Jump to content
IGNORED

Tani zestaw do małego pokoju.

Patryk Sawicki

Recommended Posts

Witajcie.

Chciałbym uzyskać poradę na temat tego, co najlepszego można wycisnąć z 500zł. (oczywiście używany) Zdaje sobie sprawę, że w świecie audio 500zł to śmieszne pieniądze, jednak to wszystko co udało mi się uzbierać, a z racji, że nie jestem pełnoletni nie jestem w stanie ich zarobić i dołożyć.

Mój pokój 2,8m x 5,10m ze skosem na lewej, oraz tylnej ścianie.

Potrzebuję wzmacniacza, oraz głosników. Obecnie słucham muzyki z PC, spotify, oraz formaty FLAC. Posiadam kartę dźwiękową XonarDG. Potrzebuję czegoś, do czego dam radę podłączyć telewizor, ps3, oraz komputer. Tylko muzyka.

Nie mam zupełnie pojęcia na temat barw dźwięków, jednak postaram się jak najdokładniej opisać czego oczekuję od zestawu. Muzyka jakiej słucham to rock/coremetal/trashmetal i ogólnie wszystko co sprowadza się do tematów muzyki ciężkiej. *jeżeli to pomoże podam kilka nazw zespołów : hunter, mastodon, evanescence, disturbed, lich king, bring me the horizon, nightwish, nirvana, slipknot korn.

Nie potrzebuję super dużego basu, aby trzęsła mi się podłoga, która zagłuszy mój ulubiony w muzyce wokal. Bardzo nie lubię gdy muzyka brzmi "szklanie" a wysokie dźwięki sprawiają, że uszy aż bolą. Lubie gdy wszystkie dźwięki są "osobne" nie zlewają się ze sobą, a tworzą idealną całość z wokalem wysuniętym na przód.

Jak już mówiłem, nie mam nawet pojęcia co do czego podłączyć dlatego proszę o jak najbardziej łopatologiczne odpowiedzi. Przeszukałem wiele podobnych wątków, jednak żaden z nich nie odpowiedział na wszystkie moje pytania, oraz nie dał mi jednoznacznej odpowiedzi. Proszę również o konkretne nazwy firm sprzętów oraz ich modele, ponieważ osobie która jest w świecie audio laikiem, odpowiedź "kup magnata" nic nie mówi.

Dzięki za pomoc, mam nadzieję, że uda się dobrać zestaw odpowiadający moim wymaganiom.

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Za 500zł, to lepiej kupić zestaw 2.1 do komputera niż pakować się w jakieś słabej jakości wzmacniacze i kolumny niewiadomego pochodzenia.

Jeszcze lepiej jakbyś sobie kupił dobre słuchawki i kartę muzyczną do PC.

Jeżeli upierasz się przy zestawie wzmacniacz za 100zł + kolumny za 400zł, to naprawdę nie ma co doradzać... Kolumny można jakieś znaleźć za te 350-400zł, ale wzmacniacz za 100-150zł to praktycznie byle jaki, aby znanej marki, poszukaj czegoś z Sony, Luxman, Rotel, Denon...

A kolumny, to może znajdziesz jakieś Celestion 3, Arcus TS600, Mission 700, Quadral Quintas 135 s, B&W Prism, ostatecznie Diora Polaris 120 lub Tonsil Samba, albo w stylu vintage Unitra ZG-40C(ale bądź ostrożny, bo coraz mniej jest w dobrym i oryginalnym stanie).

Unikaj szczególnie: Tonsil Fenix, Altus, Alton, Mildton... i nie pamiętam w tej chwili co tam jeszcze mieli....

Ze wzmacniaczy unikaj oczywiście nieznanych marek, ale także wyrobów zrzeszenia Unitra, kompletnie nienaturalny dźwięk, choć oczywiście było kilka modeli grających lepiej, ale nie dostępny w takim budżecie.

Hidden Content

Kup aktywne monitory do komputera. Nowe Taga kosztują 790 zł, ale można kupić używane albo innej firmy. To nie są głośniczki komputerowe tylko prawdziwe kolumny podstawkowe z wbudowanym wzmacniaczem. To chyba najlepsze rozwiązanie do komputera.

Hidden Content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.