Skocz do zawartości
IGNORED

Prawidłowe podłączenie kina, tv, dekodera

floru85

Rekomendowane odpowiedzi

witam, posiadam kino domowe Yamaha RX-V475B, NS-F150/NS-P150, telewizor

Samsung UE46F6500 , oraz dekoder CP HD 6000. Wymieniony sprzęt mam

podłączony następująco : dekoder CP kablem HDMI do telewizora,

natomiast z telewizora dźwięk mam wypuszczony do kina domowego kablem

optycznym. Moje pytanie jest następujące czy jest to prawidłowe

podłączenie, abym mógł wykorzystać jakość dźwięku wielokanałowego

5.1 z dekodera ogladając kanały HD filmy z DD.

Z góry dzięki za odp

ale wtedy dźwięk z CP będzie dostępny po włączeniu kina domowego , nie będzie można oglądać na głośnikach tv,

dariusz964 napisałeś ,że z dekodera do amplitunera tylko hdmi wystarczy ?, Jeszcze jedno w dekoderze CP u ustawieniach obrazu i dźwięku preferowane wyjście audio jest HDMI z którego można ustawić stereo lub auto, Jest jeszcze opcja spdif z której można ustawić dolby digital (aktywne po podłączeniu dodatkowym przewodem poza HDMI)

Czy ktoś jest mi w stanie to wyjaśnić ??

ale wtedy dźwięk z CP będzie dostępny po włączeniu kina domowego , nie będzie można oglądać na głośnikach tv,

Jeśli amplituner ma Pass through to wtedy:

Wybór wejścia za pomocą trybu HDMI Standby Through

Kiedy amplituner AV jest w trybie HDMI Standby Through, źródło wejściowe (odtwarzacz Blu-ray, konsola do gier, itd.), które będzie widoczne na monitorze, można zmienić przy wykorzystaniu pilota zdalnego sterowania. Nie ma potrzeby włączania amplitunera AV w celu przełączenia źródła.

I jak pisze dariusz964 wchodzisz dekoderem do ampla przez hdmi i ustawiasz w dekoderze na auto i cieszysz się dźwiękiem jaki podaje dekoder lub odtwarzacz.

Też się wczoraj użerałem z dekoderem Polsatu tyle że HD5000...

Przez HDMI czasem działał , czasem nie ...

W ustawieniach dźwięku podobnie można było ustawić tryb dzwięku na spdif, a na hdmi tylko "auto"

Nie udało mi się ostatecznie ustalić jaki sygnał szedł przez HDMI bo jakoś na żadnym kanale nie znalazłem DD 5.1...

Czy Polsat w ogóle nadaje w tym systemie ?

Jak jest z tym dźwiękiem w tych wspomnianych dekoderach ?

A mam pytanie czy konfiguracja podana przez floru85 nie jest prawidlowa? Jezeli chcemy aby dzwiek byl niezaleznie puszczany z tv lub przez kino to jak inaczej polaczyc? Chodzi mi o to ze nie zawsze bede korzystal z kina np sluchajac wiadomosci:)

Tak, najbardziej optymalna.

Obczaj temat "HDMI pass through" właśnie... Ten model powinien mieć..

Chodzi o to że amplituner w trybie "stand by" będzie przepuszczał sygnał po HDMI i bęzie można oglądać telewizje korzystając z głośników telewizora. A jak włączysz sprzęt to dzwięk przełączy się na kolumny automatycznie.

Też się wczoraj użerałem z dekoderem Polsatu tyle że HD5000...

Przez HDMI czasem działał , czasem nie ...

W ustawieniach dźwięku podobnie można było ustawić tryb dzwięku na spdif, a na hdmi tylko "auto"

Nie udało mi się ostatecznie ustalić jaki sygnał szedł przez HDMI bo jakoś na żadnym kanale nie znalazłem DD 5.1...

Czy Polsat w ogóle nadaje w tym systemie ?

Jak jest z tym dźwiękiem w tych wspomnianych dekoderach ?

z discowery,national i inne tego typu umnie wyświetla dekoder DD Plus.Faktycznie u mnie na sagecom ESI88 nie kiedy przy uruchamianiu też nie ma fonij przez hdmi trzeba wyłączyć i włączyć ponownie to chyba przypadłości ich dekoderów na hd 2000 mini też to mam

w ESI 88

dla hdmi mam :stereo,DD,auto

Spdif:stereo,auto

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.