Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podłogowe do 1700 zł

Slackbit

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

proszę o poradę jakie kolumny podłogowe do 1700 zł za komplet (2szt) wybrać.

Słuchana muzyka to: jazz, blues, rock, reggae.

Wzmacniacz: w tym momencie Grundig fine arts V3 (ale w palnie zakup nowego).

Warunek konieczny: wysokość całkowita skrzynek to 85 cm (tyle mam od podłogi do półki, jedyne miejsce gdzie mogą stanąć).

Powierzchnia pokoju: ok 25 m^2

Preferowane trójdrożne, ale i dwudrożne z ładnym brzmieniem też mogą być.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) sprawdź, nowe dostaniesz za 1,5tys zł/para. Byłem przypadkiem na odsłuchu i bardzo fajnie grają jak na swoją cenę!

ale niestety mają prawie 1m wysokości...

z ciekawości przeglądnąłem wymiary podłogówek.... i może być ciężko, wszystko na pomiędzy 90-100cm

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Problem w tym, że nie mogę mieć wyższych niż 85cm. Siedzę już od kilku dni i szukam takich, żeby wysokość pasowała i jak już coś znajduję to albo cena jest nieco za duża, albo parametry, jakość dźwięku, wykonanie nie zadowalające :(.

Hehehe, jak bym mógł to bym podniósł. To jest część zabudowy mebli. Żeby podnieść półkę musiałbym albo oszpecić meble w salonie albo je rozebrać a są klejono - skręcane i następnie próbować poskładać (podjęcie takiej próby = spanie na wycieraczce pod drzwiami i liczenie, że po którejś nocy żona się zlituje i pozwoli spać w łóżku). Tak więc nie ma takiej możliwości :(

miałem podobnie, ale przewidziałem to na początku wieszając meble... trzeba szukać. Jak coś znajdę to Ci podeślę info.

Weź też pod uwagę, że kolumny nie mogą/nie jest zalecane aby stały pod ścianą. Ja u siebie mam około 50cm od ściany. Podczas słuchania wysuwam je na około 1,3m

Witam

Posiadam aktualnie B&W 602.5 s3. Zmierzyłem je z ciekawości i okazuje się że mierzą sobie... równe 85 cm ;). Nie znam Twojego wzmacniacza ani też nie wiem jakie masz źródło ale FineArts nie należą raczej do ostro grających klocków więc ten model B&W może okazać się dobrym wyborem.

Kolumny graja dość wysoko, dźwięk jest bardzo transparentny, instrumenty świetnie się lokują. Bas szybki i potężny, stopa perkusji to majstersztyk. Talerze, miotełki błyszczą (zasługa aluminiowych kopułek). Z drugiej strony dźwięk pozbawiony jest ociepleń (a w Jazzie to się przydaje), może brakuje nieco głębi mimo że scena jest szeroka. Poczytaj na forach i odpowiednich stronach, info o tych kolumnach jest sporo.

P.s. w cenie którą podałeś znajdziesz używki i zostanie jeszcze na niezłe IC. Nowe to koszt przekraczający Twój budżet.

Pozdrawiam

M.

Zdaje się że Monitor Audio Silver 5i mają ok 83 z podstawkami. Do Fine Arts jak znalazł. świetne, bardzo szczegółowe kolumny z szybkim, punktowym basem. Bardzo dobre do rocka.

Pod półką to nie najlepszy pomysł. Jak otwór bass reflexu jest z tylu to już całkowita klapa. Jak ta półka wystaje od ściany? No przecież nie pół metra,a kolumny u mnie stoją prawie metr od tylnej ściany bo bliżej robi się kaszana. Nie możesz odsunąć kolumn od ściany? Mogą przecież te 10cm zasłaniać półkę

Wysłane z Xiaomi Note za pomocą Tapatalka

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Eh jak się ma w mieszkaniu każdy centymetr zagospodarowany i nie pomyślało się zawczasu to tak jest :(. Półka ma ok 40 cm głębokości. Zawsze istnieje opcja wysuwania skrzynek podczas słuchania jeżeli zajdzie taka konieczność.

Co do Monitor Audio Silver 5i to fajne skrzyneczki. Poszukam, poczytam i zobaczę. Dzięki

25mkw, to nie taki malutki pokoik, moze dało by rade namówić zonkę by kolumny stały przed półką wtedy większy masz wybór. np. polecam Roth Audio Oli30. mam takie i grają na 30m/kw. Może zrób fotkę, wtedy cos doradzimy.

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.