Skocz do zawartości
IGNORED

Pionner a-447 regeneracja czyszczenie Potencjometrów

pawel9093

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jest sporo tematów o potencjometrach ale nie mogę znależć spisu krok po kroku,jest napisane tylko jak czyścić i czym.

Proszę więc o pomoc jak się zabrać za to,co zdjąć co odkręcić i gdzie można a gdzie nie wolno psiknąć lub nasmarować?

Posiadam wzmacniacz Pioneer A-447 cała strona prawa gra czysto a lewa nie zawsze gra super a czasem trzeszczy,znów wejście PHONOS przy słuchawkach zadziałało tylko raz innym razem żadnej reakcji, więc myślę o oczyszczeniu potencjometrów.

Dołączam zdjęcie wewnątrz wzmacniacza może łatwiej będzie wytłumaczyć.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Proszę o profesjonalne podejście,i rozważne wypowiedzi,

Czyszczenie potencjometrów to nie takie proste. Trzeba rozebrać na części, wyczyścić spirytusem bądź chemią do tego przeznaczoną i dopiero po oględzinach stwierdzić czy warto regenerować czy zakupić nowe. A po drugie, to skąd jesteś, bo ja zajmuje się leczeniem sprzętu Pioneer i chętnie pomogę. A to co widać na zdjęciu to nie potencjometr tylko przełącznik funkcji, Żeby go wyczyścić to najpierw trzeba go wylutować z płyty wzmacniacza przy zachowaniu ostrożności, by nie przegrzać ścieżek i ostrożnie rozebrać na części pierwsze. Tak porozbierany przełącznik starannie wymyć spirytusem, wyczyścić z nalotu (pewnie czarnego już z kurzu i starego smaru). Styki muszą być czyściutkie jak pupcia niemowlęcia. przy składaniu tego przełącznika należy posmarować wazeliną techniczną elementy ruchome wewnątrz włącznie ze stykami w środku. Tak wyczyszczony i poskładany element można wlutować spowrotem w płytę wzmacniacza i cieszyć się z własnoręcznie zregenerowanego wzmaka a w szczególności jego przełącznika. Jak będą problemy to śmiało pisz do mnie lub zadzwoń 793273553 lub [email protected].

Nie polecam czyszczenia spirytusem, do rozpuszczenia tlenków dobrze nadaje sie popularny kontakt pr, oczywiscie samo psikanie przez dziurke pomoze tylko na miesiac lub dwa, gwarancja dlugotrwalej pracy to rozebranie potencjometrów, wymycie ich w kontakcie, pozniej wystarczy tylko kropelka kontaktu dla lepszego poslizgu po tarczy slizgowej, dogiecie blaszki slizgacza i potencjometr mozna skladac.

Nie polecam czyszczenia spirytusem, do rozpuszczenia tlenków dobrze nadaje sie popularny kontakt pr, oczywiscie samo psikanie przez dziurke pomoze tylko na miesiac lub dwa, gwarancja dlugotrwalej pracy to rozebranie potencjometrów, wymycie ich w kontakcie, pozniej wystarczy tylko kropelka kontaktu dla lepszego poslizgu po tarczy slizgowej, dogiecie blaszki slizgacza i potencjometr mozna skladac.

On nie ma problemu z potencjometrami tylko z przełącznikami na płycie wzmaka w środku. Tam są zwykłe blaszki ale żeby to wyczyścić to niestety trzeba rozebrać na części ten przełącznik. Tą samą historię miałem z moim A604R. Trzeba było wylutować przełącznik z płyty i go rozebrać.

Oczywiscie spirytus tyczyl sie potencjometrów

A czyszczenie selektora to inna bajka. W bardzo łatwy sposób można coś uszkodzić przy chwili nieuwagi.

Witam .

Podepnę się do tematu.

Co możecie podpowiedzieć o czyszczeniu czarnego Alpsa zmotoryzowanego?

Są tam z boku jakieś otwory,a wszystko do kupy jest znitowane, więc trochę się boję rozbierać.

Dzięki za podpowiedź, ale niestety od strony silniczka są łepki od szpilek, a od frontu są sprasowane więc

boję się, że jak to rozwiercę to nie będę mógł już tego złożyć tak na sztywno jak było.

Co myślicie, żeby przez te boczne otworki zalać dziada Kontaktem do potencjometrów?

Dzięki za podpowiedź, ale niestety od strony silniczka są łepki od szpilek, a od frontu są sprasowane więc

boję się, że jak to rozwiercę to nie będę mógł już tego złożyć tak na sztywno jak było.

Co myślicie, żeby przez te boczne otworki zalać dziada Kontaktem do potencjometrów?

Rozwierć a potem skręć odpowiednimi śrubkami. Zrób fotki tego alpsa i wstaw to zobaczę, czy czasami nie mam takiego.

Ogolnie z czyszczeniem potencjometrow i jakichkolwiek elementów stykowych jest taki myk ze brud trzeba wyczyscic, po prostu zetrzec go ze stykow, samo zalanie wyczysci tylko powierchnie delikatnie, wiec musialbys pod cisnieniem pompowac kontakt aby jak najskuteczniej wymyc caly syf ze srodka.

• 3 tygodnie później...

Rozwierć a potem skręć odpowiednimi śrubkami. Zrób fotki tego alpsa i wstaw to zobaczę, czy czasami nie mam takiego.

Cześć.

Może taki wynalazek ma ktoś, oczywiście nowy. 2x50k log wyprowadzenia 2 po 3 piny.

Dziwne, że nie mogę znaleźć w necie pdf-a. Siedzi w Musical Fidelity serii A.

Dzięki i pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.