Skocz do zawartości
IGNORED

Audiotrak Prodigy HD2 Advance DE do stereo czy może coś lepszego do 300zł ?

Jaromir Grom

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Przymierzam się do kupna karty dźwiękowej.Może być używana.Budżet to około 300zł.Zależy mi na jak najlepszej jakości dźwięku.Spędziłem już około 20 godzin przed monitorem przy poszukiwaniach odpowiedniej karty.Obecnym moim faworytem jest karta Audiotrak Prodigy HD2 Advance DE (250zł) Jak do tej pory nie znalazłem ani jednej negatywnej opini o tej karcie.To ,że nie ma wejścia mikrofonu i jest kiepska dla graczy to nie ma dla mnie żadnego znaczenia gdyż jak napisałem liczy się tylko dobry dźwięk stereo przy słuchaniu muzyki.Nie słucham muzyki na słuchawkach.Do karty będzie podłączony wzmacniacz Radmor 5102 do którego podłączone są kolumny głośnikowe Tonsil Sonata 160(70W). Płyta główna to PC MATE H97

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .System operacyjny Windows 7 , 64 bit.Do niedawna muzyki słuchałem poprzez kartę dźwiękową Terratec SoundSystem SiXPack 5.1+ (chipset Crystal CS4630-CM EP) ,ale zmieniłem komputer i system operacyjny na Windows 7 ,64 bit na który nie ma sterowników do ww. karty.Bardzo mnie ciekawi czy Audiotrak Prodigy HD2 Advance DE zaoferuje lepszą jakość dźwięku od mojej starej karty która jest niemiecką wersją legendarnej dźwiękówki Terratec Santa Crus.

Inną kartą która mnie zaciekawiła jest EMU 0404 np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kolejne karty to ESI MAYA 44 i E-MU 0404e.

Ciekawi mnie też DAC FiiO E1-K Olympus 2

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to czy można go w pełni wykorzystać jako zewnętrzną kartę dźwiękową.

Możliwe ,że za rok,dwa będę wymieniał kolumny głośnikowe na Radmor LS 30.

Proszę o wyrażanie swoich opinii.Może ktoś doda jeszcze jakąś kartę muzyczną godną uwagi.Ciekawi mnie też jaka różnica dźwięku dzieli np. tytułową kartę dźwiękową od dobrego odtwarzacza Diora CD 704 lub innego podobnej jakości odtwarzanego dźwięku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cześć!

Mam taką kartę w komputerze do audio i nie mogę złego słowa powiedzieć. Masz jeszcze możliwość zabawy opampami i ustawienia dźwięku pod swoje upodobania.

W tej cenie jest to dobry nabytek.

Nie pamiętam natomiast czy pod Windows 7 da się ustawić parametry, aby było bitperfect jeśli chciałbyś słuchać muzyki w taki sposób. Używałem takiej konfiguracji może przez tydzień, a potem szybko zmontowałem komputerek tylko do audio na bazie Linuxa i takie rozwiązanie polecam. Zainstaluj do testów na pendrivie Linux audio w wersji SHADOW, opracowaną przez forumowego kolegę Ayran'a i docenisz jakość dźwięku i użyteczność takiego rozwiązania.

źródło: PC mini ITX + Soekris DAM1021 R-2R DAC + Linux Audio Embedded System-SHADOW

wzmacniacz: DIY Aikido 6CG7 + 6N30P-DR słuchawki: Beyerdynamic T90, Yamaha HP-1

Jak najbardziej - też złego słowa o tej karcie nie mogłem powiedzieć - miałem ją przez ponad rok i w tej cenie i do twego sprzętu jak najbardziej okej !

?

zmontowałem komputerek tylko do audio na bazie Linuxa i takie rozwiązanie polecam. Zainstaluj do testów na pendrivie Linux audio w wersji SHADOW, opracowaną przez forumowego kolegę Ayran'a i docenisz jakość dźwięku i użyteczność takiego rozwiązania.

Ten shadow nie chce się u mnie zainstalować :( Na dłuższą metę to jest do tego potrzebny drugi komputer czy tylko osobny dysk twardy ?

Do bit-perfectu nie wystarczy program np. uLilith ? Tutaj więcej informacji o tym i o podobnych programach i o bit-perfect

Ukryta Zawartość

Czy do tytułowej karty dźwiękowej nie ma problemu z dostępnością opampów ?

szymek 20 Na jakim systemie operacyjnym używałeś tej karty .Jeśli na Windows 7,8 64 bit to czy Audiotrak nie miał żadnych ograniczeń działając pod tymi systemami ?

Ukryta Zawartość

nie wiem o jakie ograniczenia ci chodzi - miałem win 7 64 bit - i chodziło okej - w grach też nie było problemów z kompatybilnośćią odtwarzałem przez asio z winampa, aimp3 i foobara i chodziło okej

?

Na wstępie-witam, gdyż jestem nowym użytkownikiem.

Sam mam 2 karty z tej linii Audiotrac-a, starszą i HD 2 Advance DE- kupiłem "z rozpędu". Potwierdzam to, co wielu pisało na tym forum- starsza wersja gra jakoś przyjemniej, pomimo "używanych" kondensatorów.

Ogólnie kartę polecam, ale od razu trzeba myśleć o lepszych wzmacniaczach- oryginalne w Advance DE, to straszne badziewie.

Słucham przede wszystkim na słuchawkach Pioneer SE-A1000, ale i na wzmacniaczu i głośnikach, których nie będę podawał, aby się nie ośmieszyć.

...odtwarzałem przez asio...

Po co? Przecież nawet twórcy Foobar-a odradzają używania ASIO jako dodatkowego oprogramowania? Placebo, czy w pewnych konfiguracjach faktycznie coś to daje? U mnie przykładowo na win 7 przy Prodigy HD2 wszelkie próby z ASIO pogarszały dźwięk.

Potwierdzam to, co wielu pisało na tym forum- starsza wersja gra jakoś przyjemniej, pomimo "używanych" kondensatorów.

Ogólnie kartę polecam, ale od razu trzeba myśleć o lepszych wzmacniaczach- oryginalne w Advance DE, to straszne badziewie.

Dzięki za opinię.Właśnie wczoraj czytałem o tej starszym Audiotraku i Twoja opinia potwierdza to co pisali o niej inni użytkownicy.Nie ma jej już w sprzedaży.Nie ma w tej chili jej na Olx i allegro.

Natomiast Advance Pridigy HD2 Advance DE wciąż jest ogólnie dostępna w sklepach już od 250zł.

Wczoraj przeglądając sieć trafiłem na recenzję karty Audiotrak Prodigy 7.1 Hi Fi .Za kartą przemawia świetna recenzja człowieka który pisze o sobie ,że jest audiofilem.Cyt :

"Wyjścia analogowe zbudowane w oparciu o wzmacniacze operacyjne JRC oraz przetworniki D/A wolfson 24/192Khz. Cyfry robią wrażenie - wysoko ponad specyfikacjami formatu AUDIO CD. Testy odsłuchowe utwierdzają mnie w przekonaniu o wyjątkowości tej karty. Gra ślicznie. Dużo detali, instrumenty mają świetną barwę. Klasa. Wzmaczniacze operacyjne, aż się proszą o wymianę. Wsadzenie opa627 wynosi kartę w audiofilskich kategoriach jeszcze wyżej. Dźwięk stał się bardziej smooth / gładki jeszcze milszy dla ucha. Bas schodzi bardzo nisko, mruczy, ma świetną kontrolę i szybkość. Jak odnieść tę kartę do klasycznych playerów CDAUDIO. Karte można spokojnie stawiać w szranki z odtwarzaczami audio za 1000zl. Rozdzielczość będzie lepsza na audiotraku.

Używając wyjścia cyfrowego omijamy całą sekcję analogową - czyli oampy i dace. Czy ma to sens? Owszem jeśli mamy świetnego zewnętrznego DACA. W przeciwnym wypadku - bez sensu. Karta spisywała się świetnie również na wyjściu cyfrowym. Przesyłanie sygnału AC3, DTS do dekodera kina domowego - żaden problem."

Źródło

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) [/font]

Audiotraka Prodigy 7.1 Hi Fi nie ma już w sprzedaży sklepowej.Nie widać go też na Olxie i Allegro.

Jest jeszcze karta Audiotrak Prodigy 7.1e X-Fi Audio PCI-e .Karta jest w sprzedaży.Kosztuje 300zł.Tylko jak dla mnie jest trochę za mało o niej opinii w sieci.

Ukryta Zawartość

7.1 zawsze była używana za gorszą od HD2. Są tacy którzy twierdzą, że po wymianie opampów HD2 gra na poziomie urządzeń za 500pln. Generalnie zawsze HD2 była uważana (również przeze mnie) za lepszą niż Audiotrak Cube. A jeśli da się ją kupić taniej od Cube to tylko lepiej.

nie ma dla mnie żadnego znaczenia gdyż jak napisałem liczy się tylko dobry dźwięk stereo przy słuchaniu muzyki.

To potrzebujesz karty do stereo (HD2), czy karty do kina domowego i gier (7.1)? Opis o wymianie opampów równie dobrze możesz zastosować do wersji HD2, bo po wstawieniu lepszych opampów będziesz miał zmianę jakościową taką jak w opisanym artykule.

Nie szukaj HD, kup HD2 i ciesz się dźwiękiem.

źródło: PC mini ITX + Soekris DAM1021 R-2R DAC + Linux Audio Embedded System-SHADOW

wzmacniacz: DIY Aikido 6CG7 + 6N30P-DR słuchawki: Beyerdynamic T90, Yamaha HP-1

To potrzebujesz karty do stereo (HD2), czy karty do kina domowego i gier (7.1

Karty dźwiękowej potrzebuję do dobrej jakości stereo i to jest priorytet.. Komputer - Radmor 5102 - Tonsil Sonata 160.Taka konfiguracja sprzętowa.Co prawda często gram w WOTA-a ,ale znam realia i wiem ,że nie mogę wymagać od jednej niedrogiej karty dźwiękowej porządnego stereo + dźwięku 7.1 + jakichś nowych technologi dźwiękowych używanych w grach.Jeśli zdarzy się kiedyś,że będę potrzebował kartę dźwiękową do gier to ją kupię osobno.

Tak więc jak do tej pory jestem zdecydowany na zakup karty Audiotrak Prodigy Advance DE

Ukryta Zawartość

Bardzo podoba mi się to ,że w tej karcie można wymieniać opampy. Jestem w trakcie szukania i czytania informacji o najlepszych konfiguracjach opampów.do tej karty.Widzę ,że wystarczy wydać około maksymalnie do 150zł na komplet lepszych opampów.Trudno jednak przewidzieć czy czyjaś optymalna konfiguracja opampów będzie odpowiadała innej osobie. Jest tak ,że na słuchawkach lub innych kolumnach i wzmacniaczu niż mój i innym pomieszczeniu opampy "zagrają" inaczej.No ,ale lepiej korzystać z doświadczeń użytkowników niż samemu kupować dziesiątki opampów .Na razie wyczytałem ,że mauses 8820 i (22zł Allegro.Ciekawe czy nie podróba?) i LME49990(51zł) są bardzo dobrymi opampami.Tutaj znalazłęm bardzo ciekawy wątek o opampach

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Szkoda tylko ,że o moim wybrańcu tam jest tak niewiele :( Może podacie jakieś swoje typy konfiguracyjne opampów ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miej na uwadze, że ten audiotrak gra jasno i zimno. Jeżeli lubisz dźwięk ciepły, muzykalny to ci sie nie spodoba. Sam sprzedałem takową i szukam czegoś cieplejszego.

Miej na uwadze, że ten audiotrak gra jasno i zimno. Jeżeli lubisz dźwięk ciepły, muzykalny to ci sie nie spodoba. Sam sprzedałem takową i szukam czegoś cieplejszego.

a żonglowanie opampami nie ociepliło dźwięku ? Na czym słuchałeś muzyki ? Kartę będę kupował dopiero za jakieś dwa tygodnie. Jak na tą chwilę myślę,że do karty dokupię LME4990,AD8599 i muses8820.Później może jeszcze dokupię jakieś inne niedrogie opampy .

W sumie opampów miałem 5 kompletów. Uwierz mi to sa tak kosmetyczne różnice, ze nie warto. Nie słuchaj opini co mówią, że jest przepaść jakościowa.

A słuchawki denon ah-d1100 i denon d600 więc bardzo ciepłe słuchaweczki

Tak na dobrą sprawę to w kartach do około 400zł nie widzę alternatywy dla tego Audiotraka HD2.Mam na myśli w miarę znane i opisane karty.Przez chwilę pomyślałem o karcie Xonar D2(510zł) ,ale opis karty i niektóre opinie sprowadziły mnie na ziemię.Zacząłem się rozglądać za kartami w okolicy 500zł i jak na razie nie widzę nic obiecującego.

Myślę,że na moim wzmacniaczu i kolumnach zagra to inaczej niż Tobie na słuchawkach.Bardziej niż chłodny dźwięk martwi mnie jak zagra średnica która w Radmorze 5102 i Sonatach 160 jest cofnięta.

• 4 tygodnie później...

Odebrałem dzisiaj kartę Audiotrak Prodigy HD2 Advance DE.Od trzech godzin siedzi już w komputerze.Próbowałem już chyba wszystkich możliwych ustawień.Niestety karta gra gorzej od integry a stara karta SoundSystem SiXPack 5.1+ . deklasuje ją pod względem dźwięku.Karta brzmi jakby kosztowała 5zł .Przesłuchałem wiele dobrze mi osłuchanych utworów FLAC i w tej chwili jest fatalnie.Przy kliknięciu opcji TEST z głośników nie wydobywa się żadem dźwięk.Początkowo przy żonglowaniu ustawieniami karty zaczęła piszczeć ,dźwięk zaczął modulować tak,że myślałem ,iż psuje mi się wzmacniacz.Po dłuższej chwili udało mi się przywrócić normalny dźwięk. Myślę,że może robię coś nie tak.Wzmacniacz jest podłączony do wyjścia słuchawkowego karty.Jak ma być połączona zworka w karcie ?

W sumie to są nawet dwie zworki.Dodaję fotki jak są oryginalnie zamontowane i proszę o jakieś rady i sugestie.

Ukryta Zawartość

post-56291-0-90631300-1423680762_thumb.png

post-56291-0-95673300-1423680787_thumb.png

post-56291-0-91309100-1423680804_thumb.png

post-56291-0-65997200-1423680813_thumb.png

post-56291-0-05625000-1423680824_thumb.png

post-56291-0-38611300-1423680950_thumb.png

post-56291-0-78161900-1423682880_thumb.jpg

post-56291-0-98007700-1423682890_thumb.jpg

post-56291-0-69120100-1423682900_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może ja czegoś nie rozumiem, ale dlaczego podłączasz wzmacniacz do wyjścia słuchawkowego ? Tuż obok masz przecież dedykowane gniazda RCA (L i R) i to tam ma być podłączony wzmacniacz.

Podłączałem pod gniazdo słuchawkowe celem sprawdzenie czy karta na nim zagra lepiej.Na słuchawkowym gra głośniej,ale jakość dźwięku ta sama co pod RCA.Teraz wzmacniacz mam podłączone pod RCA .Próbowałem wszystkich możliwości ustawień w panelu,instalowałem inne sterowniki i dźwięk wciąż podobny do integry.Może po prostu karta jest uszkodzona.W zworkch nie grzebałem.

• 5 miesięcy później...

Witaj Jaromir!

Jestem użytkownikiem w/w karty już od dłuższego czasu i opisane przez Ciebie odczucia z odsłuchu są dla mnie zaskoczeniem. Generalnie jeżeli chodzi o moje gusta to źródła nigdy nie należy upiększać, podbarwiać itp. dlatego absolutnie żadne EQ itp nie wchodzą w grę, zostaw kartę tak jak jest i posłuchaj trochę. Jeżeli wydaje Ci się, że czegoś brakuje: bas, wysokie itp. to w mojej opinii masz źle skompletowany zestaw i nad tym bym się skupił. W/w karta jest przeznaczona do odsłuchu stereo i może obnażyła niedoskonałości Twojego sprzętu? Tu bym szukał wąskiego gardła, zestaw gra na takim poziomie jak jego najsłabszy punkt. Czasami do dźwięku należy się przyzwyczaić i dopiero z perspektywy czasu będziesz w stanie stwierdzić, że zmiana była na lepsze tak jak to się ma np. po wyłączeniu funkcji LOUDNESS która w rzeczywistości morduje zakres dynamiczny dźwięku i jest tylko efektownym podbarwieniem.

Jeśli chodzi o konfiguracje to sprawa jest prosta, najprościej: Foobar + wtyczka wasabi tryb push + Fidelizer, lub jak chcesz się pobawić (polecam zdecydowanie) to StealthAudioPlayer + Fidelizer 6.2. Najważniejsze jest żeby działało to bit-perfect! Win7 nie może dotykać dźwięku. Podłączenie tylko i wyłącznie przez RCA, kabel w zestawie jest wystarczającej jakości. Spróbuj flac przywrócić do WAV program: FLAC Frontend

Wydaje mi się, że w tych pieniądzach kupiłeś najlepszą możliwą kartę. Generalnie karta gra jasno i chłodno i u mnie akurat sprawdza się to idealnie bo moje kolumny potrzebują jasnej elektroniki. Wymiana OPA może pomóc, choć raczej Twojej psychice niż w rzeczywistości ;) Jeśli chcesz zmiany jakościowej to zbierałbym kasę na nowe kolumny a potem może piec, ładowanie więcej pieniędzy w kartę przy takiej konfiguracji już nic Ci nie da.

Pozdro

...OPA nie wprowadzają żadnej zmiany jakościowej, jedynie co to zmieniają barwę dźwięku, a i to wątpliwe, jak już może warto przy korzystaniu ze słuchawek a tak nie marnuj na to czasu i pieniędzy.

...OPA nie wprowadzają żadnej zmiany jakościowej, jedynie co to zmieniają barwę dźwięku, a i to wątpliwe, jak już może warto przy korzystaniu ze słuchawek a tak nie marnuj na to czasu i pieniędzy.

Wprowadzają ogromną zmianę..możesz dźwięk ocieplic.. Wyostrzyc.. Poprawić kontrolę basu..lub zwiększyć jego niedobór... Jak również scena ulega zmianie w różnych konfiguracjach...chyba że słuchasz na naprawdę złym sprzęcie do tego kiepskiej jakości nagraniach plus jakieś dance lub techno to można odnieść wrażenie że to nic nie daje

..

• 5 miesięcy później...

co ty pierniczysz ? wprowadzają zmianę jakościową np. powiększenie sceny dźwiękowej.

Ukryta Zawartość

Można sobie poczytać. Raczej staram się nie 'pierniczyć'

Scenę to można sobie powiększyć odpowiednio ustawiając kolumny (co jest wielkim wyzwaniem) i dobrym przetwornikiem c/a.

Wprowadzają ogromną zmianę..możesz dźwięk ocieplic.. Wyostrzyc.. Poprawić kontrolę basu..lub zwiększyć jego niedobór... Jak również scena ulega zmianie w różnych konfiguracjach...chyba że słuchasz na naprawdę złym sprzęcie do tego kiepskiej jakości nagraniach plus jakieś dance lub techno to można odnieść wrażenie że to nic nie daje

..

Na temat opa:

Ukryta Zawartość

Ocieplanie dźwięku itp. to nie są zmiany jakościowe. Ilość basu na pewno można sobie zmienić, ale nie jego kontrolę. O scenie i wpływie na nią OPA nie chcę zaczynać dyskusji, nie ma to sensu. Jeżeli naprawdę chcesz poczuć wymierną poprawę jeśli chodzi o scenę, to zdecydowanie polecam poszperać w sieci na temat ustawienia kolumn w pokoju. Trzeba temu poświęcić sporo czasu, ale efekty są naprawdę wymierne a nie na granicy percepcji. Warunkiem koniecznym jest posiadanie dość sporej przestrzeni wokół kolumn. Uzyskać można poszerzenie sceny w wszystkich kierunkach, również w głąb co cieszy najbardziej,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

odtwarzałem przez asio z winampa, aimp3 i foobara i chodziło okej

Audiotrak Prodigy HD2 Advance DE nie wspiera protokołu ASIO więc producent nie dostarcza do tej karty żadnych fabrycznych sterowników ASIO.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

• 2 miesiące później...

Używając wyjścia cyfrowego omijamy całą sekcję analogową - czyli oampy i dace. Czy ma to sens? Owszem jeśli mamy świetnego zewnętrznego DACA. W przeciwnym wypadku - bez sensu. Karta spisywała się świetnie również na wyjściu cyfrowym. Przesyłanie sygnału AC3, DTS do dekodera kina domowego - żaden problem."

Czytając akurat ten fragment tekstu nasuwa mi się pytanie za które wybaczcie jeśli jest bezsensu ale jak najbardziej proszę o wytłumaczenie.

Czy w każdej karcie muzycznej z wyjściem optycznym omija się oampy i dace ?

Czy za pomocą optycznego połączenia karty muzycznej z np. amplitunerem który jest w stanie przetworzyć dsd można liczyć na to że karta nie będzie ogólnie "nic obcinać" wartości pliku ? Czy jednak wypuści to na co fabryka pozwala ? pasmo przenoszenia itd ?

Z góry dzięki za odpowiedź.

• 4 miesiące później...

Podepnę się pod temat, posiadam kartę Audiotrak Prodigy HD2 Advance DE, ale czeka mnie zmiana kompa i już raczej nie kupię płyty głównej z PCI, poszukuję czegoś na PCIe, czy Audiotrak Prodigy 7.1 X-Fi do dobry wybór jeśli chodzi o kartę stereo?

dobry na tyle o ile - do szczytów daleko

czasem warto ten pieniadz włozyc w lepsza płyte głowna jak rowniez z lepszą integrą a mozesz dostac to samo lub nawet "wiecej" przy okazji majac lepsza plyte

jaką podstawke chesz zmienic?

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

wiec sie wstrzymaj z zakupem może ktos cos juz doradzi a może bedziesz musiał samemu pokopac, na te chwile nic nie wiem, dawno w plytach nie siedzę postaram sie poszukac ale odpowiedz nie bedzie na juz, moze jutro moze za dwa dni moze dzis - nie wiem

ktorą plyte na dzis wybrałes ?

ile miałeś zamiar przeznaczyc na płytę a ile na kartę? to miała byc nowa karta w cenie sklepowej czy też cene uzywanych policzyłes?

ile za kompet srednio ? by ktos Ci ne wskoczył z propozycją za "2k" ;)

tez kop dzielnie w miedzyczasie i dawaj co wykopałes

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

Z zakupem nowego kompa się nie spieszę pewnie potrwa to 1-2 m-ce.

Karta nowa, producent na ebayu sprzedaje w cenie 99$ z darmowa wysyłką, nowy model z opampami MUSE8902.

W polskich sklepach za ta kwotę sprzedają stare modele, ale w sumie nie wiem czym się różnią.

Budżet to tak około 400zl.

Płyta główna jeszcze ostatecznie nie została wybrana, jest kilka kandydatów m.in.

ASRock Z170 EXTREME 4 (Realtek ALC887)

ASRock Z170 EXTREME 4+ (Realtek ALC1150)

Przy wyborze płyty głównej mam trochę inne priorytety (przynajmniej 8 niezależnych sztuk SATA, a to już bardzo ogranicza wybór, chyba ze ktoś chce zapłacić za mobo 1,5-2kzl) niż audio, jakbym szukał jeszcze z odpowiednią karta muzyczna to pewnie bym nic nie znalazł w rozsądnych pieniądzach :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.