Jump to content
IGNORED

Rozdzielczość

m4ris

Recommended Posts

Mam pytanie odnośnie polepszenia "rozdzielczości" mojego toru.

Mój sprzęt to:

- źródło - OPPO 103eu - grają najczęściej pliki, także te w wysokiej rozdzielczości,

- amplituner NAD T748 - połączenie ze źródłem poprzez HDMI,

- kolumny - Audio Physic tempo VI,

- kable głośnikowe - VDH CS-122.

Nie posiadam żadnych profesjonalnych ultra/hi-end listw sieciowych ani kabli sieciowych, gdyż jakoś w to (póki co) nie wierzę. Kolumny starałem się możliwie optymalnie, gdyż stoją w pokoju dziennym. Czasem wysuwam je na metr w przód, zyskując tym większą przestrzeń i poszerzenie planów ale rozdzielczości wciąż brakuje.

Chciałby uzyskać większą rozdzielczość, detaliczność systemu. Biorę pod uwagę różne zmiany elementów toru.

Będę wdzięczny za wszystkie rady.

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wydaje mi się że w pierwszej kolejności powinieneś wypożyczyć sobie do domu jakiś przyzwoity wzmacniacz stereo.

Hidden Content

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

M4ris - przydałby się Tobie w pierwszej kolejności dość przyzwoity wzmacniacz a w drugiej kolejności zapewne lepsze źródło. Twoje kolumny chyba dość mocno nudzą się w obecnym zestawieniu. Jeżeli będziesz coś robił to tą kolejność zachowaj, bo raczej jej odwrócenie niewiele da.

Hidden Content

Tak jak radzą przedmówcy - jedyna i najsłuszniejsza droga w twoim wypadku to zmiana napędu kolumn.

Amplituner jest kiepski do kolumn robiących w roli systemu stereo. Twoje kolumny nie pokazują na ile potrafią zagrać.

Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, że najwyższe modele grają w tej konfiguracji średnio. Reszta amplitunerów do stereo już jest słaba i coraz niżej tragiczna...

Hidden Content

Nie posiadam żadnych profesjonalnych ultra/hi-end listw sieciowych ani kabli sieciowych, gdyż jakoś w to (póki co) nie wierzę.

To nie jest kwestia wiary, ale doświadczenia:)

Tak jak już koledzy wspomnieli, na początek wymieniłbym amplituner na wzmacniacz. Poszukałbym czegoś wydajnego do Twoich Tempo 6.

Hidden Content

Tak właśnie podejrzewałem, że zmianę wniesie kupno wzmacniacza stereo. A jaki byście polecili, który zgrał by się z pozostałymi elementami? Amplituner musi zostać bo napędza pozostałe kolumny, również AP, w kinie i nagraniach wielokanałowych.

Hidden Content

Posłuchaj jakichś precyzyjnych, trój-cztero drożnych aktywnych monitorów studyjnych wyższej klasy (ADAM S4X-V, z tańszych ADAM S3X-V) i daj znać jak było z precyzją w porównaniu do tych pasywnych AP.

Hidden Content

To by było najmniej miarodajne porównanie, jakie można sobie wyobrazić (na ten czas). Naprawdę nawet szkoda sobie zawrócić tym nawet głowę!

Oczywiście teraz, najpierw to musiałby posiadać naprawdę wysokiej jakości wzmacniacz pod swoje kolumny, i dopiero wtedy jedynie mógłby porównać z kolumnami, które mają wbudowany w nie wzmacniacz i wyciągnąć wnioski.

Hidden Content

Jeśli przyjmiemy, że w skali bezwzględnej podłogówki są lepsze od monitorów, to musielibyśmy znależć podłogowe zestawy aktywne. Mnożenie szczegółowości w monitorach do niczego dobrego nie prowadzi, bo one stawiają sobie za cel zagrać jak podłogówki, a na to nie ma za bardzo sposobu.

Ten głośnikowy VDH zabiera połowe muzyki - ma bardzo nierówno rozłożoną energetyczność w paśmie. Jeśli te jego górki i dołki pokrywają się z kolumnami lub elektroniką, to nie dziwi mnie pojawienie się problemu. Sprawdź efekt po wymianie głośnikowca, tym bardziej, że to będzie najtańszy sposób.

Hidden Content

Jeśli przyjmiemy, że w skali bezwzględnej podłogówki są lepsze od monitorów, to musielibyśmy znależć podłogowe zestawy aktywne. Mnożenie szczegółowości w monitorach do niczego dobrego nie prowadzi, bo one stawiają sobie za cel zagrać jak podłogówki, a na to nie ma za bardzo sposobu.

Dlaczego "nie ma sposobu"? Dlaczego podłogówki Twoim zdaniem mają być niby lepsze od tych ADAM S4X-V?

Hidden Content

W tym temacie wgl nie powinien zostac poruszony temat kabla gdzie za naped robi kiepski amplituner, a tymczasem pojawia sie wpis ze kabel glosnikowy zabiera polowe muzyki...litosci

Hidden Content

W tym temacie wgl nie powinien zostac poruszony temat kabla gdzie za naped robi kiepski amplituner, a tymczasem pojawia sie wpis ze kabel glosnikowy zabiera polowe muzyki...litosci

Ano - fakt.

Jeszcze jest kwestia podłogi i ścian.

Się zrobi; będzie pan zadowolony.

Marian ( podłogowy)

i

Gienek (ścienny).

Hidden Content

Ten głośnikowy VDH zabiera połowe muzyki - ma bardzo nierówno rozłożoną energetyczność w paśmie. Jeśli te jego górki i dołki pokrywają się z kolumnami lub elektroniką, to nie dziwi mnie pojawienie się problemu. Sprawdź efekt po wymianie głośnikowca, tym bardziej, że to będzie najtańszy sposób.

To jaki kabel byś polecił? Myślałem o jakimś samym srebrze ale nie wiem czy to dobra droga. Poza tym lubię "przestrzeń" i nie chciałbym zyskać rozdzielczości jej kosztem.

Hidden Content

Ten głośnikowy VDH zabiera połowe muzyki - ma bardzo nierówno rozłożoną energetyczność w paśmie. Jeśli te jego górki i dołki pokrywają się z kolumnami lub elektroniką, to nie dziwi mnie pojawienie się problemu.

Sugerujesz, że ten kabel, tłumi/podbija pewne częstotliwości (w paśmie słyszalnym) o całe decybele?

Hidden Content

M4ris - na ten moment żaden inny kabel głosnikowy, chyba że masz za dużo pieniędzy, co najwyżej możesz spróbować pożyczyć o kogoś zwykłych tanich miedzianych OFC. Żadnej rowolucji drutami tu nie zrobisz.

Hidden Content

Rozumiem, ze wina leży w napędzie źródła (amplitunerze). Tak przynajmniej wskazała większość.

Dziwo mnie jednak jedna rzecz, mianowicie jak słucham muzyki poprzez słuchawki Audio Technica ATH-AD500, podłączone właśnie do NAD-a to dźwięk jest naprawdę dobry, taki jak oczekuję. Jest rozdzielczo i czysto, tak jak lubię. Pominięte są kable głośnikowe oraz kolumny i jest ok. I jak być tu mądrym??

Hidden Content

M4ris, granie z dziurki słuchawkowej to nie to samo co granie z kolumn, swoja droga masz małe oczekiwania, bo z tej dzirki i na tych słuchawkach wcale pewnie nie jest najlepiej jak na słuchawkach może być. Masz całkiem dobre kolumny, ale "przestrzelone" mocno w stosunku do reszty, nie zmusisz ich do pokazania co potrafią w tej konfiguracji.

Hidden Content

Guest

(Konto usunięte)

...nie wyobrażasz sobie ile wzmacniacz stereo potrafi zdziałać ... u mnie zdziałał cuda nie do uwierzenia...

...i nie chodzi o sam wzmacniacz, co o jego zasilanie, wydajność prądową...napędzenie słuchawek nie stanowi dla niego problemu, a i one grają o niebo lepiej odpowiednio napedzone dobrym, wydajnym wzmacniaczem słuchawkowym ...kolumny to jednak prądożerne ustrojstwa...

Hidden Content

Poczytaj w tym wątku wypowiedzi o Primare, wydaje mi się, że to dobry kierunek - nie upiększa sztucznie i nie bajeruje, jest neutralny ale gra już z wystarczającą kulturą i kontrolą nad kolumnami. Np. używane Primare A 30. Rzecz w tym byś nie kupował w ciemno bez posłuchania i dobrze by było gdybyś mógł sobie spokojnie posłuchać i z lepszym źródłem u siebie.

Hidden Content

Hidden Content

Guest

(Konto usunięte)

...a jeszcze spytam...widziałeś to?

http://audiosystem.com.pl/pozycjonowanie/

I jeszcze jedno...podepnij znakomite Oppo 103eu IC analogowym do amplitunera i posłuchaj...Oppo na pewno ma lepszy dac od amplitunera (Przetwornik DAC jest taki sam jak w BDP-93 - Cirrus Logic CS4382A (8-ch, 24-bit, 192 kHz) ...wykorzystaj go...

I jeszcze jedno...podepnij znakomite Oppo 103eu IC analogowym do amplitunera i posłuchaj...Oppo na pewno ma lepszy dac/procesor na pokładzie...wykorzystaj go...

Ok, ma to sens. A czy takie rozwiązanie pozwoli mi odsłuchiwać pliki DSD? Obecnie (przez HDMI) to tylko niewielka część plików w formacie DFF przechodzi i to jako PCM. NAD nie gra tych plików mimo, iż OPPO czyta je.

...a jeszcze spytam...widziałeś to?

Hidden Content

Czytałem wielokrotnie i co tylko mogłem zrobić w kwestii ustawienia (na ile żona jest wyrozumiała) to uczyniłem.

...i nie chodzi o sam wzmacniacz, co o jego zasilanie, wydajność prądową...napędzenie słuchawek nie stanowi dla niego problemu, a i one grają o niebo lepiej odpowiednio napedzone dobrym, wydajnym wzmacniaczem słuchawkowym ...kolumny to jednak prądożerne ustrojstwa...

i pewnie dlatego w słuchawkach z łatwością brzmi "ładniej"...

Hidden Content

Hidden Content

Guest

(Konto usunięte)

Ok, ma to sens. A czy takie rozwiązanie pozwoli mi odsłuchiwać pliki DSD? Obecnie (przez HDMI) to tylko niewielka część plików w formacie DFF przechodzi i to jako PCM. NAD nie gra tych plików mimo, iż OPPO czyta je.

Nie gra bo nie obsluguje takich plików...korzystając z HDMI wykorzystujesz dac z amplitunera...Oppo czyta takie pliki więc wykorzystaj to...IC do amplitunera...hdmi do tv...i bedzie oki...

i pewnie dlatego w słuchawkach z łatwością brzmi "ładniej"...

Dokladnie tak...

W takim razie proszę o radę jaki wzmacniacz mi pomoże.

Weź wyłącz ten komputer, bo się idiotyzmów tylko naczytasz i kupę kasy wydasz, być może kompletnie bez sensu.

W poszukiwaniach rozdzielczości najważniejsze są trzy rzeczy:

1. Rozdzielcze kolumny.

2. Ustawienie kolumn w pomieszczeniu.

3. Akustyka pomieszczenia.

O to wszystko musisz zadbać w pierwszej kolejności, a dopiero później możesz zacząć myśleć o wymianie elektroniki.

W przeciwnym wypadku będziesz tylko zawracał rzekę kijem, wydawał coraz więcej pieniędzy i sobie wmawiał, że jest lepiej.

Oczywiście zrobisz jak uważasz, ale prędzej czy później wspomnisz moje słowa, bo wymiana sprzętu nic Ci tutaj nie pomoże.

Hidden Content

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Guest

(Konto usunięte)

Czytałem wielokrotnie i co tylko mogłem zrobić w kwestii ustawienia (na ile żona jest wyrozumiała) to uczyniłem.

Super...bo najgorsze to zaczynać od d...y strony

Nie gra bo nie obsluguje takich plików...korzystając z HDMI wykorzystujesz dac z amplitunera...Oppo czyta takie pliki więc wykorzystaj to...IC do amplitunera...hdmi do tv...i bedzie oki...

Myślę, że to dobre rozwiązanie, tylko czy jak dźwięk (stereo) pójdzie poprzez IC do amplitunera a obraz przez HDMI to co z słuchaniem nagrań wielokanałowych i filmów? Myślałem już o tym ale w amplitunerze analogowe wejścia mam tylko stereo. I tu następuje komplikacja, chyba, że będę ciągle przełączał kabelki w zależności co będe słuchał:-/

Hidden Content

Guest

(Konto usunięte)

A nie możesz mieć wielokanałowo przez hdmi a ic do sluchania muzyki...źródło w amplitunerze bedziesz zmieniał...

A masz komplet głośników w tym kinie...?

Próbuj...jak to nie pomorze...przynajmniej w stereo... to już tylko wzmacniacz zostanie...

Ja wcześniej też napędzałem głośniki amplitunerem KD...i był wiecznie efekt tzw. koca, słaba separacja instrumentów, w ostrej, gęstej muzie ściana dźwięku...po zmianie na moją Jolę....długo by można pisać...

Nie wiem na czym polega ten fenomen ale zawsze porownujac ten sam zestaw grajacy na Amplitunerze kina i potem na wzmaku stereo słychać jakby w Ampli założono koc na kolummy czyli to co koledze przeszkadza .

Hidden Content

Używane wzmaki z tego wątku kupisz nawet za połowę ceny .

Często te kolumny zestawiają ze wzmacniaczami Creek .

Hidden Content

Hidden Content

Jeśli chcesz zobaczyć, jak mało może ten amplituner to podłącz kolumny zwykłym miedzianym drutem lub srebrzanką ale cienką 0,4 do 0,5 mm średnicy. Do prób może być nawet miedziany telefoniczny 2 x 0,5 solid. Zapewnia absolutną przejrzystość i rozdzielczość systemu. Eksperyment prawie bez kosztów, a pozwala określić, w którą stronę iść z brzmieniem. Warto sprawdzić.

Hidden Content

Ring radiator rules

piszecie tu o akustyce stawiając ją na piedestale.... ważne to jest ale bez wzmacniacza dobrej klasy nic nie da.. nie ma szans zwłaszcza przy Audiphysic, które są trudne sugeruję dla uzyskania rozdzielczości:

1. Audionet

2. Krell

3. Primare

Wszystkie znam osobiście specjalnie nie piszę modeli bo im wyższy tym lepszy a nie znam do końca budżetu

Hidden Content

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
    • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
    The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.