Skocz do zawartości
IGNORED

Tannoy Mercury M5/M4 czy Tannoy Mercury V4

archipo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Cały zestaw w domu mam w Mercury. Od M1 do M3. W tym roku chciałbym zrobić nowy w sypialni z fajnymi stereo. Które będą lepsze najnowsza seria V4 czy starsza M5, opcjonalnie jak ma się V4 do M4? W obu przypadkach szukam używek, ale M5 będą miały na pewno większy "przebieg".

Czyli zatem w kolejności najlepsze będą te:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

średnie te:

Ukryta Zawartość

a najgorsze te:

Ukryta Zawartość

?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pomieszczenie jest w sam raz, tj. sypialnia 16m2. Ale niestety amplituner chyba nie bardzo

Ukryta Zawartość

Jako main mogę podłaczyć tylko 4,8,16ohm... 6 ohmowy może być tylko centralny lub rear.

Takie mam opcje przełączenia:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mam do wyzbycia piękne r2 profesjonalnie odnowione zachowana struktura forniru a nie pomalowane na "gładko" pięknie wypolerowane do zwrotnicy dołożone 200zł do tego obciążona komora piaskiem mają kolce oraz granitową podstawkę także efekt w porównaniu do oryginału jest znaczy oryginale kartony

Ewentualnie mam drugie oryginalne ale noszą ślady używania oraz swojego wieku bo nie ma co ukrywać że nie kupisz ideału bo okleina jest delikatna mogę zaprosić na odsłuch sprzedał bym z żalem, akurat uzbierało by się na zwrotki do nowego projektu w opcji czarnej posiadam również RC

• 1 miesiąc później...

po wygrzaniu dźwięk przestał być techniczny, kolumny stały się naprawdę muzykalne i szczegółowe, ciężko ucho oderwać od słuchania. Ale stalo sie to dopiero rok (!) od nowosci. Tak dlugo się wygrzewaly choc grałem prawie co dzien?

panowie mam V4 obecnie grają z Rotelem RA-980 bas przy płycie np. JAY Z - Magna Carta lub Beyonce - Beyoncé wgniata w fotel, nie żartuje

Jeszcze tydzień temu śmiał bym się z kolegi lecz pod koniec remontu postawionego w dużej mierze na akustykę testując 15 calowe pumy z ciekawości podłączyłem R2 i zrzedła mi minka kiedy sądziłem że przy odsłuchu subwoofer był włączony a tak nie było, nie łatwe pomieszczenie salon 32m plus otwarta przestrzeń na sypialnie łącznie 55metrów bas ku mojemu zdziwieniu był znakomity a wcześniej na 16 metrach narzekałem że zupełnie go brakuje

Od teraz wierzę w akustykę i również zasilanie sprzętu wcześniej całe piętro na 1.5mm przekroju puszczone teraz 4mm do licznika plus prosty filtr przed gniazdkami i zupełna zmiana obydwu kompletów a wcześniej śmiał bym się gdyby mi ktoś coś takiego powiedział

Gość aqs

(Konto usunięte)

Jeszcze tydzień temu śmiał bym się z kolegi lecz pod koniec remontu postawionego w dużej mierze na akustykę testując 15 calowe pumy z ciekawości podłączyłem R2 i zrzedła mi minka kiedy sądziłem że przy odsłuchu subwoofer był włączony a tak nie było, nie łatwe pomieszczenie salon 32m plus otwarta przestrzeń na sypialnie łącznie 55metrów bas ku mojemu zdziwieniu był znakomity a wcześniej na 16 metrach narzekałem że zupełnie go brakuje

Od teraz wierzę w akustykę i również zasilanie sprzętu wcześniej całe piętro na 1.5mm przekroju puszczone teraz 4mm do licznika plus prosty filtr przed gniazdkami i zupełna zmiana obydwu kompletów a wcześniej śmiał bym się gdyby mi ktoś coś takiego powiedział

z mojej wypowiedzi ktoś tam się podśmiewał ale jest tak jak piszesz zwłaszcza V4 trzeba umieć ustawić efekt, jak opisałem

M5 do 16m2? Daruj sobie.

M4 są IMO słabsze od M3.

A do sypialnianego systemu moim zdaniem najlepsze będą właśnie M3. Zadziwiająco dobrze grają przy małym wysterowaniu, brzmią ciepło ale nie kluchowato, to taki fajnie sklejony dla ucha dźwięk. Nie są mega dynamiczne i nie mają powalającego basu, ale te cechy w 16-o metrowej sypialni chyba nie są najważniejsze. Ale zapewnią odpoczynek i fajne "pościelowe" klimaty. Tylko muzykę odpowiednią im zarzucić:) Ewentualnie R2, jak jest budżet i chcesz mieć ładniejsze kolumny. Bo M3 do najbardziej urodziwych to trudno zaliczyć.

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

też mam m3 w jednym miejscu, v4 w innym i z obu jestem zadowolony choć grają nieco inaczej, oba w 15m2 sie sprawdzą, ładna średnica jak przystało na brytyjski sprzęt, ciekaw jestem czy r2 zagralyby lepiej, wyższa seria jeszcze o wszystkim nie świadczy.

Co oznacza skrót IMO ? Przecież m4 nie mogą. byc gorsze od m3 (?)

Co oznacza skrót IMO ? Przecież m4 nie mogą. byc gorsze od m3 (?)

W zależności od pomieszczenia oraz wzmacniacza. Wbrew pozorom kolumna większą tej samej linii nie jest zawsze lepsza.

Co oznacza skrót IMO ?

Ukryta Zawartość

Przecież m4 nie mogą. byc gorsze od m3 (?)

Mogą i są. M3 są dużo lepiej zrównoważone. Nie zawsze więcej = lepiej.

Ukryta Zawartość

nie zdziwilbym się, miałem r1 brakowało sopranow i gorsza przestrzeń niz v1i które porownywalem bezpośrednio po sobie. Dlatego nie jestem przekonany czy r2 godnie zastapilyby moje m3 z których jestem w miarę zadowolony. Ktoś pisał ze Dali 450 biją na głowę tannoy m3, może iść w tym kierunku? Budżet porownywalny z r2 tylko wyszukac okazję.

Ktoś pisał ze Dali 450 biją na głowę tannoy m3

Może i to ja napisałem, bo miałem Dali 450 właśnie po M3. Potwierdzam, że Dali 450 do jednak inna, czytaj wyższa klasa, niż Tannoy M3. Dość spojrzeć w stare cenniki, za ile były te kolumny wycenione jako nowe (choć oczywiście nie zawsze różnica w cenie oddaje różnicę w jakości, ale akurat w tym przypadku tak było). Drobna uwaga - M3 są stworzone do grania w 16m2, ale Dali 450 nie rozwiną tu skrzydeł, będą się trochę dusić na tej powierzchni. Wprawdzie "grałem" nimi swego czasu na ok. 11m2, ale dopiero po wstawieniu do 25m2 usłyszałem, co były warte.

no to ciekawe czy dzisiejsza seria revolution np. dc6t też do takiej muzyki, bo niektórzy się nimi zachwycają, że lepsze od ikon6 :)

Ja tak uważam, bo miałem obie konstrukcje i mogę to dokąłdnie każdemu wyjasnić.

Aczkolwiek słowo "lepsze" nie jest trafne, gdyż każdy lubi co innego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.