Jump to content
IGNORED

Zestaw STEREO do 15 kPLN

JacekRS

Recommended Posts

Witam, mój pierwszy post na forum, jeżeli się nie przedstawiłem w odpowiednim dziale/temacie to przepraszam.

Posiadam wzmacniacz ROTEL RA-985BX i CD ROTEL RC-971. Gra to pod Jamo s608 (kiedyś kupione do kina domowego i tak się ostały).

Gra to nie najgorzej w porównaniu z poprzednią konfiguracją (Denon AVR 1612 + PS3 + Jamo s 608), ale ostatnio u kolegi słuchałem zestawu Musical Fidelity A300 + Creek EVO + Focal Chorus 826v.

Wywarło to na mnie wielkie wrażenie, dźwięk przy niektórych kawałkach wydawał się być taki monumentalny, ale i momentami wysokie bardzo ostrzyć potrafiły.

Postanowiłem mój zestaw Rotel'a podłączyć u sąsiada pod wspomniane Chorus'y - efekt = TRAGEDIA! kawałki słuchane na zestawie sąsiada brzmiały bardzo dobrze, dynamicznie, gdy trzeba było to tąpnęło basem i czuć było jak się rozchodzi po podłodze i salonie, natomiast gdy podłączyłem mój zestaw wszystko brzmiało tak bardzo spłaszczone, tak jakby amplituda Focali spadła o połowę w każdym paśmie. Niskich tonów nie było, a przy wyższej głośności wszystko zlewało się w jeden jazgot.

Zrobiłem podmianę źródła i wzmak Rotel'a z Creek'iem brzmiał już dużo lepiej, ale dalej bez szału.

Wróciłem do domu tak zdegustowany i poirytowany, że nawet mi się tego całego "gówna" z powrotem nie chciało podłączać do moich Jamo, ale na wieczór się zmobilizowałem i ... znowu mi się Rotel podobał na Dire Straits, George Michael'u, Sade, Queen - tak wiem mam rozdeptane uszy.

Wiadomo HA to choroba no i chce mimo wsio coś zmienić.

Myślałem, żeby pod Rotela podłączyć KEF R900 albo MA GS300 (z allegro), ale jak to zagra??? jak tak jak Chorusy, to wolę moje Jamo.

Spotkałem w sieci promocję Marantz 8005 CD+Wzmacniacz+Strumieniowiec+Dali Ikon 6 mkII za 15kPLn, czy warto?

Byłem też w salonie audio, a że jestem w posiadaniu strumieniowca Cambridge Audio DAC Magic 6 to doradca zaproponował końcówkę mocy CambridgeAudio 651W i CD też CA 651C za kwotę 6 kPLN + kolumny Monitor Audio 10 za 8kPLN, czy jest to warte uwagi?

Zaproponowano mi jeszcze zestaw Preamp Peachtree NovaPre + końcówka mocy Peachtree220 za 5 kPLN (Demo sklepowe czy tam komisowe) + np KEF R700 (nie pamiętam ceny).

Jakiś zestaw DLS'a też mi proponowano i Magnata Quantum 10xx...?

Jestem umówiony na odsłuchy i zastanawiam się czy warto się w te zestawy pchać - wiadomo wybierając CA mam wszystko z jednej stajni, ale nie zawsze takie zestawienie gra dobrze.

Czy może wziąć na odsłuchy mój zestaw Rotel'a i jego też popróbować z innymi kolumnami i nie koniecznie decydować się na zmianę klocków a wybrać dobre kolumny?

A może iść w jeszcze inną stronę?

Dziękuję z góry za wszelkie sugestie i przepraszam, że się tak rozpisałem.

Nagłośniony ma być salon 35m2.

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sugerowałbym wycieczkę do Normandii...

a konkretnie streamer/DAC/preamp Atoll ST200 (8500)+końcówka mocy AM100SE (3000) + Audio Academy Hyperion IV (5300) = 16.800.

nieco ponad budżet ale jeśli kupisz ST200+AM100SE za jednym zamachem, w jednym sklepie, powinieneś dostać min. 10% upustu (1200).

Efekt murowany... chociaż za jakiś czas powinieneś pomyśleć o kablach.

Aby "zaciągnąć języka" poczytaj wpisy na miejscowym forum klubu Atoll'a.

Pzdr, P

Hidden Content

Lubię sobie pogrywać ... 

Dziękuje za zainteresowanie tematem, ten Atoll całkiem całkiem, Hyperiony również, fajnie by było takie zestawu posłuchać.

Nie napisałem, że w grę wchodzą również sprzęty używane, ale jak to się zwykło mówić w stanie "minus mint", bo wiadomo, że nówka to mint :)

Hidden Content

Miałem Peachtree 220 na Kefach R700 i było całkiem dobrze, jednak udręczałem się problemem z ustawieniem głośności, te wzmacniacze nie potrafią grać cicho, odrazu zaczyna się dyskoteka na godzinie 7:30 na dodatek często występuje nierównomierność kanałów prawy/lewy czy cichym odsłuchu. Bardzo się zniechęciłem tą marką.

Po próbach z Vincentem SV-237 ostatecznie zaprzestałem na b.dobrej końcówce mocy Cambridge 851W

W SM6 masz już przedwzmacniacz, więc kupujesz końcówkę mocy która wypada bardzo dobrze na tle konkurencyjnych integr.

U mnie to gra na Kefach R700

Hidden Content

Miałem Peachtree 220 na Kefach R700 i było całkiem dobrze, jednak udręczałem się problemem z ustawieniem głośności, te wzmacniacze nie potrafią grać cicho, odrazu zaczyna się dyskoteka na godzinie 7:30 na dodatek często występuje nierównomierność kanałów prawy/lewy czy cichym odsłuchu. Bardzo się zniechęciłem tą marką.

Po próbach z Vincentem SV-237 ostatecznie zaprzestałem na b.dobrej końcówce mocy Cambridge 851W

W SM6 masz już przedwzmacniacz, więc kupujesz końcówkę mocy która wypada bardzo dobrze na tle konkurencyjnych integr.

U mnie to gra na Kefach R700

Dziękuję za info. Mógłbyś powiedzieć jak ten zestaw u Ciebie gra? Ma to tzw wykop? Lubię słuchając Queen itp czasami przywalić z grubej rury jak to bylo za czasów szczenięcych;)

Hidden Content

Zalety Kefów R700:

Świetna scena +

Rozdzielczość +

Przestrzeń jakiej nie uświadczysz w tej cenie (kto słyszał te Kefy wie o czym mowa) +

Równość średnio-wysokotonowa i ich spokój +

Bas elementem przewodnim +

Bardzo dobra jakość wykonania +

Niestety:

Kolumny które grają dobrze cicho i dobrze na średnio - głośnych nagraniach, nie zagrają bardzo głośno. Co nie znaczy, że nie zagrają w ogóle, ale fałszowanie będzie słyszalne.

Kolumny spokojne na górze i kolumny równe, nie są liderami Rocka. Też słucham Queen, niestety wypada zaledwie dostatecznie (powiedziałbym, że dobrze, ale za 20tyś możemy oczekiwać więcej).

Podsumowując to są kolumny uniwersalne, ale nawet uniwersalne nie zagrają wszystkiego idealnie.

Ja słucham głownie New Age czy też Gregorianów. Dlatego dla mnie kolumny równe, przestrzenne i z bardzo dobrym dołem to liderzy i ciężko jest przekonać mnie do czegoś innego...

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

Do tego na spokojnie można dobrać jakiś niezły cdp z drugiej ręki za ok.3-4k,to masz dopiero 12k,ewentualnie zamiast XS'a zaczaić się na Supernaita-powinieneś się zmieścić w założonym budżecie.Będzie dobrze w 18-25m2,raz na zawsze zmieni Ci się optyka odnośnie drive'u przy rockowym graniu,każdy inny repertuar też zabrzmi zdecydowanie powyżej średniej krajowej.

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

l'enfant sauvage

Witaj,

moim zdaniem zostaw na razie Twoja elektronikę i poszukaj dobrych kolumn, które w takim połączeniu powinny zagrać dobrze. Na pewno posłuchaj zestawu Kef R900, koniecznie Audio Physic Tempo 6, może Monitor Audio. W przyszłości możesz pomyśleć o zmianie wzmacniacza - w Twoim przypadku na pewno oferta Naim Nait (od XS-2 w górę), może Hegel lub z trochę inne bajki brzmieniowej jedna z hybryd lampowych Vincent.

Zapraszam serdecznie na odsłuchy, mamy ogromny asortyment kolumn i elektroniki na stanie, wszystko można słuchać, porównywać, także wypożyczyć do odsłuchu w Twoim domu. Zapraszam.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Hidden Content

Do tego na spokojnie można dobrać jakiś niezły cdp z drugiej ręki za ok.3-4k,to masz dopiero 12k,ewentualnie zamiast XS'a zaczaić się na Supernaita-powinieneś się zmieścić w założonym budżecie.Będzie dobrze w 18-25m2,raz na zawsze zmieni Ci się optyka odnośnie drive'u przy rockowym graniu,każdy inny repertuar też zabrzmi zdecydowanie powyżej średniej krajowej.

Ten wzmacniacz jest od naszego forumowicza. Poznałem go osobiście, gdy kupował ode mnie końcówkę mocy. Człowiek wart zaufania. Ten wzmacniacz byłby świetnym początkiem, do niego mozna w przyszłości dokupić osobny zasilacz lub go sprzedać i kupić np Supernait.Jeśli potargujesz cenę to byłby to świetny zakup moim zdaniem. Naim z KEF dobrze się zgrywa jak na moje ucho.

Hidden Content

Hidden Content

Poluj na kolumny Amphion Xenon mk II . Ciężkie do dostania ale przeglądając portale skandynawskie może Ci się udać . W twoim pomieszczeniu będziesz miał więcej niż oczekujesz .

Za około 7000 do 8000 chodzą .

Hidden Content

Skoro ci się podobało u kolegi to po co kombinujesz inne zestawienia. Kup MF i chorusy.....

Przy zakładanym budżecie starczy na 836 i m6i

Hidden Content

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Hidden Content

Hidden Content

Ten Naim bardzo mi się podoba, generalnie stylistyka tej firmy przypadła mi do gustu, nadmienię, że słyszałem Naima tylko raz... a był to kombajn "wash&go" - Naim UnitiLite - grał z jakimiś DLS i KEF R700, z kefami grał lepiej, bardziej otwarcie.

B&W Matrix 803 - potężna kolumna!! ciekawe jak gra, czytałem, że duuuużo prądu potrzebuje.

Q21 - na pewno na odsłuch wezmę mój zestaw i na pewno zestawię go z Kef r900/700, MonitorAudio 10 i może z Boston Acoustics (nie pamiętam modelu) - oczywiście wezmę swoje sprawdzone płyty, by mieć punkt odniesienia. A Rotel skonfrontuję z zestawem Naim'a, CA seria 651 i może jeszcze coś się tam znajdzie innego.

Poluj na kolumny Amphion Xenon mk II . Ciężkie do dostania ale przeglądając portale skandynawskie może Ci się udać .

jacm - na pewno kolumny warte uwagi, ale jakoś nie jestem przekonany do kupowania zwłaszcza kolumn w takiej kwocie "w ciemno/za granicą" bez obdukcji wizualnej i akustycznej.

Skoro ci się podobało u kolegi to po co kombinujesz inne zestawienia. Kup MF i chorusy.....

Przy zakładanym budżecie starczy na 836 i m6i

Jakby każdy tak miał robić to wszyscy by jeździli tylko Fiatami albo Lanciami (piękne samochody), a ja chce spróbować czegoś innego, poza tym Chorusy to specyficzne kolumny i przy wyższych głośnościach mi się zwyczajnie nie podobają.

Jeszcze wczoraj byłem u sąsiada na urodzinkach i trochu tam sobie pogrywałem jego zestawem i wiem, że mimo że gra to lepiej od mojego "MacZestawu" to nie jest to warte wg mnie tych pieniędzy - spokojnie zadowolę się moim.

Zauważyłem, że proponujecie trochę inne proporcje cenowe. podczas gdy ja celowałem w stosunek 1/3 (5-6kPLN) na elektronikę i 2/3 (9-10kPLN) na kolumny to propozycje są wręcz odwrotne... dlaczego? Wydawało mi się, że podstawa którą zakupię na dłuższy czas to będą kolumny, natomiast elektronika może się z czasem zmieniać z racji "postępu technologicznego".

Zauważyłem też, że w zasadzie nikt tych Chorusów tu nie broni... generalnie Focal nie jest tu w ogóle proponowany... czy nie jest on wart swojej ceny?

Generalnie to sprzętów wartych uwagi jest mnogość, gro jest u nas "egzotycznych" - no i ciężko znaleźć sklep lub kogoś u kogo można tego posłuchać...:/

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

Dobry masz podział na kolumny jak najwiecej ok dwie trzecie i na elektronikę reszte . Ten model kolumn Amphion ma patent że bardzo łatwo adoptuje się do pomieszczenia .

Hidden Content

Jak szukasz efektywnie głośnych kolumn koniecznie sprawdź Paradigm Studio 60v5 lub nawet 100v5. Albo poczekaj na Paradigm Prestige.

A co do proporcji cenowych to nigdy jakość nie idzie z ceną. Generalnie ten stosunek kończy się na budżetowym zestawie za 2-3tyś za zestaw ze źródłem.

Jeżeli kolumny są łatwe do napędzenia to 1/3 budżetu na piec będzie OK.

Hidden Content

Podsumowując to są kolumny uniwersalne, ale nawet uniwersalne nie zagrają wszystkiego idealnie.

Zupełnie się z tym nie zgadzam. Co to za przyzwyczajenie, do szukania różnych kolumn, do różnych gatunków!? Dobre kolumny grają to co na płycie, czy Ci się to podoba, czy nie. A jak się nie podoba, to z pretensjami do wydawcy płyty!

Hidden Content

A co do proporcji cenowych to nigdy jakość nie idzie z ceną.

Fakt, są takie branże gdzie nie wiadomo za co płacimy chore pieniądze - dostając w zamian tylko "świadomość posiadania" i tyle :)

Hidden Content

Co ty pitolisz? Jest mnóstwo melomanów, którym przy zmianie sprzętu zmieniają się preferencje muzyczne.

Jedne płyty będą gorsze, inne zagrają lepiej.

Hidden Content

Jest mnóstwo melomanów, którym przy zmianie sprzętu zmieniają się preferencje muzyczne.

Nie przeczę. To logiczne. ... nie przeczy to też temu co napisałem.

Jedne płyty będą gorsze, inne zagrają lepiej.

Bo jedne płyty są kiepsko zrealizowane, a inne lepiej. Chyba najgorzej zrealizowanym gatunkiem (statystyczna jakość realizacji poszczególnych utworów) jest metal. Jestem zdania, że problem trzeba eliminować (wpływać na wydawców muzyki, by nie sprzedawali dziadostwa), a nie pudrować syfa, przez dobieranie upośledzonego sprzętu odtwarzającego, po to, by nie słyszeć kiepskości spapranych realizacji i przy okazji detali (detale przy pudrującym sprzęcie znikają).

Co ty pitolisz?

Zamiast więc pisać, że "Pitolę" to byś się dwa razy zastanowił co "Pitolę".

Hidden Content

Nie nadążam typie o co Ci chodzi? Dowaliłeś się do jednego zdania, wykrzykując że twoja opinia jest inna. Mam kupić chirurgicznie grający system, a potem płakać do wydawców, że nie gra to tak jak powinno?

Moja, jak i wielu innych osób opinia jest taka, że ostrzejsze kawałki nie grają dobrze na kefach, te kolumny też nie grają rewelacyjnie na wysokich poziomach głośności, ale jeden z naszych użytkowników jest w posiadaniu R900 i obiecał wrzucić poradnik jak poprawić Kefy by mogły jeszcze głośniej. Mój wcześniejszy zestaw grał skrajami pasma, koloryzował nagrania dlatego Rock wypadał lepiej. Teraz jest nudno, wszystko podane jak należy, ale właśnie przy tych metalowo rockowych kawałkach nie ma tego czegoś...

Idz do typowego metalowca, wciskaj mu Kefy zamiast np. Paradigma...

Wyśmieje cię i jeszcze kopnie w D.

Przy zmianach sprzętów, płyty, które do niedawna były ulubione, podobają się trochę mniej, a coś co brzmiało źle, staje się lepsze.

Hidden Content

Nie przeczę. To logiczne. ... nie przeczy to też temu co napisałem.

Bo jedne płyty są kiepsko zrealizowane, a inne lepiej. Chyba najgorzej zrealizowanym gatunkiem (statystyczna jakość realizacji poszczególnych utworów) jest metal. Jestem zdania, że problem trzeba eliminować (wpływać na wydawców muzyki, by nie sprzedawali dziadostwa), a nie pudrować syfa, przez dobieranie upośledzonego sprzętu odtwarzającego, po to, by nie słyszeć kiepskości spapranych realizacji i przy okazji detali (detale przy pudrującym sprzęcie znikają).

Zamiast więc pisać, że "Pitolę" to byś się dwa razy zastanowił co "Pitolę".

dobre paczki grają każdy rodzaj muzyki i fenomen ich polega na tym ze owszem pokazują ze jedne plyty sa gorzej zrealizowane a inne lepiej ale ich wszystkich słucha sie przyjemnie . Faktycznie jest bardzo mało kolumn uniwersalnych bo łatwiej zestroić kolumny pod jeden spokojny gatunek muzyczny dlatego przy większych składach lub ostrzejszej muzie 90 kolumn się gubi .

Hidden Content

Idz do typowego metalowca, wciskaj mu Kefy zamiast np. Paradigma...

Wyśmieje cię i jeszcze kopnie w D.

Jeśli KEF mają słabą dynamikę i rozdzielczość w basie, to nie będę ich wciskał. Miałem pamiętam KEF Q3 i w porównaniu do Wharfedale 9.1 miało to lepszą rozdzielczość i dynamikę. ... jednak w porównaniu do ADAM A7X to te KEF z kolei nie mają zupełnie rozdzielczości i dynamiki (czyli wszystko zależy od punktu odniesienia). Na końcu końców, jak ktoś chce kopa z rozdzielczością to polecam aktywne monitory ADAM ... tylko, że S3X-V mogą być maławe jak ktoś słucha z 3m dystansu (3 drogi, ale woofer tylko 9"), a S4X-V mogą być za drogie (jednak 12" woofer napędzany wzmacniaczem 0,5KW zrobi już swoje). ... z drugiej strony ta rozdzielczość może przeszkadzać, na kiepskich metalowych kawałkach.

Hidden Content

B&W Matrix 803 - potężna kolumna!! ciekawe jak gra, czytałem, że duuuużo prądu potrzebuje.

Naim jest w stanie dostarczyć wystarczającą ilość,u mnie SN napędza 86dB w 805-kach,parametry na to nie wskazują ale to jeden z trudniejszych monitorów do napędzenia w sposób taki aby zaczęły na prawdę grać wyjątkowo,przy 90dB z 803-myślę,że wystarczyłby SX.

Teraz dopiero zwróciłem uwagę,że w podlinkowanej przeze mnie aukcji matrixów brak jest maskownic,więc cena już nie wydaje się taka dobra.

Hidden Content

l'enfant sauvage

...a zauważyłem także,że brak jest siateczek ochronnych na tweeterach,być może są na stanie,a sprzedający ściągnął je tylko do zdjęć,trzeba by pytać.

Hidden Content

l'enfant sauvage

Teraz dopiero zwróciłem uwagę,że w podlinkowanej przeze mnie aukcji matrixów brak jest maskownic,więc cena już nie wydaje się taka dobra.

do tego w opisie jest że stan bardzo dobry wizualny-jak on na taki stan mówi bardzo dobry to ja go olewam.

Porysowań kupę,wgniecenia ,śrubki od wysokotonowca się świecą(naj prawdopodobnie były odkręcane)-a czemu nie wiadomo, .zawieszenie od basu sparciałe, średni przysmażony czymś,na kolumnie chyba gorąca kawa stała,bo nawet szklanka odparzona(albo butelka jakaś)i to jest stan wizualny bardzo dobry? może dla flejtucha tak.:)

Nie wielkie śladu użytkowania-to się pisze jak na lakierze jest kilka mikrorysek,a nie takie wady.

Hidden Content

Od tweetera to świecące to nie są śrubki,wysokotonowiec ma obręcz perforowaną i jest mocowany na 4 śruby,pozostałe 2 elementy-te świecące-to prowadzenie do obręczy tweetera.

Hidden Content

l'enfant sauvage

na kolumnie chyba gorąca kawa stała,bo nawet szklanka odparzona(albo butelka jakaś)i

Faktycznie jest odparzenie, ale jest ono na obu kolumnach, albo stały wazony albo doniczki z kwiatkami ... sam fakt tego przemawia za tym, że ktoś kto się nimi "opiekował" albo nie wiedział czym się opiekuje, albo miał tyle pieniędzy że mu to latało.

Powiem Wam Panowie, że im więcej czytam tym bardziej jestem skołowany... w czwartek odsłuchy, zobaczymy co z tego wyjdzie.

W grę wchodzi z nowych rzeczy coś z Naim'a, ewentualnie CA końcówka 651 albo 851 + CD 651, kolumny... żaden produkt nie jest faworytem, jak usłyszę i mi się spodoba to będę więdział, że chcę właśnie TO ! :)

Ciekawią mnie te polskie konstrukcje Audio Academy Hyperion IV, tylko gdzie je można odsłuchać? aha już wiem "Audio-Styl K-ce", bo jeżeli można za 5 kPLN mieć coś podobnego do KEF r700 (o ile to jest podobne???) to po co przepłacać 2x? A Pylon Sapphire 30 ?

Od czasu do czasu lubię wesprzeć rodzimych producentów (nie zawsze na tym dobrze wychodzę), bo patriotyzmu trochu trzeb mieć ;)

Hidden Content

Od tweetera to świecące to nie są śrubki,wysokotonowiec ma obręcz perforowaną i jest mocowany na 4 śruby

I właśnie te cztery śruby się świecą-farba zdarta ze śruby,może nie miał śrubokręta krzyżaka i innym kombinował-widać że nawet ten wsad krzyżakowy jest zdeformowany-czyli musiał się do nich zabierać. :)

żaden produkt nie jest faworytem, jak usłyszę i mi się spodoba to będę więdział, że chcę właśnie TO ! :)

To jest podejście rozsądnego faceta. :)

Nie ma że CA,nie ma że NAIM,nie ma że Denon-itd,posłuchaj kolumn różnych,potem na wybranych kolumnach różnych wzmacniaczy-i sam zdecyduj.

Pamiętaj tylko że akustyka to ponad 50% sukcesu,więc pokój zagospodaruj-żeby to nie było granie jak w wiaderku.

Hidden Content

<br /> A Pylon Sapphire 30 <br />

To konstrukcja 3 drożna znakomicie nadaje się do większych salonów ( ok 30 metrów ) jeśli możesz posłuchaj nawet po to żeby mieć odnisienie jak grają konstrukcje 3 drożne dla mnie obok tub są to jedyne kontrukcje warte uwagi :)

Jeśli masz możliwość posłuchaj też Polskich kolumn Studio 16 Hertz Minas Anor potrafią zaczarować .

Hidden Content

A czy taki zestaw Rotel'a jest godny uwagi ?

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
    • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
    The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.