Jump to content
IGNORED

Zestaw 5.0 do RX-V475 do 1900 zł

Rook

Recommended Posts

Witajcie,

Pomóżcie proszę z doborem kolumn 5.0 do ampli Yamaha RX-V475 - ampli wybrałem świadomie, potrzebując czegoś w miarę taniego (dostałem w promocji za 900zł) z radiem internetowym - cena chyba dobra była ;). Niestety dopiero po zakupie okazało się, że wersja Europejska nie ma przełącznika na 4 ohm i minimum to 6 ohm. Ampli według testów daje 80W na kanał w stereo i 40W na kanał w 5.0.

Pokój to około 20m2, przy czym kącik filmowy to około 12m2. W niedalekiej przyszłości wymiary te się zwiększą, wraz ze zmianą mieszkania ;).

Wykorzystanie to w równych częściach filmy, konsola i muzyka (gatunki niemal wszystkie od metalu po pop, elektronikę i ścieżki filmowe). Nie jestem audiofilem, wystarczy, że zestaw nie będzie męczył, syczał i buczał

Moje typy to:

Wharfedale OBSIDIAN 600 HCP - tutaj zależnie od źródła podają, że fronty mają 4ohm lub 6ohm. Także nie wiem czy się nadadzą, bo co sklep to inny opis.

Quadral Quintas 5000 - Impedancja: 4…8Ω

Jamo S 606 HCS 3 Impedancja 6 ohm

oraz zestaw, który mi niedawno polecono, a których nie brałem wcześniej pod uwagę:

Klipsch F10/C10/B20 - impedancja 8 ohm - tych się obawiam, ze względu na skrajne opinie dotyczące brzmienia.

Które z tych głośników najlepiej się sprawdzą i najlepiej będą pasować do wzmacniacza, w sensie, które kolumny dadzą się najlepiej w tym przypadku napędzić i nie będą zbyt ciche?

A może jakieś inne propozycje? Pytam, bo w moim mieście nie ma praktycznie możliwości odsłuchu, a żeby odsłuchać którekolwiek muszę jechać co najmniej 100 km i to zależnie od zestawu, zmienia się kierunek jazdy. Wolę wybrać ze 2 konkretne i wtedy jechać, osłuchać się, bo wszystkich nie dam rady ;)

Budżet to 1800-1900 zł za zestaw.

Z góry dziękuję za pomoc.

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witaj,

czy wybierzesz Jamo S626 HCS, czy Wharfedale Obsidian to uzyskasz dynamiczne, otwarte, kinowe, efektowne brzmienie. Klipsch będzie spokojniejszy, lepiej sprawdzi się w muzyce, natomiast charakter brzmienia takiego zestawu należy określić jako jasny, analityczny. Będzie to jednak moim zdaniem najlepsze rozwiązanie (także biorąc pod uwagę wielkość pomieszczenia).

Jeśli możesz jednak minimalnie zwiększyć budżet, zwróć koniecznie uwagę na zestaw Indiana Line Nota 555. Będzie dobre kno i świetne stereo.

Przyjrzyj się proszę mojej propozycji, jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie na odsłuchy do naszego salonu. W przypadku pytań oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.