Skocz do zawartości
IGNORED

Karta USB - I2S prośba o pomoc

Yogi

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Od jakiegoś czasu mam w posiadaniu kartę rozszerzającą możliwości mojego DEQX o przyjmowanie danych przez port USB. Karta wpinana jest na płytę główną skąd dostaje dane USB i zwraca konwersję poprzez złącze I2S. Karta gra dobrze ale nie wybitnie, ale otwiera możliwość podania do DEQX danych poprzez I2S które jest tylko w owym gnieździe na pcb. Nie ma wejścia I2S na panelu tylnym. Mam możliwość pobawienia się z innymi konwerterami wypluwającymi dane po I2S ale nie znam topografii złącza.

Czy zatem ktoś z wiedzą większa niż moja na podstawie zdjęcia i / lub organoleptycznej analizy karty był by w stanie opisać złącza wejścia I2S ? Załączam fotkę poglądową z netu. Złącze aktywne to to z dolutowanym kondensatorem na pinach zasilania.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/117229-karta-usb-i2s-pro%C5%9Bba-o-pomoc/
  • 2 tygodnie później...

U siebie uzywam reclockera Firestone Bravo.

Ukryta Zawartość

Ma 2 funkcje: czyści sygnał z jitera przed podaniem na Deqx oraz jest hubem z trzema wejściami (USB, coax i toslink) oraz 2 symultanicznymi wyjściami (coax i toslink). Do Deqx wchodzi oczywiście po coax. Jestem bardzo zadowolony z tego rozwiązania. Max sygnał to 24/96.

Ukryta Zawartość

Na sprzedaż: kable głośnikowe Dynaudio Ocos + konwertery 4/ 8 ohm,  projektor JVC X5000, oprogramowanie do kalibracji video Calman Home Enthusiast  plus kolorymetr, procesor video eecolor box do korekcji 3d lut

Dzięki za wpis, nie bardzo jednak rozumiem co maja podane przez Ciebie informacje wspólnego z tematem. W moim deqx na płycie jest gniazdo które ma zasilanie, wyjście po przekaźniku do wejścia USB na tylnej ściance i wejście I2S. Służy ono do wpięcia opcjonalnego modułu USB - I2S, który mam ale wydaje mi się gorszym rozwiązaniem od również posiadanego M2techa EVO. Chciałbym rozszyfrować to gniazdo i spróbować podłączyć M2techa nie po spdif a właśnie po łączu I2s. To wszystko.

Jeśli producent nie opisał tego wyjścia w jakiejś instrukcji masz następujące wyjścia

1. Wziąć oscyloskop i rozszyfrować łącze po przebiegach

2, Pójść do kogoś kto posiada oscyloskop i zrobić to samo.

3. Prześledzić ścieżki i w jednym bądź drugim i na tej podstawie próbować dojść co jest co (o ile producent nie udostępnia schematu oczywiście )

4. Metody prób i błędów raczej nie polecam.

5. Najzwyczajniej w świecie napisać zapytanie do producenta.

Polecam metodę pierwszą i ostatnią :)

jakoś z noty nie mogę ustalić tych pinów, to chyba nie takie proste, Xmos jest procesorem i można mu ustawiać w pewnym zakresie co gdzie wychodzi a w szczególności dane i jakie dane

Najprościej ,zrób sobie izolację galwaniczną . Masz 3 przewody w I2S ,po izolacji na chybił trafił masz chyba 8 kombinacji . Nic się nie stanie gdy pomylisz kolejność ,najwyżej nie pójdzie muzyka. Wreszcie trafisz na właściwą kolejność. Tylko musi być pełna izolacja galwaniczna , łącznie z masą.

Ja mam gotową izolację galwaniczną mogę Ci pożyczyć

zgodnie z poradą januss73 napisałem do Alana z DEQX prośbę o wskazanie pinów I2s. Oto jaką dostałem odpowiedź:

Podanie tych pinów nic Ci nie da ponieważ nie jest to zwykły format I2s i aby wszystko działało karta musi współpracować z specjalnymi układami na płycie DEQX

może tak być ??

zgodnie z poradą januss73 napisałem do Alana z DEQX prośbę o wskazanie pinów I2s. Oto jaką dostałem odpowiedź:

Podanie tych pinów nic Ci nie da ponieważ nie jest to zwykły format I2s i aby wszystko działało karta musi współpracować z specjalnymi układami na płycie DEQX

może tak być ??

Na złączu mogą być np:

- dodatkowe sygnały z. informacją aktualnej Fs

- sygnał obecności modułu

- itp.

Złącze ma 16 pinów, mozna przypuszczać że:

- co najmniej 2 powinny być wykorzystane do zasilania (XMOS bierze sporo prądu)

- do pary 2 piny masy zasilającej

- 4 piny dla I2S (jeżeli jest podawany Master Clock)

- 4 piny masy sygnałowej

Czyli mamy 12 pinów, pozostały jeszcze 4 do wykorzystania.

Tak naprawdę to pozostaje oscyloskp do ręki i patrzyć co się dzieje na liniach w czasie pracy urządzenia na poszczególnych pinach.

I2S i zasilanie łatwo wykryć.

Pozdrawiam

JarekC

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.