Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo Integra A-8850 vs. A-8870 vs. Marantz PM-7200 vs. PM-8000?

mszary

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie...

Jednak na początek - przywitać się przywitałem w temacie do tego przeznaczonym :)

Ale witam raz jeszcze...

Mam zagwozdkę i zwracam się z pytaniem do Was.

Mianowicie składam swój pierwszy zestaw stereo.

W zasadzie to drugi bo miałem kiedyś wzmaka Yamahę (kupowaną w sklepie) jakiś tam słabszy model i kolumny gale 3030 (lipa!) potem to posprzedawałem i kupiłem amplituner do Kina Yamaha RX-V765 i zestaw kolumn Jamo w tym dwie podłogówki c-406 .

Teraz chcę wejść na nowo w stereo. Szukam używanych wzmacniaczy i od kilku dni łeb mi już pęka od czytania niemniej jednak wybrałem kilka modeli:

- Onkyo Integra A-8850

- Onkyo Integra A-8870

- Marantz PM-7200

- Marantz PM-8000

ewentualnie coś z Denona z tej mniej więcej półki - ale ciężko coś znaleźć.

Proszę o rady ku któremu wzmakowi się skłaniać najbardziej, na którym skupić dużo większą uwagę? Poradźcie na co się zwraca uwagę?

Słucham muzyki wszlekiej choć najbardziej bluesa, rocka, metalu trochę, trochę indie rocka....

Pomóżcie proszę...

Oczywiście jeśli w nieodpowiednim miejscu pisże to proszę o przeniesienie tematu.

Cześć mszary,

Onkyo A8850 i A8870, znane także jako A-805 i A-807 to bardzo fajnie grające klocki, dość neutralne w brzmieniu.

Niestety mają jeden bardzo słaby punkt - selektor wejść który lubi żyć własnym życiem i bez przerwy samoczynnie przełączać między źródłami

Wypłukanie go 'kontaktem' nie wiele daje a i może tylko pogorszyć sytuację dlatego najlepszym rozwiązaniem jest rozebranie selektora na części i umycie w myjce ultradźwiękowej chociaż to i tak rozwiązanie tymczasowe.

Ogólnie trzeba uważać przy zakupie tych starszych Onkyo (późniejsza seria xx11 również ma ten problem) i dokładnie wypytać sprzedawcę przed zakupem, ew. odebrać sprzęt osobiście.

Co do Marantza, to nie mój gust. Jak dla mnie są zbyt wycofane i trochę brakuje im werwy.

Witam.

Popieram kolege wyzej onkyo fajne klocki ale ten selektor. Szkoda zachodu bo nic mu nie zrobisz.

A co do tych marantz to nie mialem ale jak troche popatrzec w net to pm 68, 78 i te z 7000 , 7200 , 8000 to blizniacze konstrukcje. Przynajmniej tak twierdza bardziej obeznani.

Dzięki za odpowiedzi.

Przy tym całym czytaniu o wzmacniaczach, nie zwróciełem uwagi na ten selektor...

Co do Onkyo 9711 to tu na tym forum przeczytałem że jest własnie gorszy dźwiękowo od 8850 - dlatego nie pisałem go tutaj, ale też brałem go pod uwagę choć trochę mniej jednak..

A jest coś z Denona w tej kwestii?

przeczytałem że jest własnie gorszy

Na tym forum niestety różni ludzie piszą często różne rzeczy.

8850 gra po prostu nieco ciemniej - i może w jakimś rozjaśnionym systemie akurat lepiej się sprawdzi.

Ja rowniez nie mam dobrej opinii o 8870, 850, 9711 brzmienie tych wzmacniaczy niczym nie porywa, budowa wewnetrzna jest bardzo przecietna, awaryjny selektor ja zdecydowanie polecilbym rozejrzec sie za innym wzmacniaczem

Panowie te integry onkyo nie sa zle.

Jak na poczatek to taki a 809 jest super zbudowany. Problem jest taki ze ich ceny sa zawyzone ale to jak wiekszosci na alle.

Jesli mielibyscie 809 za 450 zl bo tyle dalem to nikt by nie narzekal. Wiadomo apetyt rosnie i one pozniej sa po prostu przecietne ale tak tez mozna powiedziec o kazdym wzmacniaczu jak po prostu brzmienie nie siadzie.

Nie wiem jak graja Twoje kolumny, ale skoro to zestaw od KD to pewnie nie gra to jakos super i za jakis czas bedziesz szukal zmiany, mozesz pomyslec o Marantzie zarowno ejdnym i drugim, one sie za wiele nie roznia wiec wez tanszego, Denon PMA 1080 R

moja rada jest taka, kup sobie dobry wzmacniacz a za jakis czas zmiensiz kolumny i bedziesz mial dobry zestaw na poczatek

Już głupieję od tego :)

Ale faktycznie, dam sobie spokój z Onkyo - skoro będę musiał się bawić w jakieś czyszczenia, albo kupię a będzie mi trzeszczeć coś...

Denonów jest trochę, ale żadnego z tych lepszych i tych o których piszecie...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - PMA-980 - tylko nie wiem czy cena odpowiednia...

A marant - przeczytałem że PM7000 też dobry, że PM75 też jest poczciwy...

Co do kolumn - oczywiście że z czasem pójdą do wymiany, ale te nie są aż takie kiepskie :) Narazie muszą być - najpierw jeszcze w zalezności od tego jaki wzmacniacz będzie to dobiorę odtwarzacz CD bo mam zmieniarkę YAMAHY ale to lipa jakaś :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Uwaga, z tego co mi wiadomo to 9711 też ma felerny selektor! Miałem kiedyś takiego 9711 w szampańskim kolorze ale nie porównywałem go z niczym innym.

Moim zdaniem to brzmienie które co niektórzy określają jako płaskie to akurat plus tych wzmacniaczy.

Jakościowo te Onkyo są całkiem wporządku, cedeki z tej serii to też świetne maszyny, szczególnie DX-706 i DX-708.

Miałem Onkyo A-8850 przez dłuższy okres czasu, jest to naprawdę dobry wzmacniacz. Grałem na nim z Acoustic Energy AE120 i potem z DALI 450 po tuningu w Studio16Hertz i naprawdę było całkiem ok. Selektor wejść rzeczywiście jest felerny, u mnie był w jako takim stanie, ale zdarzało mu się przeskakiwać pomiędzy źródłami.

Marantzów, które podałeś niestety za dobrze nie znam, za to znam PM-75 i z czystym sumieniem mogę go polecić.

Jeżeli dostaniesz Marantza PM-75 to go bierz.

Słuchałem kilku Denonów, żaden mnie do siebie nie przekonał (nie słuchałem 1080)

Czyli skupię się na Marantz.... Jak dobrze rozumiem to PM68, 75, 78, 7200, 8000 to to samo i jest jeszcze PM7000 i rózni się tylko od 7200 i 8000 tym, że nie posiada przycisku "Class A"

A co to jest ta klasa A?

A tak abstrachując to szkoda, że taka mało jest srebrnych i szampańskich kolorów :)

Wyglądem u mnie to klasyfikację otwiera niestety nieszczęsny Onkyo potem Denony są ładne i Marantz na samym końcu...

PS. U mnie w mieście znalazłem Onkyo Integrę A-8870 (piękna :) ) i właściciel zapewnia mnie że input selector był czyszczony bo szalał parę miesięcy od zakupu w salonie... Onkyo za 1000 zł

PS. U mnie w mieście znalazłem Onkyo Integrę A-8870 (piękna :) ) i właściciel zapewnia mnie że input selector był czyszczony bo szalał parę miesięcy od zakupu w salonie... Onkyo za 1000 zł

Cena absurdalna

No i wynalazłem Onkyo Integra A8670 - w którym nie ma pokrętła input selector ale sa przyciski wyboru źródła - chyba to rozwiązuje sprawę naprawy selektora....

No podobają mi się te integry cholerka :)

A ta A-8670 kosztuje 550 zł tylko żadnych informacji nei moge o niej znaleźć - ktoś z Was miał z tym do czynienia?

A-8670 jest to bliźniaczy model z A-8780 (te same urządzenia) z tym, że ten drugi ma pilota. Kiedyś szukałem opinii o tych wzmacniaczach i jak to zwykle bywa, opinie są skrajnie różne. Chociaż nader często ludzie pisali, że jest ciut lepiej od A-8850.

Panowie - sprawdziłem swoje kolumny, które będą grały pod wzmacniaczem - Jamo c407 - 6 ohm. Będą takie grały przez jakiś czas (dłuższy czas) - to źle że są 6 ohm? CHolerka na tym też za bardzo się nei znam - w kinie domowym i przy oglądaniu telewizji jakoś nie odczuwam szału dźwiękowego :)

Doloz z 200 zł i szukaj szampanskiego demona pma-1500r.

Dołożyć to raczej nie problem, ale znaleźć takiego denona to cud - na alle jest ale 1500 zł i to pewnie naprawiany 100 razy...

Tak naprawdę, to Jamo ma 4 Ohmy, niestety; popatrz tu:

Ukryta Zawartość

co i tak nie jest krytyczne; bywają gorsze.

Za to powinny dobrze zagrać z dynamicznym wzmacniaczem.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Panowie nowy pomysł! :)

Co sądzicie o Rotelu RA-980BX?

ewentualnie pre-amp i końcówka RC-980BX + RB-980 BX?

Proszę o jakies opinie - wszystkie Wasze rady czytam z zainteresowaniem i przyswajam, żeby gafy ni epopełnić na starcie...

Dołożyć to raczej nie problem, ale znaleźć takiego denona to cud - na alle jest ale 1500 zł i to pewnie naprawiany 100 razy...

No rzeczywiscie CUD. Przez ostatnie 2 miesiace mialem dwa. Ale jak wychodzi sie z zalozenia ze wszystko naprawiane sto razy i zlomy to trzeba isc do banku, wziac przynajmniej 3 tys i isc do sklepu. I nie plakac.

?👈

No rzeczywiscie CUD. Przez ostatnie 2 miesiace mialem dwa. Ale jak wychodzi sie z zalozenia ze wszystko naprawiane sto razy i zlomy to trzeba isc do banku, wziac przynajmniej 3 tys i isc do sklepu. I nie plakac.

a co nowego za 3 tysiące w dzisiejszych czasach byś polecał?

• 9 miesięcy później...

Za 900 zł to można już całkiem dobry wzmacniacz kupić, a nie te w/wym Onkyo z woooolnym i buczacym basem. Ceny to trzyma chyba tylko ze względu na wygląd i pancerną budowę. Wiem co pisze bo miałem 8870 i szybko się z nim rozstałem.

Za 900 zł to można już całkiem dobry wzmacniacz kupić, a nie te w/wym Onkyo z woooolnym i buczacym basem. Ceny to trzyma chyba tylko ze względu na wygląd i pancerną budowę. Wiem co pisze bo miałem 8870 i szybko się z nim rozstałem.

Może to wina kolumn? Jakoś nie spotkałem wiele krytycznych ocen wspomnianych wzmacniaczy A-8850, A-8870. Za 900 zł to możesz kupić namiastkę dobrego wzmacniacza, odchudzonego i anemicznego z chrypką.

Ja tylko radzę pytającemu, że zamiast Onkyo można kupić coś lepszego za te same pieniądze, np. Arcama Alpha 9 albo Sony 550ES. Czy te wzmacniacze są anemiczne? Nie powiedziałbym. Chociaż górę pasma Onkyo ma bardzo dobrą, to fakt, Nie ma natomiast uderzenia, bez którego muzyki słucha się po prostu nijak, przynajmniej mi.

Cały temat bez sensu. Najpierw należy się zastanowić z jakimi kolumnami i jaką muzykę będzie grał wzmacniacz a nie takie podrzucanie w ciemno różnych modeli. To doprowadzi raczej do kiepskiego dźwięku ...

Ja tylko radzę pytającemu, że zamiast Onkyo można kupić coś lepszego za te same pieniądze, np. Arcama Alpha 9 albo Sony 550ES. Czy te wzmacniacze są anemiczne? Nie powiedziałbym. Chociaż górę pasma Onkyo ma bardzo dobrą, to fakt, Nie ma natomiast uderzenia, bez którego muzyki słucha się po prostu nijak, przynajmniej mi.

Może kolumny ustawiłeś w kącie i blisko ściany dlatego odczuwałeś dudniący bas, jakoś użytkownicy nie narzekają.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.