych na gorze kolumn

Hidden Content

Obie serie yamahy sa dobre ale jak wszedzie sa dobre i zle modele, warto zainteresowac sie yamaha z serii a, modelami 700, 720, 1020, 960, 1060 oraz ax 700, 900, 2000

670es to porównywalny model z ax900, ostatnio mialem okazje okazje porownac jak oba na infinity kappa 8.2i sony wykazal sie nieco lepsza kontrola glosnikow co bylo sporym zaskoczeniem gdyz zawsze uwazalem ax900 za jedna z najmocniejszych i najwydajniejszych integr, dzwiekowo charakerem bardziej do kapp pasuje yamaha, sony wymaga nieco rozjasnionych na gorze kolumn

Dzięki za odpowiedź.

czyli sony gra ciemniej trochę, na to wygląda.

a jak jest z niskimi tonami,barwa i głębią basu.. jak ze średnicą-gdzie jest ona bardziej "namacalna" ?

chętnie posluchalbym czegoś z serii es.

a wracając do mego tematu-widzisz, yamahy z serii a wszystkie chyba z tych co wymieniles mają dużo wieksze maksymalne pobory energii. a 960 ma bodaj 630W.

wydaje mi się że jak pisałem wcześniej jest to wersja eksportowa.

PS. właśnie natknąłem się na podobną sytuację tutaj;

Hidden Content

co myślicie? :-)

Hidden Content

Hidden Content

Srednica zdecydowanie po stronie Sony, podobnie jak stereofonia i budowanie szerszych planow, glebia basu na podobnym poziomie, dynamika na korzysc Sony.

Temat poboru naprawde mozesz odpuscic, w innym kraju byl on mierzony wg. innych norm i dlatego sie rozni, ale moc trafa pozostaje taka sama, a ta mozna ocenic po wielkosci, w tej yamaszce siedzi opk 450VA trafo

Hidden Content

Srednica zdecydowanie po stronie Sony, podobnie jak stereofonia i budowanie szerszych planow, glebia basu na podobnym poziomie, dynamika na korzysc Sony.

Temat poboru naprawde mozesz odpuscic, w innym kraju byl on mierzony wg. innych norm i dlatego sie rozni, ale moc trafa pozostaje taka sama, a ta mozna ocenic po wielkosci, w tej yamaszce siedzi opk 450VA trafo

o, tego się nie spodziewałem trochę z tą średnicą i strreofonią. Kurde może sam pomyśle o zmianie mojej a520 na jakiś ES 5xx, ale one są droższe, trzeba dołożyć.

Obecnie z tą moją yamahą mam spięte Acoustic Energy Aegis One i gra to w trudnym (małym i troche zagraconym pokoju-ok. 9m2)

i jest fajnie całkiem, ale czasem brakuje trochę takiej..hm, słodkiej średnicy, czasem trochę surowo jest, ale to możę AE z nią tak grają, miałem kiedys wafelki 9.0 po małym tuningu i ten dźwięk by jakiś taki lżejszy, bardziej obecny- no ale z basem było cienko- wiadomo, te wafelki są malutkie :)

ciekaw jestem jak te AE zagrały by z sonym właśnie, albo np jak moja yamaha gra np z tannoy;ami m2.. wiesz? miałeś styczność?

Miał ktoś? :)

Ps. no trochę spokojniejszy jestem jeśli chodzi o ten pobór ;)

Hidden Content

A 520 kiedys posiadalem, zastapilem go pozniej Sony TA-F490 i to byla przepasc na korzysc Sony, kolejna zmiana to juz Sony TA-F570ES i kolejna przepasc, pomiedzy 570 a 670 juz jest bardzo mala roznica

Hidden Content

a

A 520 kiedys posiadalem, zastapilem go pozniej Sony TA-F490 i to byla przepasc na korzysc Sony, kolejna zmiana to juz Sony TA-F570ES i kolejna przepasc, pomiedzy 570 a 670 juz jest bardzo mala roznica

a np ES 550?

Hidden Content

550ES dobrze sobie radzi dźwiękowo, ale rzeczywiście układ STK nie napawa optymizmem jak w innych modelach ES.

Prawie, że bardziej polecić można 500ES, choć bardziej ubogi w bas i delikatniejszy na górze pasma podłóg 550ES. No i trafo bez ekranu i nie zalane w żywicy. Inna konstrukcja, aczkolwiek dobra. Takie moje odczucia, a było to dawno.

Najlepsze i najbezpieczniejsze wyjście to 570ES lub 670ES jak Bumpalump pisał.

Jeżeli masz na myśli zmianę AE One na Tannoy M2, to nie rób tego.

Twoje braki w dźwięku powinien poprawić Sony 570ES, a jeżeli będzie słabo, to znak że musisz iść w ciepło grające sprzęty, tj. jakiś Luxman L430, philips fa-960 itp. Choć ja ostatnio sceptycznie podchodzę do tych sprzętów i wole zmienić kolumny....

Hidden Content

550ES dobrze sobie radzi dźwiękowo, ale rzeczywiście układ STK nie napawa optymizmem jak w innych modelach ES.

Prawie, że bardziej polecić można 500ES, choć bardziej ubogi w bas i delikatniejszy na górze pasma podłóg 550ES. No i trafo bez ekranu i nie zalane w żywicy. Inna konstrukcja, aczkolwiek dobra. Takie moje odczucia, a było to dawno.

Najlepsze i najbezpieczniejsze wyjście to 570ES lub 670ES jak Bumpalump pisał.

Jeżeli masz na myśli zmianę AE One na Tannoy M2, to nie rób tego.

Twoje braki w dźwięku powinien poprawić Sony 570ES, a jeżeli będzie słabo, to znak że musisz iść w ciepło grające sprzęty, tj. jakiś Luxman L430, philips fa-960 itp. Choć ja ostatnio sceptycznie podchodzę do tych sprzętów i wole zmienić kolumny....

Dziękuję 54139 za rady..

Najgorszy jest oczywiście brak kasy, nie stać mnie teraz na zmianę wzmaka. ES 570 widziałem teraz chyba jeden za 700zł ;-/ ;)

Te Ae są całkiem fajne, tylko bardzo wybredne w ustawieniu - wystarczy że głowę lekko odchyle, już jest inaczej.. gdy ide na łóżko , w sesie kładę się, mam o wiele głębszy bas niż tam gdzie słucham najczęściej- kosztem utraty detaliczności i balansu (bardziej słyszę jedną z kolumn). z wafelkami nie było tych problemów :) Pewnie z ustawieniem 3ba pokombinować, a jak mówiłem nie mam łatwych warunków (mieszkanie w bloku).

za to AE potrafią zagrać z werwą i z takim oddechem, co mi się podoba.

faktycznie może najlepiej dobrać inny wzmacniacz.. tylko pytanie czy iść w te dynamiczne jak sony czy raczej słodko grające jak luxman.. te modele oba.. philipsa i luxmana, które wymieniłeś... hm, kiedyś już ktoś mi je sugerował.. a może to Ty byłeś ? ;p ;)

Hidden Content

Najgorszy jest oczywiście brak kasy, nie stać mnie teraz na zmianę wzmaka. ES 570 widziałem teraz chyba jeden za 700zł ;-/ ;)

nie kupuj tego wzmacniacza za takie pieniądze bo aż tyle na pewno nie jest wart

Masz taki na allegro w tej chwili a i ten bym negocjował cenę

Hidden Content

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) stoją na allegro 530 es po 500-600 zł a z 2 miechy temu obserwowałem licytacje tego modelu z ciekawości i poszedł za nie całe 300 zł

Hidden Content

Hidden Content

Słodko grające Luxmany sprawią, że dynamika zostanie zatarta. Będzie więcej ciepła w brzmieniu, ładniejsza średnica, owszem. Niestety bas będzie bardziej zaokrąglony, miękki, góra pasma nabierze delikatności, choć nie większej niż w Sony 570ES. Co kto lubi. Dynamika brzmienia, bardzo dobre stereo, czy ocieplenie brzmienia, powodujące w tym przypadku mocniejsze zalanie granic między kanałami i kluchowate brzmienie.

W moim przypadku ciepło grający system okazał się męczący na dłuższą metę, taki dobijający brakiem werwy...

Najlepiej spróbować obu rozwiązań i sprawdzić które się nam spodoba... Na pewno bezpieczniejszym wyjściem jest Sony, ale każdy lubi szukać czegoś nowego.

Twoje problemy z dźwiękiem, to w dużej mierze akustyka pomieszczenia, każdy się z nią boryka...

570ES za 700zł to rzeczywiście za dużo. Ostatnio widziałem za 550zł w bdb stanie. Za 700zł można dostać 670ES.

Hidden Content

nie kupuj tego wzmacniacza za takie pieniądze bo aż tyle na pewno nie jest wart

Masz taki na allegro w tej chwili a i ten bym negocjował cenę

Hidden Content

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) stoją na allegro 530 es po 500-600 zł a z 2 miechy temu obserwowałem licytacje tego modelu z ciekawości i poszedł za nie całe 300 zł

Dzieki Margaryna..

no Sam paczę że faktycznie chodzą taniej. no zastanawiam się.. musiałbym zrobić małą zamotę, no i w międzyczasie sprzedać moja yamahę..

Zastanawiam się także, czy ten dźwięk bedzie faktycznie fajniejszy przy Aegisach, bo jeśli tak to pewnie warto ;-)

Słodko grające Luxmany sprawią, że dynamika zostanie zatarta. Będzie więcej ciepła w brzmieniu, ładniejsza średnica, owszem. Niestety bas będzie bardziej zaokrąglony, miękki, góra pasma nabierze delikatności, choć nie większej niż w Sony 570ES. Co kto lubi. Dynamika brzmienia, bardzo dobre stereo, czy ocieplenie brzmienia, powodujące w tym przypadku mocniejsze zalanie granic między kanałami i kluchowate brzmienie.

W moim przypadku ciepło grający system okazał się męczący na dłuższą metę, taki dobijający brakiem werwy...

Najlepiej spróbować obu rozwiązań i sprawdzić które się nam spodoba... Na pewno bezpieczniejszym wyjściem jest Sony, ale każdy lubi szukać czegoś nowego.

Twoje problemy z dźwiękiem, to w dużej mierze akustyka pomieszczenia, każdy się z nią boryka...

570ES za 700zł to rzeczywiście za dużo. Ostatnio widziałem za 550zł w bdb stanie. Za 700zł można dostać 670ES.

54139 , przede wszystkim co kto lubi, wiadomo ;-)

mi zależy na względnej neutralności brzmienia, ale także na pewnej, Hm, miodnosci - nie chce surowego brzmienia. Zastanawiam się jak np es 570 radzi sobie ze średnicą, wokalami, Gitarami.

na pewno zależy mi na dynamice. słucham rocka sporo, w zasadzie najwięcej, ale słucham prawie każdego rodzaju Muzyki, od filmowej, przez elektroniczna czasem, po klasykę niemal ;-)

zależy mi na tym by takie zespoły jak Pink Floyd, brzmiały dobrze i mocno, w sumie jamaszka radzi sobie z tym.

ale słucham też sporo dam, takich jak Sade, Souad Massi, dźwięk więc musi być uniwersalny.

bas.. musi być mocny i niski.. Yamaha potrafi tąpnąć i zamruczec tam gdzie trzeba, aegisy tak samo.

Jak z tym jest w Sony?

Może są to wysokie wymagania dość, ale teraz naprawdę gra to całkiem fajnie, a jeśli niewielką zmianą można to jeszcze poprawić.. to warto o tym pomyśleć chyba ;-)

a es 590, jest lepszą konstrukcją od 570?

Hidden Content

Hidden Content

Ja osobiście słucham elektroniki (Jarre , Vangelis , ale bardziej Goa psychedelic trance) i muzyki filmowej i w tej dziedzinie po przerobieniu paru modeli yamahy , denona i innych sprzętów gorszej maści w moim odczuciu sony bezapelacyjnie wygrał 570 słuchałem u kolegi 590 nie znam sam osobiście miałem 550 es aktualnie słucham na 670 es znajomy znający się na rzeczy powiedział mi że 670 es gra lepiej niż 690 es więc drogą dedukcji można przyjąć ale nie trzeba że 570 bedzie lepszy niż 590. 590 z kolei jest młodszy i ma sterowanie z pilota 570 jest na tranzystorach sankena 590 mosfeta pod wzgledem technicznym nie powiem ci który lepszy tutaj bardziej ma pojęcie np bumpalump ale ja osobiście bym bardziej uderzał w x7x es

A i kupując wcześniej 550 es nic nie wiedziałem o tym układzie STK ale ja ze swoim nie miałem nigdy żadnych problemów a i osobie która kupiła ode mnie na allegro (mam kontakt mailowy ) chodzi jak w zegarku i jest bardzo zadowolony a wylicytował za 375 zł za podobne pieniądze kupiłem

Hidden Content

a es 590, jest lepszą konstrukcją od 570?

Moim zdaniem nie jest chociaz to na pierwszy rzut oka podobne wzmacniacze, 590 jest wlasnie taka sterylna grajaca bardzo technicznie, mialem obok siebie 670 i 690ES i ten pierwszy wygrywa pod kazdym wzgledem ale oczywiscie nie moge powiedziec jak bedzie na innych ko,lumnach i zrodle

Sony jest wlasnie takim wzmacniaczem ktory gra basem tam gdzie trzeba i robi to tak jak wymaga tego utwór, bas nie leje sie po podlodze jak w Pioneerach ani nie ma go tez zbyt malo jak to w niektorych modelach denona, jest napewno bardzo szybki, srednicy nie brakuje nawet na monitorach 2 droznych z 8 calowym basem

Jeśli chodzi o cene 600zl to absolutne maksimum za 570ES pod warunkiem stanu perfekcyjnego, jeśli jestes z okolic dolnego slaska to zapraszam na odsluchy

Hidden Content

emsiq111 - z tego co oczekujesz, pójście w typowo ciepło grające wzmacniacze tranzystorowe będzie złym tropem. Oczekujesz wykopu tu gdzie trzeba, łagodniejszej góry, która nie będzie przeszkadzała i przede wszystkim chcesz się pozbyć suchej, surowej średnicy jaka gra yamaha.

Śmiało twierdze że Sony 570ES to dobry wybór dla Ciebie. 590ES jest jaśniej grającym sprzętem.

Sam słucham Pink Floyd, ale również wielu wielu innych gatunków.

Co do STK w 550ES - Sony mądrze go tam zastosowało dlatego większość nie ma problemów z nim, ale jak można to warto unikać:) Choć jak trafiłby się za te 350zł w dobrym stanie, to warto brać!

Hidden Content

emsiq111 - z tego co oczekujesz, pójście w typowo ciepło grające wzmacniacze tranzystorowe będzie złym tropem. Oczekujesz wykopu tu gdzie trzeba, łagodniejszej góry, która nie będzie przeszkadzała i przede wszystkim chcesz się pozbyć suchej, surowej średnicy jaka gra yamaha.

Śmiało twierdze że Sony 570ES to dobry wybór dla Ciebie. 590ES jest jaśniej grającym sprzętem.

Sam słucham Pink Floyd, ale również wielu wielu innych gatunków.

Co do STK w 550ES - Sony mądrze go tam zastosowało dlatego większość nie ma problemów z nim, ale jak można to warto unikać:) Choć jak trafiłby się za te 350zł w dobrym stanie, to warto brać!

czyli chłopaki z tego co piszecie wychodzi na to że Sony es 570 to najlepsze wyjście dla mnie i rozumiem że powinno to zagrać na AE Aegisach lepiej niż moja yamaha..

no trzeba to sprawdzić, najlepiej by było jak najszybciej ;-)

yamahy chyba faktycznie grają trochę surowo, tzn na małych wharfedalach 9.0 miałem wrażenie że średnicą jest fajniejsza i bardziej obecna.

może Aegisy średnio się zrywają z yamaha..

Hidden Content

Ja osobiście słucham elektroniki (Jarre , Vangelis , ale bardziej Goa psychedelic trance) i muzyki filmowej i w tej dziedzinie po przerobieniu paru modeli yamahy , denona i innych sprzętów gorszej maści w moim odczuciu sony bezapelacyjnie wygrał 570 słuchałem u kolegi 590 nie znam sam osobiście miałem 550 es aktualnie słucham na 670 es znajomy znający się na rzeczy powiedział mi że 670 es gra lepiej niż 690 es więc drogą dedukcji można przyjąć ale nie trzeba że 570 bedzie lepszy niż 590. 590 z kolei jest młodszy i ma sterowanie z pilota 570 jest na tranzystorach sankena 590 mosfeta pod wzgledem technicznym nie powiem ci który lepszy tutaj bardziej ma pojęcie np bumpalump ale ja osobiście bym bardziej uderzał w x7x es

A i kupując wcześniej 550 es nic nie wiedziałem o tym układzie STK ale ja ze swoim nie miałem nigdy żadnych problemów a i osobie która kupiła ode mnie na allegro (mam kontakt mailowy ) chodzi jak w zegarku i jest bardzo zadowolony a wylicytował za 375 zł za podobne pieniądze kupiłem

Margaryna, tu z kolei piszą że es 550 jest lepszy brzmieniowo od es 570, zwariować z Wami można ;p

miałeś oba- wypowiedz się ;p

Hidden Content

chodzi o to czy sony es 550/70 zagra lepiej od mojej yamahy a 520.z Aegisami One.

jest to 2x droższy wzmacniacz więc teoretycznie powinien zagrać lepiej, ale wszyscy wiemy że jednak nie zawsze tak jest ;)

no w sumie kilku z Was proponuje mi tają przesiadkę ;)

co myślicie?

Hidden Content

Hidden Content

nie wiem czy z tymi kolumnami zagra duzo lepiej ale to ogolnie ze 2-3 klasy wyzszy wzmacniac, wiec bedzie na przyszlosc

dzięki Bumpalump za konkretną odpowiedź.

no ogólnie chodzi o poprawę dźwięku w stosunku do obecnego wzmacniacza,

oby po prostu siekierę na kijek nie zamienić.. albo na Stryjek :-P

a ktoś z Was słyszał cos sonego z serii Es 5xx z AE Aegis One? (bliźniak Evo one)

Hidden Content

brzmieniowo w moim odczuciu 550es i 570es bardzo podobne grają co do 2 pytania to jak bumpalump

nie wiem czy z tymi kolumnami zagra duzo lepiej ale to ogolnie ze 2-3 klasy wyzszy wzmacniac, wiec bedzie na przyszlosc

Hidden Content

emsiq111 Ja bym się zapytał np tego klienta czy sprzeda sam wzmacniacz a jezeli tak to za ile

Hidden Content

zwróć też uwage na tą licytacje

Hidden Content

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale tu pewnie poleci wyżej niż 500 - 600 zł ale kto wie

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

Powiem szczerze, że zaciekawiliście mnie tymi Sony ES.

Teraz tylko czy to taka silna grupa Sony tu działa, czy to faktycznie takie dobre sprzęty.

Kiedyś grupa Yamahy wciągnęła mnie w te wzmacniacze, ale może czas na zmianę :)

Hidden Content

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
    • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
    The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.