Jump to content
IGNORED

Budżetowe stereo, doradźcie coś przyzwoitego

rox_dol

Recommended Posts

Witajcie. Jestem nowy na forum. Proszę o pomoc w doborze sprzętu. Potrzebuje do słuchania muzyki (rock, pop) i filmu. Sprzęt będzie podpięty pod smart tv, ale częściej będzie na nim odtwarzana muzyka. Pomieszczenie ok 18m2. Kwota jaką chce przeznaczyć to 1000- 1600zł. Rozpatrywałem dwa warianty

1. miniwierza +subwoofer. (

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) , miałem ją w domu gra bardzo dobrze, świetne wysokie tony i środki, bas ładny , ale brakowało mi dołu głębszego, trudno z takiej małej puszki wyciągnąć więcej choć i tak imponuje, plusem jest że odtwarza dvd, dvix, ale niestety nie ma wyjścia na aktywny subwoofer który rozwiązał by problem. Czy można do niej podłączyć sub który ma wejścia wysokopoziomowe? ewentualnie jak to zrobić? w zaciski do kolumn wpiąć drugie kable i do suba? Jaki będzie efekt tego zabiegu, bo chciałbym odciążyć kolumny wierzy od niskich tonów ale automatycznie i mniej na suba pójdzie sygnału. Czy można podkręcić na samym subie żeby grał prawidłowo? Polecicie jakiś sub?

A może inna wieża grająca tak somo dobrze a z wyjściem na sub. Proszę ewentualnie o nazwy.

2. Tani amplituner i kolumny.

amplituner(

Hidden Content

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

kolumny Tonsil premium (

Hidden Content

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Używanego amplitunera nie biorę raczej pod uwagę bo cenie sobie możliwość odsłuchiwania muzyki z pendriva. Poza tym ten prezentuje się całkiem fajnie.

Proszę was o pomoc bo nie mam w pobliżu sklepu żebym mógł odsłuchać. Wiem że budżet jest mały. Wieże którą miałem Krugera była naprawdę dobra. Mając wyjście na suba była by dla mnie idealna, bo większość wież nie czyta filmów dvd a ona zastąpiła by mi odtwarzacz dvd.

Druga opcja jest już dla mnie znacznie droższa, co jest dużym minusem, ale jeśli zaspokoił by moje potrzeby to jestem w stanie dopłacić. Może inne zestawy polecicie. czekam na wasze przemyślenia. Chciałbym uzyskać choćby taki sam dźwięk ale z głębszymi basami. Nie słucham muzyki głośno i zależy mi żeby bas by już od dołu potencjometru słyszalny. Doradźcie proszę.

Hidden Content

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

Cześć

W tej kwocie jaką dysponujesz nie kupisz nic nowego co dobrze zagra.Ja na twoim miejscu rozejrzałbym się za używanym wzmacniaczem i kolumnami,a jako żródło jakiś dvd player z wejściem na pendrive'a-potem do wymiany na cd lub pc +dac.

mając dobre kolumny nie potrzebujesz suba-no może do kina domowego,na pewno nie do muzyki...

Hidden Content

A za jaką firmą się rozglądać? Bo jako laik nie chce się wpakować w jakieś dudniący badziew. Przez kilka dni przeglądałem fora i nie znalazłem nic co by ludzie wzglądnie chwalili. Jest jakaś firma na którą powinienem zwrócić szczególną uwagę, czy muszę do każdej aukcji szukać opinii co to za sprzęt. Tak do tej pory robiłem ale w szukałem do tysiąca i nic co by ludzie chwalili nie znalazłem, albo jak już coś było to w kiepskim stanie

Hidden Content

Poniżej masz sposób podłączenia subwoofera aktywnego z wejściami "high level", przez które możesz go podłączyć, gdy amplituner nie ma wyjścia mono do suba (tylko dla Dolby Pro Logic, nie dla DolbyDigital lub DTS) - na przykładzie harman/kardon SUB-TS11 (cześć zestawu HKTS 11):

Hidden Content

P.S. Możesz też poszukać czegoś takiego z używek:

Hidden Content

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Jak dobrze trafisz, znajdziesz używkę nawet w lepszym wizualnie stanie i do pomieszczenia 18m2 obejdzie się moim zdaniem bez suba. Chyba, że ma być mocne pier...nięcie w przypadku kina, ale z czasem i do tego bez problemu dokupisz i podłączysz suba. Uwierz mi, że ta mała Yamaha zadziwi Cię mocą uderzenia przy odpowiednio dobranym subie.

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

Jonny T dzięki za schemat. Nie wątpie że ta wieża dobrze gra. Przeglądałem wiele for ale nie znalazłem informacji czy można podłączyć aktywnego suba gdy wieża ma tylko dwa wyjścia na kolumny lewą i prawą i nic poza ty. czy w takim przypadku da się podłączyć urządzenie peryferyjne. Takie rozwiązanie z wiażą i subem mi się podoba. Wieża Krugra jest również b. dobra , wielokrotnie nagradzana za jakość dźwięku.

Szukam sprzętu który będzie grał równie dobrze + głębsze doły. A co sądzicie o tonsilach premium, mają dobre opinie. Nie potrzebuje sprzętu typu "buc buc" ale zrównoważone granie z dobrze odwzorowanymi instrumentami i wokalem. Wieża Krugera właśnie tak grała ale brakowało dołu, a przy ciszej ustawionej nie było go prawie słychać. Yamacha plus aub aktywny to już ponad 2 tys. Przy tej cenie lepszym rozwiązanie mogą być podłogowe kolumny?

Hidden Content

A może poszukaj starszych wersji Yamahy:

Hidden Content

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Hidden Content

Hidden Content

Za 1600zł można złożyć fajny zestaw pod warunkiem, że używany. Możesz się rozglądać za takimi kolumnami jak: Dali 350, Dali 400 (

Hidden Content

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), Castle Avon, Tannoy R2. Do tego dobierze się wzmacniacz, DAC (jeżeli masz wyjście cyfrowe lub optycznie w TV to taki:

Hidden Content

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), jakiś tani tuner za 100zł, a jak starczy kasy to i odtwarzacz CD.

Hidden Content

Hidden Content

Hidden Content

A co jest lepszym rozwiązaniem powiedzmy do tych kolumn Dali 400, wzmacniacz + ten DAC czy amplituner.

Ten(

Hidden Content

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) mnie zainteresował bo ma pozytywne opinie i prezentuje się dobrze, poza tym wolał bym mieć jak naj mniej "kolcków". Nie chce budować zestawów amplituner wydaje mi się optymalnym rozwiązaniem? mylę się?

Dodam że nie chodzi mi audiofilskie słuchanie muzyki. Potrzebuje przyjemnego dźwięku jak z porządnej wierzy. Dlatego pisze o poradę co będzie lepsze czy dobra wieża + sub czy może podłogówki ze wzmacniaczem przy tym samym progu cenowym dadzą lepszy efekt. Kolumny Dali mi się podobają, dodam że wygląd też jest dla mnie istotny i nie chce mieć jakiegoś wzmacniacza z epoki kamienia łupanego bo budżet nieduży i tylko na taki wystarczy. Wtedy wolę schludną wieżę. Jeżeli złożenie zestawu kolumn i wzmacniacz grającego co najmniej tak dobrze jak wieża a przy ty wyglądającego w miarę dobrze jest nie możliwe to piszcie. Wtedy zdecyduje się na wieżę, a może znacie jakieś przyjemny zestaw kina domowego który przede wszystkim sprawdza się przy słuchaniu muzyki

Hidden Content

Hidden Content

Ten(

Hidden Content

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) mnie zainteresował

To co zawarłeś w linku to amplituner kina domowego, czyli wogóle coś, co się do słuchania stereo nie nada.

amplituner wydaje mi się optymalnym rozwiązaniem? mylę się?

Niestety amplituner (czyli wzmacniacz z tunerem w jednej obudowie; nie mylić z ww. amplitunerem kina domowego) zagra gorzej niż oddzielnie wzmacniacz i tuner (czyli radio). A nowy amplituner zagra jeszcze gorzej. Czyli receptą na jak najlepszy dźwięk jest kupno używanego wzmacniacza i oddzielnie używanego tunera (tuner można kupić na allegro już za 100zł) i do tego DAC, żebyś mógł podłączyć do wzmacniacza telewizor.

Hidden Content

Hidden Content

Dodam że nie chodzi mi audiofilskie słuchanie muzyki.

Dla mnie to jest jasne, ale...

Niestety amplituner (czyli wzmacniacz z tunerem w jednej obudowie; nie mylić z ww. amplitunerem kina domowego) zagra gorzej niż oddzielnie wzmacniacz i tuner (czyli radio).

Czyli receptą na jak najlepszy dźwięk jest kupno używanego wzmacniacza (...) i do tego DAC, żebyś mógł podłączyć do wzmacniacza telewizor.

Kolego Henn, wszystko się zgadza, ale ze spokojem z tym DACiem, jeśli rox_dol nie ma potrzeb, aby słuchać muzyki z telewizora (swoją drogą na którym kanale jest nadawana muzyka w takiej jakości, by zaprzątać sobie głowę słuchaniem jej za pomocą dalszych urządzeń?). Czasem mam wrażenie, że niektórzy audiofile już z rozpędu doradzają DACi, kable i co tam jeszcze, nawet gdy dla kogoś wieża pokroju Kruger&Matz jest niemalże wystarczająca. Trzymajmy się proszę założeń autora wątku (tych merytorycznych, jak i... finansowych!).

Sorry za offtop, tak mnie naszło.

Hidden Content

A nowy amplituner zagra jeszcze gorzej.

To dokąd ten świat zmierza? Ok. dzięki za radę. Będę się rozglądać na portalach aukcyjnych. Jak by komuś z Was rzucił się w oczy jakiś przyjemny sprzęt w rozsądnej cenie to podeślijcie proszę link.

A zakup wzmacniacza DAC i do tego dobry odtwarzacz DVD lub Blu-ray z tunerem, czytnikiem usb itd. będzie ok?

I jeszcze jedno, są może wzmacniacze (w moim przedziale cenowym) do którego można bezpośrednio podpiąć i tv i dvd? Bo jak sprawdziłem ceny tych DAc-ów to nie są niskie, na na większości aukcji z używanymi wzmacniaczami nie ma opisów.

Hidden Content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.